tak sobie chodzę i zastanawiam się jak będzie wyglądać Orphee bez Tuory?
czy część akcji wróci do Cormay czy zostaną u Łapińskiego??? nie chciało mi się czytać prospektu emisyjnego wiec nie wiem czy za nie już zapłacił czy jeszcze nie...
czy po odzyskaniu pełnej kontroli będą budować grupę w oparciu o markę szwajcarską czy pozostaną przy polskiej?
jak na nową sytuację zareagowali włosi, szukałam jakiś oznak zmian na stronie Diesse, ale włoski nie jest moją mocną stroną, wiec nie wiem... włosi nie chcieli dogadać się z Tuorą czy dogadają się z Płocicą?
jak Łapiński zamierza odzyskać kasę zainwestowaną przez ostatni rok w walkę o przejęcie spółek, czy będzie starał się sprzedać akcje na giełdzie czy poszuka inwestora zewnętrznego
jaka jest średnia zakupu akcji Totala i Querqusa? JB może chociaż szacunkowo spróbuj coś strzelić
jeżeli przed emisją i w trakcie wojny z Tuorą wokoło spółek kręcili się jacyś inwestorzy, to co zrobią dziś, kupowanie spółek w dużym konflikcie z widmem upadłości może i jest dobrym biznesem, ale bardzo ryzykownym, jak tacy inwestorzy do tematu podejdą za chwilę?
jak po odwieszeniu notowań będą zachowane proporcje pomiędzy kursami akcji obu spółek?
czy w końcu KNF zrobi coś w temacie tego co działo się przez ostatni rok na obu spółkach, co ze sprawą zgłoszoną w prokuraturze dotyczącą manipulacji kursem giełdowym przed skupem, czy jezeli Płocica przejmie rządy w spółce to wycofa zawiadomienie?
czy ta piękna szwajcarska perełka da wreszcie drobnym akcjonariuszom zarobić??? kto dziś jest jej akcjonariuszem, a kto będzie??? tych drobnych chyba jest bardzo mało, większość osób wystraszyła się zawieszeniem notowań i zostali sami długodystansowcy, creme de la creme
czy Cormay odda zaliczkę zgodnie z umową?
co się stanie ze spółkami wchodzącymi w skład grupy Orphee? czy wrócą do Cormay, czy zostaną w Orphee?
kiedy w końcu Plocica jasno się określi co dalej ze spółką, czy ma na całość jakiś sensowny pomysł?
Pandora, z uwagą i uznaniem podziwiam Twoje zaangażowanie w rozpracowanie tego co się dzieje w spółce i wokół niej nie bacząc na słownictwo jakie pada pod Twoim adresem. Dociekasz najdrobniejszych punktów pozytywnych do oceny Orphee. Zrozumiałym jest, że każdy inwestor, który związał się materialnie ze spółkę na giełdzie oczekuje względnej rentowności/zysku bądź tez choć odzyskania wkładu. Swoją sytuację po cześć podałem może nie szczegółach,ale nie ono jest istotą sprawy. Co może stać się spółką, o którą szła walka na "noże". Przypuszczam że zostanie wchłonięta do Cormay tak jak Płocica od początku głosił, tylko za jaka cenę? i tu jest wielka niewiadoma. Cormay jak i Total są biedni jak " mysz kościelna" wiec odkupienie udziałów będzie mało prawdopodobne. Zamienność akcjami nic nie daje, tym bardziej ze akcje CRM na tę chwilę są bezwartościowe. Nawet po ewentualnym dokonaniu "szaleństwa księgowego" jaki dokonano w Cormay, mając na uwadze gotówkę aktywa i pasywa wartość księgowa będzie o wiele wyższa niż crm. Nie znam prawa szwajcarskiego czy dopuszczalny jest taki " myk " jak podałem wyżej. Także szczerze pisząc nie wyobrażam sobie operację wchłonięcia tym bardziej nie wiadomo jak dalece posuną się sprawy ostatniego NWZA. Co do samej spółki to na pewno będzie innym tworem niż zarządzana przez Tuorów. Kontrahenci do czasu ważności umów pozostaną z ORP a co dalej czy zechcą później współpracować po tym przekręcie, nie wiem.
