Tak jak obiecałem załączam Wam analizę firmy (analiza przy kursie 3,11, obecnie trochę wyżej )w przypadku której liczę że w ciągu 4 lat kurs wzrośnie o około 450%. Odkryłem ją po przeanalizowaniu większości notowanych firm zarówno na rynku głównym jak i newconnect pod kątem analizy fundamentalnej i kierując się wskaźnikami c/z, c/wk, c/p, c/zo czy rating kredytowy. Na pierwszy rzut oka firma jest mało płynna i mało widać podaży, jednak to nie jest prawda gdyż przez ostatnie 3 tygodnie obrócone zostały akcje za blisko 150.000 zł a często ktoś sprzedaje akcje z ukrycia, ostatnio na poziomie 3,10-3,20. Firma jest obecnie jedną z najtańszych firma na całej giełdzie prawie 2 razy tańszą niż nasz kochany Danks który w mojej ocenie z 50% jest niedowartościowany (oczywiście dzięki zarządowi). Obecnie firma jest bez określonego trendu ale trwałe przekroczenie 4 zł wprowadzi kurs w trend wzrostowy i zwolennicy analizy technicznej będą też mogli wskakiwać. Aha, jak pisałem wcześniej zainteresowani zakupem mają 3 dni czasu na zakup akcji (do środy włącznie i kupować najlepiej pkcJ) gdyż później zamieszczam analizę na forum Eurocent i kurs może wystrzelić (w górę lub w dół ). Ogłaszam iż the winner is EUROCENT
Działalność firmy EUROCENT S.A. opiera się przede wszystkim na świadczeniu usług finansowych poprzez udzielanie pożyczek osobom fizycznym. Analizę dokonałem przy kursie 3,11 i oczekuję że w perspektywie 4 lat kurs powinien wzrosnąć o około 450% (w wersji pesymistycznej 225% a optymistycznej 675%) Oczekiwania moje wynikają z faktu iż Eurocent to firma bardzo tania (jedna z trzech najtańszych firm na nc i gpw), skrajnie niedowartościowana a do tego bardzo perspektywiczna, z dynamicznymi wzrostami kwartał do kwartału (czy rok do roku) zarówno na poziomie zysku netto, przychodów, kapitału, sieci placówek czy klientów. Dodam iż zyski firmy to zasługa tylko i wyłącznie prowadzonej działalności a nie żadnych czynników jednorazowych jak przeszacowania czy inne. O niedowartościowaniu świadczą poniższe wskaźniki : C/Z 2,89 C/WK 0,89 C/ZO 1,34 C/P 0,63 Wskaźnik ogólnego zadłużenia to 53 , a rating kredytowy na podstawie wskaźnika Altmana–Z jest najwyższy i wynosi AAA. O wysokiej dynamice firmy świadczą poniższe liczby : Za rok Przychody Zysk Dynamika Przychodów / Zysków 2011 7.712.453 578.244 2012 9.809.757 988.472 127 % / 170 % 2013 11.281.440 1.182.919 115 % / 119 % 2014 12.389.814 1.928.434 110 % / 163 % I kw 2014 3.252.506 134.896 I kw 2015 2.970.357 788.986 91 % / 584 % II kw 2015 ja prognozuję zysk 1.100.000 (organiczny wzrost + sprzedaż wierzytelności) Zysk za ostatnie 4 kwartały tj. od 01.04.2014r do 31.03.2015 to 2.582.524
Co ciekawe pomimo tak wysokich wzrostów szczególnie na poziomie zysku netto kurs akcji które wchodziły na giełdę po cenie 7,15 i w dniu debiutu giełdowego 06.02.2013 osiągnęły najwyższy poziom w historii czyli 11,40 , spadły odpowiednio o 56 % i 72 %.
Technicznie firma w trendzie bocznym ale po przekroczeniu 4zł wejdzie w trend wzrostowy.
