• tu będzie się działo Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    60% w rękach funduszu, zakończona restrukturyzacja, rekordowa sprzedaż, na horyzoncie prawdopodobne przejęcie.....
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a kto ma przejmowac?

• Re: tu będzie się działo Autor: ~icm [83.16.123.*]
    fundusz na dłuższą metę nie będzie się tym zajmował. KTO ? ...w europejskiej branży jest kilka podmiotów . Technicznie robi się cacy.
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    Przewiduję zdecydowanie lepsze wyniki za 1Q, będą produkować używając już nowej linii i pewnie redukując zapasy czyli koszty materiałowe powinny byc mniejsze tak samo jak koszty restrukturyzacji które pewnie "władowali" w 4 Q, $ jest wysoko.
    To jest fundusz, wiecznie tego nie będzie trzymał, kupił by zrobić restrukturyzację, sprzedać i tak dalej, kto?
    Nie wiem ale jestem pewny, że są tacy którzy chętnie by to przejęli, chociażby ze względu na nową linię...
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~ola [217.149.245.*]
    Polski rynek recyklingu ołowiu to generalnie Orzeł Biały i Baterpol . Johnson Controls ...Ci to mogą byc przyszłym inwestorem docelowym.
    Orzeł miał chyba przejąć Baterpol ale do tego nie doszło, jeśli już to prędzej JCI, potentant branży automotive worldwide.

• Re: tu będzie się działo Autor: ~Jurek [93.159.154.*]
    OŁÓW 1 862,50 USD/tona
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~ola [83.16.123.*]
    do TOMI ...JCI = Johnson Control INC. Ostatnio w niemczech odwalili mega zakład.produkcyjny i chcą jeszcze poszerzyć swój rynek europejski.To tak jest jak internet jest głównym żródłem informacji. Ale nie przejmuj się skoro to to samo.
    myślę, że na temat automotive industry mam więcej do powiedzenia niż Ty, wiem, że JCI to Johnson i wiem to przynajmniej od 15 lat bo "robię" w tej branży, a JCI jest zainteresowany fabryką Orła przynajmniej wiesz dlaczego?
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~ola [83.16.123.*]
    Ja napisałam , że Johnson Controls to możliwy inwestor strategiczny . Na co ty odpowiedziałeś , że prędzej to zrobi JCI . To jakby ktos napisał Polskie Koleje Państwowe , a ty mówisz , że jednak bardziej przejmie to PKP . Ja nie neguje twojej wiedzy o tej branży , nawet gratuluje .Tylko jakbyś zanegował moją propozycję , a podał nową swoją ........ale tą samą. Powiem Ci , że mój wujek z Częstochowy chodził do klasy w 2 LO z poprzednim prezesem Rybakiewiczem. Moja praca magisterska była związana z recyklingiem .Coś więc wiem jako absolwentka SGHu .Wesołych Świąt kolego i naście złociszy na orzełku
  • Re: tu będzie się działo Autor: ~Tomi [93.105.182.*]
    Nie zanegowałem, napisałem JCI więc tak jakbym potwierdził, nie ważne.
    Dziękuję za życzenia, wzajemnie:-)

A powracając do tematu, JCI w jednej ze swoich lokalizacji chyba ma problem z aspektami środowiskowymi....i są to dosyć poważne kwestie, zakład Orła rozwiązałby tego typu problemy, nie wiem jak to wszystko się skończy ale ten rok moim zdaniem jest kluczowy, dla firmy tej skali wchłonięcie Orła to nic. Sam Orzeł oprócz samej restrukturyzacji powiedzmy "techniczno-technologicznej" chyba sporo
    ostatnimi czasy działa też w kierunku Lean Manufacturing i odpowiedniej kadry zarządczej, pożyjemy , zobaczymy, według mnie jest tu spory potencjał, ktoś sporo zainwestował i chce sporo wyjąć i chyba dosyc profesjonalnie się za to zabrał.

• Re: tu będzie się działo Autor: ~szampon [217.149.245.*]
    toni.....................ola napisała , że Orła przejąc może Johnson Control . Ty napisałeś ,że prędzej JCI. Wniosek- prędzej JCI niż Johnson Control INC. Bo od czego prędzej ? Pozdrowienia dla posiadaczy Orła Białego
  • mega wzrosty Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    fajny ten orzel bialy
  • kiedy spodziewacie sie przejecia? Autor: ~olek [83.1.135.*]
    jw

