• eficom i raport Autor: ~sera [89.76.244.*]
    raport jest bardzo dobry wzrost aktywów grupy eficom 2013r do 2014r o 221 procent;;;;;;;;;;;;; oj oj oj kurs kurs musi się zmienić
  • Re: eficom i raport Autor: ~efi [185.38.226.*]
    Sinersio przynosi zysk. Kwestia czasu jak kurs znowu skokowo wzrośnie.
  • Re: eficom i raport Autor: ~2000 [79.191.219.*]
    widzę że niewielu akcjonariuszy przeczytało raport - leniuchom polecam sprawdzić amortyzację
  • Re: eficom i raport Autor: ~stan66 [178.37.89.*]
    Taaa... to musi być kluczowa pozycja w tym raporcie, na który - zgodnie z rekomendacją Prezesa - warto było czekać ;-)
  • Re: eficom i raport Autor: ~ciekawski [83.144.85.*]
    szkoda tez że raport nieprawdę mówi :) - zobaczcie mój wpis w poprzednim wątku.. to chyba ważna zmiana, no chyba że Sąd się myli co do ilości udziałów MBL

• Re: eficom i raport Autor: ~mlody [89.74.215.*]
    co to sa za jaja.....juytro tam dzwonie......a jak nie dostane odpowiedzi to do ssi.......Eficom ma 51 udzuałow w Microbiolab czy 51 % ???????????????????????? Co to są za jaja???
  • Re: eficom i raport Autor: ~akcjonariusz [31.61.129.*]
    Mlody - obawiam się że ma 51 udziałów!!! KRS raczej nie kłamie... a pan prezes ma szcześliwie 154 udziały (wiec ok 75% tak jak pisał Stan) - nieźle nas wydy.... - miejmy nadzieję, że to nie jest świadome działanie nowego Zarządu i się szybko wytłumaczą raportem i korektą - ważne aby podali powód i doszli odpowiedzialności poprzedniego zarządu!!??? - bo w omyłkę pisarską tu chyba my nie uwierzymy... - za ok 50 tys. - KK kupił 5 mln inwestycji w start-up'y - ciekawe co na to nadzór GPW no i my (bo Efi miał środki z emisji żeby wpłacić na podwyższenie a poza tym mógł je przegłosować jeszcze wcześniej na NIE kiedy miał 51%! - dzwoniłeś tam - co powiedzieli??? 

do SSI faktycznie warto napisać skoro 5 baniek z firmy ucieka!! a te start upy to jednak sporo perspektywa... niestety była... wiec wiele osób mogło to kupić za przyszłość - i stracą na akcjach - a to już podstawa do oskarżeń! I co najważniejsze - nie było chyba na ten temat raportu bieżącego żadnego - że taka się odbyła transakcja - to już rozbój w biały dzień!

Zajmijmy się wreszcie tym... poza tym od kilku dni mamy fałszywy raport za 4 kw. wiec ci co kupuja akcję mają prawo odzyskać straty itd! 

wrzućmy oddzielny temat tu - to ważne że nas w biały dzień oszukują!! Mniejszościowi zróbmy coś - przewałka na 5 mln w skali takiej firmy to już chyba sporo aby dochodzić swoich praw?!!

• Re: eficom i raport Autor: ~slam [95.160.160.*]
    o co ten szum, kasa wydana, kilku cwaniaków w tym słynny duet managerów zarobiony, mocno się zdziwię jeśli któraś z tych spółek da zarobić, państwo akn i kk, to tacy inni Midasi, czego się tknął, zamienia się w gowno dla pozostałych akcjonariuszy,
  • Re: eficom i raport Autor: ~mlody [89.74.215.*]
    dzwonilem do firmy i rozmawialem z glownym analitykiem sprawa zostanie wyjasniona do poinedzialku.......

Moim zdaniem - choć nie jestem zwolennikiem spiskowych teorii - są dwie możliwości:
    1) albo był to cichy "deal" pomiędzy czterema większościowymi akcjonariuszami i podział strefy wpływów w grupie EFI-SI, tzn. T.S. i M.B. mają kontrolę nad EFI-SI i pośrednio nad SI, GAI, i EFI-COMM, a AKN i KK kontrolują MBL... ?
    b) albo AKN, gdy zorientowała się, że nowi większościowi akcjonariusze nie zgodzą się na dalsze przejadanie przez spółkę ( a zwłaszcza jej dotychczasowy zarząd ) więcej niż zarabia - co widać po raportach z ostatnich lat - i pozbawią ją stołka prezesa, zdecydowała się podłożyć kukułcze jajo nowemu zarządowi i ( za ok. 50 tys. zł ) doprowadziła do utraty przez EFI-SI kontroli nad MBL - spółką, która teoretycznie powinna być warta ponad 5 mln... ?

Ad a.
    Ta wersja wydaje się mniej prawdopodobna, bo świadczyłaby o tym, że nowy zarząd pozbawiony został instynktu samozachowawczego nie tylko nie informując rynku o tak istotnej kwestii jak utrata kontroli nad kluczowym aktywem spółki, ale zwłaszcza poświadczając nieprawdę w raporcie okresowym w zakresie udziałów w jednej ze spółek zależnych. Myślę też, że prezes - znając sytuację - nie byłby aż tak cyniczny, żeby za pośrednictwem chociażby tego forum dziękować akcjonariuszom za zaufanie do spółki i pisać o budowie jej wartości.