I na koniec 2 bomby !! W czerwcu tego roku walne ustaliło program motywacyjny dla kadry zarządzającej i pracowników w ramach którego dostaną oni akcje nowej emisji po 60.000 akcji co rok (będzie lock up 18 miesięcy na każdą serię) jeśli firma osiągnie następujące skonsolidowane zyski : za 2015 zysk 3.800.000 za 2016 zysk 5.000.000 za 2017 zysk 7.000.000 za 2018 zysk 9.000.000
Druga bomba to firma podpisała 20.03.2015 czyli na koniec 1 kwartału z GODEBT 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Inwestycyjny zarządzanym przez GO Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A umowę w zakresie regularnego nabywania przez Fundusz portfeli wierzytelności pieniężnych wynikających z tytułu pożyczek zawartych pomiędzy Spółką a osobami fizycznymi. Przedmiotowa umowa została uznana za znaczącą, ze względu na fakt, iż sprzedaż wierzytelności umożliwi finansowanie bieżącej działalności Spółki oraz jej dynamiczny rozwój co zdaniem Zarządu może mieć istotny wpływ na sytuację gospodarczą, majątkową i finansową oraz perspektywy rozwoju zarówno samej Spółki jak i Emitenta. Ponadto dobrym klientom funduszu go tfi, czyli tym którzy spłacają terminowo wierzytelności (kredyty) mają być udzielane przez Eurocent pożyczki co sprawia iż baza potencjalnych i solidnych klientów zwiększyła się skokowo.
27 lipca 2015 firma podpisała nową umowę z kolejnym funduszem portfeli wierzytelności pieniężnych w sprawie regularnego nabywania wierzytelności i ta umowa może mieć istotny wpływ na sytuację gospodarczą, majątkową i finansową oraz perspektywy rozwoju.
Podsumowanie Dlaczego przyjąłem potencjał wzrostu kursu o około 450 % w ciągu 4 lat ?
4 lata przyjąłem dlatego że program motywacyjny jest na taki okres, są podane liczby do których mogę się odnieść. W mojej ocenie kwoty z programu motywacyjnego są realne i spokojnie powinny zostać osiągnięte, gdyż patrząc na dynamiki wzrostu zysku w poprzednich latach oraz skokowy wzrost zysku za ostatnie 4 kwartały do kwoty 2.582.524 przy zysku za 1 kwartał 2015 aż 788.986 już można powiedzieć że pierwszy rok będzie zrealizowany. Na utrzymanie dynamiki wzrostu zysku wpłynie na pewno umowa z go tfi dzięki której zostaną skupione nie spłacane pożyczki (były już utworzone rezerwy czyli koszty firma poniosła), poprawi się płynność finansowa i nie trzeba będzie drogich obligacji emitować (a na pewno mniej) a także zwiększy się baza potencjalnych klientów. Do umowy z go tfi bardzo entuzjastycznie podchodzi zarząd spółki co można wyczytać z raportu za I kwartał 2015 a powołanie programu motywacyjnego w czerwcu 2015 świadczy iż już w 2 kwartale są widoczne efekty tej umowy. Firma także nie wypłaca zysków gdyż cały zysk przeznacza na zasilenie kapitału zapasowego a z tych pieniędzy wypłacane są kolejne pożyczki i to powoduje efekt kuli śnieżnej, pozostawiona gotówka w firmie zarabia podwójnie. Wyliczenia: Do wyliczeń przyjąłem cenę do zysku na bardzo niskim poziomie 5 (czym wskaźnik bliżej 0 tym lepiej), na gpw większość firm ma c/z pomiędzy 10 a nawet 300, jednak uważam iż maksymalny wskaźnik c/z o jakim można inwestować w firmę to 7,50. Czyli zakładając że za 4 lata zysk netto będzie wynosił 9.000.000 przy liczbie akcji 2.644.950 (2.404.950 obecnych akcji + 240.000 z programu motywacyjnego) i c/z na poziomie 5 to kapitalizacja firmy powinna wynosić 45.000.000 czyli wartość jednej akcji 17 złotych . Dzieląc wartość akcji za 4 lata czyli 17 przez kurs obecny 3,11 otrzymujemy wzrost kursu o około 450 %
Wszystkie powyższe przykłady świadczą o dużym potencjale wzrostu kursu w najbliższych latach, jednak inwestując pamiętam zawsze o ryzykach (minusach)
Ryzyka: brak spłat pożyczek nowa emisja akcji (od 3 lat jest w oczekiwaniu emisja akcji ale nie jest realizowana i raczej nie będzie, nawet gdyby była to nie jest powiedziane że kurs musi spaść gdyż pieniądze pozyskane z niej zasilą kapitały i zwiększą możliwości pożyczkowe ) krach na giełdzie recesja w gospodarce dosyć niski free float (241.000 akcji) przy dużym zaangażowaniu w akcje może być problem z całkowitym wyjściem z inwestycji brak dywidendy przynajmniej przez 3-4 najbliższe lata zmiany prawne (obecnie uchwalane są łagodne i bez wpływu na firmę)
W razie pytań odnośnie analizy czy spółki to proszę pytać a jak będę mógł i potrafił to odpiszę.
