tu nie potrzeba , zadnych teorii , jak uzbiera na tym poziomie ile trzeba to lecimy ze 100 procent , aby mógł kark wysypac w rynek i tyle , normalka , jest
Dnia 2015-08-18 o godz. 07:19 ~fifka napisał(a): > tu nie potrzeba , zadnych teorii , jak uzbiera na tym poziomie ile trzeba to lecimy ze 100 procent , aby mógł kark wysypac w rynek i tyle , normalka , jest
Uwalanie kursu nie jest po to żeby Roman nazbierał. Chodzi o ustalenie odpowiedniego parytetu miedzy cenami akcji IPX i ALC albo BRS. Tu nie będzie wzrostów o 100 % bo spółka ma być tania. Stąd ze spółki nie wychodzą żadne dobre wiadomości a tylko te które mogą negatywnie wpłynąć na wycenę. Tym co jeszcze bardziej denerwuje akcjonariuszy to jest wyprowadzanie zysków poza spółkę. Spółka generuje o 50% wyższe przychody w okresie ale wynik pozostaje na takim samym poziomie. Rosną koszty sprzedaży i koszty ogólnego zarządu a co najgorsze rośnie zadłużenie odsetkowe przy czym spółka udziela pożyczek spółkom Romana.
Szansą na wzrosty jest wejście jakiegoś funduszu który zebrałby pakiet przynajmniej 10% akcji. Niestety jest to mało prawdopodobne bo pomarańczowe biuro które kisi 8% akcji nie sprzeda posiadanego pakietu bo kręcą razem z Romanem :D:D:D
wejście funduszu nie wpłynie na wysokość notowań akcji; z drugiej strony jaki fundusz miałby kupić akcje spółki która nie wypłaca dywidendy i jest całkowicie uzależniona od RK; jasna deklaracja systematycznych wypłat dywidend, zapisana w statucie spółki, spowodowałaby dynamiczny wzrost notowań Spółki, ale to tylko marzenia.
Dnia 2015-08-18 o godz. 10:19 ~flcn napisał(a): > Dnia 2015-08-18 o godz. 07:19 ~fifka napisał(a): > > tu nie potrzeba , zadnych teorii , jak uzbiera na tym poziomie ile trzeba to lecimy ze 100 procent , aby mógł kark wysypac w rynek i tyle , normalka , jest > > Uwalanie kursu nie jest po to żeby Roman nazbierał. Chodzi o ustalenie odpowiedniego parytetu miedzy cenami akcji IPX i ALC albo BRS. Tu nie będzie wzrostów o 100 % bo spółka ma być tania. Stąd ze spółki nie wychodzą żadne dobre wiadomości a tylko te które mogą negatywnie wpłynąć na wycenę. Tym co jeszcze bardziej denerwuje akcjonariuszy to jest wyprowadzanie zysków poza spółkę. Spółka generuje o 50% wyższe przychody w okresie ale wynik pozostaje na takim samym poziomie. Rosną koszty sprzedaży i koszty ogólnego zarządu a co najgorsze rośnie zadłużenie odsetkowe przy czym spółka udziela pożyczek spółkom Romana. > > Szansą na wzrosty jest wejście jakiegoś funduszu który zebrałby pakiet przynajmniej 10% akcji. Niestety jest to mało prawdopodobne bo pomarańczowe biuro które kisi 8% akcji nie sprzeda posiadanego pakietu bo kręcą razem z Romanem :D:D:D >
Chciałbym, by było wreszcie ustalenie parytetu między ipx a brs, a potem by nastąpiło scalenie. A pisanie o uwalaniu kursu równie dobrze mozna odnosić do brs czy alc, tyle że nic z tego nie wynika poza konfabulowaniem, fantazjowaniem i spekulowaniem (no, ale od tego też jest forum, by sobie ulżyć i dowartosciowywać sie). Akcjonariat jest jaki jest: http://stooq.pl/q/h/?s=ipx Problemem holdingu i poszczególnych spółek jest chyba nie tyle zarzadzanie (bo widać, ze coś konsekwentnie realizują), ile relacje ze zdezorientowanymi drobnymi akcjonariuszami nie rozumiejacymi strategii spółki i GK BRS. Na razie jednak i tak stajnia RK zachowuje się wzglednie stabilnie (np. w porównaniu z tauronem czy kgh)
Wszyscy akcjonariusze poza Romanem chcieliby żeby kurs IPX był tak uwalany jak kurs ALC i BRS !!!