Ad b.
    Jeśli ta wersja okazałaby się bliska prawdy, to należałoby sprawdzić, kiedy nastąpiło podwyższenie kapitału zakładowego w MBL i objęcie udziałów przez KK, dlaczego EFI nie poinformował rynku o tym zdarzeniu, czy AKN jako reprezentant większościowego udziałowca MBL mogła samodzielnie ( be zgody zgromadzenia akcjonariuszy EFI ) podejmować takie decyzje, a jeśli tak, to czy nie zachodził tutaj konflikt interesów ( AKN i KK związani są ze sobą chyba nie tylko biznesowo - vide: raport bieżący nr 31/2014 z dnia 31.10.2014 r. ) i czy nie nastąpiło działanie na szkodę spółki.

Oczywiście może istnieć jeszcze inna przyczyna całego tego zamieszania z udziałami w MBL, ale mnie osobiście na razie nic do głowy nie przychodzi, a konflikt w tle między głównymi akcjonariuszami EFI-SI można było już podejrzewać już śledząc wyniki głosowań poszczególnych uchwał podczas ostatniego walnego zgromadzenia wspólników.

Drobnym akcjonariuszom niestety pozostają tylko domysły i oczekiwanie na ewentualne wyjaśnienie przez nowe władze zaistniałej sytuacji ( miejmy nadzieję, że nie zajmie to tyle czasu co obiecywane przedstawienie planów rozwoju grupy.

Przejrzałem dzisiaj KRS Sinersio i... zgłupłem już całkiem :-(. Mam nadzieję, że to też nam nowy zarząd jakoś wyjaśni.
  • Re: eficom i raport Autor: ~młody [89.74.215.*]
    w czym się pogubiłeś....może coś więcej.......
  • Re: eficom i raport Autor: ~Kris [5.173.250.*]
    No właśnie. Możesz napisać coś więcej co Cię zaniepokoiło?
    Chodzi mi o strukturę własności SIN ujawnioną w KRS czyli o „Rubrykę 7 - Dane wspólników”. Póki co, to tam jest wszystko po staremu  i EFI nie widnieje jako udziałowiec ( wspólnik ) SIN, a przecież już w czerwcu ub. roku spółka poinformowała o nabyciu 90% udziałów w SIN od Panów T.S. i M.B. w zamian za nowowyemitowane akcje EFI.  W październiku spółka raportowała o objęciu akcji nowej emisji przez obu Panów. Trochę to dziwne, nie…?
    Czy jest to wynik li tylko i wyłącznie opieszałości sądu rejestrowego... czy może jest jakaś inna przyczyna… ?
    Ja, jak już pisałem, gdy to przeczytałem… „zgłupłem”, co chyba nie dziwi ( zwłaszcza w kontekście wcześniejszych rewelacji dot. struktury udziałów w MBL ).

• Re: eficom i raport Autor: ~Marek [93.159.159.*]
    Zauważ, że w czerwcowym raporcie jest:

"...zawarł umowę, n podstawie której obejmie ...

https://www.bankier.pl/wiadomosc/EFICOM-Nabycie-90-udzialow-Sinersio-Polska-Sp-z-o-o-3152392.html

Później było obejmowanie akcji eficomu przez udziałowców sinersio. Rejstracje zmian w statucie i pewnie dopiero zlożenie wniosku o zmiane wisu do krsu sinersio.

Można spółkę o to zapytać ale sąd czasem też zwraca z byle powodu wniosek i wtedy moze to trwac nawet kilka miesiecy.
  • Re: eficom i raport Autor: ~Frytka [213.158.221.*]
    Chyba ktoś wie wiecej bo wysypuje towar jak tylko pojawi sie popyt.
  • Re: eficom i raport Autor: ~stan66 [178.37.116.*]
    No to mamy już jasność...?
    http://www.newconnect.pl/?page=1045&ph_main_content_start=show&id=76575&ncc_index=EFI&id_tr=4
  • Re: eficom i raport Autor: ~Frytka [31.61.131.*]
    Czyli dalszy zjazd.
  • Re: eficom i raport Autor: ~Bogdan [213.158.221.*]
    Uff a już byłem bliski kupna.
  • Re: eficom i raport Autor: ~Kris [5.173.250.*]
    Krótkoterminowo: nie
    Długoterminowo: może być ciekawie
    Zatem, komu się nie spieszy, może wykorzystać okazję do zakupu, ale to rzecz jasna decyzja indywidualna.
  • Re: eficom i raport Autor: ~Bogdan [213.158.221.*]
    Szkoda mrozić kaski jak taka piękna mini hossa na rynku.
  • Re: eficom i raport Autor: ~Gravi [89.171.146.*]
    Słabo to wygląda nawet nie ma komu oddać kwita.
[x]
EFICOM -10,53% 0,17 2016-05-17 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.