Inwestując w Eurocent S.A. mam świadomość iż mogę stracić większość zainwestowanych pieniędzy i jeżeli ktoś podejmie decyzję o zakupie akcji firmy Eurocent na podstawie mojej analizy musi mieć także świadomość iż może stracić większość pieniędzy, ponadto informuję iż nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne innych inwestorów. Powyższa analiza posłużyła mi do zainwestowania środków w Eurocent, jednak nie jest ona i nie może być rekomendacją do zakupu akcji dla innych inwestorów .
Dożyć to dożyjemy, pytanie jest czy utrzymamy pozycję i nie sprzedamy wcześniej. Ta spółeczka na prawdę wygląda dobrze i co kwartał będą coraz lepsze wyniki (za 2 kwartał powinień być skokowy wzrost w porównaniu z 2 kw 2014, niska baza), tutaj kasa robi kasę czyli z zysku wypłacają kolejne pożyczki i tak do przodu. W analizie nie pisałem o poprawiającym się zatrudnieniu i wzrostowi płac a więc i spłacalność powinna się poprawiać. Patrząc na dzisiejsze wyniki eurocent powinien kosztować minimum 6 zł a za 2 tygodnie po wynikach 8zł. Oczywiście czas pokaże jak to będzie, jednak nie tworzyliby programu motywacyjnego na takich poziomach gdyby nie byli pewni że go zrealizują, warranty są już zarejestrowane w krs.
Jestem trochę zdziwiony że nie ma ataku dzisiaj na eurocent po przedstawieniu mojej analizy. Firma bardzo dobrze wygląda, tania i perspektywiczna, zakup jej to inwestycja na średni termin a nie spekulacja. Taniej nie będzie więc nie zastanawiajcie się zbyt długo :-). Jeżeli macie jakieś wątpliwości to piszcie a odpiszę.
Mam nadzieję że to nie ty skupujesz, można sporo stracić na prologu. Mieli oni do końca czerwca sprzedać firmę i miesiąc minął i nie ma infa, jeżeli nie sprzedali to patrząc na wyniki kurs po odcięciu dywidendy może spaść nawet do 6-7 zł, będą wyczyszczeni z gotówki. Ja bym go teraz sprzedawał patrząc na wyniki, chyba że będzie przejęcie i wycofanie z giełdy ale coś się nie zanosi, trzeba by napisać di firmy co z przejęciem.
ja zebrałem średnio po 9,80 ,myślę że dal niektórych jest do zaakceptowania kurs np.17 zł to i tak 16% dywidendy poza tym,myślę że przejęcie będzie ,jeśli nie to i tak spółka jest ogólnie OK.