Łapiński przejmował akcje Orphee od OFE bez komunikatów i ten wątek tez KNF powinna zbadać. 1) od Bankowy OFE około 1,5 mln szt przypuszczalnie w cenie około 2,5 zł. 2) od ING OFE około 1,7 na sesji jak dobrze pamiętam 29 grudnia ubr. tez w okolicach 2,5zł
Natomiast Querqus poniżej dane przy czym pierwszy zakup w 2013 roku w cenie powyżej 8zł. Drugi trochę więcej jak milion szt. po 3,75zł w ofercie lipcowej.
JB wszystkie Twoje czarne myśli znam, znam też wszystkie swoje najczarniejsze, ale wiesz co myślę, że tu jeszcze może być fajnie.
Oboje wiemy, że na tym rynku Płocica nie da sobie rady, nikt z branży diagnostycznej go nie zaakceptuje. To zapewne już wiedzą goście co dali kasę na wojnę z Tuorami. Jak trzeba będzie to zmienią menadzera, bo ten tego nie pociągnie.
Ja podejrzewam taki myk, że Łapiński będzie chciał komuś sprzedać Orphee i dobrze na tym zarobić. Żadnych sentymentów co do Cormay, to nie jest facet który budował firmę od podstaw. To spekulant. Tanio kupić drogo sprzedać. On nie tworzy, on robi deale.
O połączeniu spółek można zapomnieć, prawo szwajcarskie tutaj blokuje takie pomysły.
Total ma akcji pod korek i będzie chciał zwiększyć płynność. Jeśli nie mają inwestora na całość trzeba będzie rozkręcić kurs i upłynnić akcje na giełdzie.
A Querqus będzie chciał wreszcie zarobić.
Zastanawiam się jaki oni mają plan na wydym... drobnicy i czy drobnica będzie mogła coś z tym zrobić.
co do samej Orphee i spółek zależnych obowiązuje stara zasada, "umarł król, niech żyje król" najważniejsza jest kasa
ludzie w zmianie sytuacji dopatrują dla siebie szansy, Płocica zrobi to samo co w Cormay, przekupi kilku pracowników którzy czuli się niedoceniani przez Tuorę, zobacz tych łepków z rady dyrektorów zatrudniał Tuora, a oni przeszli na stronę Łapińskiego, tak to już jest, ludzie kierują się własnymi interesami
JB mam bardzo dobre przeczucia, trzeba obserwować kurs Cormay
może uda mi się Ciebie przekonać i może kupisz kilka akcji na otwarciu po odwieszeniu notowań, ciekawe po ile będzie otwarcie no i kiedy? i czy będzie?
a jeśli nie to chociaż obserwuj, w którą stronę ten cały cyrk idzie
Pandoro, z pewnością będę obserwatorem obydwu spółek Tuorów. Poznałem w detalach ich działalność i zarządzanie . Nie jestem DT na parkiecie wiec przypuszczam, że nie będę sie zagrzewał na początku startu Orphee jeżeli on w ogóle będzie miał miejsce. Nie wiem co może się wydarzyć w związku z przedłuajacym się kryzysem zarządzania, na ile będzie cierpliwa GPW i KNF. Scenariuszy może być wiele nie będę o nich pisał, ale ten najczarniejszy to ściągniecie ORP z GPW przez wspaniała "dwójkę" po odpowiednim przygotowaniu o którym piszę w poprzednim tekście " inżynierii księgowej". Ratunkiem dla aktualnych akcjonariuszy jest ingerencja czynników kontrolnych ale mając na uwadze spółkę zagraniczna i NC Nadzór Finansowy nie włączy się w pomoc słabszym. Mając na uwadze fakt Twojego inwestowania i aktywności zawodowej nie wiem czy nie powinnaś rozważyć powierzenie kapitału instytucji, która podejmie próby odegrania straconych pieniędzy w Orphee. Oczywiście to moja skromna sugestia pod poważna rozwagę. Za pośrednictwem tego forum będziemy w kontakcie. Wszystkie dobre informację o " Orfii "będę zamieszczał. pozdrawiam
JB przy usrednianiu akcji Totala trzeba by dodac to co płacił wchodząc na początku i to co kupował od TT w czerwcu
wtedy wyjdzie nam kwota, którą musi dostać na mieście aby nie być w plecy
ponad dwa lata zamrożonego kapitału, trzeba wreszcie zarobić, prawda Konrad
czy jak wykupię sobie jakiś udział w funduszu to będę miała dostęp do lepszych danych finansowych, FIZ mają obowiązek udostępniac jakieś dane swoim klientom?
