• Wartość rynkowa Orphee na dzisiaj ! Autor: ~darekbabkier [46.113.12.*]
    Skoro przed skupem rynek wyceniał spółkę na około 80 mln zł ( około 2,30 zł na akcję) to dość łatwo policzyć wycenę rynkowa po zakończeniu skupu i na takim poziomie ustawiać się do zakupów.
    Spółka na skup wydała około 34 mln zł, skupione akcje teraz warte są około 6 mln zł czyli wartość spółki zmalała o 28 mln zł.
    80 - 28 = 52 mln zł i po skupie to jest pozycja wyjściowa wartości rynnowej , a daje ona kurs w granicach 1,40-1,50 zł i ten kurs odzwierciedla kurs około 2,30 przed skupem.

Każdy kto kupował Orphee w okolicach 2 zł nie mając zamiaru brać udziału w skupie lub zaraz po zakończeniu skupu świadomie przepłacał. Przynajmniej na dzisiaj.
    Teraz przy około 1,45 zł doszliśmy do wyceny rynkowej przed skupem i odważni po tej cenie mogą akumulować akcje licząc na zakończenie sporu wokół spółki. Obecna kapitalizacja to mniej więcej wartość tylko posiadanego pakietu Diesse dlatego cena wydaje się bardzo atrakcyjna. Pozostaje tylko do rozwiązania problem wzajemnych relacji między Panami Tourą, Płocicą i Łapińskim. Jeżeli to się uda to wycena w okolicach 5 zł jest realna. Perspektywa takiego zarobku kusi. Powodzenia dla odważnych. Pozdr.
  • Re: Wartość rynkowa Orphee na dzisiaj ! Autor: ~herh [193.201.167.*]
    > Pozostaje tylko do rozwiązania problem wzajemnych relacji między Panami Tourą, Płocicą i Łapińskim. Jeżeli to się uda to wycena w okolicach 5 zł jest realna.

tylko?? chyba
  • Re: Wartość rynkowa Orphee na dzisiaj ! Autor: ~Conan [87.205.32.*]
    Wyliczenia jak w podstawówce. Po pierwsze skoro nie wszyscy przystąpili do skupu i nie wszyscy przeszli weryfikacje to spółka wyda mniej niż napisałeś. Druga sprawa to majątek spółki. Będzie się dzielił na mniej akcji dlatego ich wartość nie spadnie o tyle co pisałeś, przynajmniej teoretycznie. Na resztę nie mamy wpływu ale bardzo dobrze że spada. Na takich spółkach się zarabia tylko trzeba podjąć ryzyko. Ja się już trochę zapakowałem ale mam nadzieje że spadnie jeszcze to dobiorę.
  • Re: Wartość rynkowa Orphee na dzisiaj ! Autor: pandora [87.205.163.*]
    a może cena rynkowa Orphee musi spadać bo za chwilę Płocica sprzeda pozostałą część akcji jakie posiada Cormay Totalowi za cenę rynkową????
  • pandora, przekombinujesz Autor: ~inwestor [89.231.125.*]
    real jest prosty trzeba tylko trafić z ceną.
  • Re: pandora, przekombinujesz Autor: pandora [87.205.163.*]
    Dnia 2015-03-16 o godz. 19:02 ~inwestor napisał(a):
    > real jest prosty trzeba tylko trafić z ceną.

...bardziej od kasy fascynuje mnie sposób myślenia przestępcy, może to i głupie próbować przewidzieć przyszłość próbując odgadnąć jakie kroki on zrobi...

prosta zasada tanio kupić drogo sprzedać

przed 17 grudnia 2014 roku Ipopema posiadała akcje poprzez Total 1.465.743 akcji 3,80%, a poprzez inny fundusz 40.334 akcji

17 grudnia 2014 roku nabyła 1.768.539 akcji po 2,50 zwiększając swój udział do 8,48% 3.274.616 akcje

w styczniu nabyła transakcją pakietową 500.000 akcji zwiększając swój udział do 9,93% 3.834.282 akcje

w lutym dokupili od Cormay tak, że dziś mają 13.686.767 akcji 35,45%

między grudniem a marcem "inny fundusz Ipopema" sprzedał 20.190 akcji

czyli od grudnia do marca Ipopema zwiększyła swój udział o 31,65%

nie wiem jaka jest średnia cena nabycia przez nich akcji, ale na pewno powyżej 2 zł

no to w myśl zasady tanio kupić drogo sprzedać, kurs nie zostanie poniżej 2 zł na długo

w tym kwartale Total osiągnie niebotyczny zysk na skupie akcji Orphee, ale w przyszłym kwartale tak niska cena akcji nie będzie dobrze wpływała na ich wyniki, a tu kurs do góry może lecieć z prędkością światła

myślę, też że Total nie chce dopuścić aby Tuora mógł na giełdzie sprzedać swoje akcje, dlatego zablokował wzrost ceny akcji przed skupem i teraz też nie dopuszcza do wzrostu ceny, dziwna ta wojna i ciekawe ile jeszcze potrwa

• Re: Conan Autor: ~darekbabkier [89.151.22.*]
    ...trochę nie doczytałeś regulaminu skupu.
    Spółka skupuje 10% akcji czyli około 3,8 mln i nie ma znaczenia czy wszyscy sie zapiszą na skup. Ilość zgłoszonych do skupu ma tylko wpływ na późniejszą redukcję. Przykładowo nawet jeżeli do skupu zgłosi się tylko jeden inwestor np. Senior Tuora ze swoim pakietem to wyliczenia pozostaja te same . Spółka skupi od niego 3,8 mln akcji po 8,90 , wyda 34 mln , a teraz te akcje sa warte 6 mln zł czyli strata 28 zł pozostaje.

