Myślę że już za kilka dni kurs zacznie powolutku się wspinać pod wyniki i na przełomie październik/ listopad osiągnie okolice 1 zł. Zobaczymy co będziemy mieli po wynikach.. jaki wynik przewidujecie za IIIQ?
1,2 PLN? Od groma akcji trzeba będzie zdjąć z podaży żeby osiągnąć 1,2 PLN. Samo 80 tys zysku netto może być za mało żeby wycofała się sprzedaż? Podłożysz pieniądze i kupisz chociaż parę tysięcy?
Kurs zachowuje się wzorcowo więc w mojej ocenie błędem jest to że wszyscy mówią, że na papierze są leszcze bo gdyby tak było kurs po takich spadkach na światowych giełdach byłby bliżej 50 gr niż 70gr
To czy warto trzymać kupować czy sprzedawać będzie można odpowiedzieć za kilka tygodni
Czy będzie strategia na co chcą przeznaczyć zebraną gotówkę jaki będzie wynik za III i IV kwartał
to co już było powiedziane przy zysku rocznym na poziomie 170 tyś kurs doszedł do 1,3 zł jaki będzie kurs jak spółka zarobi 400 tyś ??
Czy jesteś gotowy kupować akcje po 1,2PLN? Leszcze, same leszcze są na papierze. Popatrz jakie tuzy spadają: PZU, Handlowy, KGHM, itp. Na tych papierach główną rolę odgrywają inwestorzy instutucjonalni i oni spowodowali te głębokie korekty. Na NC instytucjonalnych praktycznie nie ma, dominują leszcze i trochę planktonu i stąd rynek trzyma się w miarę mocno. Są głębokie spadki, ale wynikają one raczej z przyczyn fundamentalnych (bliskie bankructwa paru firm) niż z przyczyn rynkowych.
Parę tygodni temu kurs był przy też 50 groszach i nie jest wykluczone, że za parę tygodni znowu tam będzie. 400 tys zysku netto to 8 groszy na akcję. Nie za dużo, a na pewno nie uzasadnia to ceny 1,2 złote. Jak zachowa się kurs w przypadku kiedy spółka nie zarobi tych 400 tys? To też może się zdarzyć.
Papier technicznie zachowuje się na razie wzorcowo. W tej chwili realizowany jest 4 ruch wewnątrz prostokąta. Większe prawdopodobieństwo jest wyjścia w górę i to zapewne się zrealizuje (szansa 80:20). Liczy się zasięg tego ruchu i jego siła. Na razie to wszystko jest bardzo, bardzo słabe.
Gdy zobaczę 400 tyś zł to ja jestem skłonny tyle płacić
bo dla mnie C/Z na poziomie 15 dla takiej spółki plus gotówka to jest wyznacznik optymalnej wyceny czyli
400*15 6 mln zł plus 1mln gotówki 7 mln wycena czyli 1,44 zł dlatego 1,2 zł to ciągle będzie okazja do zarobku rzędu 20%
Zgadzam się z Tobą, że aby kupować akcje po 1,2 zł trzeba mieć plan rozwoju i widzieć rozwój spółki w najbliższych 2-3 latach i wzrost kursu nie do 1,44 zł tylko 3-5 zł
ile spółka musiałaby zarabiać aby akcja mogła kosztować 5 zł ?? proste liczenie 25 mln zł /C/Z15 1,6 mln zł a w mojej ocenie otwierając nowe lokale spółka ma szanse tyle zarabiać w przyszłości
400 tyś zł zysku netto to jest bardzo ostrożna wycena bo spółka ma szanse zarobić dużo więcej wszystko zależy od wyników za III kwartał
z tego co piszesz można wywnioskować, że nie wierzysz w spółkę i albo nie masz akcji albo sprzedajesz i jeśli takich osób jest więcej to obecny kurs powinien dać coś do zrozumienia
bo jeśli mało kto wierzy to dziwne, że kurs jest powyżej 70gr
Spójrz w karnet, na kurs i obroty. Tam jest odpowiedź na Twoje pytanie.
I ja mam pytanie - dlaczego MXP ma być notowane z P/E 15? Nic nie upoważnia do tak wysokiego P/E. Absolutnie nic. Spółka nie rozwija szybko, nie płaci rosnących dywidend, nie ma stabilnego biznesu. Jedynym jej plusem jest realatywnie spora gotówka w kasie, do której i tak nie ma jak się dobrać ( no nie przesadzajmy, nie jest to jakiś kosmos, żeby się tym aż tak ekscytować, raptem na dwa dobre samochody dla zarządu, jutro mogą kupić i będzie po gotówce).
Spółka miała słabe wyniki finansowe i kurs spadał przez lata, w tym roku trochę poprawiła się sytuacja fundamentalna i zostało to docenione poprzez wzrost kursu. I co dalej? Do dalszych wzrostów potrzeba czegoś więcej niż 8 groszy na akcję. A jak sądzisz, co będzie w przyszłym roku?Jakie będzie miała spółka przychody, jaki zysk?