Straszna lipa. A to podobno był rekordowy kwartal dla deweloperow. Ostatni kw z MDM. Niektorzy pokazakali kilka mln zysku netto. Jednak to dla naszego cwaniaczka może być na reke. Sprzedal w IPO po 71 odkupi za 2 PLN.
chwileczkę ludzie mają ochotę i prawo wyrazić swoje zdanie na tym forum i to, że tobie xxs to się nie podoba to jest twój problem ! Ponadto ludzie, którzy są zainteresowani spółką (chcą kupić) powinni wiedzieć, że właściciel spółki działa haniebnie nieuczciwie, żeby niepowiedzieć, że jest działa ewidentnie na niekorzyść inwestorów.
OK. Racja tylko że to są takie same (dosłownie) wpisy na kilku forach i to wydało mi się podejrzane. Trochę sztuczne szerzenie defetyzmu. A co do uczciwość Właściciela Spółki - tu też każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Trzeba takie rzeczy kalkulować na etapie zakupu akcji. Tylko o to mi chodziło. Poza tym uważam, że nie wygląda to tak źle jak jest opisywane. W dłuższej perspektywie oczywiście.
Na pocieszenie mogę dodać, że joozio może przeksięgować zyski z rekordowej sprzedaży z 2014 na I i II kwartał 2015. Zgodnie zasadami rachunkowości deweloper może zaksięgować zysk dopiero po podpisaniu aktu notarialnego sprzedaży mieszkania. A od zaliczenia mieszkania jako sprzedane w statystykach do podpisania aktu może upłynąć całkiem sporo czasu. Jest więc szansa na grubsze półrocze 2015.
Odpowiadając na twoje pocieszenia bazujące na przypuszczeniach Nox, czyli do następnych wyników w najlepszym razie posiedzimy sobie na tych poziomach, jeśli nie spadniemy znowu na 2,30 bo pod co miałoby rosnąć ? pod niezachwianą wiarę w spółkę ? Gorzej jak się twoja teoria nie spełni albo joozio zrobi wezwanie po 2,7
Też tak myślę - ja kupiłem mieszkanie w maju 2013 roku - podpisanie aktu i odbiór miałem w listopadzie 2014... Moim zdaniem będą zbierać akcje w przedziale 2,5-2,8 do maja br i później realizacja spodka jak na arctic papers...
Fakt jest taki, że joozio ma ok 1 mld zeta majątku według Forbesa. Myślę, że gdyby chciał, to by wyciągnął kurs wyżej. Stać go na zagrywkę w stylu Lesia Cz. Ale może specjalnie nie chce...
wskaźnik ogólnego zadłużnia niestety bez zminan !, poczytaj sobie dokładnie, bo jedne kredyty spłaca, żeby zaraz następne zaciągnąć :( ten genialny miliarder
może i fakt, ale kredyty i obligacje mają nieco inny ciężar spłaty niż zwykłe zobowiązania handlowe, a te na koniec kwartału spadły. Tak, bierze nowe niestety. Zobaczymy po I kwartale, jak sobie radzi, bo IV nie przyniósł żadnego postępu.
Najzabawniejsze jednak dopiero nadejdzie! W przyszłym tygodniu wehikuł spekulacyjny Dona Patra IFR o aktywach kilku milinów złotych zastąpi nasz diament developerski (1,5 mld aktywów) w wig-u 80. Trochę wygląda to tak, jakby mrówka miała pożreć słonia. Joosek ma powody do dumy :-)
IFR, ta mrówka, właśnie urosła pod konto wejścia do wig 80 o 11% tak, zdecydowanie joosek musi być dumny z wizji prowadzenia własnej spółki.. szkoda słów
Dobra, czas wytłumaczyć, skąd ta zwała. Otóż skoro diament deweloperski jooska opuszcza wig-80, a jwc mają fundusze, które np. są zobligowane do inwestycji tylko w spółki z wig-40 lub wig-80, to takie jwc muszą wywalić, bo nie należy już do indexu. Bardziej w tym bym upatrywał obecną przyczynę spadków niż w wynkiach za IV kwartał.
Jeśli to fundy wywalają, to zobaczymy tu niżej niż 2,3. Jednak wydaje mi się, że fundy mogły wiedzieć o tym wcześniej stąd ta podbitka przed wynikami i jakieś dziwne batony po 75k. No ale fakt, mogły nie wyjść do końca plus ludzie,którzy dali się nabrać na pogłoski o wezwaniu, którego pewnie nigdy nie będzie :(