• Raport roczny Autor: ~Tomike [31.178.94.*]
    No cóż po takim raporcie to będzie najlepszy komentarz ;)))))))))))))))
  • Re: Raport roczny Autor: ~bugin [89.229.213.*]
    dlaczego akcja kosztuje 24zł jak wartosc z raportu to tylko 8 zł
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~ech_inwestory [31.0.3.*]
    Dnia 2015-03-20 o godz. 18:46 ~bugin napisał(a):
    > dlaczego akcja kosztuje 24zł jak wartosc z raportu to tylko 8 zł

Twoje pytanie brzmi tak samo jak pytanie dlaczego wartość nominalna akcji jest inna niż cena emisyjna.... Doucz się, jak jesteś na GPW.
    Podpowiem, to nic nadzwyczajnego, raczej absolutny standard.
    Poczytaj lepiej co się stało z zyskiem na akcje wzrost o ponad 100%.
    No i zobaczymy co będzie w poniedziałek, ale to brak wzrostów uznałbym za dziwactwo. I jeszcze jedno dywidenda zapowiada się też 2 x wyższa. Wkrótce poznamy jej wysokość.
     Ale na wszelki wypadek podpowiem że wzrost zysku o 1005 ie oznacza wzrostu ceny akcji o 100%, gdybyś się tego też przypadkiem spodziewał.

• Re: Raport roczny - świetny Autor: ~CD [80.54.151.*]
    Również jestem ciekaw reakcji rynku.
    Zysk jest pokaźny, ale jednak niemal w 99% zgodny z prognozą zarządu i w tym kontekście hurra niespodzianki tutaj chyba nie ma?
    Miejmy nadzieję, że wybijemy się z tej męczącej konsolidacji ...
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~polemik [5.174.54.*]
    Tylko konsolidacja była uzasadniana tym, że mamy zobaczyć czy Zarząd zrealizuje plany. I nawet wygrywane przetargi nic nie zmieniały. Nie dajmy się zwariowac narzekanu. Firma zadebiutowała w cenie 23.xx. Od tego czasu poprawiła wyniki od ponad 100 do 450% i uważasz ze jest uzasadnienie wzrost tylko o 1 zł od ceny debiutu? To raczej dołowanie kursu w roku 2014 było grą. To trzymanie kursu przez wiele miesięcy było grą. To zabawa z komunikatami ING...podobnymi wymaga wyjaśnienia. To plotka o sprzedaży akcji przez P. Jakuba, czego Zarząd nie potrafił zdementował przez 5 tygodni było grą.
    Tymczasem AT juz dawno pokazywała, ze wybicie z marazmu roku 2014 ma zasięg powyżej 28 zl. i dawno byśmy mieli te poziomy, gdyby nie wczesniej wspomniane dziwne ruchy. Z drugiej strony spółka rośnie tylko wtedy, kiedy są twarde podstawy fundamentalne. Dlatego to brak wzrostów od poniedziałku w obliczu super wynikow fundamentalnych będzie podstawą do podejrzeń o nieczystą grę tłustych misiów.
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: vieriman [109.241.54.*]
    Kabaret...
    Tego dotyczyły moje obawy i polemika z jednym z użytkowników, który co chwilą darł szaty aby nie dać się "wycyckać" i nie oddawać akcji, nie biorąc pod uwagę, że kazdy inwestor może mieć swoją startegię i horyzont czasowy.

