szkoda tez że raport nieprawdę mówi :) - zobaczcie mój wpis w poprzednim wątku.. to chyba ważna zmiana, no chyba że Sąd się myli co do ilości udziałów MBL
co to sa za jaja.....juytro tam dzwonie......a jak nie dostane odpowiedzi to do ssi.......Eficom ma 51 udzuałow w Microbiolab czy 51 % ???????????????????????? Co to są za jaja???
Mlody - obawiam się że ma 51 udziałów!!! KRS raczej nie kłamie... a pan prezes ma szcześliwie 154 udziały (wiec ok 75% tak jak pisał Stan) - nieźle nas wydy.... - miejmy nadzieję, że to nie jest świadome działanie nowego Zarządu i się szybko wytłumaczą raportem i korektą - ważne aby podali powód i doszli odpowiedzialności poprzedniego zarządu!!??? - bo w omyłkę pisarską tu chyba my nie uwierzymy... - za ok 50 tys. - KK kupił 5 mln inwestycji w start-up'y - ciekawe co na to nadzór GPW no i my (bo Efi miał środki z emisji żeby wpłacić na podwyższenie a poza tym mógł je przegłosować jeszcze wcześniej na NIE kiedy miał 51%! - dzwoniłeś tam - co powiedzieli???
do SSI faktycznie warto napisać skoro 5 baniek z firmy ucieka!! a te start upy to jednak sporo perspektywa... niestety była... wiec wiele osób mogło to kupić za przyszłość - i stracą na akcjach - a to już podstawa do oskarżeń! I co najważniejsze - nie było chyba na ten temat raportu bieżącego żadnego - że taka się odbyła transakcja - to już rozbój w biały dzień!
Zajmijmy się wreszcie tym... poza tym od kilku dni mamy fałszywy raport za 4 kw. wiec ci co kupuja akcję mają prawo odzyskać straty itd!
wrzućmy oddzielny temat tu - to ważne że nas w biały dzień oszukują!! Mniejszościowi zróbmy coś - przewałka na 5 mln w skali takiej firmy to już chyba sporo aby dochodzić swoich praw?!!
o co ten szum, kasa wydana, kilku cwaniaków w tym słynny duet managerów zarobiony, mocno się zdziwię jeśli któraś z tych spółek da zarobić, państwo akn i kk, to tacy inni Midasi, czego się tknął, zamienia się w gowno dla pozostałych akcjonariuszy,
Moim zdaniem - choć nie jestem zwolennikiem spiskowych teorii - są dwie możliwości: 1) albo był to cichy "deal" pomiędzy czterema większościowymi akcjonariuszami i podział strefy wpływów w grupie EFI-SI, tzn. T.S. i M.B. mają kontrolę nad EFI-SI i pośrednio nad SI, GAI, i EFI-COMM, a AKN i KK kontrolują MBL... ? b) albo AKN, gdy zorientowała się, że nowi większościowi akcjonariusze nie zgodzą się na dalsze przejadanie przez spółkę ( a zwłaszcza jej dotychczasowy zarząd ) więcej niż zarabia - co widać po raportach z ostatnich lat - i pozbawią ją stołka prezesa, zdecydowała się podłożyć kukułcze jajo nowemu zarządowi i ( za ok. 50 tys. zł ) doprowadziła do utraty przez EFI-SI kontroli nad MBL - spółką, która teoretycznie powinna być warta ponad 5 mln... ?
Ad a. Ta wersja wydaje się mniej prawdopodobna, bo świadczyłaby o tym, że nowy zarząd pozbawiony został instynktu samozachowawczego nie tylko nie informując rynku o tak istotnej kwestii jak utrata kontroli nad kluczowym aktywem spółki, ale zwłaszcza poświadczając nieprawdę w raporcie okresowym w zakresie udziałów w jednej ze spółek zależnych. Myślę też, że prezes - znając sytuację - nie byłby aż tak cyniczny, żeby za pośrednictwem chociażby tego forum dziękować akcjonariuszom za zaufanie do spółki i pisać o budowie jej wartości.
Ad b. Jeśli ta wersja okazałaby się bliska prawdy, to należałoby sprawdzić, kiedy nastąpiło podwyższenie kapitału zakładowego w MBL i objęcie udziałów przez KK, dlaczego EFI nie poinformował rynku o tym zdarzeniu, czy AKN jako reprezentant większościowego udziałowca MBL mogła samodzielnie ( be zgody zgromadzenia akcjonariuszy EFI ) podejmować takie decyzje, a jeśli tak, to czy nie zachodził tutaj konflikt interesów ( AKN i KK związani są ze sobą chyba nie tylko biznesowo - vide: raport bieżący nr 31/2014 z dnia 31.10.2014 r. ) i czy nie nastąpiło działanie na szkodę spółki.
Oczywiście może istnieć jeszcze inna przyczyna całego tego zamieszania z udziałami w MBL, ale mnie osobiście na razie nic do głowy nie przychodzi, a konflikt w tle między głównymi akcjonariuszami EFI-SI można było już podejrzewać już śledząc wyniki głosowań poszczególnych uchwał podczas ostatniego walnego zgromadzenia wspólników.
Drobnym akcjonariuszom niestety pozostają tylko domysły i oczekiwanie na ewentualne wyjaśnienie przez nowe władze zaistniałej sytuacji ( miejmy nadzieję, że nie zajmie to tyle czasu co obiecywane przedstawienie planów rozwoju grupy.
Chodzi mi o strukturę własności SIN ujawnioną w KRS czyli o „Rubrykę 7 - Dane wspólników”. Póki co, to tam jest wszystko po staremu i EFI nie widnieje jako udziałowiec ( wspólnik ) SIN, a przecież już w czerwcu ub. roku spółka poinformowała o nabyciu 90% udziałów w SIN od Panów T.S. i M.B. w zamian za nowowyemitowane akcje EFI. W październiku spółka raportowała o objęciu akcji nowej emisji przez obu Panów. Trochę to dziwne, nie…? Czy jest to wynik li tylko i wyłącznie opieszałości sądu rejestrowego... czy może jest jakaś inna przyczyna… ? Ja, jak już pisałem, gdy to przeczytałem… „zgłupłem”, co chyba nie dziwi ( zwłaszcza w kontekście wcześniejszych rewelacji dot. struktury udziałów w MBL ).
Później było obejmowanie akcji eficomu przez udziałowców sinersio. Rejstracje zmian w statucie i pewnie dopiero zlożenie wniosku o zmiane wisu do krsu sinersio.
Można spółkę o to zapytać ale sąd czasem też zwraca z byle powodu wniosek i wtedy moze to trwac nawet kilka miesiecy.
Krótkoterminowo: nie Długoterminowo: może być ciekawie Zatem, komu się nie spieszy, może wykorzystać okazję do zakupu, ale to rzecz jasna decyzja indywidualna.