• Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Monika [89.76.29.*]
    Witam,

Kilka dni temu spotkała mnie podobna sytuacja i dzięki opatrzności nie wysłałam przesyłki- dwa razy wycofywałam przesyłkę z poczty. Chodziło o iPhona 5 64 GB.
    Na maila dostała prośbę o tym, że ta osoba jest zainteresowana zakupem telefonu (o kwotę większą niż moja cena) i prosi o zakończenie aukcji i przesłanie danych do przelewu i przygotowanie przesyłki do wysłania do UK. Co też uczyniłam. Po przesłaniu danych odnośnie mojego konta otrzymałam maila (znalezionego w Spamie), że ów Mr Steve Howell zlecił wykonanie transferu na moje konto jednakże środki zostaną przelane dopiero wówczas, gdy nadam przesyłkę EMS Pocztex i wyślę nr przesyłki do banku. 
    Wydawało mi się to dość skomplikowaną procedurą by bank uczestniczył w transakcji pomiędzy kupujący a sprzedającym i żądał przesłania nr przesyłki. Wiem, że kraje zachodnie mają znacznie lepiej rozwinięty system obsługi w tym także bankowości, ale ta procedura była mi całkowicie nieznana i wzbudzała moje wątpliwości. O tych wątpliwościach informowałam w mailach owego OSZUSTA i ten nawet dzwonił do mnie z nieznanego numeru, by upewnić mnie że wszystko jest legalne i że on jest PASTOREM i żebym mu zaufała. Każdy mail kończył się podpisem z jego strony "God bless you and your family" choć nigdy nie podpisywał się żadnym imieniem. Jego imię i nazwisko- choć do tego nie mam pewności- było podane na adresie wysyłkowym.

Próbując ustalić czy de facto Barclays Bank świadczy tego typu usługi transferu aukcyjnego pmiędzy kupującym a sprzedającym, zadzwoniłam do Barclays Bank, gdzie po licznych próbach przełączania mnie od konsultanta do konsultanta, poinformowano mnie że BANK NIE WYSYŁA TAKICH POLECEŃ PRZELEWU I NIE ŚWIADCZY TAKICH USŁUG!!!!!!!. Wtedy też wpisałam w wyszukiwarkę "polecenie transferu z Barclays Bank" i trafiłam na to forum. Wtedy już nie miałam złudzeń że to próba wyłudzenia i oszustwa. Poinformowała o tym w mailu owego Pastora i od tamtego momentu cisza.

Poniżej zamieszczam maile by każdy mógł zobaczyć jakich sformułowań używają Ci oszuści bo na pewno jest to rodzaj grupowej przestępczości dlatego MIEJCIE SIĘ NA BACZNOŚCI I NIE WYSYŁAJCIE ŻADNYCH PRZESYŁEK BEZ WCZEŚNIEJSZEGO UPEWNIENIA SIĘ, ŻE ŚRODKI ZA PRZEDMIOT SĄ NA WASZYM KONCIE BANKOWYM LUB NP. KONCIE PAYPAL.

Taki proceder trzeba tępić dlatego też poinformuję stosowne władze brytyjskie by zaczęły tropić tych oszustów jak również Barclays Bank, by również i on zaczął działać w tej sprawie, bo to wpływa na reputację tak znanej i cenionej placówki finansowej. Zainteresuje też tą sprawą polską Policję (wydział do zwalczania przestępczości w internecie) by w końcu ktoś wziął się porządnie za tą BANDĘ ŁOTRÓW. 

Nie dajcie się zwieść tym bandziorom!!!!!

Monika

The Online Transfer Order From Barclay's Bank Of London® Has Been Approved Transfer Number :- BAR6-0043-1113-747-PL 

Attention Mr/Miss/Mrs Monika Prochowska, 
             We are contacting you regarding the Transfer that was placed by Mr Steve Howell the total amount of 2,100.00PLN was sent to you by Mr Steve Howell as payment of an auction item and it has been Approved and the payment details are stated below.
    Receipt No: 0912-5626-9989-6917 

Transaction 
    Item
    iPhone 5 64 GB WHITE stan d.dobry
    Quantity
    1
    Item Amount
    2,100.00PLN
    Transfer Charges
    100.00 PL
    Amount Transferred
    2,100.00PLN

