• Ad: Nie rozumiecie giełdy, skoro nie rozumiecie czemu spada... Autor: emeryt_giełdowy [178.42.72.*]
    Publikacja wyników finansowych oraz poniższy tekst
    Buy-back lepszym pomysłem niż dywidenda?

https://www.bankier.pl/forum/temat_buy-back-lepszym-pomyslem-niz-dywidenda,18142577.html

to jest pierwszy sygnał sprzedaży.
    Inwestorzy, którzy takie teksty jak ten poniżej nie komentują i nie analizują wiedzą dlaczego? 
    Po prostu na tym forum dyskutują - mieszają tylko większościowi akcjonariusze spółki CDProjekt.

• Re: Ad: Nie rozumiecie giełdy, skoro nie rozumiecie czemu spada... Autor: ~dorot [89.77.2.*]
    niestety realizacja zysków i wiele innych okazji na wzrosty
    może spaść niżej
    zachowanie kursu przy rynku silnie zwyżkującym - jakie było?
  • Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~c3rb3r [46.112.23.*]
    Dnia 2015-08-28 o godz. 12:03 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > Publikacja wyników finansowych oraz poniższy tekst
    > Buy-back lepszym pomysłem niż dywidenda?
    >
    > https://www.bankier.pl/forum/temat_buy-back-lepszym-pomyslem-niz-dywidenda,18142577.html
    >
    > to jest pierwszy sygnał sprzedaży.
    > Inwestorzy, którzy takie teksty jak ten poniżej nie komentują i nie analizują wiedzą dlaczego? 
    > Po prostu na tym forum dyskutują - mieszają tylko większościowi akcjonariusze spółki CDProjekt.

Drogi dziadku!
    Ty jesteś raczej rencistą, starego portfela... niż rozumiejacym rzeczywistość emerytem.
    Zapewne nawet nie zorientowałeś się w fundamentach firmy. I nie wiesz czy spółka handluje węglem czy burakami?

Budy back na spółkach innowacyjnych, medialnych to najlepszy sygnał, że zarząd wie co robi i ma imponujące pomysły na rozwój! W firmach tego typu perd perspektywy i wizje rozwojowe (poparte wynikami) to niemal pewność 100% wzrostu wartości!

Ogłoszenie dywidendy w takiej spółce to niepokojący symptom wypalenia i braku pomysłu na rozwój!

Oczywiście że wiemy i rozumiemy czemu spada.
    1 - to tacy "inwestorzy" jak ty. Albo grający krótkoterminowo. Albo nie rozumiejacy branży. Albo kompletni ignoranci. (Wybierz do których się zaliczasz)
    2 - Prawdopodobna celowa (Parkiet) zagrywka spekulantów wykorzystująca nieumiejętność czytania sprawozdań. I nie potrafiących odróżnić kosztów firmy od GLOBALNYCH kosztów.

Tak jedną z najlepszych i najsolidniejszych na GPW spółek... "OGŁOSZONO" NIEOMAL BANKRUTEM..
    Rozumiesz to drogi emerycie?
    Oczywiście z punktu widzenia inwestora średnio/długoterminowego te podrygi obskurantów giełdowych - są bez znaczenia! :-)))
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~strach [78.8.92.*]
    c3rb3 czy jak ci tam ale ty jestes świetny analityk jaki wielki fachowiec tylko nie przewidziałes tak jak ja, że CDR pójdzie na mordę po wynikach gdzie pisałem kilka razy na forum. I co twoją wielka wiedzę możesz sobie wsadzić w cztery litery, jest nic nie warta kolego, pozdrawiam.
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~Gonzo [195.26.76.*]
    Czy to przypadek, że spada i CDP i 11BIT i CIGAMES?
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~Tak [159.205.194.*]
    Widać jak na dłoni myślenie krótkoterminowe u polskich "inwestorów" na całej GPW związane z sytuacją globalną. Trzymać, nie ulegać panice i owczemu pędowi. Wszystko wróci do normy. Obecne spadki nie mają nic wspólnego z kondycją firmy i na nic analizy, trzeba to przeczekać. Pozdrawiam myślących.
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: vladimir [212.87.2.*]
    Nic dziwnego, że polscy inwestorzy nie zrozumieli co to są globalne koszty.

