• Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~ŚrednioZaangażowan [89.75.87.*]
    Jestem tu podobnie jak wy w plecy, wielokrotnie uśredniałem w dół, jeszcze trzymam zwieracze.
    Zachowajmy uczciwość w obliczu faktów zamiast naganiać chamsko wklejając wyrwane z kontekstu rzeczy w google translatorze:
    1. Nie będzie ŻADNEJ dywidendy i jest to wprost napisane na str. 103 raportu „At the general shareholders’ meeting the financial statements will be approved and a proposal will be put forth to add the 2014 net result after taxes to ’Other Retained Earnings’.”.
    2. To jest zrozumiałe i uczciwe, bo firma ma rozgrzebaną inwestycję, z szeregiem czynników ryzyka i za mało pieniędzy na dokończenie budowy (str. 30, pkt 1.7), polecam lekture w całości, w tym końcówkę „Independently from factors described above as at the date of publication of this report, the Company is in the process of determining the execution of investment plan by a prism of availability of financing sources.”.
    3. W części opisowej sprawozdania nie ma absolutnie nic nowego – przepisali dosłownie wszystko co było w poprzednich raportach finansowych.

Cała nasza nadzieja jest w tym, że:
    1. Spółce uda się skądś magicznie zdobyć pieniądze na dokończenie inwestycji (już były dwie nieudane próby w Polsce, a cena akcji nie wróży sukcesu; dług w Chinach dla takich firm jest nieosiągalny),
    2. Zakończą inwestycję sukcesem (min. za 1,5-2 lata od zdobycia finansowania);
    3. Chińczycy będą uczciwi wobec mniejszościowych w Polsce (na dziś nie ma ani firmy IR, ani animatora, więc lada chwila możemy spaść na 2 fiksingi).  
    Jak widać, tych optymistycznych założeń trochę jest, a w każdym przeciwnym wypadku cena będzie dalej dołowana celem wycofania z GPW bez szans na obronę (przykład holenderskiego Globar City Holdings, d. Cinema City International). A po drodze może się jeszcze sporo wydarzyć, tu nowy przykład chińskiej spółki publicznej link
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~nobiles [178.180.178.*]
    tez trzymam długo i uśredniałem. I mam inne zdanie, spokojnie czytałem jeszcze raz raport. W tym co wkleiles nie ma słowa o dywidendzie. Polityke dywidendy podtrzymują i obiecują wyplacic. A to o czym Ty piszesz, to trzymanie zyskow. Raczej dotyczy nie wkładania zyskow w inwestycje ale robienie kapiatalu zapasowego , a szukac na inwestycje będą poza. Jedna rzecz mnie zaskakuje. Kilka miesięcy była cisza na watku. Gdy leciało w dol. Teraz gdy masz wyrazna konsolidacje , robi się denko pod odwrocny spodek i zmiane trendu co widać od wielu sesji ze ktoś zbiera i na sile robi minius 1 na koniec dnia, pojawilo się wielu którzy wręcz krzycza ze ta spoka to gniot, to ja mam moje zdanie. Prywatne. Pozdrawiam.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~pplk [195.187.100.*]
    Poczytaj artykul z parkietu o chińskich spolkach. We Frankfurcie te co placa dywidendę sa wyceniane około c/z na poziomie 10.
    Te co nie dotrzymują słow wypowiedzianych przy okazji IPO notowane sa w przedzile c/z = 2-3.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~ŚrednioZaangażowan [89.75.87.*]
    Rośnie aż miło popatrzeć. Nie zmienia to faktu, że jeśli jest coś pewnego, to fakt że nie rośnie pod dywidendę, bo zysk za ub.r. w całości trafi na pozycję zyski zatrzymane, co wprost wynika z wklejonego przeze mnie zdania i z kategorii funduszy, jakie tworzy spółka. Jakby tego było mało, w sprawozdaniu jest powtórzona uchwalona polityka dywidend, ale ona nie jest wiążąca i jest dodatkowe zastrzeżenie, że „The dividend policy will be reviewed periodically and payment of any future dividends will be effectively made at the discretion of the Management Board and the Shareholders’ Meeting after taking into account the Company’s earnings, cash flow, financial condition, capital investment requirements and other factors.”. Wypłata dywidendy, kiedy spółka nie ma kasy żeby dokończyć budowę fabryki jest marzeniem ściętej głowy.
    Czemu więc rośnie?
    Wykluczam możliwość, żeby chińską spółką, która się z nikim nie komunikuje zainteresowały się nasze fundusze (po co im wpadka miażdżąca reputację kiedy rośnie szeroki rynek?).
    Albo więc rzucili się spekulanci i zwolennicy analizy technicznej co przy cofającej się podaży i małej płynności dało imponujące wzrosty albo szykuje się tu jakiś inny wariant (np. zdjęcie spółki z giełdy). Niedługo się powinno wyjaśnić, bo powinno być walne.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~kris [198.208.240.*]
    szczerze to mi wygladało na celowe zaniżanie kursu :-)