The transfer has been approved and is ready to be transferred into your account, but before the money can be credited into your account, you would have to go ahead with the shipment of the item and then send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt for the Shipment Verification. Once the shipment verification is complete, your account would be credited.
     ****ATTENTION*****
    The Total amount of 2,100.00PLN will be credited to the Account Details below. Please verify if the Name and Account Number entered by the payee are correct.
    PAYMENT ROUTING  
    D448 L201 Q987 T5355 
    Beneficiary Name  
    XXXXXXXXXXXXX
    Bank Name
    XXXXXXXXXXXXX
    Account Number  
    XXXXXXXXXXXX
    Swift Code 
    XXXXXXXXXXX
    Phone number  
    XXXXXXXXXXX
    Item Information  
    iPhone 5 64 GB WHITE stan d.dobry
    Total Amount
    2,100.00PLN
    Courier Service  
    EMS POCZTEX / POLAND POST
    Country  
    Poland
    <marikita913@gmail.com>

SHIPPING INFORMATION : 

Name : Steve Howell
    Address : 153 Parthian Road
    City : Hull
    State : United Kingdom
    Zip Code : HU9 4SZ
    Country : United Kingdom

It is now safe for you to go ahead with the shipment of the item because the money as been deducted from the buyer Account but the money will be on pending will be credited into your Account immediately and without any delay that you send us the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us for the shipment verification. Your account will be credited immediately upon confirmation of the details required by us, Moreover our customer cannot abort the transfer after you might have sent the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us. You should send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us at barclay_co.uk@accountant.comwithin the next 48 Hours.Your Money will NOT reflect in your Bank Account until the shipment has been verified by our Customer Care Department. This measure is taken due to our New International Auction Payment Policy, in order to protect both payee and receiver's interest and to reduce the occurrence of fraudulent activities on internet.
     This email is sent and authorized by the Bank Of England®. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us on this E-mail: barclay_co.uk@accountant.comThank you for using Bank Of England® Online Banking System (Auction Transfer). We look forward to serving you online with better services in the future.                   

KOLEJNY MAIL Z "BANKU"!!!!!

Dear Customer,
                           We have receive the shipment details from you.we want you to know that your money is in process,and it will be release to your account as soon as we have finish the verification.email us your phone number so that we can alert you when the money is available to your account.

Barclay Bank
    London

The Online Transfer Order From Barclay's Bank Of London® Has Been Approved Transfer Number :-BAR6-0043-1113-747-PL

********** AUTOMATIC SYSTEM TRANSFER REQUEST*******

Attention:
                                   We want you to know that We have receive the shipment details .we want you to know that your money is in process,and it will be release to your account as soon as we have finish the verification we want you to know that you don't need to be afraid okay the money will be in your account as soon as possible . 
    Barclay Bank
    London 

Thank you for using Bank Of England® Online Banking System (Auction Transfer). We look forward to serving you online with better services in the futureThis email is sent and authorized by the Bank Of England®. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us on this E-mail:barclay_co.uk@accountant.com
    Thank you for using Bank Of England® Online Banking System (Auction Transfer). We look forward to serving you online with better services in the future.

Sincerely,

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~szymcio [37.8.232.*]
    dziś dodtałem wysoką ofertę chciał tez żebym wysłał mu przesyłkę jeszcze dzisiaj i podpisywał się "God Bless you and your Family.
    Regards."

UWAŻAJCIE!!!
    Dziękuję za ten post bo gdyby nie pani padł bym ofiarą oszusta.

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~OVER [89.69.163.*]
    Przekręt od dawna znany na allegro - podobny przekręt nigeryjski.
    Niestety odkąd zlikwidowali cafe allegro gzie ostrzegano przed tego typu przekrętami ( WIADOMO CZEMU - WŁAŚCICIEL ALLEGRO JEST Z AFRYKI !) można dalej robić Polaczków w wała !
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Małgorzata [37.47.8.*]
    Na szczęście "Polaczki" mają swój rozum i choć mierzą swoją - uczciwą miarą - większość wie, że w tym świecie nie ma nic za darmo.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Mogho [164.126.73.*]
    Mmnie rónież spotkała wczoraj podobna sytuacja z tym samym modelem telefonu, jednak zbyt dużo elementow mi nie pasowało, i zaczęłam szukać w necie,trafiłam na ten artykuł, swoją drogą , kto normalny wysyła telefon wart 3 tys nie otrzymawszy pierw pieniędzy.
    Tak więc rónież dołączam się z przestrogą dla innych
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Undrin [89.79.205.*]
    Mail podobny jaki otrzymala Pani Monika , ale pieniadze mialy isc przez HSBC Bank. Miałam wysłac laptopa za 3000 zl, cena wyższa niz chcialam, wiec juz to wzbudzilo moja podejrzliwosc. Bank HSBC prosil o podanie numeru przesylki z EMS-POCZTEX, po czym wysle pieniadze. Mial w ten sposob zabezpieczyc interesy swojego klienta.

