• ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [31.2.87.*]

Wyniki za 2Q nie są takie złe, jak można było się obawiać po wynikach za 1 kwartał. Oczywiście nie można też mówić, że są bardzo dobre. Są wg mnie przyzwoite jak na sytuację spółki.

Przychody w 2Q 2015 spadły względem 2Q 2015 z ok. 13,1 do ok 11,8 mln zł, a więc o 10%. Mając na względzie liczbę zamkniętych obiektów handlowych i ograniczone możliwości dot. aktywów obrotowych i porównując spadek przychodów w 2Q do spadku z 1Q 2015 (gdzie przychody spadły o 20%), to widać pod tym względem symptom poprawy.

Marża brutto w 2Q 2015 wyniosła 59% i wzrosła o 1% względem 2Q 2014 r. Poziom marży jest niezły jak na branże.

Zysk operacyjny wzrósł z kolei w 2Q 2015 vs 2Q 2014 z ok. 0,45 do ok. 0,59 mln zł, a więc o ponad 25%.

Zysk netto jest natomiast zbliżony do tego wypracowanego w 2Q 2014 r. i wyniósł ok. 0,41 mln zł.

Pozytywy widać natomiast w bilansie. Zapasy od końca 1Q 2015 do końca 2Q 2015 spadły z 10,5 do 7,7 mln zł, a więc bardzo mocno (to jest akurat super).  Od końca 1Q 2015 kredyt rewolwingowy i w rachunku bieżącym spadł z 3,7 do 2,6 mln zł. Z kolei zobowiązania handlowe z 11,6 mln zł do 8,2 mln zł.

Negatyw to kosztowna umowa z żoną Prezesa. Niemniej nie wiemy co dokładnie za ta umową stoi i czy faktycznie jest tyle warta.

Obecnie dość mocno nadal działają na polu marketingowym, działa już pełny kwartał sklep internetowy (gdzie marże są wyższe), z tego co wiem trwa lifting kolejnego po browarze poznańskim obiektu w Bielsko Białej (ale nie sprawdzałem), spółka wprowadza już nową kolekcję. Sezonowo patrząc  w kolejnym kwartale raczej na pewno zobaczymy stratę. Kwestia jaką. Kluczowy dla całego roku będzie natomiast 4Q.

Najważniejsze natomiast dla spółki byłoby pozyskanie partnera zewnętrznego, ale czy to się kiedykolwiek stanie, to na dziś nie wie nikt… poza Prezesem. Gdyby znaleźli partnera to mogliby wreszcie zacząć się rozwijać.

Mając na uwadze, że 2Q nie wypadł tak źle i daje pewne nadzieje, czekam na dalszy rozwój wypadków

• Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [31.2.87.*]
    zapomniałem skomentować rachunek Cash Flow (bardzo ważny)

W 2Q 2015 przepływy z działalności operacyjnej wyniosły +1,5 mln zł. To akurat super!

Kapitalizacja całej spółki to z kolei na dziś 5 mln zł.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~bzyczek [31.175.233.*]
    Pełna zgoda!
    Od siebie dodam, że ich salon w B-B w Sferii zwinął się. Pewnie przeniesie się tam, gdzie piszesz.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~Qwerty [213.156.104.*]
    Raport kursu raczej nie ruszy w żadną stronę. Trzeba poczekać jeszcze te kilka miesięcy do przyszłego roku. Kupować przy tych poziomach nie ma co. Może coś rozdadzą taniej pod koniec roku po słabych wynikach w III kwartale.

Przychody bardzo pozytywnie

• Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [31.2.87.*]
    ja licze ze w najbliższych dniach przeniesiemy się chociaż w okolice 1,7-1,8. Niemniej może jestem zbyt dużym optymistą.

• Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [5.174.97.*]
    mam nadzieję, że ten kto liczył na jakieś cuda w 2Q już się dziś wyprzedał. Patrząc po podaży (wyłączając poza nawias to co leży na 1,53 od animatora), to raczej chętnych do wywalania brakuje na tych poziomach.