Złego słowa na Newag nie powiem, ale sensu trzymania obecnie papieru, który się zwyczajnie kisi, w syt. gdy niemal wszystko dookoła rośnie (lub już urosło) po 10-30%, nie widzę. Tylko z tym polemizowałem.
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~ToMike [193.19.124.*]
    Wodzirej przeoczył że jest już po raporcie ;). Zazwyczaj dzień po już pozwalał urynkowić cenę waloru
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~elPolakko [94.40.116.*]
    Powiem Ci że już mnie nie dziwi ani trochę to co się dzieje na tym walorze. Jestem na nim od debiutu. Skończyli inwestycję w lakiernię za 40 mln zł. nieznacznie zmniejszyli zobowiązania z 69 % na 62% co jest w sumie zgodne z tym co mówił zarząd - konsekwencja polityki. Skończyli łączenie z Gliwicami. To jest gra, w której mali tracą a misie zyskują. Pozytywnych danych ciąg dalszy. Ale osobiście uważam, że tu chodzi o Jakubasa. Wiem że to co teraz napisałem jest szukaniem teorii spiskowych. Tylko dlaczego jak była afera taśmowa to politycy chcieli go uwalić ? czemu jego firma nie może odzyskać podatku? to tylko moje domysły. Zachowanie akcji jest niewytłumaczalne bo powinien być wzrost i to kilku % moim zdaniem w okolice 30 zł jak nie więcej.
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    i dlatego dzisiejsze zachowanie przypomina mi dołowanie kursu z wiosny i lata 2014, tylko na innych obrotach i poziomach.
    Obecnie w moim odczuciu jest wyrywanie akcji od sfrustrowanych graczy, którzy czekali ponad rok na to wielkie WOW, a tu dooooopa.
    Psychologiczne zagrywki są niestety elementem gry, tak samo jak dziwne praktyki samego Bankiera. np. dlaczego wskaźnik C/Z nadal pokazuje stan po III kwartale 2014? To co on w końcu pokazuje fakty, czy prognozy? Hej Bankierze, w co grasz?
    Ale o jakim WOW piszesz ? Co takiego niby miało się wydarzyć ?
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~elPolakko [94.40.116.*]
    to WOOOW o którym pisze PPP to kilkuprocentowy rajd w górę. a Tu prawdziwa dooooooooopa
    bo.... w innym nastroju i kontekście byśmy oceniali wyniki roczne gdyby PKP nie przełożyło z 6 na 27 marca terminu otwarcia ofert na lokomotywy za 400 mln. Już by było wiadomo, czy NEWAG rwie do przodu, czy nie.
    A w kontekście wyników rocznych, nadal nie rozumiem, jak na bankierze wyliczają wskaźnik C/Z dla Newagu. Jakaś zagadka.

...... ale masz problem z jakimiś wyliczeniami "bankiera" :))))))))
    Jakby od tego mogło zależeć czy jakie TFI zwiększy zaangażowanie :))))

Powtórzę raz jeszcze. Wyniki są dobre, ale zgodne z oczekiwaniami.
    Więc może są już w cenach ? Kto to wyliczy? Ja, czy Ty?
    Na giełdzie jest mnóstwo niedowartościowanych spółek, a niektóre wręcz wyceniane na poziomie śmieciowym, mimo generowanych przychodów. Więc zupełnie nie wiem o co kruszymy kopię.

Każdy robi jak uważa.
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~Jacek_z_Klanu [83.5.14.*]
    Panowie (i Panie, jeśli są z nami) , bez nerwów - jeszcze dzisiaj zieleń a na dniach przebicie oporu na 24,5. Później Bóg raczy wiedzieć dokąd ten pociąg nas zawiezie. Czuć północny wiatr, od morza.
    OK ja nie sprzeciwiam się Twojemu argumentowaniu. Podnoszę tylko fakt, że przyjmując Twoja argumentację należy zaakceptować fakt, iż inwestorzy indywidualni, którzy weszli w emisje pierwotną i nie obracali akcjami jak DT, zwyczajnie zostali po chamsku ograni. A ile och-ów i ach-ów było nad Newagiem. Pamiętamy.
    Pan Jakubas nie wytłumaczył się dlaczego przez prawie 5 tygodni pozwalał plotce rozwijać się na rynku o sprzedaży akcji.
    A czyt w takiej sytuacji Zarząd też ma jakąś politykę informacyjną, czy olewa sobie inwestorów? Raczej indywidualnych ma w d......
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~kris [87.197.177.*]
    " Raczej indywidualnych ma w d......"
    nie raczej lecz na 100% N A P E W N O
    spółki prywatne zarządzane z jednej ręki to dramat...
    na debiucie indywidualnych ograli o jakieś paredziesiąt tysięcy akcji
    acha no i ten sen pana Jakubasa że śniła mu się cena 24,50
    chyba taka była....
    jaka szkoda że nie będzie więcej....
    (bo się nie wyśniła :((( )
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~przyśnił_więcej [46.77.124.*]
    Przysnil 24,7 czyli powyżej meczacej konsolidacji i przy wynikach roku 2013
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~kris [87.197.177.*]
    ...i trza wtedy było wszystko oddać
    może by się zorientował że to KOSZMAR :):):)
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~autor [37.152.19.*]
    nie będzie bo gnije od środka
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~polemik [5.174.54.*]
    Może rozwinął wątek gnicia? Ciekawy... Ale chyba nieprawdziwy. Przekonaj do swojego spostrzeżenia.
  • Re: Raport roczny - świetny Autor: ~robi [46.238.77.*]
    planowali znaczny wzrost dywidendy
    link 