Pozdrawiam i  dołączam się z przestrogą dla innych.

Hello,
                I just receive a message from my bank that the transfer i made to you has been confirmed,did you get the confirmation of the transfer from my Bank,check your inbox or spam messages carefully for the transfer, Because they are waiting for you to complete the transaction

Shipping Address
    Name       : John Preston
    Address    : 19b,Brunswick park
    City       : Camberwell
    State      : London
    Zip Code   : SE5 7RJ
    Country    : United Kingdom
    +447035964063

May God bless you

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Syqer [176.122.215.*]

Nie ufaj nikomu. Masakra co za świat

The Online Transfer Order From Barclay's Bank Of London® Has Been Approved Transfer Number :-
    BAR6-0043-1113-747-PLx

Attention:
                  We are contacting you regarding the Transfer that was placed by Mr Kevin James the total amount of 2,300.00 PLN was sent to you by Mr Kevin james as payment of an auction item and it has been Approved and the payment details are stated below Receipt No: 0912-5626-9989-6917 

Transaction Summary:

Item

Quantity
    1
    Item Amount
    2,300.00 PLN
    Transfer Charges
    100.00 PLN
    Amount Transferred
    2,300.00 PLN

The transfer has been approved and is ready to be transferred into your account, but before the money can be credited into your account, you would have to go ahead with the shipment of the item and then send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt for the Shipment Verification. Once the shipment verification is complete, your account would be credited.
     ****ATTENTION*****
      ,
    The Total amount of 2,300.00 PLN will be credited to the Account Details below. Please verify if the Name and Account Number entered by the payee are correct.

PAYMENT ROUTING  
    0912-5626-9989-6917
    Beneficiary 
    Michał Gądek
    Bank Name  
    Mbank 
    Account Number  
    PL 
    Swift-Code  
    xxxxxx
    Phone number  

formation  

Total Amount
    2,300.00 PLN
    Courier Service  
    EMS POCZTEX / POST
    Country  
    POLAND  

SHIPPING INFORMATION : 

Name    : OLADIMEJI JAMIU Address : FLAT 39 PARKWOODCity    : DE ORCHARDState   : PRETORIA NORTHZipCode : 0182Country : SOUTH AFRICA
    *** NOTE ***

It is now safe for you to go ahead with the shipment of the item because the money as been deducted from the buyer Account but the money will be on pending will be credited into your Account immediately and without any delay that you send us the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us for the shipment verification. Your account will be credited immediately upon confirmation of the details required by us, Moreover our customer cannot abort the transfer after you might have sent the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us. You should send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us 
    at onlinetransferverify@europe.com  within the next 48 Hours.

Your Money will NOT reflect in your Bank Account until the shipment has been verified by our Customer Care Department. This measure is taken due to our New International Auction Payment Policy, in order to protect both payee and receiver's interest and to reduce the occurrence of fraudulent activities on internet.

This email is sent and authorized by the Bank Of England®. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us on this E-mail: onlinetransferverify@europe.com 

