To nie lada sztuka tak zorganizować skup, żeby niemal do samego końca nie było pewne, czy się odbędzie. Myślę, że ma to na celu zniechęcić jak największą część drobnych do udziału. Notariusze, zlecenia niestandardowe (ciekawe, czy wszystkie DM takie mają w ofercie). Swoją drogą, jeżeli już by do skupu doszło, to chyba trzeba wystąpić do Dyrektora właściwej Izby Skarbowej, żeby poprawnie od takiego galimatiasu podatek obliczyć. Niby od zysków kapitałowych, ale od czynności cywilno-prawnych chyba też.
Witam, temat dosyć prosty. Żeby zarobić , trzeba mieć więcej akcji. Jeśli ktoś ma 1 kilo lub mniej, to cała procedura dosyć uciążliwa , długotrwała i z kosztami. Jeśli ktoś chce zarobić, to musi mieć pakiet, gdzie ekonomicznie się to opłaca.
Dla tych co odpowiedzą na skup jest szansa, ze redukcja nie będzie aż tak duża (80 %), ze względu na to , że ci co mają mała ilość akcji nie przystąpią do skupu ze względu na czas, koszty i potencjalny zarobek.
Panowie zakładając ze mam 1000 akcji i chcę je zaoferować na skupie po 8 zł. TT też ma 1000 akcji tylko oferuje po 4 zł.... Czy redukcja będzie dla niego i dla mnie czy też od niego zgarna wszystko a ode mnie nic...?
Dnia 2015-02-21 o godz. 09:06 ~xxxxc napisał(a): > Panowie zakładając ze mam 1000 akcji i chcę je zaoferować na skupie po 8 zł. TT też ma 1000 akcji tylko oferuje po 4 zł.... Czy redukcja będzie dla niego i dla mnie czy też od niego zgarna wszystko a ode mnie nic...?
redukcja dotyczy ilości akcji w ofercie a nie ceny w ofercie
Dnia 2015-02-21 o godz. 09:10 ~123 napisał(a): > Dnia 2015-02-21 o godz. 09:06 ~xxxxc napisał(a): > > Panowie zakładając ze mam 1000 akcji i chcę je zaoferować na skupie po 8 zł. TT też ma 1000 akcji tylko oferuje po 4 zł.... Czy redukcja będzie dla niego i dla mnie czy też od niego zgarna wszystko a ode mnie nic...? > > redukcja dotyczy ilości akcji w ofercie a nie ceny w ofercie
Wskazana przez Akcjonariusza Oferowana Cena Sprzedaży nie będzie kryterium branym pod uwagę przy podejmowaniu przez Spółkę decyzji akceptującej zawarcie Umowy Sprzedaży z danym Akcjonariuszem, co należy rozumieć w ten sposób, że bez względu na wysokość Oferowanej Ceny Sprzedaży, o ile nie będzie ona wyższa niż 8,90 zł (słownie: osiem złotych dziewięćdziesiąt groszy) redukcja liczby akcji wskazanej w Ofercie Sprzedaży Akcji będzie odbywała się proporcjonalnie.
Cena skupu 8,9zł jest tak skalkulowana aby znajomi królika i sam królik którzy brali nowa emisje po 3,7 mogli teraz brać udział w skupie i sprzedać część tych akcji i nie stracić.Czyli kupowanie akcji w tej chwili pod skup opłaca się do ceny 3,5 -3,7.Mam namyśli większe pakiety od 3k w górę
Jest jeszcze jedna kwestia. W poniedzialek popyt będzie na tyle duzy ze nie będzie handlu, i na równoważeniu mogą tak przytrzymaj aż do środy, a środa może być ostatnim dniem kiedy można dokonać blokady akcji w swoim DM aby uczestniczyć w skupie. Na głównym maksymalna dzienna zmiana jest 42% ktoś wie ile jest na NC?
a jak Total zacznie wywalać swoje akcje to będzie podaż, do tej pory blokował kurs to i dalej będzie blokował, bo z drugiej strony będą próbowali unieważnić cały skup
no i wszyscy mali będą też chcieli sprzedać swoje małe pakiety akcji bo skup im sie nie opłaca
mam może i mało lecz poniżej 5 zeta nie sprzedam ;) uważam ,że to zaproszenie jest po to żeby PZ Comray sprzedał część ze swojego pakietu większościowego i przestał być dominującym akcjonariuszem ... pytanie przy jakim kursie pęknie im żyła
to że cormay nie uczestniczy po pierwsze wskazuje że spółka łamie prawo bo o tym powinien zdecydować cormay a nie Toura
po drugie zapisy sa takie by wyeliminować jak najwiecej akcjonaiuszy np nie wiem czy wiecie ale jest zapis że nawet jak znajdziecie sie na liście to musicie udac sie do Warszawy by podpisac umowę
cena nie ma znaczenia tak przynajmniej pisza przy wyborze ofert tzn że co społka ma pełna dobrowolnośc od tego kupimy od tego nie kupimy?