Wreszcie zaczyna się cena urealniać, nadal jest tani Eurocent a po wynikach (szacuję na min. 1.100.000) jeszcze będzie tańszy. Od czwartku możliwy mocny wzrost jak opublikuję analizę na forum Eurocent i nie tylko tam :-)
Można też w TVN i w głównym wydaniu wiadomości tvp 1:-) Tak na poważnie to jak każdy akcjonariusz zarekomenduje chociaż raz firmę na jakimś forum to już będzie duża skala. Swoją drogą przydałoby się uspokojenie dzisiaj na Eurocent gdyż wskaźniki zaczynają wariować i przydałoby się uspokojenie
Na stronie eurocent niestety berni zamieścił link do mojej analizy, kto chce jeszcze kupić tanio to chyba powinien to zrobić z rana bo jak się rozejdzie to może kurs wariować.
Do jakiej ceny warto teraz wchodzić. Wrzuciłem się - przyznaję - na Sunexie (spada po przejściu z NC na GPW), LeasingExp to samo. fajnie, że idzie w górę prolog (mam), no i wciąż nie wiem co z Atlantą. Kurs stoi lub trochę spada, zerowa płynność. Do jakiej ceny warto teraz w Eurocent?
Rozumiem że to ty rysiekk? Do jakiej ceny warto wchodzić ? Jeżeli zgadasz się z moją analizą i uważasz że za 4 lata kurs może być po 17zł i jesteś w stanie zamrozić kasę na 4 lata to każda cena jest dobra która będzie niższa, czy 5 czy 10 , to i tak zarobek jest. Jeżeli masz krótki termin inwestycji np. 3 m-ce to czym taniej tym lepiej. Osobiście uważam iż jeżeli wyniki za 2 kwartał potwierdzą moje przypuszczenia czyli zysk około 1,1 mln, ładne przepływy czyli generalnie raport ok to za 1 miesiąc powinnien być kurs po 10zł, sam jeszcze dokupię :-) Co do reszty twoich inwestycji to trzeba będzie pomyśleć jak ci pomóc czy doradzić.
taaa, it's me ;) Wiem jakie masz zdanie na OZE, myślę, że szukam okazji do pozbycia sie Sunexu, podobnie z Leasxp, waham się wciąz co z Atlantą. Pozdro i dz. za E$
Przypominam o inwestycji w Eurocent, kto nie kupił bo na przykład jeszcze się waha czy nie ma zaufania do moich analiz to załączam tekst który ukazał się w gazecie Giełdy Parkiet 24.08.2015, podoba mi się szczególnie fragment artykułu : "Obie firmy mają podpisane umowy z funduszami sekurytyzacyjnymi, którym odsprzedają udzielone pożyczki spełniające pewne określone kryteria pod względem ich jakości. W ten sposób zarabiają na pojedynczych pożyczkach mniej, ale za to pieniądze wracają do nich szybciej. Efekty jakie dzięki temu modelowi finansowania osiągnął Eurocent są SPEKTAKULARNE. W II kwartale przychody wzrosły z 3 mln zł do 13 mln zł, a zysk operacyjny z 1 do 3 mln zł na przestrzeni jednego kwartału. Nic dziwnego, że spółka nie myśli już o finansowaniu działalności obligacjami.
