• Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~magflow [37.128.125.*]
    rośnie wartość portfeli i liczba zainteresowanych
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~dron [178.181.75.*]
    Ja wyskoczyłem poczekam jak przebije 8 to wejdę
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~janek [194.181.144.*]
    PARKIET Wandalex z dobrymi wynikami. Kurs mocno w górę
    Tomasz Danelczyk14-05-2015, ostatnia aktualizacja 14-05-2015 10:45

Walne zgromadzenie spółki podjęło decyzję o wypłaceniu 3,6 mln zł dywidendy, tj. 0,4 zł na akcję.
    Przychody ze sprzedaży w I kwartale 2015 r. wyniosły 30,5 mln zł i były w porównaniu z I kwartałem 2014 r. wyższe o 47 proc. Zysk netto wyniósł 2,75 mln zł i był pięć razy większy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. „Pierwszy kwartał 2015 roku to kolejny pomyślny okres dla spółki. Pod względem handlowym spółka pozyskała również istotne kontrakty z punkty widzenia jej przychodów w roku 2015. W związku ze sprzyjającymi perspektywami rynkowymi i niskim kosztem pieniądza, spółka w końcu kwartału rozpoczęła zaplanowaną na rok 2015 realizację zamierzeń inwestycyjnych w infrastrukturę produkcyjną w taki sposób, by w tym względzie wykorzystać możliwości optymalizacji podatkowej i finansowej" – czytamy w raporcie.
    Inwestorzy z dużym entuzjazmem przyjęli wyniki za I kwartał. W czwartek przed południem akcje firmy, która produkuje wyposażenie dla magazynów, kosztowały 7,23 zł. Kurs rósł aż o 25 proc. Blisko 43 tys. papierów zmieniło właściciela. Stopa dywidendy przy tej cenie akcji wyniosłaby 5,5 proc.
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~akcjonariusz [95.40.54.*]
    http://www.czasnazysk.pl/wykres/wdx/4
    czas na korektę?

• Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~FREC [89.229.219.*]
    spokojnie, tu niebawem będzie dwu cyfrówka, nie oddajcie za bezcen
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~akcjonariusz [89.67.8.*]
    PARKIET http://www.parkiet.com/artykul/25,1426139-Czy-Wandalex-ma-potencjal-do-wzrostu-.html
    Perspektywy dla Wandalexu
    tda28-05-2015, ostatnia aktualizacja 28-05-2015 15:57

Od początku tego roku walory spółki podrożały o blisko 133 proc. I kwartał był dla spółki bardzo udany.
    W tym czasie firma wypracowała przychody ze sprzedaży równe 30,5 mln zł, co oznacza wzrost o 47 proc. Zysk netto wyniósł 2,75 mln zł i był pięć razy większy niż w I kwartale 2014 r. Wandalex jest bezpośrednim beneficjentem tego, jak kształtuje się popyt na powierzchnie magazynowe. Produkuje bowiem wózki widłowe i wyposażenie właśnie dla tego rynku.
    - Pierwszy kwartał pokazał, że wysoka dynamika popytu zarejestrowana w 2014 r., a w szczególności w jego końcówce, została utrzymana. Popyt brutto w I kw. wyniósł 585,000 mkw. Gdyby tak wysoki popyt utrzymał się w kolejnych kwartałach, mogłoby to oznaczać kolejny rekord roczny – mówi „Parkietowi" Jan Zombirt, starszy analityk w firmie JLL. - Na tym etapie trudno jeszcze powiedzieć jak zmieni się zapotrzebowanie najemców w przyszłych kwartałach. Obserwujemy jednak dużą liczbę zapytań ze strony firm zainteresowanych wynajmem powierzchni magazynowych i produkcyjnych, co pozwala na umiarkowany optymizm co do całorocznego wyniku popytu – dodaje. Według prognozy popyt brutto na powierzchnie magazynowe może wynieść w tym roku 2,15 mln mkw.
    W czwartek po południu inwestorzy za akcje Wandalexu płacili po 7,3 zł. Kurs spadał o 1,08 proc.