Nigdy w Polsce nie mieliśmy innowacyjnej globalnej spółki z innowacyjnym produktem o wysokiej wartości dodanej, z globalnym marketingiem przy współpracy z lokalnymi partnerami. Polskie kartofle jeszcze tego nie ogarnęły.

Tyle w temacie.
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~Niekunaty [83.24.8.*]
    Ja to nie rozumiem tego, że skoro spółka miała zyski zgodne z oczekiwaniami ( nie wiem czyje to były oczekiwania) tzn. że wszyscy powinni być usatysfakcjonowani . To po kiego więc, czepiają się wyników i wywalają akcje. Inne spółki mające notoryczne straty, zadłużone niebotycznie, bez perspektyw są lepiej często postrzegane przez rynek jak CDP. Przecież z takim zyskiem wszelkie wskazniki ekonomiczne diametralnie się zmieniły i nie można twierdzić, że spółka jest przewartościowana.
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~Bolek [198.240.213.*]
    Dla tych, którzy kupili niedawno( czy stosunkowo niedawno) po wiecej niz 24, to spadek na 24 wiąze sie z chwilowa stratą.
    Dla tych, ktorzy kupili po 10 czy 18 to jest to wciaż zysk, czas na sprzedaz i realizacje zysku. Dopoki sa ci drudzy, dopoty akcje moga spadac.

• Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~vander [128.199.42.*]
    Dnia 2015-08-28 o godz. 14:58 ~Bolek napisał(a):
    > Dla tych, którzy kupili niedawno( czy stosunkowo niedawno) po wiecej niz 24, to spadek na 24 wiąze sie z chwilowa stratą.
    > Dla tych, ktorzy kupili po 10 czy 18 to jest to wciaż zysk, czas na sprzedaz i realizacje zysku. Dopoki sa ci drudzy, dopoty akcje moga spadac.
    >

myslisz ze tu siedzi ktos kto kupowal po 10 i nie spieniezyl wiekszosci akcji ? ewantualnie nie dokupil znowu na duzych wahaniach % kursu ?
  • Re: Emerycie: Nie rozumiesz giełdy, skoro nie rozumiesz czemu spada... Autor: ~Ninabor [83.24.8.*]
    Mimo, że należę do "tych drugich" jestem wkurzona zachowaniem się kursu. Na naszej giełdzie inwestowanie długoterminowe jest wielce ryzykowne. Tu trzeba lawirować między spółkami i siedzieć non stop przy kompie, żeby coś ugrać.
  • @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: emeryt_giełdowy [178.42.72.*]
    Po pierwsze jestem inwestorem długoterminowym i znam historię Optimusa - rok 2000.
    Wiem, że Optimus został napompowany do 350 zł./1A. Wiem, kto go kupił od Kluski po 250 zł. Wiem komu sprzedał Z.Jakubas i za jaką cenę Optimusa. Wiem, że Optimus miał najniższą cenę poniżej 1 zł., czyli obecny CD Projekt ma ponad 2400% przyrostu kapitału.

http://stooq.pl/q/?s=cdr&c=30y&t=c&a=ln&b=0

Ten kto napisał ten tekst cyt. też wie co pisze.
    "Następny biznesmen Pan Kiciński i metoda a la Buczek - Quercus. 
    Pod hasłem buy-back chce sobie wypłacić dywidendę, czyli sprzedać swoje akcje Spółce i wyciągnąć pieniądze ze spółki. 
    Pan Kiciński zapomniał dodać, że nie zapłaci podatku dochodowego od sprzedanych akcji, bo biznesmen nie płaci podatku dochodowego od dywidendy tylko optymalizuje zysk.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezes-CD-Projektu-Buy-back-lepszym-pomyslem-niz-dywidenda-3399759.html 

Takie numery Panie Kiciński to możesz robić jak skupisz akcje spółki za własne pieniądze i wyprowadzisz spółkę z giełdy tak jak robią to amerykanie po kupnie TVN."

