Skok rozchylil nogi i jeden czlonek musial odejsc by mogl wejsc nowy inny czlonek z MCI, chlop musi sie rozejrzec co w trawie piszczy. A stary pewnie chwyci spadachron i sie dzies zaczepi albo bedzie musial poszukac innej dziewicy :-) Ciekawy bedzie raport za 2Q i to juz za tydzien. Co do innych rzeczy, chcialbym zwrocic innym uwage ze kapitaly wlasne spolki to niecale 5 mln zeta, oczywiscie nie ma to nic do rzeczy do wyceny rynkowej ale kazdy moze pomyslec ile moze byc warta spolka. Na dzien dzisiejszy kapitalizacja to jakies 35 mln zeta. jakies 1,5 roku temu pko bp sprzedal 66 % eservice za ponad 110 mln USD. !!! Na NC jest spolka mpay z tej samej branzy. chetni moga przeanalizowac. co do obecnego modelu biznesu, wzrost platnosci bezgotowkowych jest niemal pewien, ale sa tez i ryzyka. zebranie 100 % z rynku jest niemal niemozliwe bez przymusowego wezwania. Gdybym byl we wladzach MCI forsowal bym uchwalnie emisji bez praw poboru. plusy. - dokapitalizuja spolke bo kasy ma niewiele i co troche emituje weksle ( ogranicza koszta) i tak przykadowo robia emisje na 9 mln akcji w nominale 1,6 a po operacji w sumie ze skokiem maja 95% i kase w spolce. Ktos powie ze moga dobrze zaplacic za pozostaly 1 mln akcji co jest na rynku. MOze i tak ale wowoczas wydaja kase ktora przechodzi w rence drobnicy z GPW i tyle i nie maja do niej dostepu ani nie moga nia obracac.
Ależ to trochę bez sensu dywagacja - bo komunikat mówi jasno.
arunkami wejścia w życie Umowy są m. in.: a) uzgodnienie przez strony Umowy dokumentów wykonawczych do Umowy, b) uzyskanie stosownych zgód wymaganych prawem, c) osiągnięcie przez MCI PV razem z obecnym głównym akcjonariuszem, w drodze czynności prawnych poziomu 100% akcji w kapitale zakładowym Spółki, Po ziszczeniu się wszystkich warunków określonych Umową MCI PV obejmie nowoutworzone akcje w kapitale zakładowym Spółki, w wyniku czego MCI PV zostanie udziałowcem większościowym Spółki.
Czyli najpier musze skupić MCI + KASA do 95%, potem ogłościć przymusowy skup na pozostałem 5%. A mają teraz 89% co mówił komunikat sprzed kilku dni.
Na Twój scenariusz KNF nie da się namówić i nie zatwierdziłby takiej emisji bo to by było jawna zgodna na oszukanie drobnych akcjonariuszy, którzy mają swoje prawa.
Zatem najpier dokupienie do 95% i nie da się tego robić bez podbijania kursu. Gdyby mieli 95% dawno by byłby stosowny komunikat i już.
Spodziewam się bardziej wezwania na całą póle której nie mają do poziomu 100%. A teraz najważniejsze!!!
To że go nie ma jasno wskazuje, że cena w wezwaniu będzie wyżej, grają na zwłokę by maksymalnie dużo skupić taniej!!!
Oczywiście chodzi tu o kasę... Hi
6 zł - i bardzo proszę coś ode mnie dostaną... hi Niżej nie odpowiem na wezwanie i wszystkim którzy mają te akcję radzę nie sprzedawać bo to my podyktujemy warunki w ten sposób cenowe!!!
Pragmatyczna ocena sytuacji inwestora (nie gracza giełdowego), który jest na rynku od pierwszego gongu, wiele przeszedł (nie tylko dobrego na rynku...) ale bilans ma dodatni a o to w tym wszystkim chodzi.
Zna też zasadę, maksymalizuj zyski - tnij straty i jak jest taka okazja jak teraz to nie powinno się pochopnie sprzedawać - a wyczekać i wycisnąć co się da. A się da to mi mówi doświadczenie.
Choć wszystko na rynku może się zdarzyć oczywiście nie ma tu niemożliwych sytuacji - patrz CD-RED kiedyś Skotany, Alchemie, Boryszewy czy Polnordy, mnożyć by można było.
Jak to mówi Worren - nigdy nie ma dobrej okazji na sprzedaż dobrych akcji...
