Mamy odpał! Ktoś zjadł batona na 3,30zł i łyknął 5000 akcji za jednym zamachem!! Teraz będzie gruba jazda na 3,40zł!! Ładować się. A może to wąs dobiera?
jak bacznie obserwujecie - nie ma możliwości kupić dużo np. 10 k nie podnosząc ceny o kilka % :(, dlatego pozostaje cierpliwe siorbanie od zniecierpliwionych inwestorów.
no spółka wymaga cierpliwości ale daje zarobić przychody z poszczególnych sektorów r/r wzrastają z zyskiem jest jak jest uważam, że teraz mamy do czynienia z prawdziwą konsolidacją rozwiązanie już blisko komunikaty zaczną się pojawiać ja obstawiam wzrost za pół roku zobaczymy
według mnie wszystko zależy od horyzontu w jakim inwestujemy na krótko może bujać bo i ipopema sie pojawi i rada sie zbierze za chwile ale w długim nie wierze, żęby spółka ktora w poszczególnych segmentach odnotowuje kilku % wzrosty przychodów była dołowana słodycze +6% napoje +28% kulinaria +7% inne czyli logistyka developerka itp +41% nie biore pod uwagę, że Jan może ściągnąć z giełdy a ipopemie musi zależeć na wyniku więc i na kursie akcji o ile sie nie pojawi dywidenda wtedy kurs już może swoje bo dla dużych ważniejsza dywidenda.
z doswiadczenia wiem ze takie towarzystwo wzajemnej adoracji siedzące na społce żle wroży jej notowaniom. Tu bedzie bryndza w najlepszym wypadku i tyle. Robi się niedobrze od tego naganiania na wzrosty
Dnia 2015-04-01 o godz. 21:32 ~sweet napisał(a): > z doswiadczenia wiem ze takie towarzystwo wzajemnej adoracji siedzące na społce żle wroży jej notowaniom. Tu bedzie bryndza w najlepszym wypadku i tyle. Robi się niedobrze od tego naganiania na wzrosty
najgorzej że i spadać nie chce :( i jak tu panie kupić 10k, żeby nie podbić ceny?
Cała ta giełda to jeden wielki syf. Pokażcie mi spółkę na której można godziwie zarobić w dłuższej perspektywie. Jeśli juz taka sie znajdzie to jest ona absurdalnie droga i strach w nią wchodzić bo to czysta spekulacja. Colian nie jest tu jakimś szczególnym wyjątkiem. Ale nie oczekujcie od spółki która nie przedstawiła pozytywnego raportu dla akcjonariuszy od lat i która nie płaci dywidendy że będzie kupowana nawet za taka cenę jak obecna. W dodatku na kilka dni przed świętami:-). Jak tak dalej pójdzie to biura maklerskie pójdą z torbami bo ludzie zaczną zamykać rachunki. Sami day traderzy nie wystarczą.
Dnia 2015-04-02 o godz. 12:35 ~Lipo napisał(a): > Cała ta giełda to jeden wielki syf. Pokażcie mi spółkę na której można godziwie zarobić w dłuższej perspektywie. Jeśli juz taka sie znajdzie to jest ona absurdalnie droga i strach w nią wchodzić bo to czysta spekulacja. Colian nie jest tu jakimś szczególnym wyjątkiem. Ale nie oczekujcie od spółki która nie przedstawiła pozytywnego raportu dla akcjonariuszy od lat i która nie płaci dywidendy że będzie kupowana nawet za taka cenę jak obecna. W dodatku na kilka dni przed świętami:-). Jak tak dalej pójdzie to biura maklerskie pójdą z torbami bo ludzie zaczną zamykać rachunki. Sami day traderzy nie wystarczą.
Nie wiem, co Lipo rozumie pod pojęciem "pozytywnego raportu"? Raport finansowy jest ekstra tylko trzeba umieć czytać!!! Jeżeli chodzi o dywidendę COL od czasu do czasu ją płaci - więc może się zdarzyć i że na walnym podejmą decyzje, żeby do tego powrócić. Jedyne z czym się mogę zgodzić, że jak będą takie obroty to nie tylko biura pójdą z torbami ale i cała GPW ;). Ps. czy nie ma chętnych do większych wyprzedaży - bo takie siorbanie już zaczyna mnie denerwować?