moim zdaniem skup jest tak skonstruawany by rodzina Tuorów sprzedała jak najwiecej
moim zdaniem akcjonariusze powinni złozyc pozew zbiorowy nie przeciw spółce lecz Dyrektorom Orphee
wystarczy odrobine dobrej woli i wszystko można zrobić .Dla tych co maja akcje najlepiej jakby mała ilośc złożyła zapis wtdy reedukacja będzie mniejsza i więcej kasy dla nas.Powiem tak jeśli kurs dojdzie do 4zł do środy lub w oklice tego sprzedam całość na rynku jeśli nie to zrobię to minimum i odpowiem na zaproszenie. Nawet ja pozostałe akcje będą gówno warte to to co ode mnie odkupią przewyższy kwote za która kupiłem 5 koła akacji. A licząc że po wezwaniu akzje spadna nawet do 50gr to i tak wyjdzie niezły zarobek
żeby miały spadać w czasie skupu to ktoś musi sprzedawać a kto będzię sprzedawał jeżeli ogromna większość będzie miała akcje zablokowane pod skup.Tylko małe płotki co miały po kilkaset akcji mogą sprzedawać.Może być tak że kurs nawet wzrośnie w tym czasie.
to już ocenia każdy sam we własnym zakresie + plus decyzje o udziale również.. (;
odnosiłem się do tej wypowiedzi "Jest jeszcze jedna kwestia. W poniedzialek popyt będzie na tyle duzy ze nie będzie handlu, i na równoważeniu mogą tak przytrzymaj aż do środy, a środa może być ostatnim dniem kiedy można dokonać blokady akcji w swoim DM aby uczestniczyć w skupie. Na głównym maksymalna dzienna zmiana jest 42% ktoś wie ile jest na NC?" - mogłem zacytować..
też mi się tak wydaje. kto miał kupić pod ten skup to kupił wczesniej. teraz nikt nowy nie bedzie się pchal w ten skup z tak zagmatwanymi warunkami. Poza tym czy nie obowiązuje T+3. czyli żeby dostać swiadectwo depozytowe to akcje muszą być rozliczone na rachunku?
Dnia 2015-02-21 o godz. 20:09 ~XxX napisał(a): > też mi się tak wydaje. kto miał kupić pod ten skup to kupił wczesniej. teraz nikt nowy nie bedzie się pchal w ten skup z tak zagmatwanymi warunkami. Poza tym czy nie obowiązuje T+3. czyli żeby dostać swiadectwo depozytowe to akcje muszą być rozliczone na rachunku?
O czym piszesz co to jest T+3 o ile pamiętam to jest skrót D+3 Swiadectwo depozytowe otrzymujesz po złożeniu takowego żlecenia w DM poprzez osobisty kontakt czy też przez internet. Z reguły jak złożysz taką dyspozycję następnego dnia listem poleconym Priorytet przesyłka jest wysyłana... możesz tez zamówić przesyłkę kurierska ale to kosztuje. Taka jest procedura...możesz tez osobiście odebrać w biurze maklerskim.
Dnia 2015-02-21 o godz. 20:21 ~123 napisał(a): > O czym piszesz co to jest T+3 o ile pamiętam to jest skrót D+3 > Swiadectwo depozytowe otrzymujesz po złożeniu takowego żlecenia w DM poprzez osobisty kontakt czy też przez internet. Z reguły jak złożysz taką dyspozycję następnego dnia listem poleconym Priorytet przesyłka jest wysyłana... możesz tez zamówić przesyłkę kurierska ale to kosztuje. Taka jest procedura...możesz tez osobiście odebrać w biurze maklerskim.
~123 nie wiesz ,ze już od pewnego czasu nie ma d+3 tylko d+2 ?
Dnia 2015-02-21 o godz. 21:48 ~WATCHER napisał(a): > Dnia 2015-02-21 o godz. 20:21 ~123 napisał(a): > > O czym piszesz co to jest T+3 o ile pamiętam to jest skrót D+3 > > Swiadectwo depozytowe otrzymujesz po złożeniu takowego żlecenia w DM poprzez osobisty kontakt czy też przez internet. Z reguły jak złożysz taką dyspozycję następnego dnia listem poleconym Priorytet przesyłka jest wysyłana... możesz tez zamówić przesyłkę kurierska ale to kosztuje. Taka jest procedura...możesz tez osobiście odebrać w biurze maklerskim. > > ~123 nie wiesz ,ze już od pewnego czasu nie ma d+3 tylko d+2 ? >
Ale odnosiłem się przede wszystkim oznaczeń literowych a nie cyfrowych... sorry że mnie tak zrozumiano
jak zwykle są optymiści i pesymiści W zależności czy ma się akcje czy nie. Podoba mi się to ale rzeczywistości nie zmienicie. W poniedziałek zamknięcie na 3,zł minimum Przypomnę wam ten post .