Zarząd coś konsekwentnie realizuje ?! Niby co ? Oczywiście poza uwalaniem kursu na rozkaz Romana ?
Zdezorientowani drobni akcjonariusze nie rozumiejący strategii spółki i GK BRS ?! A jaka jest strategia ? Finansowanie Boryszewa i spółek Romana kosztem własnego rozwoju ?
Stajnia Romana ?! Roman w końcu musi zrozumieć że rynek kapitałowy to nie jego wiejska posiadłość. Na razie jednak gra tak jak mu na to instytucje nadzoru pozwalają a że powoli zaczynają mu się dobierać do tyłka to doi IPX ile może. Co najwyżej dostanie 5 mln PLN kary i tyle.
masz monopol na rację? tylko twoje konfabulacje są trafną oceną sytuacji spółki? byłeś kiedyś na walnym i zadałeś jakieś pytanie? podaj choć jeden merytoryczny argument na to, że mamy do czynienia "z uwalaniem kursu na rozkaz Romana". jak tak trafnie oceniasz spółki karkosikowe, czemu nie jesteś zarobionym rekinem wygrzewającym sią na Karaibach tylko nieustannie wypłakujesz się na forum? Twoje posty - wbrew pozorom - wcale nie są merytoryczne, tylko są emocjonalnym odreagowaniem twej zniecierpliwionej frustracji. Czy ktoś cię zmuszał do gpw i kupowania ipx?
Merytoryczny argument na uwalanie kursu ? Niby jaki to miałby być argument ? Pisemne polecenie Romana ? Przecież transakcje crossowe to tylko optymalizacja podatkowa :D:D:D
Co do pytań to zadawałem je zarządowi wielokrotnie bo dbam o swoje inwestycje a IPX to jedyna spółka w moim portfelu na której nie zarobiłem. Dlaczego ? Nie dlatego że źle oceniłem spółkę a dlatego że akcjonariusze mniejszościowi są tu po prostu olewani. Odpowiedzi zarządu co do celowości zakupu ALC - "dobra lokata kapitału". Odpowiedź zarządu co do braku dywidendy - "rozwój grupy". Teraz czekam na odpowiedź odnośnie pożyczek dla BRS i spółki Romana ale odpowiedź jest znana - lokata wolnych środków finansowych.
Jeżeli jesteś takim znawcą tematu i strategii IPX czy BRS to podziel się tą merytoryczną wiedzą a nie pseudo psychologicznymi opiniami na mój temat.
Dnia 2015-08-18 o godz. 11:59 ~flcn napisał(a): > Merytoryczny argument na uwalanie kursu ? Niby jaki to miałby być argument ? Pisemne polecenie Romana ? Przecież transakcje crossowe to tylko optymalizacja podatkowa :D:D:D
No własnie, argumentu nie masz poza "tak mi sie wydaje". Ale masz prawo fantazjować, bo taki też jest urok forum. Nie masz argumentu, wiec dorabiasz teorie do faktów, a potem spekulujesz własnymi teoryjkami.
> Co do pytań to zadawałem je zarządowi wielokrotnie... - zacytuj swe pytania i równie dokładnie zacytuj otrzymane odpowiedzi. I napisz wprost - byłeś choć na jednym walnym i tam zadałeś jakieś pytanie?
