Przed ostatnim rajdem zawsze w karnecie było 120-150 zleceń sprzedaży
Teraz mimo takiej zwały na rynku została tylko mniej więcej połowa czyli koło 70 http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/notgpw/full/zlec_all?sp=4076&zl=V
Na attrader.pl jest z 27.12 analiza, znowu niezbyt trafna, raczej zakładali spadek a mamy piękny wzrost, poprzednia analiza też była zła, po pięknym wzroście który był w grudniu do 6,12 przewidywali do 7-8 wzrosty a cofnęło 70 groszy. Ja nie będąc analitykiem tylko inwestorem z 15 letnim doświadczeniem widzę piękne wzrosty, spadki są na małych obrotach a wzrosty na dużych więc kierunek oczywisty :-)
podaż to już historia, przed nami seria wzrostów, pytanie tylko jak wysoko? w każdej chwili może przyjść niespodzianka od pana putina albo Grecji i co niektórzy będą woleli spieniężyć akcje
dziś wyjatkowo mało zlecen na s ponizej 40, ale to dlatego ze wszystko wygasło ze starym rokiem. Gruby czeka przy 6 na oporach aż kolejni sie podostawiają bo nie ma wiele do brania
Dnia 2015-01-02 o godz. 15:08 ~123456 napisał(a): > dziś wyjatkowo mało zlecen na s ponizej 40, ale to dlatego ze wszystko > wygasło ze starym rokiem. > Gruby czeka przy 6 na oporach aż kolejni sie podostawiają bo nie ma wiele > do brania
gdzie przy 6 ? ciekawe czy czeka nas kolejne kółeczko przed wynikami, bo to taka niechlubna tradycja
..zebrało się trochę dziwnej maści wróżbitów, nakupowali i będą wieszczyć. Czy to oznacza że będziemy korekcić? Fajniejsza byłaby cisza na papierze aż do wyników.
Ryzyko na giełdzie było jest i będzie . Pod tym względem nic się nie zmieniło . Po fakcie oglądając notowania giełdowe historyczne TFO sprzed 2 lat można było powiedzieć trzeba było ładować akcje pod korek tyle , że nikt się nie spodziewał 2 lata temu , że produkty spółki będą miały takie wzięcie . Spółka swoimi towarami trafiła w gusta konsumentów ot co . 2 lata temu akcje TFO były drogie przy zysku jaki wtedy prezentowała spółka . Dziś pomimo że już dużo urosła to w relacji to zysku jest notowana nisko . Spółka pomimo , że sprzedaż ma wysoką nie usiadła na laurach i szuka nowych rynków zbytu np. w Ameryce . To jest sygnał dla rynku , że spółka chce się dalej rozwijać . Czy to jest wszystko już w cenach czas pokarze . RYZYKO ZAWSZE ISTNIEJE . Wczoraj czytając informację że spółka będzie się wystawiać w Ameryce rozmarzyłem się i zadałem sobie pytanie : Co by było gdyby spółce udało się przebić na tamtejszy rynek ? :) . Ja trzymam . Oczywiście to wszystko co napisałem wyżej to tylko moje zdanie i proszę się nie sugerować tym wpisem podejmując decyzje inwestycyjne . .
wejdą na rynek amerykański to zostaną lepiej postrzegani na świecie, a to pozwoli im na znaczne podniesienie marży nie w kategoriach 10-20 % ale 50%. Do tego należy dodać ogromny wzrost przychodów, który zaniedługo może sięgnąć miliarda złotych. Dla niedowiarków dla porównania. http://wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,15608191,Goclever_chce_zwiekszyc_przychody_o_50__w_tym_roku.html Dobrze zarabiający pracownicy, przychody rzędu 1mld zł, a zysk 100 mln zł w 2017 roku. Dywidenda 5zł na akcję. Możliwe?
Ale się nakręcacie, o jakich ty marżach piszesz, oni jadą na marży 2-3% , niech im wzrośnie do 5 % to będzie sukces, marże 50% to apple tylko jako jedyni na świecie ma, reszta 10 może 20 %
Ja tylko napisałem , że gdyby udało im się przebić na rynek amerykański to byłoby pięknie ale "Mati" puścił wodze fantazji kompletnie i odjechał ze swoją projekcją :))) .
Spoko GMBH ja bardziej do matiego, inwestuję już 15 lat i zawsze realnie podchodzę do inwestycji, nie bujam w obłokach i nie naganiam, każdy swój rozum powinien mieć. Krótko jak widzę tfo, obecna cena/zysk 6,20 ja liczę że jest 5 (zakończyliśmy IV kwartał który był na pewno kilka razy lepszy od tego z 2013), godziwa, bezpieczna i docelowa cena do zysku w takich firmach to 8 nax 10, czyli potencjał wzrostu to minimum 60% od obecnego kursu czyli 9,60 potencjał kursu. Oczywiście jest wiele innych wskaźników i czynników wpływających na kurs ale dla mnie trend wzrostowy i niska cena do zysku świadczy o dużym potencjale wzrostu kursu :-)
prowadzona spółka jak po sznurku:nawet 40 zleceń nie ma obecnie na s. Niedługo powinno być wybicie, pytanie czy będzie jeszcze cofka zrobiona pod krótkoterminowy podwójny szczyt?
Zgadza się, zbliżamy się do szczytów ostatniego trendy wzrostowego i może być cofka, mam jeszcze akcje rainbow tours i tam jest identyczna sytuacja, też trend wzrostowy i wyniki rekordowe i podobne są zagrywki, jakby ten sam grubas kupował :-)
Dnia 2015-01-05 o godz. 17:33 ~prezes napisał(a): > Bardzo pozytywne dzisiaj zamknięcie :-)
dziś też:)
na podazy prawie nic nie ma tylko 30kilka zlecen znaczy gruby wszystko zebrał....ale dziś na oporze ktoś sie ukrył i sprzedawał zobaczymy czy jutro opór pusci?