• co taka cisza? Autor: ~olek [83.1.135.*]
    jw
  • Re: co taka cisza? Autor: ~Zen [93.159.188.*]
    Cisza przed burzą ;)
  • jedziemy na 12 PLN Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    jw
  • Re: jedziemy na 12 PLN Autor: ~j23 [46.253.220.*]
    tym razem musi się udać. Jutro stawiam na ORŁA.B.
  • Re: jedziemy na 12 PLN Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    musi sie udac, technicznie juz ladnie wyglada, fundamentalnie po modernizacji i ladna spolka sie szykuje do przejecia.
    przy tej cenie i kapitalizacji jaka teraz jest to naprawde pryszcz do przejecia.
    pozdrawiam

• Re: tu będzie się działo Autor: ~Tomi [88.101.159.*]
    1.Ciekawe jaki wpływ będzie miała ustawa o odwróconym vacie
    2.O ile zmniejszą się koszty materiałowe dzięki nowej linii
    3.Kiedy finalnie zakończy się proces wymiany kadr i jak głęboko będzie sięgał
    4.Czy Prezesowi wystarczy energii i odwagi by zrobic porządek w przepływie pomiędzy skupami a Orłem
    Na razie jest nieźle, spółka musi pokazać lepsze wyniki niz za IVQ, nie ma cudów:-)

• dzien po dniu na plusie Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    ktos akumuluje
  • Re: dzien po dniu na plusie Autor: ~ola [83.16.123.*]
    na kilka miesięcy dam Orła B. do "leżakowania" , niech nabieże wartości . Pozbierałam też sporo Vindexusa .
  • zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    SMA15 przecina SMA 45
    ja tez dalem Orla bialego do lezakowania.
    pozdrawiam
  • Re: zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~Jurek [93.159.154.*]
    OŁÓW 2 014,50 USD/tona
  • Re: zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~ola [217.149.245.*]
    jeszcze niedawno był dołek notowań na poziomie 1700 / tonę . To pozytywnie wpłynie na przyszłe wyniki i rentowność spółki.
  • Re: zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    a do tego kurs USD/PLN 3,8 a Orzel sprzedaje olow po przeliczeniu na USD/PLN i kwotowanie tony olowiu z gieldy
    wyniki 1Q powinny byc rewelacyjne
    pozdrawiam

• Re: zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~ola [83.16.123.*]
    Myślę , że będziemy mieli wezwanie na akcje Orła B. Tak bym zrobiła zarządzając tą spółką.
  • jaka cena ewentualnego wezwania? Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    i kto bedzie wzywal z wielkiej trojki akumlatorowej?

• Re: zloty krzyz w ukladzie tygodniowym Autor: ~jurek [93.159.154.*]
    Przy takiej wysokiej cenie ołowiu 2040 $ I DOLAR 3,75 ZŁ WYNIKI ZA   II Q BĘDĄ rewelacja i jeszcze dzisiejsza  umowa  ,lecimy na 20 zł .
  • tak WIERZYCIELE przejmą dziada za DŁUGI :-) Autor: ~xxx [77.254.5.*]
    j.w.
  • ktos zbiera ;) Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    ustawione transakcje dzisiaj poszlo 12K ktos wystawia i zaraz znika ktos bierze
    czekajcie i trzymajcie
    ja juz nie raz widzialem cos takiego, moze to oznaczac nastepnego zainteresowanego albo kumulacja akcji
    zbieranie od swetrow i ladowanie do kosza
    ja sam przez ostatnie 3 tygodnie troszke pozbieralem ok 50k, cel 100k i trzymam
    pozdrawiam
  • Re: ktos zbiera ;) Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    prywatnie stawiam na JOHNSON CONTROLS
    mysle ze dogaduja sie w zakresie ceny rownolegle z NEF Battery Holdings i naszymi OFE
    a wezwanie zrobia na pozostale 22% FF

zadajcie sobie pytanie jaki akumulator uzywacie w samochodzie? i jaki udzial sprzedazy ma Orzel do JC 33% do Enersys Holding 36%
    Bardziej do integracji nadaje sie JC ma wiekszy rynek w Polsce
    pozdrawiam
  • a PB rośnie 2070USD/t... Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    .....
  • przed nami wzrosty.... caly rok Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    Orzel robi sie coraz fajniejsza spolka

• a PB rośnie 2104USD/t... Autor: ~maxi [62.87.254.*]
    i dalej wzrost
  • Re: a PB rośnie 2104USD/t... Autor: ~babol [109.243.229.*]
    wytłumaczyłby mi ktoś jak mam rozumieć to całe info o zastawie na środkach trwałych ?? :)
  • Re: a PB rośnie 2104USD/t... Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    noralne zabezpieczenie kredytu na majatku

• Re: a PB rośnie 2104USD/t... Autor: ~xxx [93.159.154.*]

ŁÓW 
    USD/tona
    2 135,00
  • olow link Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=OLOW
    pozdrawiam