Owszem, mam jakąś wiedzę o ipx czy brs, ale to nie znaczy, ze muszę się nią dzielić, zwłaszcza że mam dystans i do spółek, i do trafnosci swoich przypuszczeń czy interpretacji, gdyż nieustannie je weryfikuję, by nie wpadać - jak ty - w pułapki myslenia życzeniowego, uproszczonych konfabulacji czy zachłystywania trafnoscią swoich domniemań.
Nie odbieram ci prawa do twoich przemyśleń ani nie zabraniam pisania o nich. Po to jest forum. Ale to, ze dużo piszesz, nie oznacza, ze zawsze mądrze, trafnie czy przekonywująco.
W teorii cena jest punktem równowagi między popytem a podażą. W przypadku cen spółek Romana cena jest ustalana i kontrolowana. Jeżeli tak dobrze znasz IPX i BRS to historia kursów z ostatnich lat powinna ci wystarczyć. Pewnie będziesz oczekiwał pisemnego polecenia Romana żeby to potwierdzić a takiego nie mam więc pewnie dla ciebie nadal będzie to konfabulacja i fantazjowanie.
Nie masz nic do powiedzenia w temacie spółki to nie produkuj się na forum. Chcesz błysnąć charakterystykami osobowościowymi to znajdź forum psychoanalityków.
na razie to ty usiłujesz być forumowym celebrytą - piszesz dużo, konfabulujesz na potęgę, konkretów nie podajesz, piszesz truizmy o ustalaniu i kontrolowaniu kursu, nie umiesz podać argumentu na swoje konfabulacje i nerwowo reagujesz, jak ktos domaga się od ciebie konkretów.
nawet nie chcesz przyznać, ze na zadnym walnym nie byłeś ani nie chcesz podać rzekomych pytań i odpowiedzi, za to agresywnie reagujesz na zwróconą ci uwagę, zamiast wyciągnąć wniosek, na ile inni piszący odmiennie od ciebie mogą miec rację
masz swoją prawdę i innych spojrzeń na spółke nie dopuszczasz, bo albo trzeba się zgadzać z tobą, albo być - w twoim mniemaniu - niekompetentnym albo poplecznikiem RK żerującego na takich inwestorach jak ty
nie usiłuję tworzyć opisu twej osobowosci (choć mógłbym, bo mam ku temu kwalifikacje), bo to nikomu do czegokolwiek tu potrzebne ale jesli jesteś ciekawy - sprawdź sobie, co to znaczy być w czymś zafiksowanym (od słowa fiksacja)
po prostu czytuje od dawna twe posty i przez chwilę gawędzę z tobą, że twoje oceny są czasem infantylnie naciągane w stylu: kot to ssak, pies to ssak, a więc kot = pies... tak czasem wyglada twoja argumentacja, gdyż dla ciebie spółki karkosika to TYLKO marionetki w ręku RK i NIC WIĘCEJ
Kolego (mam nadzieję że tak się mogę zwrócić do Ciebie) 'dystans' dla wielu graczy opinie wielu tu piszących wydawać się mogą emocjonalne, nie spójne lub życzeniowe, gracze starają się złapać kilka % i uciekać. Na giełdzie są też inni inwestorzy, np. tacy jak ja, którzy spółkę trzymają od kilku lat, nie znam się na AT, patrzę na wartość spółki, możliwości generowania zysku, zadłużenie. Kilka lat temu postanowiłem zainwestować w Impex, gdyż według mojej wiedzy spółka wyglądała naprawdę dobrze, wówczas Kety wyceniane były około 100zł a Impex około 4, Alumetal nie był jeszcze notowany. Minęło kilka lat wyceny spółek z łatwością znajdziesz, również można policzyć ile zysku wypracował w tym czasie Impex - niestety poziom kursu, jak i alokacja wypracowanych zysków są "dziwne". Dlatego oceny niektórych forumowiczów będą różnić się od Twojej ale to nie znaczy że oni się mylą ani też że mają monopol na prawdę, każdy z nas podchodzi też do tej zabawy trochę emocjonalnie stąd też forum staje się nieraz miejscem "odreagowania". Tym niemniej w jednej kwestii przyznaje ci 100% racji - zawsze można opuścić ten pokład, nikt na siłę nas nie zmusza do bycia udziałowcem Impexmetalu. Pozdrawiam Wszystkich życząc kiedyś takich poziomów aby pojawiały się tu tylko pozytywne komentarze.
