Zarząd Z. Ch. "PERMEDIA" Spółki Akcyjnej (KRS 0000059588), działając na podstawie art. 395, art. 399 § 1, art. 402 Kodeksu spółek handlowych, zwołuje na dzień 24 czerwca 2015 r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy, które odbędzie się w Lublinie przy ul. Grenadierów 9, o godz. 900, z następującym proponowanym porządkiem obrad: 1. Otwarcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki. 2. Wybór Przewodniczącego Zgromadzenia Spółki. 3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał. 4. Przyjęcie porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki. 5. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Zarządu z działalności Spółki oraz sprawozdania finansowego, a także skonsolidowanego sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Rady Nadzorczej za rok 2014 z wyników oceny sprawozdania Zarządu z działalności Spółki w roku obrotowym 2014. 6. Podjęcie uchwały w sprawie podziału zysku netto Spółki. 7. Podjęcie uchwały sprawie przeznaczenia części kapitału zapasowego na wypłatę dywidendy. 8. Podjęcie uchwały w sprawie wypłaty dywidendy, określenia dnia dywidendy oraz dnia wypłaty dywidendy. 9. Udzielenie absolutorium członkom Rady Nadzorczej i Zarządu z wykonania przez nich obowiązków. 10. Wolne wnioski. 11. Zamknięcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia. Zarząd "PERMEDIA" S.A. w Lublinie informuje, że dokumenty związane ze sprawami objętymi porządkiem obrad oraz lista akcjonariuszy uprawnionych do uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu zostaną wyłożone w siedzibie Spółki, tj. w Lublinie przy ul. Grenadierów 9, 20-331 Lublin, w godzinach 800-1600(sekretariat - I piętro), przez trzy dni powszednie przed odbyciem Walnego Zgromadzenia, tj. w dniach 19, 22, 23 czerwca 2015 r., w godzinach 800-1600. Jednocześnie Zarząd informuje, że prawo do uczestnictwa w Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu przysługuje uprawnionym zgodnie z art. 406 k.s.h., w szczególności właścicielom akcji imiennych wpisanym co najmniej na tydzień przed odbyciem Walnego Zgromadzenia do księgi akcyjnej Spółki. Akcje na okaziciela dają prawo uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu Spółki, jeżeli dokumenty akcji zostaną złożone w Spółce co najmniej na tydzień przed terminem Zgromadzenia i nie będą odebrane przed jego ukończeniem. Zamiast akcji może być złożone zaświadczenie wydane na dowód złożenia akcji u notariusza, mającego siedzibę lub oddział na terytorium Unii Europejskiej lub państwa będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym (wykonującego zawód na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i będącego notariuszem w rozumieniu ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie (tekst pierwotny: Dz. U. 1991 r. Nr 22, poz. 91), w banku lub firmie inwestycyjnej: Dom Maklerski mBanku S.A. Akcjonariusze mogą uczestniczyć w Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu osobiście bądź przez pełnomocników. Uczestnictwo przedstawiciela akcjonariusza w Walnym Zgromadzeniu wymaga udokumentowania prawa do działania w jego imieniu w należyty sposób. Pełnomocnictwo winno być udzielone na piśmie, pod rygorem nieważności, i złożone przed dopuszczeniem pełnomocnika do udziału w Zgromadzeniu.
