Witaj. Na początek musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego oczekujesz od giełdy. Należy też sprawdzić własne predyspozycje, bo niektórzy w ogóle nie nadają się do inwstowania/grania na giełdzie. Nie jestem psychologiem, ale osobiście uważam, że kobiety lepiej sobie z tym radzą od mężczyzn ze względu na lepiej wyprowacowane cechy decydujące o sukcesie w tej dziedzinie, a więc: cierpliwość (!!!), intuicja oraz mniejsza skłonność do rywalizacji i hazardu (chęć odegrania się po porażce za wszelką cenę to jeden z najczęstszych błędów). Jeśli trafiłaś na forum CCS, to znaczy, że jesteś na dobrej drodze jeśli chodzi o dobór spółek - oczywiście w mojej opinii długoterminowego inwestora, a nie gracza liczącego na łatwy, szybki zysk i dreszczyk emocji ze względu na większe ryzyko. Mnie osobiście interesują jedynie spółki płacące regularnie dywidendy, które systematycznie dokupuję małymi pakietami za kwoty rzędu 800 zł miesięcznie plus reinwestowanie dywidend. Spośród ok. 20 spółek w moim portfelu CCS to jedyna firma z rynku NC. Uważam, że to bardzo solidna, stabilna spółka, działająca w najbardziej przyszłościowej branży telekomów. Ważne czynniki decydujące o wyborze właśnie tej spółki to stabilny akcjonariat (freefloat 27%) oraz wspomniane już regularne, wysokie (dzięki zaniżonemu kursowi) dywidendy. W razie dodatkowych pytań chętnie jeszcze odpowiem.