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~hryn [89.229.219.*]
    tu niebawm bedzie dwucyfrówka - wspomniecie moje słowa
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~ben [95.160.92.*]
    Ja też tego zdania jestem i to nie od dzisiaj (podobnie analiza na stocwatch). Wystarczy zobaczyć na wyniki. Wynik netto za 2015 r. to licząc bardzo konserwatywnie ok 10 mln. 2,7 mln w I kw. (satystycznie najsłabszym) i rosnące dynamicznie przychody. obecnie spółka wyceniana jest na mniej niż 70 mln (pamiętajmy przy tym, że właścielem 2,5% tej kapitalizacji jest sama spółka). Jeżeli II kw potwierdzi dobrą kondycję spółki (a zarząd to zapowiada) w postaci rosnących przychodów i zysku, to w sierpniu 10 zł nie będzie niczym nadzwyczajnym (o ile nasza najjaśniejsza gpw nie zgotuje nam jakiegoś armagedonu). Trudno aby spółka z rosnącymi wynikami i z rosnącego sektora gospodarki (nie dalej jak w ubiegłym tygodniu Parkiet rozpływał się nad perspektywami przed sektorem logistycznym, znaczącym popycie na powierzchnie magazynowe) i już nie najmniejszą kapitalizacją i płynnością była wyceniana 6xzysk
  • zamówienie Autor: ~magflow [37.128.125.*]
    RB 41/2015 – Podpisanie znaczącej umowy
    Zarząd Wandalex S.A. (Spółka) informuje, że Spółka w dniu 09 czerwca 2015 r. otrzymała od spółki Amazon Fulfillment Poland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie nowe zamówienie – na podstawie oferty Wandalex S.A. – którego przedmiotem jest dostawa wózków widłowych marki CROWN do centrum dystrybucyjnego Amazon Wrocław1, o wartości przekraczającej kwotę 9.500,00 tys. zł. Zamówienie obejmuje dostawę podstawowych modeli techniki magazynowej, a także wózki kastomizowane VNA prowadzone indukcyjnie. Wandalex S.A. będzie prowadziła również usługi serwisowania tych wózków widłowych w pełnym zakresie. Zamówienie ma zostać zrealizowane przez Spółkę w III kw. 2015 roku. Strony nie przewidziały kar umownych.
    Ponadto Zarząd Wandalex S.A. informuje, iż Spółka w okresie ostatnich dwunastu miesięcy zawarła ze spółką Amazon Fulfillment Sp. z o.o. siedzibą w Warszawie umowy o łącznej wartości przekraczającej kwotę 12.900,00 tys. zł. Wartość ta jest wartością znaczącą, tj. przekroczyła 10% kapitałów własnych Spółki.
    Spośród otrzymanych zamówień w okresie ostatnich dwunastu miesięcy ww. zamówienie jest zamówieniem o największej wartości.
    Warunki zawartych między Wandalex S.A. i Amazon Fulfillment Poland Sp. z o.o. umów nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla danego typu umów.
  • Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~ben [176.103.40.*]
    Nie chcę nikogo namawiać, ale wydaje mi się że jak spółka poda oficjalną strategię (ma być w czerwcu br), w której powinna być prognoza wyników na najbliższe lata, to się okaże jak tanio tutaj jest. A wtedy ........ (czakam na propozycję najlepszego zakończenia tego zdania) ;)
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~poeta [212.160.79.*]
    Namówiłeś mnie.
    Jak spadnie to przyjdę po pieniądze do Ciebie :)
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~Kazik [80.72.34.*]
    Ja namawiałem przy 3,25 na początku roku i Nikt mi nawet nie podziękował. Do 7,- prawie Nikogo nie było Pozdrawiam Wandal to Spółka 1 na GPW
    Teraz za 1/5 kasy balticiny kupować i czekać.