Szkoda że MCI wycofuje ECARD, ja tu mam niestety małe zaangażowanie bo i Free Float mały - także kokosów nie ma i nie będzie.
Gdyby to zostawili na rynku to nawet ten mój mały pakiecik dałby naprawdę w perspektywie kilku lat krocie. Tak go oddam im i oni zrobią na nim dźwignię. Ale nie taniej jak 6. Tam czekam w arkuszu... I radzę innym by zdjęli zlecenia z podaży i się tam ustawili w długoterminowym zleceniu dając im znak gdzie jest akceptowana cena.
6 zł - i bardzo proszę coś ode mnie dostaną... hi Niżej nie odpowiem na wezwanie i wszystkim którzy mają te akcję radzę nie sprzedawać bo to my podyktujemy warunki w ten sposób cenowe!!!
Byli już tacy co nie chcieli oddać w ostatnim wezwaniu, jak się to dla nich zakończyło wszyscy wiemy, gdyby MCI chciało skupić z rynku brakujące parę procent to zapewne większość walora była by już na kilku słupach dlatego nie należy po oficjalnym komunikacie oczekiwać pompy. Będzie odwrotnie, zdołują kurs i zapewnią sobie niską cenę w wezwaniu.
Oddaliście i wam trochę żal i tyle. Puściły wam emocje i myślicie że interes życia zrobiliście jak kilka tysięcy przytuliliście. Poprzednie wezwanie to co innego Panowie. Tu jest deklaracja oficjalna - do podania dla KNF co chcą zrobić i co zawiera umowa. Jak będą chcieli oszukać zbijać - to po prostu się to im czkawą odbije. Zawiadomienie do KNF to nie problem - a tam kary wysokie - nie sądzę by Czechowcz się w takie rzeczy bawił przy transakcji na kilka baniek... hi
Generalnie kończę udzielanie – zobaczymy czy mój czy wasz scenariusz się ziści. Czas da odpowiedź. Moja analiza, to wieloletnie inwestorskie doświadczenie, a wielu wezwaniach uczestniczyłem i pakiet mój widać na 6 także nie gadam od rzeczy mając kilka tysięcy w spółce zaangażowanych i ciesząc się z zysku kilkuset złotych.
Aczkolwiek i tak kiedyś zaczynałem i do takich inwestorów co mają małe portfele a trafnie oceniają sytuacje pomnażają kasę mam wielki szacunek.
Juz czlowieku przestan PODKRESLAC i wszystkim w kolo pisac gdzie twoje akcje i po ile sa wystawione. I tez nie wymadrzaj sie jaki z ciebie inwestor czy spekulat i ile masz lat doswiadczenia na bananowej. Jak jestes taki genialny ( 99,9% na forum to mistrzowie inwestowania, mistrzowie F wiec zapraszam cie na forex i rynek towarowy. zycze powodzenia i troche skromnosci.
Też ci życzę powodzenia Kiełbik. Żenujące te Twoje wpisy po uldze z oddania akcji bez straty po 5 lub więcej latach inwestycji i przesiadce na mega przyszłościowe KGHM... Tak płynność się liczy zwłaszcza w twoim przypadku bo ty sraczki ciągle dostajesz zarabiając 20 tysi miesięcznie i oddając je na FX. Pokaż PIT-y za 5 ostatnich lat na rynku to ci powiem kim jesteś "graczu giełdowy"... hi
Pilnuj swojego ogrodka i nie interesuj sie cudzymi pitami ani dochodami. Co cie to obchodzi. a moze masz malego i chcesz sie dowartosciowac wiec proponuje ci bys ulzyl glowie i podzieli sie swoimi wrazeniami i oczywiscie arkuszem zlecen na popularnym fejku A jak ci malo to mozesz pochwalic sie w lokalnej gazecie swoimi osiagnieciami. Zegnam Pana
Ludzie czy nie mozecie rozmawiac normalnie, poziom z rynsztoka. Jaki powod, z tego co widze i jeden i drugi jest zarobion, kogo to obchodzi ile. Kazdy zarobil wedle swoich mozliwosci.
Co do wezwania to sklaniam sie bardzie ku wersji Inv, ale biore pod uwage gorsze rowiazanie, czyli ogloszenie, ze jakos doszli do 95% i ze robia wykup przymusowy. Mysle, ze 6 zloty zostawia MCI duzo na stole i spokojnie na tym zarabia. Tez chcialbym zostac w spolce, bo wyglada biznes obiecujaco.