Witam towarzystwo wzajemnej adoracji... Zaraz mnie zakrzyczycie bo nie nadaję na waszej fali. Strata za 2014 -25 865 000, kiedyś do pokrycia. Ten wspaniały zysk to przeszacowanie wartości majątku trwałego - raport z 30-06-2015 co pozwoliło zapisać zysk operacyjny na poziomie 14 000 000 i to już jest w cenie !!! Wyniki za drugi kwartał są więc fatalne, porównajcie przychody za I kwartał = 40 484 000 i za całe półrocze 63 780 000 więc drugi kwartał to zaledwie 23 000 000 przychodu i to jest 40% mniej. Czytajcie dane ze zrozumieniem itd.
Jeśli już piszesz podsumowanie to należy również napisać o spadających zobowiązaniach długoterminowych , jak również o wzroście gotówki z działalności operacyjnej a powinieneś wiedzieć, że przypływ gotówki ważniejszy niż nawet zysk. Jest on niewielki II półroczu ale to wszystko zależy od fakturowania robót budowlanych, nie wiesz jak są podpisane kontrakty. Także nie dokonuj oceny zbyt pochopnie ok. Przepływy z działalności operacyjnej wzrosły znacznie w porównaniu do I kwartału b.r.
Mam to spółkę w swoim portfelu od ponad 4 lat więc uważam że mam prawo do wypowiedzenia się. Firmę znam od podszewki. Jeżeli chodzi o wyniki to są one zgodne z raportem który znamy od kilkunastu tygodni a więc od infa o ponownym oszacowaniu wartości gruntów, napompowane. Sprawa druga- wszędzie media krzyczą że to rekordowy rok dla developerów i ich zysków, ok prawda ale to niestety nie dotyczy interbudu. Oni mają w sprzedaży obecnie całe 14 mieszkań a w przeciągu ostatnich kilklu miesięcy sprzedawali tylko mieszkania na osiedlu brzozy. Bardzo kiepsko to wygląda z odniesieniu do innych spółek w tej branży, wręcz wygląda to na tragi farse bo zamiast teraz budować i sprzedawać na potęge onie czekają na niewiadomo co. Zobaczcie ile inny lubeleski developer tbv (co prawda nie giełdowy) sprzedaje na osiedlu europejskim i prestige. Tbv sprzedaje ogromną liczbe mieszkań nie to co śmieszny ITB. Kolejna sprawa to kiepska sprzedać na flagowej inwestycji obecnie czyli parku Węglin. Miało być 6-7 wielkopowierzchniowych sklepów a są dwa i decathlon w budowie? Kiepsko,bardzo kiepsko reszta nawet nie wiadomo kiedy a co najgorsze działki są dalej nie sprzedane a jak widać chętnych nie ma. Kolejna sprawa to fakt że na styczniowym ZWZ przegłosowano możliwość emisji akcji w przeciągu 3 lat. Na pewno to się stanie ponieważ spóła na ogromne zadłużenie i co gorsza krótkoterminowe które będzie trzeba jakoś spłacić. Śmiem twierdzić że obecne windowanie kursu ma na celu skusić do kupna nowych akcji a pieniądze z nich nie pójdą na rozwój spółki tylko spłate jej palącego zadłużenia (zadłużenie krótkoterminowe 90 mln!!!). Śledzicie komunikaty spółki to proszę poszukać kiedy był komunikat o zawarciu znaczącej umowy.....oj nie było już z 2 lata nie licząc spólek zależnych. Jednym słowem fundamentalnie nie ma pod co rosnąć, ewentualne wzrosty których nie wykluczam bedą spowodowane spekulacjami na akcjach przez ludzi w firmy lub jej nabliżeszgo otoczenia a i ludzka chytrośc do o sobie znać bo wkońcu jest to potężna siła.
nie rozumiem po co się pocicie na analizy interpretacje, podali dobre wyniki i kurs w dół to norma na naszej giełdzie, popatrzcie na ursusa, komputronik,procad .... i można tak wymieniać bez końca, jak wejdzie duży inwestor to spółka może być ja flypl spółka warta 300tys. a obroty na akcjach 2mln. może ktoś wrócił z wakacji i stwierzdził że kurs interbud jest za wysoki a lubi tę spółkę i chce zarobić no to jazda w dół i wcale się nie zdziwię jak jutro pójdzie 20% do góry, bo to jest nasza giełda tu kurs nie odzwierciedla stanu spółki lecz stan umysłu grubych inwestorów. Więc dajcie sobie spokój z interpretacjami raportu nic to nie da, a tak na marginesie uważm że firma jest w dobrej kondycji finansowej a co to kogoś obchodzi, na naszej giełdzie wystarczy mieć w portwelu 3mln i można ustawiać kurs przynajmniej 85 % spółek notowanych na giełdzie.
Adam, uspokoiłeś mnie tym 20%, bo kupiłam dzisiaj spółkę nic o niej nie wiedząc. Jeśli to tylko zabawy spekulantów, a spółka jest w dobrej formie to może nie stracę zainwestowanej dziś kasy. Dzięki.