Ten wpis to kopia informacji opublikowanej przez Permedie w imsig.pl. To wszystkie informacje jakie posiadam. Z treści wynika, że na dywidende zostanie przeznaczona część kapitału zapasowego. Można zakładać, że również zysk za 2014r jeśli udało się go wypracować. Wartość kapitału zapasowego w bilansie za 2013r wynosiła: 23 848 879,14zł + zysk za 2013r (przekazany na kapitał zapasowy): 1 383 808,24zł co daje razem: 25 232 687,38zł. Trudno oszacować wysokość zysku za rok 2014 ale jeśli przyjąć, że był on na poziomie roku 2013 (1 383 808,24zł) to otrzymamy wartość kapitału zapasowego po przekazaniu zysku na kz: 26 616 495,62zł czyli maksymalnie na akcje: 13,61zł. Oczywiście kwoty maksymalnej nie ma się co spodziewać ze względu na możliwości Permedii do wypłaty takiej kwoty - na koniec 2013 roku środki pieniężne to tylko 1 745 883,25zł - czyli jeśli nic się nie zmieniło to dywidenda nie będzie zbyt wysoka, ale kto wie co zamierza główny akcjonariusz.
Witam :) Czy ktos sie wybiera na to walne zgromadzenie ? z checią bym pojechał usłyszeć co mają do powiedzenia na własne uszy :P ... ale za granicą jestem i raczej mi śie nie uda :( dobrze gdyby ktoś postronny zdał relacje co się działo :) Pozdrowienia
Ktos z Rzeszowa pisal tu na forum ,ze sie wybiera na Walne,to moze cos tu przekaze. Optymianin dzieki za podanie porzadku obrad . Czy w poprzednim roku byla dywidenda?
Ostatni raz spółka wypłaciła dywidendę w 2008 roku (z zysku za 2007) w wysokości 0,75zł / akcje. W latach 1998 do 2008 dywidenda była wypłacana regularnie co rok. Najwyższa 2,50zł/akcje została wypłacona w roku 2007 z zysku za 2006. Szczegółowe informacje na temat historii nabycia prawa i wypłaty dywidendy znajdziesz na bankierze:
Zastanawiam się tylko nad technicznym aspektem wypłaty dywidendy. O ile nie było problemu kiedy akcje były zdeponowane na rachunkach maklerskich o tyle teraz najprawdopodobniej każdy z akcjonariuszy będzie się musiał pofatygować do mBanku i podać nr rachunku na który ma wpłynąć dywidenda.
To ja z Rzeszowa pisałem ze się wybieram i może faktycznie mi sie uda, także jak ktoś chętny to zapraszam. Tak jak pisze Optimianin. Może być faktycznie interesująco jakby przyznali z 2zł dywidendy to lecimy na 30,00-40,00 zł.
Jakie czynności i na jakich stronach internetowych trzeba je dokonywać aby ściągnąć bezpłatne sprawozdania finansowe ? Jeśli istnieją jakieś linki to proszę podać.
- informacje o walnym zgromadzeniu Permedia musi opublikować w Monitorze Sądowym i Gospodarczym - wersja internetowa: www.imsig.pl. - w imsig.pl znajdziesz również informacje o złożeniu sprawozdania finansowego w KRS, niestety bez treści sprawozdania oraz inne informacje o spółce, które zgodnie z prawem musi publikować. Ostatni wpis w IMSIG dotyczący Permedii - 17 lipca 2014 MSIG nr 137/2014. - informacje na temat sprawozdania finansowego i sytuacji spółki uzyskasz w KRSie, uczestnicząc w WZA lub korzystając z usług firm które takie dane sprzedają (np www.Verdict.pl - ta firma reklamuje się na www.imsig.pl) Taka informacje podal Optymianin
Jestem uważnym czytelnikiem i sam w przeszłości robiłem, zdaje się, użyteczne wpisy. W związku z tym moje pytanie było bardzo zawężone do tego czego naprawdę jeszcze nie rozpracowałem a może ktoś sprawniejszy niż ja już dokonał.
Pytanie dotyczyło tego co napisałeś w tym miejscu: "- informacje na temat sprawozdania finansowego i sytuacji spółki uzyskasz w KRSie"
Czy te sprawozdania finansowe można ściągnąć z KRSu przez internet ? Jeśli tak, to, czy jest to usługa płatna czy finansowana publicznie i jaki byłby link gdzie można pobrać takie sprawozdanie, i nie tylko spółki tej której dotyczy to forum ale innych spółek które składają sprawozdania ?