Po drugie możesz ty i twoi przyjaciele pisać sponsorowane artykuły w Parkiecie
    https://www.bankier.pl/forum/temat_celowe-dzialanie-dziennikarza-parkietu-czy-pomylka,18144179.html

i pisać takie bzdury jak
    https://www.bankier.pl/forum/temat_jakis-funduszowy-parch-zajezdza-kurs,18147111.html

możecie manipulować - mataczyć, ale ja wiem, że po zapoznaniu się z tekstem Pana Kocińskiego, żę w roku 2016 zamierzacie wykonać to co wielokrotnie empirycznie doświadczyłem i co zostało dokładnie opisane ostatnio w poniższym wątku (patrz załączone linki z 2011 r.)
    https://www.bankier.pl/forum/temat_floryda-amerykanie-i-zydzi-moga-to-moze-polak-z-polakiem-tez,18129607.html

Ja wiem jedno, że Pan Kiciński i spółka (przyjaciele) zamierzają pod hasłem buy-beck wyciągnąć pieniądze ze spółki (wypłacić sobie dywidendę kosztem pozostałych akcjonariuszy) i reinwestować , sprowadzając kurs na sobie wiadome poziomy.
    Wy tak rozumiecie rozwój spółki, a raczej wizję przejęcia Spółki za pieniądze spółki.
    Nie mając pieniędzy, aby zapłacić tak jak to zrobili amerykanie w przypadku skupu akcji TVN, zamierzacie to zrobić za pieniądze spółki i pozostałych akcjonariuszy. 
    "PARCHAMI" jesteście wy, a nie fundusze. To raczej wy do ZWZ w 2016 będziecie bujać kursem, a i tak temat zostanie zrealizowany tak jak wyżej opisałem z wykorzystaniem wszystkich obecnych rozwiązań prawnych.

Gdybym w kupił Optimus po 1-2 zł. to po takim tekście Pana Kicińskiego powoli i systematycznie dokonywałbym dystrybucji kupionych akcji. Zysk trzeba szanować, bo trudno oczekiwać, że uszanują nas osoby piszące takie BZDETY jak:
    "Drogi dziadku! 
    Ty jesteś raczej rencistą, starego portfela... niż rozumiejacym rzeczywistość emerytem. 
    Zapewne nawet nie zorientowałeś się w fundamentach firmy. I nie wiesz czy spółka handluje węglem czy burakami? 

Budy back na spółkach innowacyjnych, medialnych to najlepszy sygnał, że zarząd wie co robi i ma imponujące pomysły na rozwój! W firmach tego typu perd perspektywy i wizje rozwojowe (poparte wynikami) to niemal pewność 100% wzrostu wartości! 

Ogłoszenie dywidendy w takiej spółce to niepokojący symptom wypalenia i braku pomysłu na rozwój!"

• Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~DK [87.104.16.*]
    Nic dodac nic ujac.
  • Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~inwestor [83.31.163.*]
    jedna uwaga, jeśli chcą sprzedać swoje akcje spółce i w ten sposób się wzbogacić, to nie powinno im zależeć na utrzymaniu jak najwyższego kursu?
  • Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~trollmaster [194.242.62.*]
    Dziadkowi chyba już skleroza siadła, co?

"Biorąc pod uwagę powyższy przykład, samo ogłoszenie o planowanym skupie akcji własnych powinno być odbierane przez akcjonariuszy oraz inwestorów pozytywnie. Świadczy to o przeświadczeniu zarządzających przedsiębiorstwem o trwałym niedowartościowaniu akcji spółki."

link 

• Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~dommal4 [77.253.19.*]
    moim zdaniem wypłacanie dywidend jest krótkowzroczne.
  • Następny @trollmasters - Poczytaj statut Stowarzyszenia Inwestorów Autor: emeryt_giełdowy [178.42.72.*]
    Indywidualnych, sprawdź listę członków i sponsorów tej organizacji oraz wskaż jakie problemy inwestorów indywidualnych zostały przez to Stowarzyszenie rozwiązane.
    Zobaczysz wtedy kogo ta organizacja reprezentuje (nie tylko ta, jest jeszcze jedna) i w czyim interesie pisze takie bzdety.
  • Re: Następny @trollmasters - Poczytaj statut Stowarzyszenia Inwestorów Autor: ~trollmaster [194.242.62.*]
    link 

"Buyback przeprowadzany jest gdy korporacja dysponująca nadmiarem wolnej gotówki skupuje z rynku własne akcje, a następnie je umarza (niszczy, wymazuje z rejestrów). Powoduje to zmniejszenie się ilości akcji w obiegu, co przekłada się na wzrost ceny pozostałych akcji."