Czekamy teraz na wrześniowe informacje o przedłużeniu/lub nie linii kredytowej
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~bzyczek [31.175.67.*]
    Tak sobie myślę, czy my aby nie uprawiamy czarnowidztwa widząc duże kłopoty spółki po nieprzedłużeniu tej linii kredytowej.
    Patrząc w bilans można zauważyć, że jednak dostawy towarów finansują dostawcy. Kasa banków może potrzebna jest do zapewnienia płynności w sytuacji nagłych, skumulowanych wydatków.
    Czy ew. emisja to zagrożenie?
    Przecież po złociszu akcji nie będą sprzedawać, bo będą mieć tyle kasy co na waciki :-)

Przychody za II@ bardzo pozytywne, niewiele mniejsze niż w IVQ2014. 
    Salonów zostało 27, a przecież półtora roku temu było ich nawet 37.

Na pewno poprawili sprzedaż LFL. Co dalej, zobaczymy. Gniot jest z tej primy, ale może da kiedyś mocno zarobić.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [31.1.9.*]
    ja wczoraj dobrałem :)
    Rozważę, czy jeszcze w najbliższych dniach czegoś nie dobrać
    Przy takim free floacie wystarczy jedno super info, aby solidnie wstrząsnąć kursem. Mam nadzieję, że dożyję tego dnia :)

• Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~aaaa [37.47.41.*]
    mam papier od 1.1 kupilem również po 1.3 1.5 i 1.78 licze na spekulacyjny rajd bo firma fajna, wycena niska ale prezes jest szalony - niestety negatywnie - ludzie z branzy mówią że uczciwy i dobry ale nie chce sobie pomóc. Podobno bardzo zaangażowany w firmę i na sercu mu leży to jego dziecko ale biznesowy stan umyslu z początku lat 90 mam nadzieje ze facet otworzy się na otoczenie biznesowe i może bedzie chciał to swoje dziecko oddac swiatu
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [95.41.51.*]

Całkiem ciekawie jest też na wykresie. Najpierw na bardzo wysokich obrotach przełamanie linii trendu spadkowego i powrót powyżej historycznego minimum sprzed kilku lat (bardzo fajny sygnał kupna), a teraz obrona luki sprzed kilku miesięcy + ładny trójkącik. Zobaczymy, którą stroną wybije z trójkąta. Niewiele trzeba do wywołania jakiegoś istotniejszego ruchu w jedną ze stron.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~leszczu [5.174.213.*]
    no po prostu ręce opadają kilkaset sztuka akcji mze zwalic kurs o 7% , eh...
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~Qwerty [213.156.104.*]
    Przez najbliższe tygodnie raczej osuwanie, przed nami wyniki za najgorszy III kwartał. Niestety powodôw do zakupow brak; duże prawdopodobieństwo, że będzie coś można taniej rozdziobać.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [31.1.182.*]
    jeśli będą rozdawać coraz taniej, to skorzystam, wczoraj też skorzystałem :)
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [77.114.33.*]
    nie wiem, czy ktoś z was zauważył, ale Prima zamknęła chyba kolejne salony. Na koniec 2012 r. miała 32 salony. Obecni na stronie są już tylko 28 salony. Wydaje mi się, że jeszcze w 2Q było koło 30.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~bzyczek [31.174.178.*]
    A jakieś 1,5 roku temu jakoś 38 sztuk.
    Dlatego sprzedaż za 2q naprawdę była bardzo dobra.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~Qwerty [176.221.120.*]
    http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,301302
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~Qwerty [176.221.120.*]
    Ostatnio jak odszedł członek zarządu w ciągu 2 mies kurs poszedł z 1 na 2,4. Został już tylko prezes. Grand Finale coraz bliżej
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [77.114.33.*]
    z tym, że kojarzy mi się, że jeszcze w czerwcu mieli 30 albo 31 salonów (ale nie dam sobie ręki uciąć). Zatem kolejne salony odeszłyby w 3Q? hmmm, zobaczymy już w listopadzie
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~marsik [87.99.28.*]
    jak myslicie co by sie stalo z kursem akcji gdyby jakis wiekszy podmiot przejal primamode ? kurs mocno do gory?
    No byłaby dzidunia, taka na co najmniej 5zł :-)))
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~ANTEK [62.87.254.*]
    hMM. WICEPREZES ZŁOŻYŁĄ REZYGNACJĘ, ALE MOŻE JAK POPRZEDNICZKA.. ZAŁOŻY DZIAŁALNOŚĆ I BĘDZIE WYCIĄGAĆ JESZCZE WIĘKSZĄ KASĘ. 3 KWARTAŁ BĘDZIE CIEKAWY- ZRESZTĄ NAJBLIŻSZY ROK- ALBO ICH KTOŚ PRZEJMIE ALBO PADNĄ...
    mozesz mi opisac na jakiej zasadzie mialaby zarabiac i jaka poprzedniczka? masz na mysli Pania Renate Jankiewicz -Plesiak?
    Zreszta w komunikacie jest napisane, ze z powodow zdrowotnych zrezygnowala.
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~em [83.29.83.*]
    pewnie chodzi o ten consulting za ca pół miliona za pół roku

