• UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~prom [178.235.126.*]
    Na to pytanie nie udzielimy tu odpowiedzi. Jednak zwróćmy uwagę na 3 raporty które dzisiaj się pojawiły.

"Zmiany w składzie Rady Nadzorczej Emitenta"
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Zmiany-w-skladzie-Rady-Nadzorczej-Emitenta-7222047.html

Jakoś nikt się nad tym nie pochylił, a tutaj nam wzięty prawnik z Katowic wskoczył, i to na wniosek samej spółki. Po co na co dlaczego?

"Nabycie 100% udziałów w spółce Uboat Finance sp. z o.o."
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Nabycie-100-udzialow-w-spolce-Uboat-Finance-sp-z-o-o-7222055.html

Ja prywatnie oceniam to jako pozytywne info. W branży przeterminowane należności to standard (i plaga) więc niech spółeczka z grupy windykuje, tym bardziej że się w tym specjalizuje. Majątku nie zapłacił bo tylko 50k. Jeśli wierzyć to spółka ma jakiś spory kilkunastomilionowy portfel wierzytelności a to można nawet sprzedać w razie czego.

"Oświadczenie Zarządu"
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Oswiadczenie-Zarzadu-7222067.html

To mocne info. Prywatnie nigdy mi się nie podobało ABS, ani obecność ani to że robią kuku we własnym gnieździe. Uderzanie że bronią drobnych jest nawet śmieszne bo nie mamy tutaj free floatu 80% tylko ok. 20%. Co się stało do końca nie wiemy i można spekulować że albo oni coś w spółce wynaleźli albo chcieli namieszać, przejąć władzę czy ograniczyć rozwój spółki. I na dwoje babka wróżyła czy prezes obejmując akcje (i uwalając kurs żeby nie płacić po 6 zł) ratował swój tyłek czy ratował spółkę. Prywatnie dzisiejsze oświadczenie mnie przekonuje, gdyż miałem pewne swoje teorie i zdania nie zmieniłem, można porównać z innymi wątkami. Kapitalizm i konkurencja są wyniszczające, a najbardziej wkurza fakt że zamiast skupiać się na rozwoju firmy to trzeba się z wszystkimi użerać. Każdy kto w życiu miał choć DG zrozumie.

Dalej, te szumne zapowiedzi jeśli prawdziwe mogą zmienić obraz i postać spraw. I jest bardzo proste jak to można zweryfikować, już nawet częściowo a wkrótce także pewnie w całej krasie. Czy prezio ściemniał czy jednak nie.
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~prom [178.235.126.*]
    Moja weryfikacja jest taka: biorę info z raportów chronologicznie i porównuję. Czy jedno popycha drugie czy też mu przeczy.

"Przyjęcie przez Zarząd Planu Rozwoju na lata 2014-2017"
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Przyjecie-przez-Zarzad-Planu-Rozwoju-na-lata-2014-2017-3161446.html

"Rozwój geograficzny (pozyskiwanie partnerów na nowych rynkach, akwizycje)
    Główne założenia Strategii:
    * Wprowadzanie do oferty nowych produktów i usług (w tym m.in. ubezpieczenia, usługi finansowe)
    * Rozwijanie nowych obszarów biznesowych (tworzenie nowych jednostek biznesowych, akwizycje)
    * Realizacja synergii kosztowych i przychodowych na każdym obszarze funkcjonowania Grupy Uboat-Line przez wszystkie spółki.
    "

"Informacja Zarządu nt. sytuacji Spółki oraz jej sytuacji finansowej"
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Informacja-Zarzadu-nt-sytuacji-Spolki-oraz-jej-sytuacji-finansowej-3195691.html

"Oświadczenie Zarządu"
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Oswiadczenie-Zarzadu-7222067.html

To znaczy jeśli pisze w strategi że zrobi tak a tak, i tak zrobił to mówił prawdę i zaliczamy to na plus. Jeśli twierdzi że sytuacja finansowa spółki jest dobra a raporty kwartalne to minimum potwierdzają, to do przodu.

Dlatego są proste punkty weryfikujące:
    * czy wykupi choć część obligacji jak zapowiadał?
    * czy dokona akwizycji innej spółki skoro pisze że negocjują kontrakt?
    * czy powoła do życia kolejne spółki o których pisze (inwestycje, nieruchomości) ?