• Re: olow link Autor: ~babol [164.127.169.*]
    ktoś wie czemu cena tak spada ?? w przyszłym tygodniu raport......
  • Re: olow link Autor: ~KM [91.145.188.*]
    Przed ostatnimi wynikami kurs szedł do góry jak strzała, a wyniki za kwartał były tragiczne... Teraz przy wzrastającym kursie dolara i wzrastającej cenie ołowiu  jest odwrotnie... więc i wyniki ....
  • Re: olow link Autor: ~babol [164.127.169.*]
    ja obstawiam że ktoś chce jeszcze tanio zgarnąć co się da... bo jednak popyt na akcje jest, ale zastanawiam się od jakiego pułapu dobierać ... :)
  • Re: olow link Autor: ~KM [91.145.188.*]
    I ta ucieczka z ponad 900 akcjami po 8,32 o 16:42, gdy ktoś łyknął pod koniec te 20 akcji żeby podbić kurs. Wszyscy mają widzieć że wyniki mają być słabe :-) Tak to widzę
  • Re: olow link Autor: ~Kris [83.238.109.*]
    Widzę, że mamy tu lepszego cwaniaka...
  • Re: olow link Autor: ~maxi [83.1.135.*]
    im wiekszy cwaniak tym wieksze wzrosty
    ja obserwuje i siedze na swoim pakiecie
    nawet nie wystawiam na S
    pozdrawiam
  • Re: olow link Autor: ~babol [164.127.235.*]
    kuzwa a ja nie zdazyłem dzisiaj dokupić :/
  • wyniki i co dalej? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    myślę,że wiele wniesie nowego przyszly tydzien, ja dzisiaj szczesliwie, oby, dokupiłem
  • Re: wyniki i co dalej? Autor: ~babol [164.127.235.*]
    jak raport pokaże że spółka w końcu wychodzi z etapu inwestycji i zaczyna zarabiać to ewidentnie w przyszłym roku na 10zł się nie skończy.... jak będzie odwrotnie to no cóż... można albo czekać i być cierpliwym albo sprzedać. Ale cena dolara oraz cena rynkowa za tonę ołowiu raczej wskazują na optymizm. No i dalej nie wiadomo jak będzie z dywidendą :)
  • Re: wyniki i co dalej? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    ja osobiście gram pod "przejęcie" i uważam, że następne tygodnie będą kluczowe.
  • a co sądzicie o tym...????? Autor: ~Tomi [89.72.66.*]
    KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr
    10
    /
    2015

Data sporządzenia:
    2015-05-08
    Skrócona nazwa emitenta

ORZEŁ BIAŁY S.A.

Temat
    Żądanie uprawnionego akcjonariusza umieszczenia określonych spraw w porządku obrad oraz zgłoszenie projektów uchwał dotyczących spraw wprowadzonych do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki Orzeł Biały S.A.

Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
    Treść raportu:
    Zarząd Orzeł Biały S.A. ("Emitent") informuje, że w dniu 8 maja 2015 r., otrzymał żądanie uprawnionego akcjonariusza spółki NEF Battery Holdings S.à r.l. z siedzibą w Luksemburgu posiadającej 10.082.388 akcji Orzeł Biały S.A., stanowiących 60,55% kapitału zakładowego Spółki, na podstawie art. 401 § 1 kodeksu spółek handlowych oraz art. 22 ust. 2 Statutu Spółki umieszczenia w porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na 29 maja 2015 r. następujących spraw:
    1. Podjęcie uchwały w przedmiocie przeznaczenia części kapitału zapasowego na kwotę, która może zostać przeznaczona do podziału między akcjonariuszy, w celu umożliwienia Spółce przeprowadzenia skupu akcji własnych i następnie ich umorzenia;
    2. Podjęcie uchwały w przedmiocie upoważnienia do nabywania przez Spółkę akcji własnych w celu ich umorzenia.
    Ponadto, na podstawie art. 401 § 4 KSH zgłoszenie projektów uchwał do następujących spraw wprowadzonych do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki zwołanego na 29 maja 2015 r.: 
    1. Uchwały nr 2 w przedmiocie przyjęcia porządku obrad;
    2. Uchwały nr 5 w przedmiocie podziału zysku za rok obrotowy 2014.
    Nowy porządek obrad z wyliczeniem nowych punktów wraz z treścią projektów uchwał do nowych punktów oraz projekty uchwał dotyczących spraw wprowadzonych do porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki Orzeł Biały S.A zwołanego na dzień 29 maja 2015 r. Emitent przekazuje w załączeniu.
    Podstawa prawna:
    RMF GPW § 38 ust. 1 pkt 4 i 5
[x]
ORZBIALY -2,06% 38,00 2025-10-24 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.