Pozytywny raport to taki który jest pozytywnie przyjęty przez rynek i po którym cena akcji nie spada ale rośnie. Co do dywidendy, to odkąd jestem na tym gniocie (tj od około 4-ech lat) nigdy takowej nie było chociaż firma zawsze w tym okresie wykazywała spory zysk netto. Z tego co wiem to wcześniej też już dawno nie wypłacał dywidendy. Też się nabrałem na "fundamenty" i perspektywy branży. Drobni którzy licza na łatwy zysk na tym gniocie niech porzucą nadzieję. Wzrost jest możliwy tylko wówczas jeśli zainteresuja się tym fundusze. Celowo zniechęcam swoimi wpisami drobnych żeby nie wchodzili i nie wyrzucali po paru miesiącach taniej bo tylko dołują kurs a ja chcę ten bezwartościowy papier sprzedać za kilkadziesiąt groszy drożej żeby wyjść na swoje (przynajmniej odsetki za ten czas mi się należą). Potem niech wąs zabierze sobie tę bezwartościową makulaturę a ja i moja rodzina juz jego produktów w życiu nie dotknę. Chcecie zobaczyć jak funkcjonuje normalna spółka w tej branży? Popatrzcie na Wawel. Wąs to jest były cinkciarz i nie będzie z nikim dzielił się zyskami. Prawdopodobnie gra o całą pulę. Gra się po to żeby wygrać a nie tkwić w iluzji o dużych pieniądzach.
Nie mam akcji. Po 3 latach kombinowania prezesa sprzedałem i teraz zaglądam tu i ostrzegam przed takimi optymistami ale mimo wszystko życze zysków. Tu zarobi tylko prezes i jego świta.
Ale muszę uczciwie przyznać że są jeszcze dużo gorsze spółki na tej pożal się Boże giełdzie. W zestawieniu z nimi Colian to niemal gwiazda. To prawdziwe maszynki do wysysania pieniędzy od naiwnych posiadaczy rachunków maklerskich bo przecież nie inwestorów. Dlatego napisałem że ta giełda to syf bo toleruje takie praktyki na masową skalę. Dla mnie ważnym testem tego czy spółka jest poważna czy nie jest to czy wypłaca dywidendę czy nie. I nie chodzi mi wcale o te parę dodatkowych groszy tylko o pokazanie że spółka jest wiarygodna i traktuje poważnie akcjonariuszy a nie transferuje całego zysku do prywatnych kieszeni paru wtajemniczonych cwaniaków. Dlatego zmienię zdanie o Colianie kiedy wąs zacznie płacić dywidendę.
Dla mnie dywidenda nie jest ważna, najważniejsza jest branża i możliwość zarobienia na niej oraz wartość księgowa ( jeżeli rośnie to dobra oznaka, że spółka się rozwija). Ostatnia dywidenda była 6.08.2009 r. całe 0,03 zł :). W ostatnim raporcie mamy informację o wstrzymaniu inwestycji - więc nic nie stoi przeszkodzie, żeby podzielić się zyskiem. Ps. ten rok będzie dobry dla branży (szczególnie bąbonierkowej) - zbliżają się komunie, których w niektórych regionach w ubiegłym roku nie było w "ofercie" kościoła, więc popyt na czekoladki będzie gigantyczny.
ppp Nie zakochuj się w spółce, dobrze radzę. Miłość jest ślepa, ogarnij się. Widzisz że raport fatalny , zamiast zysku strata , kurs nie rośnie, to umiej przyznać się do błędu , szkoda czasu. Z rynkiem się nie dyskutuje.
Dnia 2015-04-06 o godz. 16:41 ~alan napisał(a): > ppp > Nie zakochuj się w spółce, dobrze radzę. > Miłość jest ślepa, ogarnij się. > Widzisz że raport fatalny , zamiast zysku strata , kurs nie rośnie,
Alanie naucz się czytać raporty finansowe, a od wtorku patrz i płacz.
oczywiście nie zachęcam do sprzedaży akcji - sam kupuję, więc liczę na zysk!!! Ps. osoby które mają pogląd na wszystkie oferty widzą, że nie ma od kogo kupić dużych ilości :( - więc pozostaje im tak jak i mi liczyć na akcje od niecierpliwych inwestorów
Póki nie zainteresuje się tym jakiś fundusz to o wzrostach tutaj nie ma mowy. Będzie takie siorbanie jak ktoś napisał i wyczekiwanie na kolejny komunikat ze spółki, a kominikaty z tej spółki pojawiają się tylko przy okazji raportów i przeważnie nie są dobrze odbierane przez rynek. Wiec jakiekolwiek szanse na wzrost pojawia się po ogłoszeniu raportu za pierwszy kwartał bo niby po co ktoś miałby to kupować. Frajerów jest coraz mniej a i wolnej gotówki też ludzie maja jakby mniej wiec ostrożnie ją wydają Wie ktoś może czy będzie w ogóle taki raport czy dopiero za pierwsze półrocze?
Z tego co widzę najbliższy raport bedzie 31 sierpnia za 1-sze półrocze 2015. Widać, że już nawet raporty finansowe publikują od niechcenia i na odczep się raz na pół roku (o innych komunikatach nawet nie wspomnę). Zanosi się więc na dlugie kiszenie z przerwami na spadki od zniecierpliwionych drobnych. Spółka jak ta lala:-)
Zobaczcie na fundamenty spółki - jak na 3,3 się zatrzymało tak nie chce lecieć w dół, jak to mówią konsolidacja i siorbanie, bo rzeczywiście nie ma od kogo kupić tanio i dużo (jak pisał ppp) więc pozostaje tylko jeden słuszny kierunek