Święta za pasem, prywatnie moja inwestycja to 1-2 lata nawet, ale daję na częściową weryfikację tych punkcików czas do wiosny.
    (przeklejam sobie wpis z innego wątku bo tu póki co spamu nie ma)

Wiem tyle - zawsze będziecie tracić jak będziecie słuchać filozofów z Parkietu, Bankiera i Onetu którzy liczą przepływy i odpływy, którzy liczą procenty, którzy rysują świeczki i którzy mają sygnały bo przecinają się dwie linie.

Trzeba trochę czytać między wierszami i jak wszędzie mieć (uczyć) się wyczucia tematu. Łapać trochę rzeczy z otoczenia. Nie jest chore że interesujesz się spółką bo ona nie radzi sobie albo upadnie? Zajmuj się tym w co wierzysz że będzie działać, a na giełdzie przynosić zyski. Jak można w ogóle myśleć że skoro gospodarka się rozkręca a kasa z Unii zaraz zacznie płynąć (a poprzednia dała kopa bo i drogi powstały i terminale przeładunkowe itp) to że taki Uboat który na NewConnect za bardzo konkurencji nie ma upadnie? Że co, nie będą osób, towarów i tirów wozić promami?

Otwórz żesz ten raport i jak policzysz przepływy zyski i straty zapoznaj się ze stronami np. 7-8 żeby dowiedzieć się nieco więcej czy spółka się zajmuje. Przekartkuj żeby zobaczyć że tam jest klika spółek, które mogą się świetnie uzupełniać np. Logistic i Finance. Poczytaj i pomyśl czy tam się tak dzieje - jest efekt synergii. A jeśli już liczysz, to czy spółce są więcej winni (należności) czy spółka jest dłużna więcej (zobowiązania).

Sprawdzać czy info popycha jedno drugie, brać pod uwagę sytuację. Prezio ma i tak przechlapane jeśli chodzi o opinię to chyba by się nie wygłupiał publikując "oświadczenie" że myśli o deweloperce. A co dziś spłynęło? Info o walnym z uchwałami o rozszerzeniu działalności. Info popycha info, okej można mieć wątpliwości jeszcze. Ale jak spłynie że założyli spółkę zoo i mają faktycznie projekt i pozwolenie na budowę to ... no.

A poza tym tak po ludzku: żyj i pozwól żyć.

Kolejno straszą już dodrukiem za 8,5 mln zł. Jest w uchwale że to w ciągu 3 lat! Może ale nie musi. Prywatnie uważam że skorzysta - bo przy takim rozmachu tj. kwartał do kwartału +193% będzie potrzebne dokapitalizowanie.

I teraz znowu prosta sprawa i weryfikacja, czy będzie jazda że sprzeda akcje bieżące i uzbiera gotówkę na nowe (co wiadomo że mu tego nikt już nie wybaczy) czy pozyska inaczej. Nowe kilka milionów akcji, a jaki problem jeśli ktoś da w zamian gotówkę? Są spółki co mają miliardy akcji a wchodzi inwestor do drukuje kolejne setki milionów. Ktoś kto objął akcje za gotówkę po 5 zł jak urosło mu na 10 zł to ma prawo i możliwość wprowadzić do obrotu i sprzedać chyba nie?
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~gość [213.158.218.*]
    kolejne akcje są do objęcia za wkłady niepieniężne, więc prosta odpowiedz; kot za 1 mln, a 2 psy za 3mln. Pełna żenada. Tutaj już jest samo napędzające koło zadłużenia, które rośnie z miesiąca na miesiąc a Prezio planuje kolejne.
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~ktjctcktkg [89.161.20.*]
    Fakt mogą to być koty i psy, ale np. skoro u.logistyczne czyli transport zaczynają rozwijać to równie dobrze kotami mogą być ciągniki siodłowe, a psami naczepy to ja osobiście nie mam nic przeciwko takiemu zwierzyńcowi za parę akcji
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~gość [213.158.218.*]
    a wiesz ile kosztuje ciągnik i naczepa? I skąd niby firma je zabierze, albo za co kupi. Zadłużenie firmy jest bardzo duże do spłaty w niedługim czasie 8,5 mln. Wiec pytam za co firma kupi jak musi teraz dobrze kombinować aby pozyskać środki na spłatę obligacji.

