• dzisiaj wyniki Autor: ~icm [217.149.245.*]
    Moj wreszcie b.dobrze , Fasing chyba też.
  • Re: dzisiaj wyniki Autor: ~warszawiak [212.244.210.*]
    totalna kicha
  • Re: dzisiaj wyniki Autor: ~icm [83.16.123.*]
    czytaliście .................b.dobra stabilna spółka w ciężkich dla górnictwa czasach. Wyniki zbilżone do 2013 , ale WK wzrosła do 43,17zł !!!!!!!!!!. Przybyło 10 mln w wycenie aktywów.Dywidenda jak co roku pewna.
  • Re: dzisiaj wyniki Autor: ~Timo [79.185.183.*]
    E ,warszawiak ?? Gdzie ty widzisz tu totalną kichę ?? Bzdury piszesz ,pytanie po co ?? Rozwiąż równanie i przelicz sobie najprostszy wpólczynnik,norma C/Z=15 ; Z=2,65 ! To ile Cena powinna wynosić ? Też liczyłem na lepszy zysk w 4 Qurtalle.. Przychody są ok,ale mam oczywiście kilka znaków zapytania. Co do dywidendy, Jeżeli Fasing ma inwestować w kopalnię,to zysk powinien przeznaczyć na inwestycje.Wprawdzie 2mln na tą spólkę ,to można przeznaczyć na dywidendę,ale zobaczymy ??
  • Re: dzisiaj wyniki Autor: ~SHUN [94.246.150.*]
    czar prysnął.....
  • Re: dzisiaj wyniki Autor: ~bobo [91.192.58.*]
    Jak się nie czyta sprawozdania tylko z grubsza ogląda to tak może się wydawać... Podobny "numer" zrobili rok temu gdzie roczny wynik po audycie urósł coś około 2 mln. Klucz leży w różnicach kursowych na przychodach chińskich czyli w rachunku wyników w pozycji inne całkowite dochody. Zeszło ponad 5 mln z wyniku netto piętro niżej. Zresztą zawsze patrzę na podatek dochodowy bieżący, tam się nic pod dywan nie da zamieść a ten urósł ponad 50% czyli podstawa opodatkowania też urosła 50%. Reszta to sztuczki księgowe.
  • Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~BartoszW [159.205.215.*]
    Wyniki są lepsze od moich oczekiwań. Biorąc pod uwagę otoczenie czyli wojnę na Ukrainie i zapaść polskiego górnictwa nikt kto ma minimalne pojęcie o tym czym zajmuje się spółka, nie mógł oczekiwać jakiś fajerwerków. Tym bardziej, że IV kwartał historycznie to najsłabszy kwartał dla grupy co jest prawdopodobnie związane z cyklem zamówień i ich realizacji. Ja w związku z otoczeniem spółki obawiałem się w związku z tym sporych strat. Inna kwestia jest taka, że podobnie jak w zeszłym roku obciążenie podatkowe jest dziwnie duże w stosunku do wyniku brutto co może spowodować poprawienie wyniku po publikacji raportu rocznego co miało miejsce rok temu. Być może wynika to z faktu innych niż w Polsce zasad rachunkowości w Chinach i dopiero po dokładnym przejrzeniu sprawozdań chińskiego JV, polski audytor nakazuje przesunięcie części innych dochodów do zysków. Co do chińskiej spółki widzę pewne pozytywy bo w czwartym kwartale ma tyle przychodów co we wcześniejszych trzech. Może to rodzić nadzieję że w końcu JV "odpali" i mocno wesprze przychody i wyniki grupy w 2015 roku. Innym pozytywem jest wyższy wynik samego FSG bo to przecież z tego wyniku płacą nam dywidendę. 
    Pzdr
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~bobo [91.192.58.*]
    Też zauważyłem przychody i wynik za IV kwartał spółki chińskiej. Patrząc na ich stronę www też wygląda, że to w końcu odpaliło a potencjał tam jest ogromny. W I i II kwartale 2015 FSG ma realizować duży kontrakt chiński, ciekawy jestem jak to się przełoży na wyniki.
    Mam może trochę spiskową teorię na temat różnic między podatkiem i podstawą opodatkowania a zyskiem brutto. Wydaje mi się, że po prostu w obecnej sytuacji naszych spółek węglowych FSG nie chce pokazywać rekordowych wyników i robi co może (i jest prawnie dozwolone) aby zysku netto nie pompować. Na przykładzie wyników Kopexu widać, że od razu pojawiły się komentarze że muszą się podzielić zyskiem z kopalniami i będzie na nich wywierana presja cenowa przy następnych przetargach.
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~Timo [79.185.182.*]
    Panowie,przeczytałem,dzięki za wpisy,są wartościowe. Gdy poczytam,to mi wychodzi,że jednak znacząco od was odstaję.Wiedza merytoryczna jest dużo słabsza,powinienem douczać się.Językowo też dobrze napisane, jakość słownictwa,budowa zdań,cała treśc jest dobrze i rzeczowo ujęta. Po prostu wychodzi mi ,że dużo mam braków. Jednak forum Fasing ma swoją klasę ::))Zobaczymy jak sternik (prawdopodobnie animator) pokieruje kursem w poniedziałek. Siedzę tu od lat,że ho,ho,od początkowych fixów i zmieniać podejścia do tej szulerni nie zamierzam. Pozdr.
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~Pietrek33 [31.175.120.*]
    wyniki za 4 są słabe. Zastanawiają mnie natomiast 2 pozycje: skąd się wzięły ujemne " Inne koszty operacyjne" oraz czemu podatek dochodowy jest relatywnie tak wysoki wobec wyniku brutto. Coś tutaj kombinują. Czyżby aż tyle kosztów było niepodatkowych?

• Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~Linde [46.235.127.*]
    Ja bym nie uznał wyników 4 kw. za słabe,... raczej neutralne. Na plus widać wzrost kw/kw przychodów, zysk owszem z kw/kw lekko zmalał, ale w porównaniu z 4 kw poprzedniego roku jest zwyżka, do tego ciągły wzrost kapitałów własnych. Na minus widać znaczny spadek przepływów pieniężnych, operacyjnych. Myślę, podobnie jak koledzy powyżej, że FSG stosuje jakieś księgowe sztuczki, żeby zoptymalizować podatki.
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~łańcuchowy [94.246.150.*]
    ...to Fasing a nie j-v, podpisalo umowe na dostawe łańcuchów do Chin...które mają być dostarczone od 1 lutego do 30 czerwca...za prawie 5 mln Euro...biorac pod uwage ze dobry łańcuch od projektu do finału robi się ok 2-3 miesiące...to zapewne IV kwartał to same koszty w postaci produkcji a głównie II kwartał 2015 to czyste zyski....
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: ~Pietrek33 [31.175.120.*]
    rzecz w tym, że podatki płacą właśnie wysokie. W każdym razie wyższe niż mogłoby to wynikać z wypracowanego zysku brutto.
  • Re: Wyniki są lepsze od moich oczekiwań Autor: orion2244 [85.222.28.*]
    j.w
[x]
FASING -0,80% 12,40 2025-11-18 16:09:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.