Thank you for using Bank Of England® Online Banking System (Auction Transfer). We look forward to serving you online with better services in the future.                   
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~maria [79.186.194.*]
    dziekuje bardzo tez gdyby nie ten artykul zostalabym oszukana
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Kamil [217.153.142.*]
    Cześc...
    Ja niestety za późno zobaczyłem ten post, możecie mi jakoś pomóc??? Jak mam odzyskać pieniądze lub sprzęt który mu wysłałem??
    Proszę pomóżcie razem zdziałamy więcej :/
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~dossa [185.32.144.*]
    Steve Howell, kolejna próba jego/ jej działań z tym, że tym razem przelew ponoć był z Banku HSBC Bank, na szczęście tyle razy mnie pobłogosławił, że dzięki łasce Bożej ;) natrafiłam na ten artykuł bo dziś chciałam wysłać pocztą wysyłkę. Treść wręcz identyczna jak z transferem z banku Barclays Bank. Przestrzegam!!!!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Ja [37.47.114.*]
    Ta sama osoba dziś mi wysłała takie niby potwierdzenie z banku
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Kati [94.254.198.*]
    Wczoraj taka sama sytuacja u mojego męża. Na allegro wystawił kamerę. Niejaka agusia-85 zapytała jaka jest cena minimalna, odpowiedź do niej natomiast automatycznie poszła na adres bello@cmoki.pl i stąd też była propozycja ze zapłaci o 200 zł więcej od ceny min. plus 300zł żeby wysłać paczkę pocztexem do Londynu i koniecznie zdjąć aukcje. I oczywiście że prosi o nazwę Banku, konto i nr tel. Napisaliśmy że nie wyślemy dopóki pieniądze nie będą na koncie, nie napisał czy się zgadza czy nie tylko ponownie o dane do wpłaty i nic więcej. Do tej pory pisał po polsku, gdy wysłaliśmy dane kolejny mail był po angielsku zakończony słowami" God bless you and your family". Dziś oczywiście mail z Barclays Bank ze Pan Steve Howell wpłacił pieniądze, dane do wysyłki takie same jak dostała Pani Monika. Sama pracuje w Banku i wiem że przy zleceniach zagranicznych Banki nie wysyłają takich maili do klientów, tak więc napisaliśmy do niego ze wiemy że to przekręt, ciekawa jestem co odpisze. Nie dam się nabrać.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Kasia [87.207.3.*]
    Witam!
    Jak czytam to co tutaj napisałaś, mam wrażenie,że to moja historia, różni sie tylko tym,że ja miałam sprzedać Mu Rolexa.....a wszystko identycznie jak opisałaś.Wielkie dzieki za zamieszczone informacje,bo upewniły mnie w moich watpliwościach c do tej transakcji,na szczescie nie zrealizowanej!
    Pozdrawiam
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Krzysiek [94.254.210.*]
    I ja piszę ku przestrodze z tą różnicą ,ze zegarek który sprzedawałem miałem wysłać aż do RPA.Co więcej klient dzwoni do mnie z numeru Republiki Południowej Afryki. Dostałem maila z banku Bank of England że pieniądze czekają mam tylko podać numer przesyłki.Na szczęście nie wierzę dopóki nie mam pieniędzy na koncie.
    Mr Kevin James Just Sent You 6,600.00 PLN Cash With Bank TransferNumber :- BAR6-0043-1113-747-P

Nie dajcie się nabrać!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~sprzedawca [89.71.94.*]
    Dziś miałem to samo - mail w sprawie zegarka od Johnemuwa Ojanlawa.
    Wysyłka do RPA.
    Przestrzegam.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~mariusz [46.254.252.*]
    Witam
    Pracuje dla Barclays i na pierwszy rzut oka widze nieprawdziwe dane maile oraz nazwy niepoprawne. Nastepna rzecz Barclays nie obsluguje tranzakcji w zlotowkach niestety. Prosze uwazac i sprawdzac banki nigdy nie biora strony w tranzakcjach kupna i sprzedazy. Pozdrawiam
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~marzena [195.187.15.*]
    Witam

niestety dzisiaj mialam taka sama sytuacje :/// Na szczęscię sprawdziłam w Internecie i natrafiłam na to forum..

u mnie przypadek z Południowej Afryki.. telefon dla syna w darze..

uważajcie proszę
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~madziula [46.76.104.*]
    i ja natrafilam dzis na oszusta. Moj nazywał się Harry Dawson i chciał kupić telefon dla księdza z RPA. Proponował za niego 1400 (z czego 200 przesyłka) a "przesłał" niby 1800. Zdziwiło mnie to bo telefon był wart około 700zł. Na szczęście kolega mi pomógł tłumaczyć i znalazł to
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Marek [94.254.174.*]
    Niestety ja na tego oszusta się złapałem i wysłałem telefon. Paczkę zatrzymał urząd celny w RPA ale ją zwolnił.
    Dostałem maila z banku Barclays, że pobrali 3300 PLN zamiast 1300 PLN i mam przesłać temu oszustowi jeszcze 2000 PLN by bank zwolnił całą kwotę. Tego już było za wiele. Szkoda, że tak późno wpadłem na to by sprawdzić wątek w sieci.
    Jest sens zgłaszać to na policję, coś mogą z tym zrobić?
    Poniżej ostatnie maile od oszustów - uważajcie.

To od oszusta Harry Dawsona.
    Hello,
         i just receive and email from my bank that the money i transfer to you has not get into your account due to  some error that occurs with the transfer system.they told me that the money deducted from my account is 3300pln not 1300pln.i check my account balance now and i see that it was true.go and send the 2000pln with Western Union and send the the western union scan receipt so that they can clear the error and the money will be credited to your account.i will urge you to go and send the money with western union now and email my bank the western union scanning receipt so that they can finish the transaction.i want you to know that i am presently in Nigeria for a church program.let me know when you will send the money so that i can give you information where to send the money.

A to z niby banku:
    We want to inform you about the transaction and we hope to read back from you at Barclay Bank Service. And once again thank you for your understanding and effort in making this transaction successful...

