• ODPAL na Alta! Autor: ~Szakal [79.185.62.*]
    ALTA! Kto pamięta rajdy na TUPie ten wie o co chodzi! Zaczelo sie.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~tup [79.189.75.*]
    Na razie to trzeba wziąć te ponad 20k, które leży ukryte na 2,19 i ciekawe czy jest to wszystko od sprzedającego, a potem potrzeba infa, które potwierdzi wzrost i da paliwo do pójścia w górę. Na dzień dzisiejszy nie ma się czym podniecać.  
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~Samon [94.254.146.*]
    Murapol zainteresowany dalszą współpraca.Sprzedaż idzie bardzo dobrze
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~ech [187.185.71.*]
    Jasne... Popatrz na wolumen i nie podpalaj się tak, bo potem spalisz się ze wstydu..
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [31.61.139.*]
    Niska płynność sugeruje przeanalizować wykres tygodniowy. I tutaj zwróciła moją uwagę zacieśniona wstęga Bollingera potwierdzona spadkiem zmienności do minimum oraz przekrocenie przez RSI poziomu 60 wraz z silną dywergencją. Technicznie to moim zdaniem wygląda na silny wyskok w górę lada moment, więc po odebraniu tego ukrytego 2,19 wycena może nieźle podskoczyć. Warto dodać do obserwowanych.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~dako [83.4.122.*]
    Geniusz:)
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~Zeus [46.113.95.*]
    Teraz pytanie - do jakich wartości ten odpał?
    Czy celem są poziomy sprzed kilku lat? Było 50 zł:)
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [31.61.139.*]
    Do c/wk 1 bez problemu, czyli ok. 11zł fundamentalnie, a technicznie to jakieś 12,50-13zl ale to bardzo duży zasięg, ciężko teraz typować. Po drodze oczywiście będzie bujało, ale nie warto oddawać, fajny papier na duży zysk, bardzo duży potencjał, te 120ha to żyła złota, włozyli w ten projekt mnóstwo pracy i jak widać przynosi efekty.
    Co przynosi? Na razie nic poza stratami. Są dwa wyjścia, albo ktoś już wie, że pojawiło się znaczne zainteresowanie przez deweloperów działkami w Siewierzu i dlatego kupuje, albo ktoś własnymi siłami zrobił wyskok (przy takiej płynności nie trzeba na to duże kasy) i szybko zaraz wrócimy na 1,7-1,8. Mam nadzieję, że to to pierwsze. Jeżeli tak to oficjalnie dowiemy się o tym przy 5-6 zł albo wyżej. Jeżeli to to drugie to przed 16.11 kurs znowu poniżej 2 zł.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~hossa1993 [87.205.246.*]
    Dla ścisłości to za ostatnie dwa lata był zysk jednostkowy. Według mnie są dwa powody wzrostów. Przede wszystkim spółka była skrajnie niedowartościowana. Po drugie jest dobra strategia i coraz lepiej wdrażana. Odnośnie Siewierza, w tej chwili jest zainteresowanie trzech deweloperów: Murapol, Isomeg i spółka, która budowała kamienicę dla Alty. Zainteresowanie nie jest tylko marketingiem, jak to bywało. Władze Murapolu bardzo pozytywnie wyrażają się na temat projektu i twierdzą, że jest prawdopobone wejście nowych ogólnopolskich deweloperów, stąd być może mają w kontrakcie pierwszeństwo na kolejne działki. Na dniach mają zostać oddane mieszkania w kamienicy. Duża część jest pod wynajem i teraz są meblowane. Wreszcie Jeziorna zacznie żyć i to może być moment przełomowy. Przyjęty model land-dewelopera jest najlepszą opcją, która zapewni w końcu dodadni strumień gotówki i powrót do bycia spółki dywidendową. Ponadto co ważne, spółka obniżyła zdecydowanie zadłużenie i koszty działalności własnej. Wkrótce jedyny kredyt będzie pod City Point w Tychach, a galeria jest świetnie zarządzana i obecnie w 100% wynajęta. Przy zmniejszającym się zadłużeniu i rozwoju Siewierza, wartość księgowa spółki staje się realna, a nie teoretyczna.
    Jaki piękny wywód. Tylko popatrz jak rośnie. Ja po dzisiejszym początku jestem na 70% przekonany, że wyskok zrobił sprzedający bo teraz trochę akcji upchnie, a wcześniej nie mógł nic sprzedać. A bajki o cudownych projektach ta spółka umie pięknie opowiadać. Najpierw Modena, potem livingsteel, fordon, forest hill ..... Na wszystkim niesamowita wtopa. Prawo serii.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~hossa1993 [87.205.246.*]
    Nie obchodzi mnie, kto i po co kupuje/sprzedaje. Mnie interesuje wartość wewnętrzna spółki, a tak jak pisałem według mnie się umacnia na poziomie zbliżonym do wartości księgowej. Odnośnie historii spółki, zgadza się, że było kilka projektów-bajek, ale tak jak pisałem, spółka w końcu skoncentrowała się na Siewierzu, który dla mnie jest projektem z potencjałem i idzie do przodu. A znowu dla ścisłości: Modena - projekt zyskowny, choć mógł być znacznie bardziej, gdyby kupiec nie upadł. ForestHill - to są po prostu Bażanty, za które spółka skasowała w granicach 30 mln złotych od Murapola, dla mnie OK. Fordon i Livingsteel nie zostały uruchomione, ale dzięki temu spółka nie utopiła w nich pieniędzy.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [31.61.138.*]
    Hossa dobrze pisze, ja interesując się potencjałem Alty zbadałem nie tylko raporty, ale i informacje na portalach nieruchomościowych odnośnie tych mieszkań, publikacje gminy Siewierz i inne nietypowe źródła (np. www Isomeg i Murapola). Tu nie ma zamków na piasku. Długo pracowali nad projektem ale za to jest on max doszlifowany, więc teraz zaczynają być tego efekty. Kula śnieżna nabiera rozpędu.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~Jan [109.232.25.*]
    Jakoś tego nie widać w ostatnim raporcie. Kula śnieżna toczy się w dół, więc chyba tylko co do kierunku się zgadzam.
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~Nit [195.47.201.*]
    ha ha ha
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [37.248.92.*]
    w bok i cel 4,52
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~tup [87.205.133.*]
    Bok i cel 1,82
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~Esterka [93.175.124.*]
    Nie sądzę raczej wszystko wskazuje , że po 9 latach zacznę zmniejszać straty
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~wernyhora [70.194.132.*]
    Czy Ty nie jestes niejaki snajper z AWBUD styl wypowiedzi jak z szablonu i merytoryczni ten sam poziom
    :-) trafnosc zreszta tez jak na snajpera przystalo :-)))
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [37.47.102.*]
    odpuść sobie, nie widzisz co się dzieje?
  • Re: ODPAL na Alta! Autor: ~makler [37.47.102.*]
    do niejakiego tup'a
[x]
ALTA 3,24% 1,91 2025-09-26 16:04:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.