Przykładem perspektywicznego przejęcia jest CCC, która przejmuje e-obuwie, które poprawia wskaźniki 0 70-100% r/r. Idąc tym tropem to po co zdrowej spółce Bytom trup Prochnik? Prezes nie widzi w tym ekonomicznego uzasadnienia i bardzo dobrze. Lepiej kupić dobrą drogą spółkę niż trupa, aby się ponownie szarpać z restrukturyzacją, gdy rynek jest dobry i można na nim zarabiać. Jak był czas na restrukturyzacje(kryzys) to Bytom doskonale to wykorzystał. Jak widać próchnik nie bardzo.
Lepiej nic nie pisać niż pisać wyssany z małego palca bzdury.
Dnia 2015-09-10 o godz. 11:24 ~CKM napisał(a): > Idąc tym tropem to po co zdrowej spółce Bytom
Kapitalizacja Bytom SA ok 212 mln. Zatrudnienie 26 osób. to daje ponad 8 mln na osobę w branży odzieżowej. Co to są za geniusze żeby ich tak wysoko wyceniać? Ja tu nie widzę zdrowej spółki.
jeszcze nie widzialem zeby ktos kapitalizacje przeliczał na zatrudnioną osobę :) zwykle przelicza się ją na zysk. widziales moze ile bylo w drugim kwartale zysku netto?
Jakieś 20 lat temu pracowałem w firmie krzak z o.o. Branża informatyczna. Tak naprawdę były dwie spółki krzak oprogramowanie który zatrudniał ok 50 osób i pisał programy i krzak konsulting tez ok 50 osób zatrudnionych, który te programy wdrażał, serwisował itp. Po kilku latach została założona trzecia spółka: krzak sprzedaż. Krzak sprzedaż zatrudniała 1 osobę, która wcale nie zajmowała się sprzedażą tylko wystawianiem faktur. Szukanie klientów, oferty, pokazy, wdrożenia, reklamacje itd nadal wykonywali ludzie zatrudnieni w krzak oprogramowanie, albo w krzak konsulting. Branża była inna, cele były inne, ale z każdym miesiącem tamte spółki coraz bardziej kojarzą mi się z bytomiem.
Ponawiam pytanie które kiedyś na tym forum zadałem: Właścicielem czego tak naprawdę jest BYTOM SA?