Dnia 2015-08-18 o godz. 15:12 ~bobulek napisał(a): > Kolego (mam nadzieję że tak się mogę zwrócić do Ciebie) 'dystans' dla wielu graczy opinie wielu tu piszących wydawać się mogą emocjonalne, nie spójne lub życzeniowe, gracze starają się złapać kilka % i uciekać. Na giełdzie są też inni inwestorzy, np. tacy jak ja, którzy spółkę trzymają od kilku lat, nie znam się na AT, patrzę na wartość spółki, możliwości generowania zysku, zadłużenie. Kilka lat temu postanowiłem zainwestować w Impex, gdyż według mojej wiedzy spółka wyglądała naprawdę dobrze, wówczas Kety wyceniane były około 100zł a Impex około 4, Alumetal nie był jeszcze notowany. Minęło kilka lat wyceny spółek z łatwością znajdziesz, również można policzyć ile zysku wypracował w tym czasie Impex - niestety poziom kursu, jak i alokacja wypracowanych zysków są "dziwne". > Dlatego oceny niektórych forumowiczów będą różnić się od Twojej ale to nie znaczy że oni się mylą ani też że mają monopol na prawdę, każdy z nas podchodzi też do tej zabawy trochę emocjonalnie stąd też forum staje się nieraz miejscem "odreagowania". > Tym niemniej w jednej kwestii przyznaje ci 100% racji - zawsze można opuścić ten pokład, nikt na siłę nas nie zmusza do bycia udziałowcem Impexmetalu. > Pozdrawiam Wszystkich życząc kiedyś takich poziomów aby pojawiały się tu tylko pozytywne komentarze.
No i po co ci te wywody ? Co one wnoszą w temacie IPX ? To nie forum niedowartościowanych psychoanalityków więc nie musisz się produkować i tracić tak cennego przecież czasu.
Ktoś domaga się ode mnie konkretów i ja niby mam załączyć skany korespondencji ze spółką ? :D:D:D To nic dziwnego że siedzisz na forum z braku zajęcia.
Jesteś taki inteligentny to zadaj spółce pytanie o celowość skupu akcji ALC i brak dywidendy. Kontakt znajdziesz jak się postarasz. Uzyskane odpowiedzi porównasz z tymi które zamieściłem na forum i już będziesz miał materiał do głębokich przemyśleń i analiz. Niestety nie oczekuj szybkiej odpowiedzi ze spółki ale przecież czas dla ciebie nie ma znaczenia skoro spółka realizuje strategię rozwoju i jest lepszą spółką niż KGHM i Tauron.
Dnia 2015-08-18 o godz. 15:20 ~flcn napisał(a): > No i po co ci te wywody ? Co one wnoszą w temacie IPX ? Co one wnoszą? Ano choćby to, by pokazać, ze nie masz monopolu rację w ocenie spółki. A po co? dla kaprysu... Bo moge i akurat chcę. Tak jak ty.
> To nie forum niedowartościowanych psychoanalityków więc nie musisz się produkować i tracić tak cennego przecież czasu. Tu ciągle ty piszesz o niedowartosciowanych psychoanalityków. I to ty reagujesz, jak ktos niedowartosciowany. Ja nie reaguję agresją na twe posty i nie martwię się o twój cenny czas. Po co więc odpisujesz? Musisz? Przecież wystarczy, ze mnie zignorujesz i po sprawie...