Pandora, to Polska rzeczywistość, codzienność, prawda ma b. niską cenę w naszej nowoczesnej kulturze. Co to machlojek Łapińskiego. Nie wiem jak on nabywał w każdym bądź razie poza rynkiem przejął akcje Bankowy OFE natomiast z rynku jak wspomniałem od ING OFE koryguje datę nabycia nie 29.12.2014r a 17.12..... http://gpwinfostrefa.pl/espi/pl/reports/view/3,280939 Ci z Próżnej robili szacher-macher z akcjami Orphee, raz nabywał Total, później Ipomea i TT1 a wszystko to łapkami Łapińskiego. Jakie były rozliczenia wzajemne nie dowiemy sie tak samo jak i przy transakcjach akcjami z Cormay.
Dnia 2015-09-10 o godz. 11:16 ~Pandora napisał(a): > JB > > wszystko jedno do którego worka brali, ale będą musieli na tym zarobić, zobacz ile ta wojna ich kosztowała > > jak oglądam inne spółki to widzę, jak łatwo jest zrobić wzrost z groszówki na 3-4 zł, przy do dobrym info dla spółki > > ja znikam na dłuższy weekend, miej baczenie na wszystko :)
orphee nie bedzie wygladac bez tuory, orphee w ogole nie bedzie wygladac. dostaniesz za akcje orphee akcje crm po fuzji i tym bedziesz za jakis czas handlowac. w jakim parytecie? nie wiem.
Dnia 2015-09-14 o godz. 12:47 ~znawcaNC napisał(a): > orphee nie bedzie wygladac bez tuory, orphee w ogole nie bedzie wygladac. > dostaniesz za akcje orphee akcje crm po fuzji i tym bedziesz za jakis czas handlowac. > w jakim parytecie? nie wiem. >
znawcoNC nie ma możliwości połączenia szwajcarskiej spółki ze spółką polską, w szwajcarii mogą działać tylko spółki szwajcarskie lub za zgodą władz, a jakaś marna spółeczka z Polski takiej zgody nie dostanie
te cudowne analizatory mają jakikolwiek cień szansy zostać sprzedane jeżeli będzie to robione pod marką Orphee, jeżeli pójdą jako marka Cormay to nikt na świecie ich nie kupi
jeśli Łapiński chce odzyskac jakąkolwiek zainwestowaną kasę to musi Orphee sprzedać teraz, po kwartale rządów Płocicy strata będzie taka jak w Cormay i nikt spółki przynoszącej straty nie będzie chciał kupić, mam nadzieje że ma już nagranego jakiegoś inwestora
dla drobnych akcjonariuszy najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie audytu przez PWC i rzetelna wycena akcji, wtedy Łapińskiemy byłoby trudniej manipulować wartością bilansową spółki, a pośrednio ceną akcji i możnaby złożyć wniosek do sądu, gdyby potencjalny wykup był robiony za mniej
oni nie chca dzialac w szwajcarii. oni chca tylko wchlonac majatek orphee,pozbyc sie zobowiazan wobec orphee itp. a pozniej caly pomysl z szwajcaria porzucic i skupic sie na Polsce. I kibicuj im bo to najszybsza a moze nawet jedyna droga bys jeszcze odzyskala gotowke. samo orphee juz nie wroci na parkiet. nikomu z duzych na tym nie zalezy.
Dnia 2015-09-15 o godz. 08:58 ~znawcaNC napisał(a): > oni nie chca dzialac w szwajcarii. oni chca tylko wchlonac majatek orphee,pozbyc sie zobowiazan wobec orphee itp. a pozniej caly pomysl z szwajcaria porzucic i skupic sie na Polsce. I kibicuj im bo to najszybsza a moze nawet jedyna droga bys jeszcze odzyskala gotowke. samo orphee juz nie wroci na parkiet. nikomu z duzych na tym nie zalezy.
Orphee to światowe rynki zbytu, jeśli tak zrobią jak piszesz to czeka ich niechybny koniec, współczuje wtedy wszystkim drobnym akcjonariuszom Cormay, szykuje się wariant Ponaru.