nawet bez dywidendy ta spółka i tak generuje dodatni cash flow

to wycena tak czy siak za niska ! myśle że 12/13 pln to takie min socjalne
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~paged-peixin [213.158.222.*]
    poptzrcie jeśli chodzi o wycene na kurs pagedu. pojechal z 2 zl na 60 zl i może będzie placil dywidendę ....
    c/wk 2.5 zysk za 2014 60 mln

peixin c/wk 0,45  zysk za 2014 80mln zl i dywidenda rzedu 10 % za rok wieksza i znowu wieksza
    jak wejda mocno fundusze to za rok mamy 30 zl minimum

wyniki to jednak wyniki i spólka generuje gotówkę w dość sporej ilości :-)

nie ma tak źle jak mówicie - jest solidny +

pytanie kto wyrzuca po takich wynikach - choć wygląda to na specjalne działanie
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~koleś [91.237.81.*]
    Mi to wygląda na robienie straty podatkowej przez kogoś grubszego. Przerzucanie z kieszeni do kieszeni.
    dokładnie, coś za dużo odbierane idealnie po co cenie (pakiety 10k akcji)
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~Tesco [84.203.12.*]
    Przemieliło i wystrzeliło jak z procy.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~ŚrednioZaangażowan [89.75.87.*]
    Nobilesie, gdzie teraz jesteś? Zwykła ludzka uczciwość nakazuje żebyś się wytłumaczył na forum z treści najnowszego RB 7/2015. Napędziłeś leszczy wklejając tendencyjnie wyrwane z kontekstu fragmenty z raportu rocznego spółki i pomijając te, z których jasno wynikało, że dywidendy nie będzie.
    Może z troski o tych co napędziłeś i którzy nie znają angielskiego lub im się nie chce czytać ESPI i prospektów zechcesz przetłumaczyć i wrzucić na wątek treść komunikatu ws. braku dywidendy z szerokim uzasadnieniem spółki?
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~Darek [217.99.129.*]
    Najlepiej zglos sprawe na Policje, ze nobiles namowil cie na akcje.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~realista_nie_chinczy [94.254.198.*]
    Zanim się odezwiesz, lepiej poczytaj kto, kiedy i co pisał. Z wpisów wynikało, że ŚrednioZaangażowany miał już papiery zanim nobiles zaczął naganiać na chama w okolicach raportu rocznego (wcześniej też to robił pod hasłem tłustej dywidendy). Jeśli nobiles się skrócił na ostatniej windzie po 8,5-9 zł, to zrobił i sobie dobrze i nam, bo przynajmniej jest szansa, że wątek będzie bardziej merytoryczny. 
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~nobiles [188.147.229.*]
    Panowie , ja dalej twierdze ze będzie dywidenda i takie mam zdanie. Papiery posiadam i nie zamierzam ich wcale sprzedawac. Mam swoje zdanie, mozeci się nie zgadzać, ale według mnie jest to bardzo dobra spolka. Zanim kupiłem akcje, wymieniałem tez korespondencje z gośćmi z PKO BP, którzy jeździli do Chin w ramach tej wizyty co jest udokumentowana w Zdiecjach na stronie spolki. Z informacji uzyskanych od PKO , wiedziałem ze to nie żaden krzak, lecz porzadna spolka. I trzymam papiery do poznej starości, gdyż polityka dywidendy mnie zadowala. Jeśli za 4, 5 lat będą placic 4 zl średnio za akcje, to nie mam lepszego pomysłu na spolke. Możecie się nie zgodzić, ale według mnie tak jest. Poczekamy i pogadamy. Nikogo nie namawaialem żeby kupil aby samemu sprzedać. Mogę podac telefon do mnie, zaprosić na kawe, pokazac mój rachunek  i ilość akcji. Pozdrawiam
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~pplk [195.187.100.*]
    Tak jak większość chińskich spolek na europejskich giełdach. Piekne zyski i szumne polityki dywidendowe, ale tylko do momentu kiedy wyciagaja łapy po darmowa kase z emisji lub licza na kolejne emisje. Jak się konczy, to się zawijają.

We Frankfurcie takie chińskie perly i ich zyski wyceniane sa teraz na poziomie c/z = miedzy 2 a 3. :))
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~Darek [31.174.96.*]
    Musze przyznac ze firma stracila ostatnia wiarygodnosc. Nie wiem jak to sie skonczy, ale juz przezylem jedna dywidende na psw ktora dali na podpuche zeby pozniej wciskac akcje.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~nobiles [46.204.186.*]
    powiem Ci ze zaczynam się zalamywac. Co oni robia z ludzmi to jaja.
  • Re: Nie będzie ŻADNEJ dywidendy Autor: ~śpekulant [88.156.148.*]
    Trza brać nie beczeć...

Super poziomy.
    dobieram, dobieram,. tylko wkurzony jestem ze az tak uwalili, pzreciez pod dywidendę tyle ludzi nie bralo. Ktos to musi trzymać za morde i zbierac.
    przecież w piatekl za dobry raport żeby jak smiecia wywalać, to celowe
[x]
PEIXIN 14,81% 1,02 2019-04-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.