I druga kwestia...jaka mniejsza ilość akcji...przecież one nie sa do umorzenia tylko do odsprzedania ...a więc ilość akcji pozostaje bez zmian. Pozdr.

• pandora, total ma własne problemy Autor: ~inwestor [89.231.96.*]
    makabryczne wyniki i potrzebę dokapitalizowania swoich flagowych inwestycji przy zerowej wiarygodności i zaufaniu rynku. żeby ratować CRM muszą przejąć ORP o czym wspominał sam Płocica. na mój gust wkrótce powinni ogłosić wezwanie ino na razie nie mają za co.
  • Re: pandora, total ma własne problemy Autor: pandora [87.205.163.*]
    Dnia 2015-03-16 o godz. 22:24 ~inwestor napisał(a):
    > makabryczne wyniki i potrzebę dokapitalizowania swoich flagowych inwestycji przy zerowej wiarygodności i zaufaniu rynku. żeby ratować CRM muszą przejąć ORP o czym wspominał sam Płocica. na mój gust wkrótce powinni ogłosić wezwanie ino na razie nie mają za co.

nie ogłoszą przymusowego wezwania bo nie przegłosują, Tuora ma za dużo akcji, a to spółka szwajcarska i tam są inne zapisy przy zamianie akcji z na okaziciela na imienne

Orphee nie przejmą wcześniej niż we wrześniu a do tego czasu będzie wiadomo co z emisją w Cormay, jeśli prawdą jest to co piszesz, że nie mają kasy i prawdą jest to że fundusze wcale nie zamierzają wpakować 70 mln to ta emisja może nie wyjść i wtedy jest po CRM

inna sprawą jest fatalne zarządzanie, spadająca sprzedaż i rosnące koszty, pytania Tuory zadane do walnego nie są pozbawione istotności, długo tak się nie da

jak już przejmą kontrolę nad Orphee mogą się rozczarować, nie sądzę że Tuora zostawi im sejf pełen gotówki

z tego co widzę co się dzieje na Cormay całkowicie zasługują na brak wiarygodności na rynku

a spadek kursu Orphee po tym jak Total dokupił tyle akcji, potwierdza to co napisałeś, nikt nie chce inwestować w ich spółki

tu będą się działy różne rzeczy, najważniejsze że Orphee jest w dobrej sytuacji finansowej i istotnie zwiększa przychody, biznesowo się broni, a dobry biznes można dobrze sprzedać
  • Re: pandora, total ma własne problemy Autor: pandora [87.205.163.*]
    jak myślicie mam szansę???? :) :D .....chyba mnie tam lubią :D

http://www.pracuj.pl/praca/analityk-konsultant-warszawa,oferta,3826886

• Re: pandora, total ma własne problemy Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Masz szanse :)
    Tak na mój rozum to Orphee musi uwolnić się od Cormay - Cormay chce pozyskać kapitał z nowej emisji- tylko kto to teraz kupi jak si e tak spalili. W końcu za psi grosz sprzedadzą resztę dla Totala. A wtedy warto może wejść ponownie w Orphee ale ze 3 miechy trza chyba odczekać.
  • Re: pandora, total ma własne problemy Autor: ~golden [178.159.163.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_jest-taka-jedna-perelka-na-gpw,16851257.html
  • Re: pandora, total ma własne problemy Autor: ~poe [195.116.31.*]
    dla samej Orphee łatwiej będzie znaleźć inwestora branżowego

w całej sytuacji najdziwniejsza jest bierność Quercusa, dla Łapy wojna z Tuorą to wojna o przetrwanie, ale Quercus tylko traci

ten Piotr Skrzyński z Rady Dyrektorów jest z nadania Quercusa, wystarczy wygooglować jego powiązania biznesowe aby mieć pewność

dzięki niemu Total dostał kasę ze skupu, może jest tu jakiś większy deal pomiędzy Ipomena a Quercus???

cały czas nie wiadomo dlaczego TT1 nie zgłosił wszystkich akcji kupionych od CRM do skupu, może sprzedał je Quercusowi bo wtedy nie musieliby ogłaszać żądnego info
  • najlepiej gdyby total w ogóle zakończył działalność i znalazł kompetentn Autor: ~inwestor [89.231.125.*]
    ych fachowców do zarządzania spółkami biotech. CRM, ORP, Biomaxima, ... słaba ta dywersyfikacja. wszyscy robią analizatory
  • Re: najlepiej gdyby total w ogóle zakończył działalność Autor: ~poe [195.116.31.*]
    Dnia 2015-03-17 o godz. 11:18 ~inwestor napisał(a):
    > ych fachowców do zarządzania spółkami biotech. CRM, ORP, Biomaxima, ... słaba ta dywersyfikacja. wszyscy robią analizatory

jest jeden... Tadeusz Tuora..... :) :) ;)

może Łapa chce zostać monopolistą na rynku analizatorów

analiza finansowa ....... analizator .... coś się pokręciło w kompetencjach
  • Re: najlepiej gdyby total w ogóle zakończył działalność Autor: ~czapajewo [83.12.16.*]
    Ja to słyszałem od zwykłej pielegniarki ze całe te pobieranie z palca to lipa w praktyce.
  • można zatrudnić mądrych ludzi ale to ego........ Autor: ~inwestor [89.231.125.*]
    psychika czasami rujnuje najlepsze projekty.... i polskich piłkarzy.
    CRM to w sumie też spudłowany karny. TOTALna porażka tylko, że inwestorzy nie zanucą, NIC SIE NIE STAŁO, TOTAL NIC SIĘ NIE STAŁO
[x]
ORPHEE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.