Ta i leszcze wyciągną kurs? Jeżeli fundy przestały robić zakupy to w następnym tygodniu dalej zjazd. Może być tak, że kurs dalej będzie ciągnięty za uszy, w co wątpię, choć dobrze życzę Bytomowcom.
Jak fundy zbyły 5 grudnia 2014 r. 7 mln akcji to jakiegoś wielkiego spadku nie było. Pamiętam jak przy 1.30 czy nawet 1,40 wieszczono rychły zjazd na 1,00 zł twierdząc, że to wydmuszka i ING już upchnęło akcje. Teraz kolejna info o dokupieniu przez kolejne fundy w ramach ING, gdzie nie było infa o zmniejszeniu zaangażowania. Zawsze może być tak, że fundy wyjdą. Dla jasności nie wiem czy wzrośnie czy spadnie. Na gpw różne rzeczy widziałem. Nie zdziwię się jak w poniedziałek będzie 2 zł albo 1.20 zł choć chciałbym to pierwsze.
Ja sprzedałem akcje jednej spółki z zyskiem na fiksingu aby dokupić akcje Bytomia. Info podziałało i wierzę, że zyski będą w raporcie a ING kupiło wcześniej aby nie brać po raporcie jak kurs będzie o wiele wyżej. Ostatnio spółki odzieżowe są modne.
Taaa... ??? Chłopie BTM ma trudności z poprawą wyników za I miesiąc r/r... ??? Dlatego spada. Kapitał wychodzi i wchodzi z Monari bardziej pewnie. Tutaj jest duża konkurencja Próchnik depcze po stópkach BTM. Takie same przeceny (-70%) i też casual look... a Reserved?? Konkurencja nie śpi!!! Niczego nie można być pewnym. Pytanie zasadnicze kto będzie na szczycie? :D
Zobaczymy, ja nie dokupuję. 1. Konkurencja w branży, też polskie spółki (MON, PRC, LPP) - Próchnik i Reserved, też sprzedaje casual ciuszki. 2. Wskaźniki wykupione, prawie wszystkie fundamenty przegrzane. 3. Spada free float, grubasy mają pole do manewru, prywatny inwestor może dostać po D. Zrobią podpuchę i będą robić z nami co chcą. 4. Naganiacze, wzmożona aktywność na forach inwestycyjnych. itd. = z rozwagą podchodzić.
Oczywiście życzę jak najlepiej, każdy jest kowalem swojego losu:).
Wyniki za styczen beda kluczowe dla kursu. Teraz moze być mała realizacja zysków. Chciałbym, aby sobie rosło ,ale zbyt szybko poszło do góry więc dalsze wzrosty nie sa wysoce prawdopodobne. Z drugiej strony jak sobie przypomnę jak rok czy 2 lata temu wyskoczyło monnari to dlaczego nie byto?:). Fundusze to nie kelnerzy i wiedzą więcej niż my dlatego weszli bardziej w spółkę. Warto zwrócić na uwage na całą branżę z naciskiem na ccc które atakuje nowe szczyty oraz gino które podobnie jak bytom zapowiada duży progres. Po prawie rocznej przerwie branża znów w grze... Kazda z wymienionych spólek powinna się znacząco lepiej zachowac niz rynek.
art. parkiet Niedowartościowany Bytom Według analityków Domu Maklerskiego BZ WBK akcje spółki są niedowartościowane. Dlatego zalecają kupowanie papierów odzieżowej spółki wyceniając je na 2,10 zł. Raport zostały wydany przy cenie 1,60 zł. Bytom jest obecnie (przy cenie 1,6 zł i prognozie na 2015 r.) wyceniany na wskaźniku C/Z na poziomie 13,4 i EV/EBITDA na poziomie 9,5, co zdaniem analityków jest atrakcyjną wyceną. Jak zaznaczają eksperci DM BZ WBK, po trudnych latach Bytom wyszedł na prostą i jest gotowy do poprawy wyników w kolejnych latach. Uważają, że powierzchnia handlowa spółki wzrośnie do 10 tys. mkw. w 2016 r. z obecnych 8,3 tys. mkw. przy jednoczesnej poprawie marż dzięki dalszej optymalizacji. Prognoza brokera zakłada, że w 2015 r. Bytom zwiększy zysk netto o 63 proc., do 8,9 mln zł, wynik EBITDA o 29 proc., do 12 mln zł a sprzedaż o 10 proc., do 114 mln zł.