MCI (Czechowicz) pompował na wszelkie sposoby bilans i wyniki ABC Daty pod sprzedaż i pod wyniki MCI. Ale nie udało się sprzedać tej spółki. Teraz próbuje drenować ją z ostatniej gotówki + skok na obligi 100 mln PLN . Czy ABC Data to kolos na glinianych nogach i w 2015 runie wynikowo, bo już widać, że mocno kurczy się biznesowo, traci płynność finansową, ubezpieczyciele tną limity na nich, na jaw wychodzą nieprawidłowości w obsłudze kontraktów dystrybucyjnych... Ciekawe kiedy zauważą to analitycy domów maklerskich? Emisja obligacji to najwyższa pora ku temu.
Ja juz kiedys jakies 5 lat temu rozmawialem z gosciem, ktory zna rzeczywistosc MCI i juz wtedy mowil mi, ze MCI to jest bankrut. Nie wiem jak to sie odnosi do ABC Data, ale kto wie..
spółka jest dochodowa, nie ma straty netto tylko zysk, rok zamknie przyzwoitych wynikiem. Oczywiście możesz napisać że akcje powinny kosztować max 2 zł.
devil zaklinasz rzeczywistość wbrew faktom, kiedys z jankiem otwieraliście szampana i pisaliscie o 6 zetach, gdy fundy uciekajac z insiderami, podpompowały i poubierały ulicę na górce
teraz zaklinasz rzeczywistość o 4 zetach na koniec roku
credos ma rację (podobnie jak kolega o nicku "nikt") i zwięźle ujął istotę rzeczy
szkoda tylko, że na forum tak niewiele jest wpisów osób faktycznie znających sytuację abc i mci od środka
spadki są od dawna, trend jest jednoznaczny, a podbitki małymi paczkami tylko potwierdzają, że sypacz(e) mają jeszcze sporo waloru do upłynnienia
na odrobienie strat przyjdzie chyba długo poczekać
Nie wiem ilu, ale wiem że z Czechowiczem bardzo trudno się współpracuje, dlatego min odeszła pani Stelmach z MCI. Ludzie mówią to samo o współpracy z nim.
a Ty widzę że znalazłeś mesjasza wszechwiedzącego :) ok to Twoja sprawa. Dalej uważam że 6 zł zobaczę, co znaczy szybko ? musi ruszyć hossa na szerokim, wtedy będą wyższe wyceny. Mnie się nie spieszy, od stycznie zaczynam dokupywać. A Ty wypytujesz jak dziecko o kwestię prezia z czech który coś zwalił, to już było podane w wynikach i wszyscy oprócz Ciebie wiedzą że zdyskontowane. Pisano o tym że zdarzenia jednorazowe. Powiem że to dla mnie chore, bo każdy klient jest ubezpieczany, widać było inaczej.
jeśli chodzi o ubezpieczenia to podobno właśnie ABC ma problem z ubezpieczycielami. Są cięte limity (AB i Action nie mają takich problemów, o Asbisie nic nie wiem) Takie sprawy nigdy nie są jawne i wychodzą dopiero przy upadłościach. Tak było np w przypadku Domexu Sandomierz
ABC poinformowała o zwrocie VAT (70mln )Nie wiadomo za jaki to okres. Pytanie: czy dostali zwrot bo podstawili gwarancje bankowe. Wcale nie musi sprawa zakończyć się zwrotem, może się okazać w przyszłym roku, że trzeba będzie te 70 mln wydać. A trzeba pamiętać że w II kwartale zarobili 11 mln z czego 8 z rozwiązania rezerwy na ZAIKS Swoja drogą z ZAIKSEM to też dziwna sprawa. Sprawa jest na etapie postępowania sądowego, jednak ABC Data uznała, że taka rezerwa nie jest zasadna i zaksięgowała w poczet zysku dodatkowe 8 mln zł. (i stąd 11 mln za II qw) ZAIKS maja na 100% przegrany, bo byli jedyną spośród giełdowych Action, ABC ,Komputronik, ASbis /odpowiednie raporty emisyjne i giełdowe/ która nie zawarła ugody z ZAIKS-em i to od początku (!) PŁACI TYLKO małą część (chyba ok. 30%) tego co powinna, bo ABC sama wymyśliła, że reszta się nie należy (to nie żart!). Stąd obecna sprawa przed sądem....
