• Raport za 2 kwartał Autor: ~melo [83.31.208.*]
    Dnia 2015-08-07 o godz. 11:07 ~prezes napisał(a):
    > Będą rekordowe, po pierwsze sprzedaż wierzytelności funduszom, pożyczki były spisane już w koszty a sprzedaż zrobi ekstra zysk, do tej pory tego nie robili więc pewnie sporo sprzedadzą. Że zrobili sprzedaż to jest pewne , uwolnili gotówkę gdyż w czerwcu 1,3 mln spłacili obligacje. Po drugie jak chcą realizować plan motywacyjny czyli 3,8 mln w 2015 to po 1 kw mają 800 tys i przynajmniej w każdym kolejnym musi być po 1 mln. Podtrzymuję zysk za 2 kw minimum 1,1 mln, choć oczekuję nawet 1,2 mln. Spekulanci teraz wychodzą, którzy chcieli się podłączyć pod ruch wzrostowy który był zdecydowanie za duży, zostaną długoterminowcy, jak ja. Na początek dokupię 1000 po 5,45, później po 4,50 2000, 3,50 3000 akcji i po 3 4000 akcji, chętni do sprzedaży

I co kolego odszczekasz teraz? Czy może nick zmienisz??
    843000 zł straty za 2 kwartał
  • Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~prezes [37.152.18.*]
    miau, miau
    Gościu przeczytaj cały raport i dopiero obrażaj ludzie, ja zawsze się pod swoimi analizami podpisuję i w nie wierzę
    W przypadku tej firmy patrzymy na raport skonsolidowany gdyż do spółki zależnej mają przeniesione wszystkie pożyczki, poniżej zamieszczam wpis który napisałem w innym wątku :

Ponad 2,5 mln zysku po 6 m-cach, liczyłem na 1,1 mln a jest 1,76 mln, 50% wyższe w II kwartale. Podtrzymuję swoją prognozę 250% w 4 lata (myślę że szybciej dojdziemy).

jak ci głupio to teraz odszczekaj

• Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~xoy [5.173.133.*]
    komentarz serwisu obligacje.pl o wynikach Eurocentu

link 

• Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Dzięki za linka, nigdy nie korzystałem z tej strony, potwierdzają oni moją analizę, świetna jest sytuacja w firmie, chyba szybkimi krokami będziemy się zbliżać do przejęcia firmy, rok może dwa i za 30zł ktoś przejmie ich. Na prawdę nie rozumiem inwestorów którzy inwestują w napompowane baloniki, obiecanki zarządu i wizje rodem z kosmosu, przynoszące ciągle straty. Tutaj mamy fantastyczną firmę, solidnie się rozwijającą, a do tego bardzo tanią, popatrzcie że oni stale zwiększają obszar swojego działania, dopiero 3 województwa ale stopniowo rozszerzają działalność więc wzrosnie i wycena firmy, jak widać problemów z płynnością nie mają.
  • Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~spółka-kozak [31.63.148.*]
    2015-08-14 W samym II kwartale zysk operacyjny wyniósł prawie tyle, ile w zeszłym roku po trzech kwartałach. Poprawę widać na każdym poziomie zadłużenia.
    Sama wartość długu netto spadła do 4,5 mln zł na koniec czerwca wobec 7 mln zł jeszcze na koniec marca. Wskaźnik ogólnego zadłużenia spadł do 0,45 i jest najniższym poziomem zadłużenia wśród spółek pożyczkowych na Catalyst i zapewne w pierwszej dziesiątce wszystkich spółek tu notowanych.
    Pozostałe kategorie wyglądają równie imponująco. Dług netto stanowił 55 proc. zysku EBITDA wypracowanego w ostatnich 4 kwartałach, zarazem zysk operacyjny z tego okresu pokrywał odsetki 8,35x. Wskaźnik bieżącej i szybkiej płynności tradycyjnie dla Eurocentu utrzymał się w okolicach 4,0, natomiast wskaźnik płynności gotówkowej wzrósł do 0,5 z 0,15 na koniec marca.
    W tym miejscu dochodzimy do jedynego słabego punktu sprawozdania. Na koniec czerwca w kasie grupy znajdowało się 2 mln i 5 tys. zł, podczas gdy 30 sierpnia zapadają obligacje warte 2 mln zł. Można jednak założyć, że Eurocent wykorzysta dziewięć tygodni różnicy między datą bilansu i wykupem papierów do wygenerowania niezbędnej gotówki.
    W komentarzu w lapidarnych słowach wspomniano o nowym sposobie finansowania działalności spółki, który powoli zastępuje obligacje. Eurocent przez spółkę zależną sprzedaje udzielone pożyczki do funduszu sekurytyzacyjnego, który skupuje je z marżą. Eurocent zarabia na pojedynczej pożyczce mniej, za to szybciej. I szybciej też otrzymuje środki z powrotem, dzięki czemu mogą one ponownie zostać uruchomione. Ten model biznesowy wdrożony wcześniej w SMS Kredyt, w Eurocent działa od II kwartału i bardzo szybko przełożył się na wyniki, a te na przytoczone wyżej wskaźniki zadłużenia.
    W samym II kwartale Eurocent wykazał 13,1 mln zł przychodów na poziomie skonsolidowanym wobec 3 mln zł przed rokiem (jednostkowo, ale wtedy nie miał jeszcze czego konsolidować). Koszty również wzrosły znacząco, ale na poziomie sprzedaży zysk wyniósł 2,7 mln zł (vs. 1 mln zł rok wcześniej), na poziomie operacyjnym było to już 3,1 mln zł. W samym II kwartale zysk operacyjny przewyższył koszty odsetkowe ponad 10x. Grupa wykazała też 1 mln zł dodatnich przepływów operacyjnych. Po dołożeniu 1,8 mln zł z emisji obligacji Eurocent mógł wykupić dwa lata przed terminem obligacje warte 3 mln zł, które rok wcześniej objął jeden z funduszy obligacji korporacyjnych.
    Oprócz serii wygasającej w sierpniu, na Catalyst pozostają papiery serii D wygasające we wrześniu 2016 r. oprocentowane na 9 proc. Rynek wycenia je nieznacznie poniżej nominału, a Eurocent ma prawo do przedterminowego wykupu papierów.
    Dodano 2015-08-14 | Autor: ems

Materiał chroniony prawem autorskim – wszelkie prawa zastrzeżone.
  • Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    Trzymać papier i nie sprzedawać a po każdych pozytywnych wynikach powiększać pozycję. Mnie tylko jedno denerwuje, po co jakiś baran na koniec sesji 1 akcją zbija kurs o kilka %, myślę że każdemu powinno zależeć na wyższym kursiu a tak technicznie gorzej wygląda.
  • Re: Raport za 2 kwartał Autor: ~lakama [91.206.210.*]
    podejrzewam,że ten baran jest zainteresowany zbiciem kursu i przygotowuje się do większego zakupu
[x]
EUROCENT 0,00% 0,01 2018-05-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.