Czyli jak się poruszać w KRSie aby uzyskać sprawozdanie?
Ja tez zagladam z nadzieja ,ze ktos cos wie i sie podzieli z innymi tymi wiadomosciami. A jesli nie ,to najwczesniej dowiemy sie czy bedzie dywidenda jak wplyna pieniadze na rachunek. A moze trzeba zadzwonic do Permedii.Wiadomosci typu dywidenda powinny byc chyba jawne?
A czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób będzie realizowana wypłata? Czy Mbank będzie się w jakiś sposób kontaktował z udziałowcami czy każdy ma to zrobić indywidualnie? Z góry dzięki za podpowiedź
Informacje jakie uzyskałem drogą mailową z Permedii:
Na WZA w dniu 24.06.15r. podjęto uchwałę o przyznaniu dywidendy w wysokości 5 zł/akcję (czyli do wypłaty 4,05 zł po odjęciu podatku Belki). Za dzień dywidendy przyjęto datę 24.06.15r., natomiast wypłata dywidendy nastąpi w dniu 21.08.15 r. Wypłata dywidendy dla akcjonariuszy będzie dokonywana za pośrednictwem Domu Maklerskiego mBanku S.A gotówką w wyznaczonych Punktach Obsługi Klientów bądź przelewem na rachunek bankowy akcjonariusza, po złożeniu stosownej dyspozycji. Szczegółowe informacje w tej sprawie będą umieszczone na stronie internetowej Spółki www.permedia.pl w przyszłym tygodniu.
Jeśli oczekiwaniem niektórych było aby cena akcji wynosiła w wezwaniu 36 zł/akcję, a akcje dywidendowe traktuje się jak obligacje bez ograniczenia czasowego do wykupu to po wypłaceniu tych 5 zł/akcję, wartość kapitału zapasowego zmniejsza się odpowiednio i aktywa ogółem też powinny. Ostatecznie oczekiwana cena w teoretycznym wezwaniu winna być o 5 zł/akcję niższa, czyli 31 zł/ akcję. Zdarzenie z tak dużą wypłatą jest bardzo mało prawdopodobne w najbliższym czasie, ale zrozumiałe dla tych którzy wiedzą jakie są źródła finansowania tego incydentu.
W latach przyszłych można oczekiwać co najjjjwyżej 1 zł/akcję zysku który można przeznaczyć na dywidendę lub kapitał zapasowy. (Pod warunkiem powtarzalności wyników z roku 2014, jeśli zajdzie zmiana na lepsze lub gorsze nastąpi też zmiana w macierzy sprawozdania finansowego)
Więc do tych 31 zł/akcję co roku dodawałbym 1 zł/akcję lub co by było pocieszniejsze odbierał 1 zł/akcję dywidendy.
Tak duża dywidenda wyszła z tytułu uruchomienia kapitału zapasowego a nie wypracowanego zysku. Zeby spółka mogła za rok być wstanie wypłacić tak wysoką dywidendę musiała by wypracować conajmniej 9x tyle co za 2014, mało prawdopodobne ale nie jest to niemożliwe. Pora jeszcze wspomnieć o bardzo ważnej rzeczy, pamiętacie na jaki okres czasu prezes Wygrys pożyczył pieniądze ze spółki na wykup akcji? Dim jak możesz wrzuć linka z raportem bo ja mam powierzchowne jedynie informacje ze spółki odnosnie zysku za 2014. Pozdrawiam
Nie jest mi znany link do żadnej strony publicznej lub prywatnej który udostępniałby raport co nie oznacza, że takiej nie ma.