• Re: Następny @trollmasters - Korporacje skupują tak jak obecnie robią Autor: emeryt_giełdowy [178.42.72.*]
    amerykanie w przypadku TVN (uczciwy skup akcji na podstawie ustawy o obrocie papierami wartościowymi - formalny skup (delisting) 
    lub tak jak to robią polscy biznesmeni, czyli na podstawie celowo zmienionego art. 363 KSH za pieniądze spółek nieformalne przejęcie kontroli spółki za pieniądze spółki (nieformalny delisting) obowiązujący w naszym kraju. Efekt takiego zbierania widzimy obecnie na GPW, która jest nazywana KASYNEM (słowa prof. Belki)

Dlaczego nie zacytowałeś poniższych zdań.
    "1. Korporacje są największymi sponsorami kampanii wyborczych praktycznie wszystkich liczących się polityków. Większość najważniejszych urzędników ma bezpośrednie powiązania z Wall Street. Pracowali lub oczekują, że będą pracować dla największych banków chociażby w formie „konsultantów” zarabiając pokaźne sumy.
    Przekłada się to na pewną symbiozę. Korporacje domagają się darmowego kredytu. Zadaniem polityków jest przekonanie społeczeństwa, że aby gospodarka się rozwijała stopy procentowe muszą być utrzymane na zerowych poziomach, a dodruk kontynuowany. Dzięki temu, duże korporacje korzystające z praktycznie darmowego kredytu będą go w stanie spłacić permanentnie dewaluowanym dolarem.
    2.  Jak można przeczytać w artykule Globalna struktura własności. Wyniki 4-letnich badań, 80% światowej produkcji oraz handlu jest kontrolowana przez zaledwie 737 korporacji. Korporacje są z kolei powiązane z 25 największymi bankami inwestycyjnymi. Zważywszy, że te same banki inwestycyjne są akcjonariuszami banków centralnych, korporacje, a właściwie ich ścisły zarząd, jest dobrze poinformowany co do przyszłych ruchów m.in. stóp procentowych.
    3. Ludzie faktycznie kierujący polityką światową mogą sobie pozwolić na ryzykowne operacje, jakimi bez wątpienia jest skup własnych akcji po wysokich cenach i to na kredyt. To oni ustalają kierunek, w którym pójdzie świat i cała polityka finansowa."
  • Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~neciarz [212.75.108.*]
    Hej,
    Dzięki za tekst. Wiadomym było, że po tym co napiszesz, uaktywnią się pieniacze i ignoranci.
    Dzięki tobie w koncu zrozumiałem dlaczego często jest tak, że kurs po wynikach spada i zaczyna sie realizacja zysku, chociaż perspektywy wydają się rewelacyjne.
    Ja gram dopiero 2 lata, widziałem torchę już na tej bananowej GPW, ale jeszcze wiele przede mną. Ty zebrałeś doświadczenie jako aktywny gracz i obserwator, dużo czytałeś, ta wiedza jest bezcenna, ale wiele osób nie rozumie i myśli - co on za bzdury plecie?
    Chciałbym mieć kiedyś taką wiedzę, żeby wiedzieć kiedy jest idealny moment na wejście i wyjście ze spółki, że coś się święci.