> Ktoś domaga się ode mnie konkretów i ja niby mam załączyć skany korespondencji ze spółką ? :D:D:D często śmiejesz się ze swoich dowcipów? To nie ja wyszedłem z inicjatywą, byś przedstawił skany. Ja się - z powatpiewaniem (że to faktycznie zrobisz) - dołączyłem do prośby innego forumowicza.
> To nic dziwnego że siedzisz na forum z braku zajęcia. To nie ja wciąż siedzę na tym forum i nie ja produkuję się tutaj w nieustannych konfabulacjach i teoriach spiskowych, ale ty. Ja pierwszy raz z tobą tu gawedzę. Ty zaś od dawna sie tu produkujesz ze swoim wodolejstwem na temat i nie na temat.
> Jesteś taki inteligentny to zadaj spółce pytanie o celowość skupu akcji ALC i brak dywidendy. Kontakt znajdziesz jak się postarasz. Uzyskane odpowiedzi porównasz z tymi które zamieściłem na forum i już będziesz miał materiał do głębokich przemyśleń i analiz. Niestety nie oczekuj szybkiej odpowiedzi ze spółki ale przecież czas dla ciebie nie ma znaczenia skoro spółka realizuje strategię rozwoju i jest lepszą spółką niż KGHM i Tauron.
Najpierw zapoznaj się z definicją(ami) słowa inteligencja, bo chyba operujesz tylko na poziomie kolokwialnym. Co ma bowiem czyjś poziom inteligencji z zadaniem spółce pytania o celowość skupu akcji ALC i brak dywidendy? Odpowiedź znasz chyba tylko ty. Nie szkodzi. To twój problem. I pozwól, ze pozostanę przy swoich źródłach oraz sposobach pozyskiwania info o spółce. W każdym razie twoje posty nie są wiarygodnym źródłem inspirującym do wartościowych przemyśleń. Ale są twoje. Czytam je. Czasem z zaciekawieniem, czasem z rozbawieniem, że można tak konfabulować i fantazjować. Tak jak możesz ty czytać moje. Mnie to nie przeszkadzałoby. Ani twoje posty o mnie.
Twoje wpisy są coraz dłuższe i ciągle nic w temacie spółki. Oczekujesz argumentów, dowodów a najprostsze rozwiązanie jest dla ciebie zbyt trudne. Zasłaniasz się pseudo psychologicznymi wywodami, opisami osobowościowymi tylko że sam ze sobą masz problem ale to nie to forum.
Miło się gawędziło ale zupełnie nie w temacie więc dla twojej satysfakcji przyznam ci rację i będę cię ignorował.
Panowie nie kończcie. Wciągają takie wzajemne analizy. Rzadko spotyka się na forum ten poziom przemyśleń. Dobra, to na marginesie. A jak zapatrywania na obecne figury na wykresie? Coś wpadło w oko, czy tylko fundamenty spółki i trzymaj, trzymaj, trzymaj ...?
Tygodniowe świece zostawmy sobie do oceny na piątek (póki co jest jedna czarna i tego się trzymajmy) A jutro myślę, że będzie dzień przełomu, z dolnym cieniem i próbą wybicia stopów. LiniaA i długa średnia powinny pomóc.
Dnia 2015-08-18 o godz. 16:17 ~flcn napisał(a): > Twoje wpisy są coraz dłuższe i ciągle nic w temacie spółki. Oczekujesz argumentów, dowodów a najprostsze rozwiązanie jest dla ciebie zbyt trudne. Zasłaniasz się pseudo psychologicznymi wywodami, opisami osobowościowymi tylko że sam ze sobą masz problem ale to nie to forum. > > Miło się gawędziło ale zupełnie nie w temacie więc dla twojej satysfakcji przyznam ci rację i będę cię ignorował. >
Ty chyba czytasz tylko siebie albo nie umiesz czytać ze zrozumieniem. To nie ja sie zasłaniam, ale ty obrona przez atak. A w czym mi przyznajesz rację?... I zobaczymy, czy bedziesz mnie ignorował...