Fundusze Ipopemy zostały dopuszczone do skupu głosami dwóch z czterech członków zarządu Orphee. Stało się to wbrew opiniom prawnym, które otrzymała rada dyrektorów. Poszkodowanych może być 200 mniejszych akcjonariuszy, którzy mogą żądać nawet ponad 9 milionów złotych odszkodowania - ostrzega Tomasz Tuora.
Dnia 2015-04-17 o godz. 12:33 ~poe napisał(a): > cyt. z dzisiejszego artykułu > > Fundusze Ipopemy zostały dopuszczone do skupu głosami dwóch z czterech członków zarządu Orphee. Stało się to wbrew opiniom prawnym, które otrzymała rada dyrektorów. Poszkodowanych może być 200 mniejszych akcjonariuszy, którzy mogą żądać nawet ponad 9 milionów złotych odszkodowania - ostrzega Tomasz Tuora. > > to co występujemy o te 9 milionów???
...Skrzynski sprzedawczyk...... jeżeli Tuora nie wypłaci Łapińskiemu za pozostałe akcje około 5 mln. na co TT założył rezerwę to możliwy jest pozew Totala...... Orzeczenie może skutkować korzystnie i na pozostałych około 200 uczestników skupu
tuora przegrywa, stad coraz czesciej w mediach sie wypowiada. jeszcze go u jaworowicz nie bylo :) albo w jakiej sprawie dla reportera. a fundy powoli acz nieublaganie go odsuwaja w czym im tuora pomaga wyzbywajac sie akcji. jakie on bedzie mial argumenty z tak znikomymi pakietami akcji obu spolek?
Dnia 2015-04-17 o godz. 14:13 ~znawcaNC napisał(a): > tuora przegrywa, stad coraz czesciej w mediach sie wypowiada. jeszcze go u jaworowicz nie bylo :) albo w jakiej sprawie dla reportera. a fundy powoli acz nieublaganie go odsuwaja w czym im tuora pomaga wyzbywajac sie akcji. jakie on bedzie mial argumenty z tak znikomymi pakietami akcji obu spolek?
ne ma szans mieć 50% i 1 akcja aby samodzielnie decydowac...10 czy 40% nic nie zmienia...Łapiński z Płocica mają w Orphee skuteczna większość i juz nic nie bedzie miał TT do powiedzenia nie mówiąc o wpływie na spółkę...doigrał się własną głupotą, jak można było nie przewidzieć wrogie przejęcia To amator się zabezpiecza... a On wielki biznesmen to śiechu warte...drobni ciułacze wiele stracili na głupocie i chciwości Tuory
a ja myślę, że Tuora ma jakiś plan, oni nie są głupi, przecież od samego początku mają pełną świadomość, że nie są w stanie mieć większości w akcjonariacie, a mimo to się nie poddają, prowadzą wyniszczającą wojnę, może o Totalu wiedzą wiecej niż my i zakładają że są w stanie coś ugrać
po co jest dzisiejszy artykuł? to jest rodzaj komunikacji, o kogo skierowany? jaki cel ma osiągnąć?
z powodu arogancji Totala za chwile Cormay zostanie wykluczony społecznie, odejdą klienci, dostawcy, firmy współpracujące, pracownicy, drobni akcjonariusze, myślę że to jest cel Tuorów, który skutecznie osiągają
Total nie zrobił nic i nie zamierza nic zrobić dla drobnych akcjonariuszy Orphee, ja ich nie poprę
Tuora, który ma dobre relacje w branży, zapewne ma już nową firmę do której przeciągnie wszystkich dotychczasowych klientów, rozmowy z firmami, które nie chcą współpracować z Cormay to dla mnie był najistotnieszy przekaz artykułu
jak duzi nie manipulują kursem to na Orphee marazm idealny dowód dla prokuratury
TT umiejętnie porusza się po mediach płacąc pewnie nie małe pieniądze, wykorzystuje tez swoje doświadczenia i kontakty w branży co pogrąża obecnie Cormay ale i też nie są chwalebne dla Orphee co widać w bieżących notowaniach jak i pewnie w samej spółce czego dowodem było rozbieżność zdań przy organizacji skupu akcji. Moim zdaniem popełnił kardynalny błąd sprzedając akcje CRM obniżając udział, w sytuacji jaka go dotknęła powinien zwiększyć zaangażowanie aby mieć decydujący głos wykonał ruch odwrotny. Na temat Łapińskiego i Płocicy wielu już padło słów o ich zaplanowanych działaniach dotyczących Orphee. Pierwsza decyzja która podjęli było co niejednego akcjonariusza wprowadziła w zamrożenie to zawarcie umowy na sprzedaż akcji ORP Totalowi i podobnym spółkom związanym z Łapińskim. Wczoraj dowiedzieliśmy się jaki był układ sprzedaży, to skandal. Potwierdza nasze przypuszczenia o czynieniu wszystkiego do jak najszybszego odzyskania włożonego kapitału w CRM poprzez wyprzedaż majątku ORP. Odpowiadając Tuorm Płocica podał wątpliwość w rozwój projektów unijnych z tego wynika, że spółka nie ma środków na wkład do wsparcia wspólnotowego i projekty mogą pozostać w szufladach. Po dokończeniu procedur z Hermes i BB nastąpi ich zbycie. Nie sądzę tak jak już pisałem wcześniej, że Łapiński będzie czekał na zwrot kapitału z ewentualnych dywidend. A co do Orphee to raczej sprawa została już ukartowana i przesądzona, Tourowie nie mają żadnych szans na przyszłe kierowanie spółką. Z przykrością to piszę ponieważ mam świadomość, że przestępczy układ dąży do celu a my nie mamy nic do powiedzenia
co zrobi Łapiński w sytuacji gdy do czerwca - września sąd w szwajcarii nie zwoła walnego, a KNF nie zatwierdzi prospektu emisyjnego Cormay???