Pozdrawiam

• Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~kristof [178.167.254.*]
    Po pierwsze prezes powiedział, że lepsze jest teraz inwestowanie pieniedzy w firmę ( czyt. Nowe projekty)
    Buy back zaznaczyl,że uważa za lepsze rozwiązanie niż dywidenda ale dopiero jak firma bedzie miała znaczący nadmiar gotówki ( nie w tym roku )
    Po trzecie kogo obchodzi czy na tym sie prezes wzbogaci ( a niech sie bogacą, ciężko na to zapracowali )
    Po czwarte gdy spółka skupuje swoje akcje ich wartość rośnie ( mniejsza ogólna ilość akcji przekłada się na lepsze wskazniki i wycenę )
    Po piąte dywidendy często zaniżają wartość akcji w okresie ich przyznawania.

• Re: @c3rb3r : Popatrz i posłuchaj młody, zdolny biznesmenie!!!! Autor: ~Zbychoo1 [84.10.214.*]
    Koniec miesiąca.Akcji mogą pozbywać się OFE.Udziałowcami są dwa fundusze emerytalne i trzeba oddać trochę kasy do króla ZUS-a na zasadzie suwaka.
  • :-) @emeryt: Popatrz i posłuchaj stary, niewydolny biznesmenie!!!! Autor: ~c3rb3r [46.112.23.*]
    Drogi dziadku..!
    Jak się twoją jednostkę chorobowa nazywa?
    Bardzo lubię sensacyjne political fiction...
    Wiem, że wszystkiemu są winni illuminati's.... Oraz geje, żydzi i cykliści... Na zombie i wampiry też warto zwracać uwagę...
    Szczególnie ci ostatni są niebezpieczni... zauważ ile sciezek rowerowych ostatnio budują!
    Z tymi spiskowymi teoriami zapewne faktycznie jesteś rekinem giełdowym! :-)))
    Zapisz się do Narodowców albo od razu do PiSu..
    I zażywaj systematycznie leki..

O kwestiach merytorycznych nie wspominam... bo zmiazdzysz moje argumenty egzorcyzmami za pomocą sił nadprzyrodzonych.. Dlatego nawet nie startuję do dyskusji z tak wybitnym "ekono... "pardon.. EGZORCYSTĄ!

• Re: c3rb3r - Drogi uczciwy biznesmenie - 10.000% przyrostu kapitału Autor: emeryt_giełdowy [178.42.72.*]
    wystarczy dzięki takim rekinom giełdowym jak ty.

Możesz mi napisać dlaczego każda rozmowa merytoryczna o buy-becku kończy się epitetami typu 
    "Zapisz się do Narodowców albo od razu do PiSu."

Wszystkich akcjonariuszy spółki (OFE i TFI) obdarzasz takimi epitetami, czy tylko wybranych przez ciebie.
  • Re: Ad: Nie rozumiecie giełdy, skoro nie rozumiecie czemu spada... Autor: ~hgf [64.74.218.*]
    na dywidendzie sie formalnie nie zarabia bo jest odjeta od kursu po dniu nabycia praw do dywidendy wiec de-facto jest tak jakbyś spieniężył część wartości akcji czyli wychodzisz na zero..
    Zarabia się tylko na wzroście wartości akcji, to tyle w temacie.

A tak poza tym to będzie spadać bo nie ma pod co rosnać przez nastepny rok a ryzyko korekt globalnych jest b.duże...
  • Re: Ad: Nie rozumiecie giełdy, skoro nie rozumiecie czemu spada... Autor: ~rte [195.26.22.*]
    c3r3 oprzytomnij dzoadek ma rację....

skup kolego to robią tylko cwaniaki- dywidenada jest chociaż na twoim rachunku

idm sa rozbił skup po 3 zeta a oodał wszytsko po 30 gr i zbankrutował w końcu bo skup to nie jest ządne lekarstwo....

oni mogą skupować a nie pisza o umarzaniu...na dniach info to zrozumiesz czemu sapada i będzie spadać..

na dywidendzie się nie zarabia? ciekawe pzu w kilka lat tylko trochę wróśł  licząc dywidendy prawie dwukrotnie...

zresztą szkoda zcasu tłumaczyć CD misi spadać bo na to liczy rynek a nie marzyciele z forum....
  • @ hgf Rozumiemy polską giełdę - spada bez powodu Autor: ~c3rb3r [46.112.23.*]
    Dnia 2015-08-28 o godz. 18:28 ~hgf napisał(a):
    > na dywidendzie sie formalnie nie zarabia bo jest odjeta od kursu po dniu nabycia praw do dywidendy wiec de-facto jest tak jakbyś spieniężył część wartości akcji czyli wychodzisz na zero..
    > Zarabia się tylko na wzroście wartości akcji, to tyle w temacie.
    > A tak poza tym to będzie spadać bo nie ma pod co rosnać przez nastepny rok a ryzyko korekt globalnych jest b.duże...