Z tym ZAIKS-em to ciekawe, nie slyszalem o tym. Co do zwrotu vat pytałem o kontrole podczas prezentacji wyników i padla odpowiedz ze to juz za nimi i obecnie zadne kontrole prowadzone nie sa
skoro jest tak super to czemu nie ma chetnych na kupno? cala branza huczy od plotek o utracie kontraktow.... cos strasznie cicho o colorovo..., ekspansji w Niemczech- czy sa w ogole jakies kontrakty na ten rymek? kiedy konczy sie kadencja obecnej pani prezes? podobno nastapila fala zwolnien ... pisza o tym i o paru ciekawych tematach na forach branzowych....
dewilek to nie tak, za darmo nikt im kaski dac nie chce a oni za duzo nbie chcą zaplacic tylko co znaczy za mało za duzo? byc moze za duze ryzyko kupowac te obligacjie i tyle . J ak widac po kursie rozowo nie jest od dobrych kilku miesiecy i jak narazie nie widac swiatelka w tunelu. Cekam , trzymam tyle ze sprzeczne mysli sie ze sobą scierają
zobacz dewil kurs schodzi coraz ni zej i nizej nie ma nawet korekcyjnego odbicia to nie moze byc przypadEK. Az sie boje myslec co dajej jesli wyniki za 4 kw okazą sie podobne do tych za 3.Zeby nie ta dywidenda.zresztą ktorą juz dawno szlag trafił biorąc pod uwage srednia zakupu do aktulanej ceny w dniu wypłaty dawno bym sie pozbył akcji a teraz wypada czekac chyba na cud bo nie widac pozytywnych informacji majacych wplyw na poprawe kursu.Jak widac zarzad nie ma nam akcjonariuszom nic pozytywnego do powiedzenia niestety i taka jestprawda na dzisiej.
Faktycznie 0 popytu, tylko 150k akcji się przemieliło do tej pory :-) Inna sprawa, że ludziska mają okazję to stratę realizują aby podatków nie popłacić w tym roku.
co do straty to jedynie dotyczy tych co zarobili, może na innym walorze. Popyt się jakiś zaczął ujawniać od kilku sesji ale sprzedający dyktuje warunki cały czas.
Dnia 2014-12-18 o godz. 14:21 ~olek napisał(a): > trzeba rozróżnić prawdziwy popyt od przewalanki, to dwie różne > sprawy... realizowanie straty tłumacz sobie tak dalej a daleko zajdziesz
jesli nie ma trupa w szfie to nie wydaje mi sie ze sypanie jeszcze dlugo potrwa, dotychczasowe zyski są i tak wieksze niz w ubiegłym roku a kurs na rocznym minimum , dwusesyjne odreagowanie pewnie niebawem
Nie rozumiem dlaczego ABC wciaz walczy z minimami skoro najgorsze juz dawno za nami. Wszystkie wskazniki finansowe na zielono. Wskazniki AT przechylaja sie w nasza strone.
Robiny robote na wschodzie europy i w panstwach baltyckich. Jak dla mnie w perspektywie nastepnego raportu bedzie powrot do 3-4 zlotych.
Dnia 2018-05-31 o godz. 12:08 ~Kootasitelko napisał(a): > Nie rozumiem dlaczego ABC wciaz walczy z minimami skoro najgorsze juz dawno za nami. Wszystkie wskazniki finansowe na zielono. Wskazniki AT przechylaja sie w nasza strone. > > > > Robiny robote na wschodzie europy i w panstwach baltyckich. Jak dla mnie w perspektywie nastepnego raportu bedzie powrot do 3-4 zlotych.
tu wielu tego nie rozumie od lat... i wielu myśli życzeniowo podobnie zaklinając rzeczywistość, patrząc na wyreżyserowane wskaźniki... ale rynek dyskontuje wszystko i to rynek ma zawsze rację... a rynek nie ufa spółce, zaś twoje optymistyczne spojrzenie... - jest twoje...
tu już rok temu w maju czerwcu widzieli - co najmniej! - 2,50 a nawet 3 zeta... i co? i mimo wyników, dywidend itd. itp. kurs sztucznie podtrzymywany podbitkami z trudem utrzymuje się w pobliżu 1,90...
Oj wykresik, zero merytoryki u Ciebie. Żal mi, musisz mieć smut e życie.
Chciałbym widzieć tFojOM tFaSZ gdy pociąg bedzie jechal a ty bedziesz stal naa peronie. 2.5 i 3 nalezy sie jak psu buda. Raport bardzo dobry, wzrost sprzedazy i wysoka marza przy jednoczesnym wejsciu w produkty wysokomarzowe takoe jak dedykowane chmury. Do tego dywidenda i nowe rynki.