nieudolność Płocicy spowoduje że Cormay nie będzie w stanie pokrywać kosztów funkcjonowania
lub co zrobi gdy po wejściu do orphee okaże się, że nie ma łatwo zbywalnych aktywów, może jakiś cudem Tuora dogada się z włochami i dokupi pakiet diesse, nie będzie wtedy gotówki i akcji diesse do zbycia
albo co zrobi 1 maja gdy bank nie przedłuży kredytu?
co zrobi 30 czerwca gdy będzie termin wyceny udziałów Totala?
Dnia 2015-04-17 o godz. 19:46 ~123 napisał(a): > Pesymistyczny wariant to pierwszy upada Cormay nie mając środków na" egzystencje" > Następnie po przejęciu ORP wyprzedaż aktywów. > > sądzę, że do czasu WZA ORP w lipcu zapadnie sądowy wyrok
jeśli pierwszy upadnie Cormay to co stanie się z samym Totalem?
Total zmniejszył udział w Cormay, ponadto jakieś aktywa posiada ...zakład produkcyjny w Lublinie ..... w pierwszej kolejności fundusze wyciągną z upadłej spółki co się da... a Total wyrówna straty aktywami Orphee...to oczywiście najczarniejszy scenariusz oby nigdy do niego nie doszło.
Dnia 2015-04-17 o godz. 20:09 ~123 napisał(a): > Total zmniejszył udział w Cormay, ponadto jakieś aktywa posiada ...zakład produkcyjny w Lublinie ..... w pierwszej kolejności fundusze wyciągną z upadłej spółki co się da... a Total wyrówna straty aktywami Orphee...to oczywiście najczarniejszy scenariusz oby nigdy do niego nie doszło.
Dnia 2015-04-17 o godz. 22:39 pandora napisał(a): > Dnia 2015-04-17 o godz. 20:09 ~123 napisał(a): > > Total zmniejszył udział w Cormay, ponadto jakieś aktywa posiada ...zakład produkcyjny w Lublinie ..... w pierwszej kolejności fundusze wyciągną z upadłej spółki co się da... a Total wyrówna straty aktywami Orphee...to oczywiście najczarniejszy scenariusz oby nigdy do niego nie doszło. > > a co na to wszystko Querqus???? >
z zestawienia wynika, ze jeszcze ma akcje ORP ale jaka jest faktyczna stan i prawda o posiadaniu....oficjalnie nie było komunikatu o udziale w skupie i udziale w Orphee.
Dnia 2015-04-17 o godz. 22:37 ~zenek napisał(a): > tyle gadaniny a ja dalej nie wiem czy był ten skup czy nie ... bo odp. że płacono po 15 pln to może i jest dobra ale do kabaretu...
15 zł ....... odpowiedź idealna, Zenek spóźniłeś się na kabaret....
Dnia 2015-04-17 o godz. 22:41 pandora napisał(a): > Dnia 2015-04-17 o godz. 22:37 ~zenek napisał(a): > > tyle gadaniny a ja dalej nie wiem czy był ten skup czy nie ... bo odp. że płacono po 15 pln to może i jest dobra ale do kabaretu... > > 15 zł ....... odpowiedź idealna, Zenek spóźniłeś się na kabaret....
Chyba wyczuwam odreagowanie na kolejną zagrywkę TT. @pandora i inni kawalarze tyle się podniecali/podniecały tym skupem że teraz ma syndrom poskupowy...
Ale jakby był to było by pewnie oficjalne info... ile skupiono akcji i po ile..
Prawdę mówiąc chyba cieszę się, że się spóźniłem na ten kabaret bo pewnie bilety drogo wyniosły, a i kupujący nie do końca miał świadomość, że to przedstawienie to tylko kabaret....
Dnia 2015-04-21 o godz. 08:57 ~poe napisał(a): > ~zenek [194.120.84.*] > > takie prowokacje to w przedszkolu
Jakie prowokacje, pytanie jest zasadnicze czy TT zrobił w banbuko kolejny raz inwestorów? pamiętam jak po ogłoszeniu info o skupu akcje orp szybowały ponad 30% teraz jest cena jak przed ogłoszeniem info wiec ten kto kupił drożej sugerował się skupem ....
