popieram na całej rozciągłości - chwilowa euforia, a później dół ,wyniki kiepściutkie a zobowiązania większe bo 20 mln emisja obligacji plus od kredytu na 30 baniek bank przytuli więcej procent na odsetkach niż od 50 mln obligacji płacili
jakby nie było ja trzymam, i jak spadnie na 12 to i lepiej dla osób które chcą jeszcze dokupić (jak ja:) ). daję sobie czas do wyników za 1 kwartał 2015 wiec jeszcze sporo czasu, bo już wtedy powinno być coś widać czy inwestycje 2013/2014 były trafione i czy będzie z tego kaska. Jeżeli będzie (a tak coś czuję - moje subiektywne odczucie) to lepiej być już na pokładzie z pokaźnym pakietem akcji, niż potem kupować, gdyż zebrać choćby 2-3tyś akcji mobruka to wywindowanie ceny o kilkanaście procent, a wtedy to pewnie i kilkadziesiąt.
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 27 / 2014 Data sporządzenia: 2014-09-30 Skrócona nazwa emitenta MO-BRUK S.A. Temat Informacja o wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w sprawie ze skargi Mo-BRUK SA na bezczynność i przewlekłość postępowania Burmistrza Gogolina. Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu: Zarząd Mo-BRUK SA informuje, że Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie w dniu 30 września 2014 roku ogłosił wyrok w sprawie ze skargi Mo-BRUK SA na bezczynność i przewlekłość postępowania Burmistrza Gogolina w przedmiocie rozpoznania wniosku o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia pn. "Budowa zakładu produkcji paliw alternatywnych wraz z instalacją produkcji energii cieplnej i podsuszania paliw alternatywnych".
Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że Burmistrz dopuścił się bezczynności z rażącym naruszeniem prawa i przewlekłości z rażącym naruszeniem prawa w zakresie prowadzenia przedmiotowego postępowania, wskutek czego Zarząd Mo-BRUK zmuszony został zmienić plany inwestycyjne. Ponadto NSA nałożył na Burmistrza Gogolina grzywnę i zasądził koszty postępowania sądowego. Wyrok jest prawomocny.
Skarga Mo-BRUK S.A. dotyczyła projektu inwestycyjnego, o którym Emitent informował w dokumencie informacyjnym dot. wprowadzenia obligacji serii A na GPW Catalyst z dnia 02.11.2011 oraz prospekcie emisyjnym z dnia 15.03.2012. Zarząd Mo-BRUK zamierzał w ww. lokalizacji wybudować nowy zakład do przerobu 200 tys. ton odpadów, który docelowo miał zatrudniać ok 50 pracowników. Na realizację projektu w Górażdżach Zarząd Spółki pozyskał dotację PARP w kwocie 27,8 mln zł, co stanowiło 60% kosztów kwalifikowanych. Łączne planowane nakłady inwestycyjne na budowę zakładu wynosiły 63,5 mln zł. W wyniku niezgodnego z prawem działania Burmistrza Gogolina Spółka utraciła dotację PARP.
W związku z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego Zarząd Mo-BRUK SA przystępuje do oszacowania wartości szkody wyrządzonej działaniami Burmistrza i dochodził będzie odszkodowania od Gminy Gogolin.
A ja jestem sceptycznie nastawiony. Dobrze miałobyć już rok temu. Akcje cały czas na niziutkim poziomie. Gdzie im do czasów gdy były po 130 zł. Przepychanka z Garwolinem trwać będą latami, zyski z ostatnich miesięcy znacznie mniejsze niż zakładane, nowe kredyty na zrolowanie które trzeba będzie spłacać, a są pod hipotekę nowych zakładów które nie wiadomo czy ruszą. Życzę im jak najlepiej, ale suchych faktów nie da się oszukać, dlatego ja out.
Wyniki można interpretować dwojako. Skoro mieli spory przestój w inwestycji i stracili dotację a jednak inwestycja została dokończona to trzeba było za to zapłacić. kasa, która powinna zostać w spółce została przeznaczona na co innego, ale możliwy pozew i zwrot choć części tej kasy to juz jest dla spółki dużo, plus to że inwestycje powinny zacząć na siebie zarabiać a to zobaczymy dopiero za jakiś czas.
Dlatego uważam że teraz jest idealny moment do wejścia.