Natomiast konsekwentny czytelnik wpisów wie, że deklarowałem w swoim czasie chęć podzielenia się raportem za 2014 z osobami które będą chciały partycypować ułamkowo w poniesionych przeze mnie kosztach pozyskania, pomijając trudy. Wyliczyłem to na 12,5 zł. Nie wydawało mi się to wygórowane gdyż inna osoba z forum (bez uszczypliwości i podawania kto) zachęcała czytelników do poniesienia wydatku x-set złotych aby pojawić się na WZA, nie mówiąc już o zaopatrzeniu się w raport; poparło ją kilka rączek na kciuk góra. Więc, wydaje się, deklarowali gotowość do poniesienia przez siebie takiego kosztu, jest dziwne, że nie zechcieli zapłacić 12,5 zł i prawdopodobnie pojechali na WZA nie wiedząc nad czym mają głosować lub nie pojechali wcale z cichą nadzieją, że nagonili jakiegoś frajera który w dodatku klarownie wszystko wyłoży. Ja wolę narrację, i tu zacytuję w obcym języku: "I do where my mouth is."
Oczywiście żaden głos mniejszościowych nie może nic zmienić gdy głosuje większościowy, jednak dla przyzwoitości wypadało by nie robić z siebie barana i gdy się nad czymś głosuje to przynajmniej samemu dla siebie wiedzieć nad czym. Czy się naprawdę ma możliwość zarobienia pieniędzy czy nie.
Pro publico bono podałem ile się dało i całkowicie to wystarczy ogółowi akcjonariuszy, i nie odbiega od informacji udostępnianych na portalach finansowo-giełdowych, jeśli będę miał taką możliwość a nie jest to pewne to będę te podstawowe informacje podawał. Miejmy nadzieję, że KRS wprowadzi wgląd internetowy w swoje zasoby.
Ostatecznie, Bóg kule nosi; Czy ktoś zapoznał się z raportem czy nie; Jaki to będzie mieć wpływ, któż to wie.
Nasza Spółka opuściła GPW w zupełnie innych okolicznościach niż ta poniżej :
PETROLINV (OIL): Uchwała Zarządu GPW w sprawie zawieszenia obrotu akcjami Spółki (raport nr 15/2015) 26.06.2015 21:42
Raport bieżący nr 15/2015
Podstawa Prawna: Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Zarząd PETROLINVEST S.A. ("Spółka?) informuje, że w dniu 26 czerwca 2015 roku Zarząd Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., działając na podstawie § 174c ust. 2 oraz § 30 ust. 1 pkt 2) Regulaminu Giełdy w związku z § 4 Uchwały Nr 1387/2013 Zarządu Giełdy z dnia 2 grudnia 2013 roku, podjął Uchwałę Nr 617/2015 ("Uchwała?), zgodnie z którą postanowił zawiesić od dnia 1 lipca 2015 roku obrót akcjami Spółki, oznaczonymi kodem PLPTRLI00018, na Głównym Rynku GPW.
Zgodnie z Uchwałą, zawieszenie nastąpiło z uwagi na zakwalifikowanie akcji Spółki po raz szósty z rzędu do segmentu LISTA ALETRÓW oraz brak podjęcia przez Spółkę odpowiednich działań zmierzających do usunięcia przesłanek do tej kwalifikacji w przyszłości.
PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ Data Imię i Nazwisko Stanowisko/Funkcja Podpis 2015-06-26 Bertrand Le Guern Prezes Zarządu 2015-06-26 Franciszek Krok Wiceprezes Zarządu
(Emitent)
Prawdopodobnie kto szukał przygody z PETROLINV musi sobie w portfelu zaksięgować stratę całkowitą czyli 100%.
