z tego co pamiętam to na koniec kwartałów Total raczej nie podbijał kursu w celu wyższej wyceny certyfikatów, przynajmniej na Orphee i na Cormay ( takie przynajmniej było wrażenie patrząc sie na zachowanie kursów akcji )
niech mi ktoś powie piątek czy poniedziałek jest istotny
i jak mogę sprawdzić czy Total posprzedawał to co miał w innych spółkach, Złoty skąd miałeś takie info???
może i wcześniej tak nie robił, ale to nie znaczy że nie zrobi
za ostatni kwartał zysk miał ze skupu w Orphee, jeśli udałoby mu się utrzymać wzrost wartości funduszu, to może wszyscy klienci od niego nie uciekną
próbuje na sytuację spojrzeć oczami Łapy, ale zupełnie mi to nie wychodzi, niech ktoś pomoże zgadnąć co siedzi w duszy tego faceta, podobno lubi cyferki i ma analityczny umysł, tak mi ktoś powiedział...
co zrobi Łapa ??? jaki ma plan ??? jeśli TT ogłosi walne czy Ł będzie chciał mocno podkręcić kurs??? jeśli TT nie ogłosi walnego to co zrobi Ł w obliczu spadającego kursu????
pandora , myślę że jeżeli ktoś znałby odpowiedź na Twoje pytania to mógłby zostać bogatym człowiekiem ale raczej to nie będzie nikt z naszego grona.To wiedzą tylko wtajemniczeni a my możemy z większym lub mniejszym prwdopodobienstwem tylko sie domyślać i oby tym razem Łapa podciagnął kurs zarówno Orphe jaki i Cormay najdalej na północ czego sobie i innym życzę.
oczywiście że nikt nie przewidzi przyszłości, ale mi takie "wycieczki intelektualne" redukują stres związany z oczekiwaniem na tą nieprzewidywalną przyszłość
jeśli Tuora nie ogłosi walnego w Orphee do 30 czerwca, to na walnym w Cormay 30 czerwca dojdzie do rękoczynów, albo ktoś dostanie zawału lub wylewu, ciekawe ilu drobnych akcjonariuszy wybierze się na walne aby powiedzieć mu co o nim myśli, ...... Misza idziesz???
dla mnie, ciekawsze jest to co się stanie jeśli Tuora ogłosi to wyczekiwane walne, jak na taką informacje zareagują drobni akcjonariusze a jak duzi, czy ten cały czarny pijar robiony wokół Tuorów przejdzie na Orphee już bez Tuorów i jaka będzie jej przyszłość przez następny rok, albo sprzedam wszystko co mam jak Tuorowie odejdą z Orphee (tak wcześniej planowałam) albo część zachowam, ale do tego muszę zrozumieć jak myśli Łapiński
Total wycenę robi na ostatni dzień sesyjny kwartału.
http://www.ipopematfi.pl/priceChart,id,54,period,6,typeId,6,table,1.html
Dzisiejszy dzień jest jak każdy inny. Dla wyceny nie ma absolutnie żadnego znaczenia.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby sobie spekulować, że Total skupuje akcje w celu podniesienia wyceny na dzień 30 czerwca :) W końcu nikt nikomu nie broni kupować akcje dzień po dniu, tym bardziej że obowiązek informacyjny jest z opóźnieniem :P
ale czy on rozlicza to w ilości akcji z uwzględnieniem D+2 czyli w ilości które kupi 26 czerwca, czy te akcje co ma rozlicza w kursie zamknięcia na 30 czerwca?
kurs zamknięcia z którego dnia jest dla niego istotniejszy?
według mnie fundowi niewiele obniży dochody taka spółka jak orphee więc nie przykładają tu zbytniej uwagi do kursu , natomiast zarządowi cormay spadki orfee są im na rękę ponieważ taki kurs uziemia TT po prostu sprzedając poniżej wartosci godziwej orphee T nie robi interesu a jesli mimo to sprzeda akcje to bedzie znaczyło że spółka nie jest więcej wart
Dnia 2015-06-23 o godz. 21:09 ~umoczony napisał(a): > według mnie fundowi niewiele obniży dochody taka spółka jak orphee więc nie przykładają tu zbytniej uwagi do kursu , natomiast zarządowi cormay spadki orfee są im na rękę ponieważ taki kurs uziemia TT po prostu sprzedając poniżej wartosci godziwej orphee T nie robi interesu a jesli mimo to sprzeda akcje to bedzie znaczyło że spółka nie jest więcej wart
takie myślenie ma sens z Twojego poziomu, a nie z poziomu TT, jeśli to on wyprzedaje nawet ze stratą to dlatego że potrzebna mu gotówka, najprawdopodobniej na nowy biznes, który otworzy po odejściu z Orphee
myśl jak biznesmen, nie jak ciułacz,
on od roku wie, że kiedyś jego koniec w Orphee nastąpi, ma większe jaja niz Łapa i nie zafiksuje sie na wizji, którą sam stworzył i Łapie sprzedał, odejdzie po to, by powrócić, .........jak terminator (kto się wybiera?, ja idę :))
Orphee jest tyle warte, ile z niego będzie potrafił wyciągnąć Płocica, co ja o nim myślę wiesz, a co Ty o nim myślisz? Przestraszony Królik pociągnie temat?