    Co Wami NIkt nie Czytał wcześniejszych wpisów na Spółce. Baltciny ostatni moment
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~ben [95.160.92.*]
    Co do Wandalexu to jestem jej akcjonariuszem (ale ze znacznie mniejszym pakietem) jeszcze jak cena zaczynała się od 1 z przodu. Zwyczajnie wcześniej nie udzielałem sie w ogóle na tym forum. Systematycznie zwiększałem zangazowenie, jak oczywiste stawało się, że wyniki spółki będa coraz lepsze. Pamietam artykuł w Parkiecie jeszcze chyba na długo przed wynikami za IV kw ubiegłego roku ( a może nawet przed wynikami za III kwartał ur) gdzie Prezes powtarzał, że mają rekordowe zamówienia i dobrze przestrzegają przyszłość. Podobnie po ostatnim wywiadzie prezesa gdzie podaje, że spodziewąją sie przychodów i zysków za każdy kolejny kwartał o kilkadziesiąt procent lepszych niż w 2014 (można policzyć więc sobie jakich zysków i przychodów orientacyjnie spodziewać sie w kolejnych kwatrtałach) i zapowiedził ogłoszenie strategii. Stało sie dla mnie więc jasne, że to co podadzą już za kilka-kilkanaście dni będzie super informacją (przypominam, że mówił też o rozpoczęciu ekspansji zagranocznej i o wejściu do pierwszej ligi integratorów logistycznych) i wiele osób dopiero przejrzy na oczy, bo to nie bedzie jakiś tam wywiad tylko oficjalna strategia i prognoza zarządu. Swoją drogą jestem ciekaw jakich wyników spodziewają sie w 2016 i 2017. Ciekawe w którym kierunku geograficznym pójda z tą ekspansją zagraniczną i jakich wyników będą się z tego spodziewali w pierwszym i drugim roku? Ja jestem na tak i w piątek oraz poniedziałek jeszcze dokupiłem po 7,35. Oczywiscie pewniaków nie ma, ale skala ryzyka w przypadku tej spółki już od bardzo dawna była znacznie mniejsza. Oczywiscie im cena będzie wyżej tym bardziej ryzyko będzie wzrastało. Obecnie nadal jeszcze w mojej ocenie jest umiarkowane. 
    Po wynikach za IV kwartał, gdy spółka miała rekordowe wyniki, a prezes powtarzał, że to nie jednorazowy wyskok, bo mają rekordowe zamówienia to był to dla mnie pewniak (no bo jak wtedy wyglądały głównie wskażniki c/z, c/wk spółki?).
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~Entuzjasta [46.77.124.*]
    Piękna analiza, ale póki co spadamy w stronę transakcji jednego z Braci, czyli 5.3 o ile pamiętam. Ktoś panicznie wyrzuca by zbić cenę i nie jest to drobny inwestor. Ale i ciekawe na kogo trafi, bo po dywidendzie sporo kasy czeka. Jak mówi przysłowie: gdzie dwóch się bije, trzeci korzysta:)
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~bugin [89.229.219.*]
    też podobnie uważam, spółka wart 2 razy tyle,,, ktoś taktycznie zbił kurs, wiadomo pod co !
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~joanna [89.67.8.*]
    ważne: 25 CZERWCA, CZWARTEK
    Wandalex przedstawi plany rozwoju na lata 2015-2017.(10.00)
    Czytając prognozę nie jest źle, choć malutki niedosyt pozostaje. 
    Podwojenie przychodów do 2019 r. czyli ok. 210 mln zł przychodów , w tym średnioroczno po ok. 15%. Odnosząc dosłownie tą prognozę do wyników za 2015 r. to wychodzi ok. 120 mln zł przychodów, co jest lekkim zawodem, w sytuacji gdy 30 mln mają po pierwszym kwartale. Wychodzi na to, że przez najlbliższe III kwartały osiągną ok. 90 mln przychodów co jest wynikiem tylko o 5 mln lepszym niż w trzech ostatnich kwartałach 2014 r. Wydaje mi się to zbyt konserwatywnym szacunkiem, chyba że (na co liczę interpretując dosłownie słowo około) jest to na tyle ogólna i konserwatywna prognoza, że równie dobrze mogą mieć w tym roku i 125-130 mln przychodów.
    Co do zysków, to cieszy stwierdzenie, że w tych zwiększających się przychodach większy udział będą miały przychody z wysokomarżowych produktów własnych. Szkoda, że nie było prognozy zysków, bo to najlepiej działa na wyobraźnię inwestorów. Co do ekspansji zagranicznej to było bez konkretów (albo niczego spektakularnego nie spdziewają się w pierwszych latach albo szacują zachowawczo).