W sprawie procedury wypłaty dywidendy: Ponieważ informacje na ten temat nie zostały opublikowane na stronie Permedii poprosiłem o wyjaśnienie. Przekazuje wszystkim zainteresowanym informacje jakie uzyskałem z sekretariatu spółki:
Dzień ustalenia prawa do dywidendy przypadał w dniu 24 czerwca 2015r. – osoby będące w tym dniu właścicielami akcji mają prawo do otrzymania dywidendy. Dzień wypłaty dywidendy został ustalony na 21 sierpnia 2015r. Na podstawie umowy ze Spółką wypłatę dywidendy realizować będzie Dom Maklerski mBanku S.A. Tym samym dyspozycje dotyczące wypłaty dywidendy będzie można składać w jednym z Punktów Obsługi Klienta (POK) DM mBanku. Możliwe jest złożenie dyspozycji przelewu kwoty stanowiącej dywidendę lub wypłata gotówkowa. Dom Maklerski mBanku w najbliższym czasie rozpocznie wysyłkę listów do Akcjonariuszy zwierających w załączeniu dyspozycję przelewu dywidendy na rachunek bankowy akcjonariusza. Dyspozycja taka będzie mogła być złożona osobiście w jednym z Punktów Obsługi Klienta DM mBanku w terminie podanym w liście. Możliwe będzie też przesłanie listownie do DM mBanku (na adres POK Warszawa) wypełnionej dyspozycji z podpisem akcjonariusza poświadczonym notarialnie. Kwota dywidendy którą otrzyma akcjonariusz jest pomniejszana o zryczałtowany podatek w wysokości 19% kwoty dywidendy brutto. Rozliczenia podatku z Urzędem Skarbowym dokonuje Spółka – akcjonariusz nie dokonuje w tym zakresie żadnych rozliczeń i nie składa w Urzędzie Skarbowym żadnych dokumentów.
Czy ktos otrzymal juz list z Permedii? Ja bylem w mBanku i makler twierdzi .ze nie otrzymali jeszcze zadnych informacji o wyplacie dywidendy.Czekac ,czy dzwonic do firmy?
Ja uważam, że to bezpieczne i wygodne rozwiązanie. Koszt notarialnego poświadczenia podpisu to 24,50PLN - dla wielu osób rozwiązanie znacznie tańsze i mniej czasochłonne niż wizyta w POK DM mBanku. Wystarczy tylko wypełnione oświadczenie, które otrzymaliśmy z DM (bez podpisu), dowód osobisty i jedna wizyta u najbliższego notariusza, gdzie podpiszemy dokument a notariusz poświadczy nasz podpis.
witam, czy moze mi ktoś podpowiedzieć jak odzyskać kontrole na akcjami permedii? co prawda niewiele bo kilkaset akcji ale jestem posiadaczem, dokładniej byłem jak permedia była jeszcze na giełdzie, potem zniknęła z portfela, nic do tej pory nie robiłem (troche o temacie zapomniałem) ale teraz informacja o dywidendzie przebudziła mnie do działania, mam nadzieje ze do akcji które posiadam (wirtualnie) również przysługuje dywidenda??? czy może ktoś podać krok po kroku jakie czynności muszę wykonać aby odzyskać akcję, z góry wielkie dzieki za pomoc,
Witam udaj sie do domu maklerskiego mbanku , tam Ci wyplaca dywidende i poinformuja o mozliwosci zbycia akcji . Ppowinienes dostac list od Permedii co do dywidendy ...
Witam, Niestety nie dostałem żadnej informacji z permedii, w tygodniu udam sie do oddziału dm mbanku w mojej miejscowości, mam nadzieje ze bedą wiedzieli o co chodzi ponieważ nie w tym dm miałem wcześniej permedię dzięki za informację.
Depozyt akcji na zlecenie Permedii prowadzi DM mBanku czyli nie ma znaczenia w jakim domu maklerskim masz rachunek na którym były akcje Permedii przed wycofaniem z GPW- w POK DM mBanku uzyskasz zaświadczenie, że jesteś posiadaczem akcji Permedii, możesz też złożyć dyspozycje wypłaty dywidendy. Ogólne informacje na temat akcji Permedii uzyskasz telefonicznie 22 697 49 49 lub za pomocą poczty elektronicznej: kontakt@mdm.pl.