Są różne teorie co firma ma robić z nadmiarem gotówki...
    Prezes wie w co zainwestują... A tylko poinformował co jego zdaniem jest lepsze od dywidendy...

W przypadku firmy z perspektywami na szczycie powodzenia.. najlepsze jest pójść za ciosem. Zwłaszcza jeśli istnieją dalekosiężne plany rozwoju! A nie wdawanie się w spekulanckie gierki!

Natomiast twoje twierdzenie "nie ma pod co rosnąć przez następny rok" jest przykładem ignorancji jaką prezentuje nasz emeryt.
    Pytam pod co rośnie CDP...?
    Odpowiadasz... pod premiery? A może pod wyniki sprzedaży?
    Otóż w ciągu najbliższych 6-7 miesięcy masz:

1 - premiera dodatku Serca z kamienia (październik)
    2 - premiera W2 na Xboxa One (listopad)
    3 - premiera dodatku Krew i wino (luty-marzec)

Wyników sprzedaży w tym czasie też masz ze trzy..

O innych niespodziankach nawet nie wspominam.. Bo to jest firma globalna! Niewrażliwa na nasze lokalne zawiści i pojmowanie rzeczywistości! Na zachodzie prawdziwa wartość jest wartością i tyle!

• @ c3rb3r : Dzisiaj, o godz. 20 wątek - przykład "IGNORANCJI Autor: emeryt_giełdowy [83.24.131.*]
    Dnia 2015-08-29 o godz. 00:14 ~c3rb3r napisał(a):
    > Dnia 2015-08-28 o godz. 18:28 ~hgf napisał(a):
    > > na dywidendzie sie formalnie nie zarabia bo jest odjeta od kursu po dniu nabycia praw do dywidendy wiec de-facto jest tak jakbyś spieniężył część wartości akcji czyli wychodzisz na zero..
    > > Zarabia się tylko na wzroście wartości akcji, to tyle w temacie.
    > > A tak poza tym to będzie spadać bo nie ma pod co rosnać przez nastepny rok a ryzyko korekt globalnych jest b.duże...
    > Są różne teorie co firma ma robić z nadmiarem gotówki...
    > Prezes wie w co zainwestują... A tylko poinformował co jego zdaniem jest lepsze od dywidendy...
    > W przypadku firmy z perspektywami na szczycie powodzenia.. najlepsze jest pójść za ciosem. Zwłaszcza jeśli istnieją dalekosiężne plany rozwoju! A nie wdawanie się w spekulanckie gierki!
    > Natomiast twoje twierdzenie "nie ma pod co rosnąć przez następny rok" jest przykładem ignorancji jaką prezentuje nasz emeryt.
    > Pytam pod co rośnie CDP...?
    > Odpowiadasz... pod premiery? A może pod wyniki sprzedaży?
    > Otóż w ciągu najbliższych 6-7 miesięcy masz:
    > 1 - premiera dodatku Serca z kamienia (październik)
    > 2 - premiera W2 na Xboxa One (listopad)
    > 3 - premiera dodatku Krew i wino (luty-marzec)
    > Wyników sprzedaży w tym czasie też masz ze trzy..
    > O innych niespodziankach nawet nie wspominam.. Bo to jest firma globalna! Niewrażliwa na nasze lokalne zawiści i pojmowanie rzeczywistości! Na zachodzie prawdziwa wartość jest wartością i tyle!
    >

jaką prezentuje nasz emeryt."
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.238.228.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
CDPROJEKT -1,36% 253,80 2025-10-31 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.