    Poczekamy aż rynek przetrawi dzisiejsze informacje ze spółki. Raczej szału nie będzie, ale trend wzrostowy raczej jest niezagrożony. jeszcze dwa miesiace i będziemy znali wyniki za II kw. Jeżeli giełda się nie zwali to tutaj przynajmniej 7 lub 8 z przodu wydaje się niezagrożone.
    Takie moje zdanie.
    Jeszcze jedno. Coś się nie zgadza. Te prognozy przychodów z dzisiaj nijak się mają do tego co powiedział prezes zaledwie kilkanaście dni temu (a więc już po wynikach za I kw):
    Wandalex chce nadal zwiększać w tym roku wyniki o kilkadziesiąt procent, korzystając na dobrej koniunkturze w branży magazynowej
    Czyli skoro po I kw. było 30 mln przychodów a w trzech ostatnich kwartałach 2004 mieli ok. 85 mln. To jakich przychodów należałoby oczekiwać w trzech ostatnich kwartałach tego roku z tej wypowiedzi? No chyba że mówiąc o wynikach miał na mysli zysk netto, zysk operacyjny i inne dane finansowe ale akurat nie przychody.
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~alan [89.229.219.*]
    mówie wam tu bedzie do konca roku 15 zł
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~was [83.6.233.*]
    Jestem i czekam cierpliwie od 3,5. Na razie mam Przeszło 100%. Liczę na kolejne 50-100%.
    do alan:
    wszystko możliwe: Nawet bez super wyników jak giełda będzie szła do góry to ta spółka powinna iść równo do góry. Ale myślę, że wszystko będzie wynikało z wyników za kolejne kwartały. Jeżeli ta dycha zysku (której nie ukrywam że oczekuję) stanie się faktem w tym roku i na giełdzie nie będzie gorzej, a chociaż ciut lepiej to 15 jest jak najbardziej możliwe (myślę, że jak już coś to po wynikach za IV kw br). Przy zysku netto 10 mln c/z wynosić będzie 13. Czy na spółkę, która roztarza bardzo dobre perspektywy i je skrupulatnie z naddatkiem realizuje (a tak będzie po wynikach za IV kw.) to dużo? Sami sobie odpowiedzcie.
    Jutro w Parkiecie artykuł o WDX. Autor artykułu już wprost podaje, że zarząd szacuje przychody w tym roku na 120 mln zł, a w 2019 na 210 mln zł. Niczego odkrywczego w artykule nie ma.
    Wyciągajac wspólny mianownik z dzisiejszej prognozy i wywiadu z prezesem z 11 czerwca nalezy stwierdzić, że zyski będą rosnąć szybciej niz przychody.
    Myślę, że taka prognoza jest szczególnie ważna dla inwestorów instytucjonalnych. Spółka ma raczej kompetentny zarząd, skoro przez najbliższe lata ma być coraz lepiej to może warto mocniej zaangażować się w akcje tej spółki, bo ryzyko, że za kilka miesięcy będzie się żałować się zminiejsza. Jest to szczególnie ważne przy mało płynnych spółkach, tutaj na próbę się nie wchodzi (chyba że z malutkimi zakupami), bo ciężko wyjść. Taka spółka to jak małżeństwo. Jak kupisz dużo, to i długo będziesz z tego schodził. To taki rozwód, który musi troche trwać. 
    Po dzisiejszej prognozie z całą pewnoscią przychylniej w funduszach mogą patrzeć na ożenek ze spółką, bo zarząd miesiąc miodowy przewiduje przynajmniej do 2019 r. ;)
  • Re: Jeszcze tylko kilka-kilkanaście dni promocji Autor: ~wacek [5.174.3.*]
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~inw [31.6.157.*]
    kurs spadł prawie o 30% nie oddajmy tego za bezcen, akcyjki trzeba umiejętnie na dołku podbierać a nie oddawać - będzie w tym roku niezła dywidenda ?
  • Re: Wandalex wzbogaca akcjonariat Autor: ~ro [31.182.90.*]
    Ano będzie.
[x]
WDX 0,00% 14,85 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.