a mają z czego :)

dodatkowo główny inwestor też ma swoje znaczące potrzeby finansowe
    Dnia 2015-04-07 o godz. 10:30 ~robi napisał(a):
    > planowali znaczny wzrost dywidendy
    >link
    >
    > a mają z czego :)
    >
    > dodatkowo główny inwestor też ma swoje znaczące potrzeby finansowe

I akurat to ostatnie zdanie najbardziej mnie przekonuje, bo spotyka potrzeby z możliwościami formalnymi kluczowego akcjonariusza .... podobnie przekonują mnie wielokrotnie powtarzane słowa Zarządu cyt.: "Dotrzymujemy obietnic"...
    OK.
    Martwi coś innego, przed wynikami rocznymi kurs wynosił 24,30-24,50, obecnie o 2 zł mniej, a to oznacza, że w przypadku chćeci zbycia akcji dywidenda tego nie nadrobi.
  • Re: Raport roczny Autor: ~TED [193.19.124.*]
    http://biznes.pl/gielda/profile/akcje/,101,1,13006,profile-transakcje.html

Podobna branża też super wyniki a jak odmienna reakcja na walorze.
    Na Newagu grube misie jada po bandzie bez znieczulenia. Kurs był prowadzony od debiutu ale teraz to już przesadzili
  • Re: Raport roczny Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    A konkretnie z czym, lub w którym momencie przesadzili?
  • Re: Raport roczny Autor: ~TED [31.0.3.*]
    Może inaczej nie przesadzili tylko mieli taki plan. Przed raportem w akcje weszło trochę krotkoterminowców wiedząć że raport będzie świetny i liczyli na gwaltowny skok waloru puszczony już przez wodzirejów. Lecz oni zmienili plan i przydusili bardziej ;). A że krótkoterminowcy nie lubią żeby gotowka sie kisiła to oddadzą nawet z niewielka stratą. Swoją drogą liczę że moze to oznaczać ogłoszenie wkrotce sporej dywidendy nawet wyższej niż sie spodziewamy ;) Skoro wtajemniczenie robia tyle zachodu aby zebrac akcje od drobnicy to musi być coś na rzeczy
  • Re: Raport roczny Autor: ~ToMike [31.0.3.*]
    Co do dywidendy to możesz miec rację. Ja osobiście widząc kurs poniżej 23 czym prędzej zakupiłem pakiecik z pieniedzy przeznaczonych na inny walor ;). Jestem tu raczej długoterminowo od ceny waloru 18,5 ...ale czemu niepospekulować jak się ma ku temu okazje hehe. Ciekawe kiedy ogłoszą rekomendacje dywidendy. Wydaje mi sie że to bedzie w tygodniu po świetach. Macie jakieś info ?
  • Re: Raport roczny Autor: ~TED [193.19.124.*]
    Wczoraj i dzisiaj śmigneły pakiety pakiety po 20000 może to oznaczać że wory są już napełnione i zwolnią tamę. Pewnie ma to tez zwiazek ze zbliżającym sie terminem ogłoszenia dywidendy ;)
[x]
NEWAG -1,45% 109,00 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.