Kurs rosnie ostatnio jak szalony. Czy to jakaś strategia zarządu, dmuchanie lub inne sztuczki? Nie sadze, taki Kruk ma wskaźnik C/Z na poziomie 17, ok moze przeszacowany. Ale ile jest ok ? 10,12? Z tego wynika ze kurs Best SA powinien dolecieć do 150 zł bez wiekszych problemów. Ponadto zaraz wyniki, jesli bedą lepsze niz zeszłoroczne a jesli cały 2015 bedzie rekordowy? Ciekawie tu jeszcze moze być. Gdyby tylko free float był większy....
Co z tego,że ma niskie c/z.. Plynność akcji niska, więc na szczycie ktoś zostanie z tymi akcjami. Ludzie nie pamiętaja co było w 2008 r, duzo płynniejsze spółki traciły po 15 % na sesje.
Słuszna uwaga z ta płynnością. Co do 2008 obawiam sie ze jak tym razem rynek zacznie sie walić bedzie większy popłoch niz wówczas. Coraz wiecej głosów przepowiada nadchodzący armagedon.
Akcje jak akcje. W przypadku BEST polecam ich obligacje. Kolejne wyniki potwierdzają ich spłatę, a oprocentowanie jest moim zdaniem bardzo dobre. Akcje best tez bym wziął, ale szanse na dywidendy nikłe, Bądź co bądź cieszę, się, że zaufałem tej firmie.
Ja się bym tam aż tak bardzo nie podnieca tymi ich obligacjami, jak by były takie dobre to więcej instytucji finansowych by je kupowało. Tutaj nie ma szansy na wzrost bo spółka mała ot i cała historia. Niedługo ktoś to przejmie za bezcen bo cała branża się sprzedaje.
Ja bym się jednak tylko obligacjami podniecał, ponieważ z akcjami właśnie może być jak mówisz. Obligom to nie grozi i jest lepsza stopa zwrotu. Dodatkowo jakiego raportu nie wypuszczą i tak muszą płacić odsetki. Jakby się sprzedali obligi i tak muszą spłacić. Aczkolwiek teraz faktycznie trochę gorzej jest. Frajer już sprzedał te obligacje, które chciałem dokupić ( a nie miałem akurat kasy na tamten moment) i cena już nie jest tak śmiesznie frajerska. Szkoda. Tak czy tak miłego męczenia się z ryzykownymi akcjami best życzę, a ja wracam do podniecania się ich obligacjami, OK?
Taka spółka jest warta ile śmieci na NC. Tam też mają wzrosty po 50% tylko spieniężyć tego się nie da. Dopuki Freefloat nie osiągnie około 30% trzeba sobie dać siana. Szkoda czasu. Obserwować warto bo branża się konsoliduje. A nuż jakiś desperat zechce to kupić, to może wtedy parę złotych się zarobi. Wcześniej szans nie widzę.