powody zdrowotne ciężko komentować, gdyż mogą takie być powody faktycznie
    a wtedy w ogóle to nie jest temat do dyskusji
    choć pewności nigdy nie ma czy na pewno o to chodzi

consulting nie jest wykluczony, gdyż nie wszyscy to wiedzą, ale pani Butwicka to siostra prezesa Spółki
    a przecież to taka bardzo ale to bardzo przebardzo "rodzinna" firma
    Może Darek wysyła sygnał bankowi - "patrzcie, proces restrukturyzacji postępuje, zarząd się odchudził, w końcu będzie zysk za IIIQ".
    Hehehe :-D
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~ANTEK [62.87.254.*]
    DOKŁADNIE CHODZIŁO MI O PRZYKŁAD "POPRZEDNICZKI" RENATY - ZREZYGNOWAŁA Z FUNKCJI, ALE NA "CONSULTINGU" JESZCZE WIĘCEJ WYCIĄGA ZE SPÓŁKI ( W SUMIE TRZEBA JAKOŚ KASĘ WYPROWADZIĆ- ZWRÓĆCIE UWAGĘ - NIE MAJĄ JUŻ SKLEPU NA WITA STWOSZA, GDZIE CZYNSZ NAJMU BYŁ KOSMICZNY I OCZYWIŚCIE POBIERAŁA GO FIRMA PANI RENATY)
    PANI KATARZYNIE ŻYCZĘ ZDROWIA, ALE NIE WIERZĘ, ŻE NIE PODPISZĄ JAKIEJŚ UMOWY NA "CONSULTING", BO Z CZEGOŚ TRZEBA ŻYĆ. TO BAARDZO RODZINNA FIRMA I KAŻDY CHCE BYĆ PRZY KORYCIE.
    tak na marginesie, wszysscy potrafia czytac. nie muisz pisac z capslockiem , to troche dziecinada , jakbys nie potrafil panowac nad emocjami i msuial wykrzykiwac swoje slowa.
    co do sklep una wita stwosza to dawno juz stoi pusty, sam robilem inwentaryzacje tego sklepu w styczniu. pracowalem dla primy i znam i Pana prezesa i Pania prezes i
    Pania wiceprezes to tak na marginesie;)
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [37.7.144.*]
    chyba ciężki będzie 3Q dla Primy.Wojas, który rozwijał sieć ma fatalne przychody. Konkurencja też wypadła blado...

link 

Ciekawe jak odnajdzie się tu Prima, która przecież zwinęła w 3q kolejne salony...
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~bzyczek [31.175.253.*]
    Wynik IIIQ tak naprawdę zależeć będzie od września,
    gdy już kolekcja jesienna króluje. Zimny, deszczowy to jest to, za czym trzeba trzymać kciuki.
    Póki co po pierwszej dekadzie mca, wydaje się, że sprawy idą w dobrym kierunku (przynajmniej na południu Polski) :-)
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~aaa [37.47.35.*]
    Podobno sprzedaż w sklepie internetowym ostro zapitala więc jest szansa na dobry wynik
  • Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~olo [94.254.193.*]
    Niestety prognozy pogody mówią o upałach... :/

• Re: ANALIZA WYNIKU 2Q Autor: ~bzyczek [31.175.253.*]
    Spokojnie, prognozy mogą się zmienić.
    Jeden dzień wyższej temperatury nie zmieni obrazu reszty miesiąca. :-)
[x]
PRIMAMODA -1,84% 0,84 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.