We want you to know that your money is now ready to be transferred to your bank account as dated,the money is now rotating in your territory and ready to be credited to your account.And again we will like you to know that an error as occurred in terms of deducting from Mr Harry Dawson account the sum of 3,300.00 PLN instead of 1,300.00 PLN  for the item been bought from you.

We just discovered that Yesterday and Mr Harry Dawson sent us a message telling us that he checked his account and found out that his money as been debited by 3,300.00 PLN instead of 1,300.00 PLN. this is where the problem is now and he is busy sending us some mails telling us that his client is really annoyed with this,and we hope this will affect you too,and we don't want this to happen.This transaction can't be canceled any longer, the money as to be credited to your account. And because of the error that occurred during the transaction the transaction as to be on pending till the error as been cleared.

So we are using this forum to let you know that the money cannot yet reflected into your account because of this systematical error and the money cannot be credited back to Mr Harry Dawsonaccount.so we are pleading to you that you should return 2,000.00 PLN back to his client this week through Western Union Money Transfer and get back to us with the scan receipt of the MTCN,so that by the time you are done with this,we can make the transfer of the 3,300.00 PLN to your own bank account and the money will reflect immediately the error is cleared.the buyer had traveled to Africa for a Church Program and you will be sending the money to him now over there.we want you to know that the only solution for you to receive the money in your account is for you to go and send the money to the address and send us the western union receipt so that we can verify it and the money will be release to your account.

INFORMATION TO SEND MONEY

Receiver Name: Esethu Olubi
    City: Pretoria
    State: Gauteng
    Country: South Africa
    Zipcode/Poster code: 0116

Security Question should be : what occur?
    Answer should be : Error
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.185.98.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: kaktus13 [212.244.185.*]
    dobrze wiedzieć! dzięki!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Karol [94.254.161.*]
    Spotkałem sie dzisiaj z taka sama sytuacja. Chodziło o PS3, a osoba zainteresowana robiła praktycznie to samo, lecz wysyłka miała byc wysłana az do Południowej Afryki. Dzięki tej wiadomosci w ostatniej chwili zrezygnowałem z wysłania wiadomości.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~RP [83.6.13.*]
    Dzięki wam uchroniłem się przed stratą. To samo co reszcie jeszcze k... ze mną pisał maila. Co za draństwo nie ma na takich jakiejś kary ?? Gdzie to można zgłosić ??
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~artur [178.235.189.*]
    witam , miałem podobna sytuacje z bankiem HSBC anglia , ale miałem czuja i nie wysłałem przedmiotu telefon samsung na kwotę 3000 , pytanie gdzie to można zgłosić?? zna ktoś adres mejlowy czy coś ? gość podał ne telefonu i rozmawiałem z nim łamana angielszczyzna , w miarę wzbudzał zaufanie tylko zastanowiłem sie jaki bank czeka na nr przesyłki żeby zrobić przelew. prosze podajcie jakies adresy lub telefony gdzie można to zgłosić żeby sie ludzie nie nabierali .
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~dee [79.110.193.*]
    Mam to samo w sprawie telefonu, do mnie pisał Mr.John Gilmore, odebrałem go raczej jako uchodzce nie anglika, dostałem wiadomość niby z HSBC, na szczęście nie wysłałem, kontaktował się tylko na whatsapppie, na mail przyszła wiadomość o transferze z hsbcbankpayments-service.co.uk@consultant.com
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Agata [31.0.124.*]
    Właśnie mam taką samą sytuację, dziękuję bardzo za przydatne informację.
  • Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~RunHunTer [37.47.33.*]
    Byłem bliski utraty mojego Iphone - dzięki za informacje. Wszystko przebiegało jak w opisie - zaintrygował mnie tylko adres poczty banku - z końcówką gmail.com
    potem już tylko doktor google i znalazłem to forum

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~El-MAR [83.26.204.*]
    Właśnie dzisiaj dostałem takiego emalia pomóżcie!!!! Co zrobić ???
    To jakieś oszustwo jest.

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~El-MAR [83.26.204.*]
    Jak napisałem do tego kupującego że to oszustwo to napisał mi tak
    Thanks for your mail about the transaction, I would like you to know that the money is now available to be credit into your bank account and it’s just for the bank to make their normal clearance on the shipment tracking scan slip of the consignment and release the money to you so kindly get the item shipped out now and send the shipment tracking scan receipt to my bank for them to carry out their normal verification on it and release your money to your account immediately after the verification.