pabdora już w ubiegłym tygodniu obstawiałaś info w piątek lub poniedzialek lub ewentualnie wtorek rano. mineły wszytkie wynienione dni a info nadal nie widać.....
Dnia 2015-06-23 o godz. 22:26 ~do_pandora napisał(a): > pabdora już w ubiegłym tygodniu obstawiałaś info w piątek lub poniedzialek lub ewentualnie wtorek rano. > mineły wszytkie wynienione dni a info nadal nie widać.....
nie doceniłam Tuorów, są jeszcze bardziej bezwzględni niż myślałam, ja też się uczę....
Pewnie i w tej sytuacji logika decyduje.........A logika wskazuje na D+2. Czyli, że to, czym chcą sie pochwalić 30-go czerwca muszą mieć 2 dni wczesniej. Muszą mieć REALNIE - czyli na swoich rachunkach. Tak jest praktycznie ze wszystkim na GPW - z dywidendami, z prawami poboru, z żywą dotówką i wieloma podobnymi. Nie mogą się pochwalić czymś 30-go czerwca czego FAKTYCZNIE NIE MAJĄ (mimo, że już 1-go lipca mogą mieć)............Jeszcze to jeden argument za tym, że rozum jest duszą prawa.......
Bardzo bym się żdziwił, gdyby tak nie było........
Dnia 2015-06-23 o godz. 22:35 ~silesia napisał(a): > jeżeli kupują to oczywiście D+2 natomiast jezeli nie zmieniają stanu posiadania to istotny jest 30 czerwca lub jakikolwiek inny ostatni dzień kwartału
czyli jeśli 31 marca kurs akcji Orphee był w kwocie 1,50, to przy kursie 1 zł na 30 czerwca będą musieli zaksięgować zmniejszenie aktywów o 50%???????
czyli cała wartość pakietu Orphee będąca w posiadaniu Totala zmniejszy się o 12 047 726 x 50 gr = jakieś 6 mln
a żeby podnieść kurs akcji Orphee jak dziś potrzeba 150 tys.
mam nadzieje, że Konrad umie liczyć i będzie zmotywowany :)
Wartość portfela dotyczy konkretnego dnia. Popatrz na swój rachunek maklerski. Codziennie ma inną wartość - przy zmianie kursu papierów. Czyli wg dnia 30-go czerwca.
Ale zeby wycenić 30-go czerwca należy mieć (nabyć) 2 dni wcześniej.
to dobrze że macie jeszcze na piwo skoro inwestujecie w takie akcje jak cormay czy orphee, odczekać kilka miesiecy jak kurs spadnie jeszcze o połowe a jesli spółki poprawią wyniki wtedy wchodzić ja dziś sprzedałem ostatek akcji bo widze przerzucanie akcji i trzymanie kursu by za bardzo nie spadł, ale tak długo się nie da....
jak poranne humory akcjonariuszy? sprawdzacie czy dziś rano będzie info? szkoda nerwów trzeba się cieszyć pięknym dniem, słońce świeci, ptaki śpiewają no i dzisiaj dzień wypłaty....., no przynajmniej u mnie dzisiaj płacą....
wczoraj za ostatnie 6 złoty w gotówce kupiłam dwa piwa.... puf udało się przeżyć.... jeśli pensja dotrze do 17.00 to chyba kupie jeszcze trochę na zamknięcie sesji, tylko co Orphee czy Cormay?
zastanawiałam się jaką średnią cenę zakupu mają fundusze, w Orphee jest tylko Querqus, który kupował za baaaaaardzo godziwą cenę, rozumiem że odzyskać zainwestowaną kasę będzie mu bardzo trudno, jedyna szansa to zmniejszyć cenę zakupu przy połączeniu obu spółek o czym jęczał głośno Łapa lub zdjąć Orphee z giełdy i sprzedać jakiemuś inwestorowi
inaczej wygląda sprawa w Cormay, jeśli tam fundusze będą brały udział w emisji, żeby sobie uśrednić cenę zakupu, to chyba tylko po to żeby sprzedać kiedyś akcje na giełdzie, kurcze mam trochę Cormay więc mogłam pójść na to walne, zobaczyć minę funduszy patrzących na Łapińskiego, bezcenne......... co ten facet im we wtorek powie