- Chyba nie macie już wątpliwości że jedziemy na dobrym koniu ?! - kupować póki tanio, tutaj naprawdę za rok może być 100% wyżej a 250% z mojej analizy możemy nawet w 2-3 lata zrobić a nie 4 jak pisałem. Przypomnę że mamy silny trend wzrostowy a aktualne wskaźniki które są świetnie wyglądają tak : C/Z 4,46, C/WK 1,79, C/ZO 2,40, C/P 0,83, wskaźnik zadłużenia 46. Jak nie zaczniecie kupować to sam skupię sporo i będziecie płakać że znowu nie zdążyliście :-)
Link do artykułu : http://obligacje.pl/news/4826/fundusze-finansuja-rozwoj-czesci-firm-pozyczkowych.html
Zamknąć powyżej 7,80 to nie problem, sam mogę to zrobić, ważne żeby zainicjować mocniejszy ruch a z tym trudniej. Trzeba niestety czekać na wyniki lub jakieś dobre info tylko wtedy ci którzy czają się z zakupem będą musieli więcej zapłacić :-)
Jak się może domyśliliście za dzisiejszym blisko 18% wzrostem Eurocenta stoję ja a zrobiłem to aby firma przekroczyła kapitalizację 20 mln, jeżeli utrzymamy kurs powyżej 8,80 przez około 4 miesiące wówczas Eurocent trafi do prestiżowego indeksu newconnet lead a to może spowodować skokowy wzrost w górę kursu, gdyż w spółki będące w tym indeksie mogą już inwestować fundusze inwestycyjne a co to oznacza nie muszę pisać. Warunki nclead nie są jakieś trudne do spełnienia: kapitalizacja ponad 5 mln Euro, 5 transakcji dziennie, kurs musi być wyższy niż 50 groszy, itp. Wejście do indeksu to (cytuję): Jak widać NC Lead skupia liderów z prawdziwego zdarzenia, swoistych prymusów wśród emitentów. Samo dostanie się do NC Lead jest już wyróżnieniem, jednakże spółki nie mogą spocząć na laurach i spuścić z tonu, ponieważ giełda dokonuje okresowej weryfikacji wskaźników i warunków, o których mowa wyżej, oraz nowej kwalifikacji akcji do segmentu NewConnect Lead po zakończeniu ostatniego dnia obrotu w marcu, czerwcu, wrześniu i grudniu każdego roku. Także skład segmentu może się zmieniać, wyjście spółki z grona NC Lead da sygnał inwestorom, że dana spółka nie zasługuje na zaufanie jakim ją obdarzono. Dlatego prośba, jeżeli macie akcje i nie musicie ich sprzedawać to nie wystawiajcie ich do sprzedaży a jeżeli chcecie kupić, zastanawialiście nad kupnem czy macie dużo pieniędzy i możecie kilka tysięcy zainwestować w eurocenta to kupcie trochę akcji, może uda się nam przekroczyć trwale 9-10zł i będzie dobrze. Obecnie potrzeba z 5 tysięcy aby przekroczyć 10zł, to jest żadna kasa dla niektórych z Was więc pomóżcie, nie stracicie :-)
Z nclead w tym kwartale to temat nie aktualny, brana jest średnia z 6 m-cy w celu ustalenia kapitalizacji (sprawdziłem to w całej uchwale) więc musimy powalczyć aby za 3 m-ce Eurocent się w nim znalazł, wszyscy którzy mają akcje to na tym skorzystają :-)
Zarówno forum Danksa jak i Eurocenta ostatnio zamarło dlatego odświeżam post o Eurocencie, przypominam o dużym potencjale wzrostu w mojej ocenie nawet 150% w ciągu 2-3 lat a dlaczego tak może być przeczytacie w pierwszym wpisie tego wątku. Aktualnie mamy silny trend wzrostowy a wskaźniki wyglądają tak: c/z 5,89, c/zo 3,17, c/wk 2,36, c/p 1,09 więc firma jest cały czas taniutka, poniżej linki do optymistycznych artykułów odnośnie Eurocenta pod fantastycznych wynikach za 2 kwartał i zachwyt z gazety parkiet który nazwał wyniki jako spektakularne: http://obligacje.pl/front/news/viewNews/id/4826/search/eurocent http://obligacje.pl/front/news/viewNews/id/4708/search/eurocent http://obligacje.pl/front/news/viewNews/id/4936/search/eurocent Zachęcam ostatni raz do zakupu, kto jeszcze nie kupił to przed wynikami ostatnia szans żeby tanio kupić a kto już ma akcje niech pomyśli o dokupieniu do portfela, jest weekend i jak macie czas to poczytajcie raporty, wszelkie artykuły o Eurocencie, popatrzcie jak technicznie wygląda, przypominam iż w najgorszym przypadku za 6 m-cy powinien wejść do prestiżowego indeksu nc lead co powinno zwiększyć zainteresowanie Eurocentem.
Jest to mój ostatni wpis na temat Eurocenta na forum Danksa, jeżeli chcecie o coś zapytać to piszcie na forum Eurocenta.