Wszystko się zgadza, z tym że zostało wniesione to aportem. Upraszczając "ONI" to mieli w akcjach, o których my wiedzieliśmy. Pytanie na dziś co dalej z nową spółką???
Zgadza się. Tylko co z tego???? Ja zakładam spółke X i wnoszę swoje akcje AER aportem wyceniając je na milion. Pytanie czy spółka X jest warta milion???
Dnia 2014-10-09 o godz. 19:54 ~maro66 napisał(a): > Zgadza się. Tylko co z tego???? > Ja zakładam spółke X i wnoszę swoje akcje AER aportem wyceniając je na > milion. > Pytanie czy spółka X jest warta milion???
Jeżeli bazujemy na tym przykładzie to uważam że Pana akcje AER są warte więcej niż milion :-) ale rozumiem że nie o to chodziło Panu pisząc to.
To na jakiej podstawie zostały wycenione ich udziały w spółkach, badając przykład INDATY to AER wycenił akcje na 2,47 zł więc może po wycenie rynkowej, a reszta? Dosyć duża wycena Positive Technology. W każdym razie wygląda to ok i troche tajemniczo.
Dnia 2014-10-12 o godz. 08:48 ~LOLEK napisał(a): > Dnia 2014-10-09 o godz. 20:27 ~maro66 napisał(a): > > Jest to większa niewiadoma, jak sobotni wynik z Niemcami :) > > wynik meczu z Niemcami juz znamy :-)
No to teraz czakamy na historyczne poziomy na AER...........:)
Dnia 2014-10-09 o godz. 20:28 ~rr napisał(a): > bo nic sie nie zmienilo, poza konsolidacja spolek pod jednym szyldem
Ale poza akcjami INDATY które w jakiś tam sposób mogliśmy wycenić chociażby po cenie rynkowej to nie bardzo mogliśmy wycenić Seoway, Positive Technology, HPS Group a zostało nam to podpowiedziane, tylko w jaki sposób została zrobiona ta wycena, czy to wycena realna???
przesledz komunikaty to sie dowiesz skąd taka a nie inna wycena, większość spółek dostawała dotacje, były to wejścia z reguły ileś tam procentowe, pozostałe części spółek obejmowane były przez osoby prywatne w zamian za 'know-how' i robociznę.
Wycena jest księgowo poprawna a stan faktyczny trudno stwierdzić, tam może być ciągle sporo gotówki do wykorzystania.
Co teraz mogą zrobić, to przy obecnej wycenie poszukać kilku inwestorów, zwielokrotnić kapitalizację i wpuścić spółkę z grubej rury bezpośrednio na GPW.
To ja dobrze wiem skąd była kasa na inwestycje, zbierałem akcje po troszkę przez 3 lata. Jakby nie patrzeć to te inwestycje przyniosły juz bardzo dobre rezultaty.
Zakładając że ten Univers Rainvest jest tyle wart ile za niego dali to myślę że dobrze zrobili dając min. aportem Indate. Ostatnio spółki które przeszły z NC na główny rynek spadają więc Indata pewnie też spadnie