I hope you understand the procedure of the transaction by now, i would be waiting to receive the shipment tracking scan slip of the consignment and please don t forget to email it to the bank.

i procedura jest taka jak opisuje pani Monika
    bardzo dziękuję za informację idę z tymi wiadomościami na policję może coś pomogą.
    telefonu nie wysłałem uff
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: elmar1312 [83.29.170.*]
    Ludzie uważajcie oszust dalej pisze takie emalie cytuję
    otrzymałem dnia 11-03-2017r
     Zamierzam kupić ten przedmiot na dla mojego ojciec, który jest obecnie na pracujący za granicą, mam zamiar zapłacić 3700zl + 300zl za wysyłkę do ojciec przez EMS Pocztex i płacę z przelewu bankowego, więc wysłać do mnie swoje dane bankowe pełne tak, że mogę stanie rozpocząć z płatności na koncie ok. posyłać mi pełny bankowego do płatności.

Też podać następujące dane do płatności:
    Imię i nazwisko:
    Kod SWIFT:
    Numer telefonu:
    Nazwa banku:
    Numer konta bankowego:

Czekam na szybką odpowiedź
    Naprawdę nie warto i nie podajcie swoich danych osobowych .
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~agnieszka81 [188.146.132.*]
    witam dokładnie miałam taki sam przypadek chodziło o iphone 7 pani kazała przerwać aukcję dokładnie pare dni temu a dziś dostałam maile niby z tego banku od razu sie domysliłam ze to jedna wieka sciema i zaczełam szukać i znalazłam opowiesć pani Moniki TAKŻE UWAŻAJCIE NA TEGO TYPU SYTUACJE
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Osia252 [83.4.127.*]
    Witam, dokładnie to samo spotkało mnie!!!
    Niedawno wystawiłam telefon do sprzedaży na allegro w imieniu mojego męża, odezwała się kobieta, która rzekomo chciała kupić telefon dla swojego PASTORA. I sytuacja wyglądała bardzo podobnie, chciała kupić za cenę większą niż telefon został wystawiony, po czym po ustaleniu szczegółów i informacji że poszła na pocztę i zleciła transakcję, dostałam maila od Barclays Bank. tak samo, że otrzymam pieniądze, jeśli wyślę przesyłkę i potwierdzenie na konto banku. Co zwróciło moją uwagę, to fakt iż mail do banku nie zawierał litery 's" w swej nazwie, a także trochę bzdurne przewalutowanie pieniędzy za kwotę 100zł (moim zdaniem trochę mało) No i oczywiście właśnie fakt, iż bank zgodził się na taką formę przelania pieniędzy. Na szczęście nie wysłałam telefonu, ale mam dalej kontakt z kupującym. Proszę mi powiedzieć gdzie mam to zgłosić. Napisałam już do Barclays Banku, zgłoszę także na allegro, bo ta osoba ma tam konto, gdzie jeszcze?

Załączam maile:
    Attention ,
                 We are contacting you regarding the Transfer that was placed by Mrs Joyce A Vought the total amount of 850.00 PLN was sent to you by Mrs Joyce A Vought as payment of an auction item and it has been Approved and the payment details are stated below.

Receipt No: 0912-5626-9989-6917 

Transaction 
    Item
    HTC ONE M8, nr IMEI: ****
    Quantity
    1
    Item Amount
    850.00 PLN
    Transfer Charges
    100.00 PLN
    Amount Transferred
    850.00 PLN

****ATTENTION*****
    The total amount of 850.00 PLN will be credited to the Account Details below. Please verify if the Name and Account Number entered by the payee are correct.

PAYMENT ROUTING  
    D448 L201 Q987 T5355 
    Beneficiary Name  
    Bank Name  
    Mbank
    Account Number  
    PL07114020170000430205779444
    Swift Code 
    BREXPLPWMBK
    Phone number  
    Item Information  
    HTC ONE M8, nr IMEI: ******
    Total Amount
    850.00 PLN
    Courier Service  
    EMS EXPRESS/ POCZTEX / POLAND POST
    Country  
    Poland

SHIPPING INFORMATION : 

NAME     : E A OLORUNSHOLA
    Address  : FLAT 39 WONDER PARK ESTATE
    City     : KAREN PARK
    State    : PRETORIA NORTH
    Zip Code : 0182
    Country  : SOUTH AFRICA

*** NOTE ***

It is now safe for you to go ahead with the shipment of the item because the money as been deducted from the buyer Account but the money will be on pending will be credited into your Account immediately and without any delay that you send us the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us for the shipment verification. Your account will be credited immediately upon confirmation of the details required by us, Moreover our customer cannot abort the transfer after you might have sent the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us. You should send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us on this Email (barclaybank.uk.bank@accountant.com) within the next 48 Hours.

Your Money will NOT reflect in your Bank Account until the shipment has been verified by our Customer Care Department. This measure is taken due to our New International Auction Payment Policy, in order to protect both payee and receiver's interest and to reduce the occurrence of fraudulent activities on internet.