Dnia 2015-04-21 o godz. 09:06 ~Zenek napisał(a): > Dnia 2015-04-21 o godz. 08:57 ~poe napisał(a): > > ~zenek [194.120.84.*] > > > > takie prowokacje to w przedszkolu > > Jakie prowokacje, pytanie jest zasadnicze czy TT zrobił w banbuko kolejny raz inwestorów? pamiętam jak po ogłoszeniu info o skupu akcje orp szybowały ponad 30% teraz jest cena jak przed ogłoszeniem info wiec ten kto kupił drożej sugerował się skupem ....
Dnia 2015-04-21 o godz. 09:06 ~Zenek napisał(a): > Dnia 2015-04-21 o godz. 08:57 ~poe napisał(a): > > ~zenek [194.120.84.*] > > > > takie prowokacje to w przedszkolu > > Jakie prowokacje, pytanie jest zasadnicze czy TT zrobił w banbuko kolejny raz inwestorów? pamiętam jak po ogłoszeniu info o skupu akcje orp szybowały ponad 30% teraz jest cena jak przed ogłoszeniem info wiec ten kto kupił drożej sugerował się skupem ....
Nie czaisz kompletnie o co chodziło w tym skupie a dotyczył wszystkich osób i podmiotów, którzy na dzień przyjmowania ofert posiadały akcje. Brali udział osoby prawne i fizyczne ktore nabyły akcje po każdej cenie powyżej 10zł jak i tych co mieli średnia poniżej 2zł. W zależności od ilosci jak i średniej opłacalność tej procedury była uzależniona od wartości posiadanych pakietów i cenę jaką chcieli uzyskać. Pisałem welokrotnie organizatorom skupu bilans tez jest niekorzystny jak i setkom innych osób wiec jeżeli nie znasz faktów przestań bredzić.
> Nie czaisz kompletnie o co chodziło w tym skupie a dotyczył wszystkich osób i podmiotów, którzy na dzień przyjmowania ofert posiadały akcje. Brali udział osoby prawne i fizyczne ktore nabyły akcje po każdej cenie powyżej 10zł jak i tych co mieli średnia poniżej 2zł. W zależności od ilosci jak i średniej opłacalność tej procedury była uzależniona od wartości posiadanych pakietów i cenę jaką chcieli uzyskać. Pisałem welokrotnie organizatorom skupu bilans tez jest niekorzystny jak i setkom innych osób wiec jeżeli nie znasz faktów przestań bredzić.
Dlaczego tak nerwowo reagujesz, wystarczy odpowiedzieć ile dostałęś za akcję w tym skupie bo mówienie że 15 pln i wiązanie to z 1 kwietnia to są brednie....
Dnia 2015-04-21 o godz. 10:23 ~Zenek napisał(a): > Dnia 2015-04-21 o godz. 09:52 ~123 napisał(a): > > > Nie czaisz kompletnie o co chodziło w tym skupie a dotyczył wszystkich osób i podmiotów, którzy na dzień przyjmowania ofert posiadały akcje. Brali udział osoby prawne i fizyczne ktore nabyły akcje po każdej cenie powyżej 10zł jak i tych co mieli średnia poniżej 2zł. W zależności od ilosci jak i średniej opłacalność tej procedury była uzależniona od wartości posiadanych pakietów i cenę jaką chcieli uzyskać. Pisałem welokrotnie organizatorom skupu bilans tez jest niekorzystny jak i setkom innych osób wiec jeżeli nie znasz faktów przestań bredzić. > > Dlaczego tak nerwowo reagujesz, wystarczy odpowiedzieć ile dostałęś za akcję w tym skupie bo mówienie że 15 pln i wiązanie to z 1 kwietnia to są brednie....
zadane tak retorycznie pytanie w pierwszym wątku wielu uczestnikom forum wydało sie tak śmiesznie, że odpowiedzi były akcentem na tak postawioną wątpliwosć, gdyż ten temat wałkowano miesiącami, padły konkretne ceny z ofert, również wkleiłem z dostępnej strony DM Q Securieties uczestników skupu z wszystkimi niezbednymi danymi skaldanych ofert czyli ilość, cena i suma jaką pozyskali oferenci...a jezeli tak bardzo Ci zależy na moje wycenie posaidanych akcji to była 8,80zł za akcję. Wszystkie dokumenty na organizację skupu określił zakres skupu i maksymalną cenę jaką spółka może dać za akcję, to 8,90zł...i to na tyle. papa
Dnia 2015-04-21 o godz. 12:07 ~poe napisał(a): > 123 olej go, on to wszystko wie, bo umie czytać > > to zwykły prowokator w stylu "wszystkiemu winien jest oszust tuora"
dziękuję ślicznie 123 za wyjaśnienie,
a osobnikowi poe już tak nie dziękuję ślicznie bo zamiast wytłumaczyć na spokojnie to zaczyna od prowokacji i na prowokacji kończy nic konkretnego nie wnosząc do dyskusji. Poe jak tak wszystko wiesz a w szczególności co myślą inni to powiedz prosze jaki będzie kurs ORP w dniu 26 kwietnia ;)