Jesteś albo głąb albo kłamca albo złożenie obu.

Cytuję: "5. Akcje emitowane w ramach kapitału docelowego mogą być obejmowane w zamian za wkłady pieniężne lub wkłady niepieniężne."

Jak ci tutaj kolega napisał wkładem może być przyczepa i ciągnik tzn. jak ktoś da przyczepę+ciągnik za akcje to jest w porządku, więc nie wal w głupa i nie pytaj "I skąd niby firma je zabierze, albo za co kupi".

Wkładem niepieniężnym może być np. nieruchomość. Więc z całego serca życzę Uboatowi nieruchomości, na której można zrobić zastaw czy hipotekę i uzyskać kredyt obrotowy przykładowo.
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~deni [79.184.126.*]
    wyniki lepsze niż Orzeł wieścił więc mogą być impulsem dla popytu

Nie ma co się podniecać kursem 90 ani panikować kursem 60. Bajki o niewidzialnej ręce rynku można sobie wsadzić. Tutaj widzialną łapą nie ręką jest prezes a i ABS czy jakiś fund może pięść pokazać. Nie ma też żadnej tajemnicy że jak pojawi się info o deweloperce to kurs szybko dogoni 90 zresztą może nawet i 1,00 a jak się coś spieprzy to i 60 w dół na 50 może przebić. Giełda, nie?

Prywatnie ani drgnąłem. Czekam na info i rozwój sytuacji. Okres gorący raportowy powoli mija, komu nie podobało się to sprzedał kto się zainteresował kupił.

A tak z innej beczki: wchodzę na Newconnector.pl poszukać coś o spółce, tam jest zamieszczony m.in. ten płaczliwy wywiad z prezesem ABS Investment jaki to Uboat zły, i kurde co widzę w nagłówku tego serwisu?
    Partnerzy strategiczni (=sponsorzy) ABS Investment i Beskidzkie Biuro Consultingowe S.A (zależne od ABS), no to mnie krew zalała.

http://newconnector.pl/partnerzy

Aha, jest jeszcze jedna rzecz mocniejsza niż te co opisywałem wcześniej. Jeśli się spełni to przykryje swoim blaskiem wszystko :-)

Czytamy niedawne oświadczenie prezesa:
    "Obecnie Uboat -Line S.A. jest w trakcie negocjowania kontraktu zmierzającego do przejęcia dużej spółki, wraz z kontraktami które w istotny sposób wpłyną na poszerzenie rynków dla działalności Uboat-Line S.A. Kontrakt opatrzony jest klauzulą poufności oraz zawiera istotne informacje ,które uznane są za tajemnice handlowe."

I znowu, prosta weryfikacja, czy spłynie info o tym. A jeśli spłynie to wiadomo co ... Życzę wytrwałości i powodzenia.
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~Gość [213.158.218.*]
    Tak słyszałem od ludzi z otoczenia prezia ze chciał przejąć firmę swojej żony, ale ta sie nie zgodziła...

Proponuję kilka razy przeczytać ostatni raport ze spółki
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/UBOAT-LINE-Odpowiedz-na-pytania-akcjonariuszy-zadane-na-Nadzwyczajnym-Walnym-Zgromadzeniu-dnia-4-listopada-2014-roku-7224302.html

Uważam, że w połączeniu z ostatnimi oświadczeniami zarządu miażdży on wszystkie zarzuty, manipulacje i próby zgnojenia spółki.
    załącznik pdf
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/archive/info/attachment/17957022,ubt__odpowiedzi_na_pytania_akcjonariuszy_2-0.pdf,20141118/
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~ŁódkaBols [193.24.245.*]

ja tu tez widze przyszlosc wiekszosc chyba nie kuma co tu sie dzieje a co bedzie sie dzialo
  • Re: UBOAT - kupować czy sprzedawać ? Autor: ~prom [88.156.227.*]

Teraz święta i jakieś dziwne spadki potem wzrost. Dajmy spokój w ten okres.
    Obligacje zapadają w kwietniu 2015, dajmy trochę czasu.

Proponuję wchodzić albo zrównać do jakiejś części kapitału żeby nie było że potem naganiałem czy ktoś zastawił chałupę. I czekać na realizację strategii "czy info popycha info".

Wesołych święta, zysów w nowym roku. Pozdrawiam.
[x]
UBOATLINE 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.