This email is sent and authorized by the Bank Of England®. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us on this E-mail (barclaybank.uk.bank@accountant.com).

Thank you for using Bank Of England® Online Banking System (Auction Transfer). We look forward to serving you online with better services in the future.

Dostałam także kolejny, gdyż napisałam informację, że nie mogę się zgodzić na taką transakcję i jeśli chce dalej kontynuować, to wystawię jeszcze raz na Allegro i tam sfinalizujemy całą transakcję:

Attention:
                       We want you to know that the money was transferred to you by Mrs Joyce A Vought has been approved and it can never be cancel again because it is international transfer. you must send the item with EMS EXPRESS and get back to us with the shipment scan receipt for us to verify it. We want you to know that the money will be credited to your account when you have emailed us the shipment scan receipt that the item has been sent to the address. Get back to us for us to complete the transaction.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.24.*]
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Fil [91.206.154.*]
    Mam teraz podobną sytuacje. Na allegro wystawiłem do sprzedaży sony a 700. Dostałem maila od jakiejś Tary, że chce ten aparat dla syna, który uczy się za granicą i bardzo jej zależy na nim i prosi, żeby go zakończyć aukcje, co też zrobiłem. Wysłałem jej moje dane do płatności. Obiecała zapłacić więcej. Dziś rano przyszedł mail, żeby zrobić tak, jak wyżej opisane, z takim samym pobożnym zakończeniem. Nalegała, żeby wysłać sprzęt tak szybko, jak to możliwe /2 razy powtórzone/, najlepiej dziś. To mnie wszystko zastanowiło i wpisałem w wyszukiwarkę nazwę banku i teraz juz wiem. Dzięki Monika.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Paweł [83.7.237.*]
    Tak samo jak kolega wyżej (~Fil): Tara, sprzęt dla syna (konsola) uczącego się za granicą, wysyłka do RPA, Barclays Bank, kwota wyższa niż na aukcji (+wysyłka), zdjąć ją z Allegro żeby ktoś nie wykupił, kręcenie z bankiem (zamknięty w piątek-zapłacę w poniedziałek), maile po polsku później po ang. z dopiskiem God Bless...
    Na szczęście człowiek czujny zwłaszcza przy wysyłce za granicę.

UWAGA!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Irek [94.254.225.*]
    Hej dzięki za ten wątek dostałem dokładnie taką samą "ofertę"
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~NoName [94.254.131.*]
    Wielkie dzięki! Jakaś Tara Evans chciała kupić moją deskorolkę elektryczną z przebiciem 400 zł i wysyłką do RPA. Ten sam numer z bankiem. Jeszcze raz dzięki...
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Iga [188.146.83.*]
    Nadal ten proceder jest wykorzystywany do wyłudzenia przedmitów wartościowych u mnie iphone 7 plus. Jak czytam ten wpis to rąk jakbym czytała swoje meile które dosraje. Ba pożegnanie oczywiście "God bless you and your family."
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: sikoreczka [37.47.162.*]
    i jeszcze są błędy gramatyczne w piśmie od rzekomego banku

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Jurek123 [83.12.176.*]
    Dlatego ja przelewając z Barclays do Polski korzystam zawsze z pośredników - najlepszym chyba jest link - brak opłat za przelewy, lepszy kurs niż w banku i kasa w 15 minut na koncie.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [81.151.23.*]
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~seeu [87.211.35.*]
    Dzis miałam dokonać transakcji , ale podejrzane wydawało mi sie całe to przekazywanie pieniedzy. Poszukałam troche w google i proszę oszust.

Mój zmienił płeć, podaje sie za kobietę Debra Kurtz, ale maile konczy tak samo: God bles you

Nie dajcie sie nabierać , zanim cokolwiek wyślecie sprawdzcie kilkukrotnie , no i najpierw pieniadze potem wysyłka. nie inaczej.

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Janek [37.47.173.*]
    Miałem to samu, UWAŻAJCIE!!!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~kasia37 [94.254.140.*]
    Witam
    Własnie dziś miałam nadać do Johannesburga iPhona 7 wystawiony za 2300 Pan płaci 2800 byle szybko wysłąć...

MEILE OD ginitas samaras@gmail.com

We are contacting you regarding the Transfer that was placed by Mr Kevin James the total amount of 2,800.00 PLN was sent to you by Mr Kevin james as payment of an auction item and it has been Approved and the payment details are stated below Receipt No: 0912-5626-9989-6917 

Transaction Summary:

Item
    iPhone 7 32 GB Silver Warszawa (6925803752)
    Quantity
    1
    Item Amount
    2,800.00 PLN
    Transfer Charges
    100.00 PLN
    Amount Transferred
    2,800.00 PLN

****ATTENTION*****
      ,
    The Total amount of 2,800,00 PLN will be credited to the Account Details below. Please verify if the Name and Account Number entered by the payee are correct.

PAYMENT ROUTING  
    0912-5626-9989-6917
    Beneficiary Name  

Swift-Code  
    xxx
    Phone number  

formation  
    AiPhone 7 32 GB Silver Warszawa (6925803752)
    Total Amount
    2,800.00 PLN
    Courier Service  
    EMS POCZTEX / POST
    Country  
    Poland   

SHIPPING INFORMATION : 

Name    : OLADIMEJI JAMIU Address : FLAT 125 WONDERPARK ESTATE City    : KARENPARK, AkASIAState   : PRETORIA ZipCode : 0118Country : SOUTH AFRICA
    *** NOTE ***

It is now safe for you to go ahead with the shipment of the item because the money as been deducted from the buyer Account but the money will be on pending will be credited into your Account immediately and without any delay that you send us the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us for the shipment verification. Your account will be credited immediately upon confirmation of the details required by us, Moreover our customer cannot abort the transfer after you might have sent the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us. You should send the Shipment Tracking Number/Shipment Receipt to us 
    at onlinetransferverify@europe.com  within the next 48 Hours.

This email is sent and authorized by the Bank Of England®. If you have any question regarding this transfer, feel free to contact us on this E-mail: onlinetransferverify@europe.com 

serving you online with better services in the future.

OK ... Chciałbym, abyś wiedział, że otrzymasz potwierdzenie przelewu z mojego banku, ponieważ dokonałem bezpiecznego transferu online dla Ciebie, robię to, aby zabezpieczyć się przed tobą, bank robi to, aby móc zapewnić zarówno sprzedającego, jak i Nabywca, jeśli zaufasz sobie, zrozumiesz, co próbuję powiedzieć, teraz pieniądze zostały usunięte z mojego konta rano, o kredyt na konto, ale przeniesienie w dalszym ciągu w toku, ponieważ bank musi zweryfikować na przesyłce Numer śledzenia, zanim będą mogli odblokować pieniądze na koncie, muszą tylko śledzić, aby potwierdzić paczkę, która idzie we właściwym miejscu, więc co musisz zrobić, to zabrać towar do urzędu pocztowego i zakończyć wysyłkę za pomocą EMS Po zakończeniu wysyłki musisz zeskanować potwierdzenie otrzymane od EMS po jego wysłaniu i wysłać go do mojego banku, aby ich normalna weryfikacja i odblokowanie pieniędzy na Twoim koncie w tym samym czasie.

Będę na Ciebie czekać .. dziękuję

• Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Ada [37.47.128.*]
    Dokladnie taka sama metoda oszustwa.
    Dziekuje za ostrzezenie. i pozdrawiam

Yes i made the payment to you now i want you to check your SPAM OR INBOX for the payment confirmation now 

Here is the shipping information 

Shipping Address

Name    : OLADIMEJI JAMIU 
    Address : FLAT 125 WONDERPARK ESTATE 
    City    : KARENPARK, AkASIA
    State   : PRETORIA 
    ZipCode : 0118
    Country : SOUTH AFRICA
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Marcin [37.7.21.*]
    Witam, właśnie w tej chwili próbuje ktoś wyłudzić ode mnie w identyczny sposób telefon . Ostrzegam i uczylam na takich chojnych klientów
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~benju3 [91.90.76.*]
    Uwaga, oszuści są coraz bardziej sprytni. Piszą z polskich kont, przybierają polskie imiona. Piszą czysto po polsku. Do mnie pisała Barbara Husak. Oczywiście schemat działania ten sam do RPA przez EMS i Barclays Bank.
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~Zet [188.146.35.*]
    Witam
    Zdaje się, że i ja stałem sie obiektem zainteresowania tej grupy, dzięki waszym postom nie dam sie oszukać Barbarze Husak z RPA.
    Dziękuję!!!!
  • Re: Transfer pieniędzy z Barclays Bank- OSZUSTWO!!!! UWAŻAJCIE!!!!!! Autor: ~DeKa [176.221.123.*]
    2 tygodnie temu paczka miala iść do Nigerii dziś kończy się 2 aukcja i paczkę chce gość do RPA. Zawsze więcej dają kasy niż w aukcji się chciało.
    Porażka totalna
    Pozdrawiam. Nie dajcie się zlapac
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [77.65.92.*]