• mo bruk Autor: ~mico [109.196.121.*]
    i co dalej z mo-brukiem
  • Re: mo bruk Autor: ~ttt [83.14.247.*]
    Moim zdaniem chwilowy wzrost na fali przyznanych kredytów, apotem powrót do 12 zł.
  • Re: mo bruk Autor: ~slash [178.212.163.*]
    popieram na całej rozciągłości - chwilowa euforia, a później dół ,wyniki kiepściutkie a zobowiązania większe bo 20 mln emisja obligacji plus od kredytu na 30 baniek bank przytuli więcej procent na odsetkach niż od 50 mln obligacji płacili
  • Re: mo bruk Autor: ~sth2die4 [217.153.133.*]
    jakby nie było ja trzymam, i jak spadnie na 12 to i lepiej dla osób które chcą jeszcze dokupić (jak ja:) ).
    daję sobie czas do wyników za 1 kwartał 2015 wiec jeszcze sporo czasu, bo już wtedy powinno być coś widać czy inwestycje 2013/2014 były trafione i czy będzie z tego kaska.
    Jeżeli będzie (a tak coś czuję - moje subiektywne odczucie) to lepiej być już na pokładzie z pokaźnym pakietem akcji, niż potem kupować, gdyż zebrać choćby 2-3tyś akcji mobruka to wywindowanie ceny o kilkanaście procent, a wtedy to pewnie i kilkadziesiąt.
  • Re: mo bruk Autor: ~mico [109.196.121.*]
    Ja zostaje i nie sprzedaje
    KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
    Raport bieżący nr 27 / 2014
    Data sporządzenia: 2014-09-30
    Skrócona nazwa emitenta
    MO-BRUK S.A.
    Temat
    Informacja o wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w sprawie ze skargi Mo-BRUK SA na bezczynność i przewlekłość postępowania Burmistrza Gogolina.
    Podstawa prawna
    Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
    Zarząd Mo-BRUK SA informuje, że Naczelny Sąd Administracyjny w Warszawie w dniu 30 września 2014 roku ogłosił wyrok w sprawie ze skargi Mo-BRUK SA na bezczynność i przewlekłość postępowania Burmistrza Gogolina w przedmiocie rozpoznania wniosku o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji przedsięwzięcia pn. "Budowa zakładu produkcji paliw alternatywnych wraz z instalacją produkcji energii cieplnej i podsuszania paliw alternatywnych".

Naczelny Sąd Administracyjny stwierdził, że Burmistrz dopuścił się bezczynności z rażącym naruszeniem prawa i przewlekłości z rażącym naruszeniem prawa w zakresie prowadzenia przedmiotowego postępowania, wskutek czego Zarząd Mo-BRUK zmuszony został zmienić plany inwestycyjne. Ponadto NSA nałożył na Burmistrza Gogolina grzywnę i zasądził koszty postępowania sądowego. Wyrok jest prawomocny.

Skarga Mo-BRUK S.A. dotyczyła projektu inwestycyjnego, o którym Emitent informował w dokumencie informacyjnym dot. wprowadzenia obligacji serii A na GPW Catalyst z dnia 02.11.2011 oraz prospekcie emisyjnym z dnia 15.03.2012. Zarząd Mo-BRUK zamierzał w ww. lokalizacji wybudować nowy zakład do przerobu 200 tys. ton odpadów, który docelowo miał zatrudniać ok 50 pracowników. Na realizację projektu w Górażdżach Zarząd Spółki pozyskał dotację PARP w kwocie 27,8 mln zł, co stanowiło 60% kosztów kwalifikowanych. Łączne planowane nakłady inwestycyjne na budowę zakładu wynosiły 63,5 mln zł. W wyniku niezgodnego z prawem działania Burmistrza Gogolina Spółka utraciła dotację PARP.

W związku z wyrokiem Naczelnego Sądu Administracyjnego Zarząd Mo-BRUK SA przystępuje do oszacowania wartości szkody wyrządzonej działaniami Burmistrza i dochodził będzie odszkodowania od Gminy Gogolin.
  • Re: mo bruk Autor: ~ttt [83.14.247.*]
    A ja jestem sceptycznie nastawiony. Dobrze miałobyć już rok temu. Akcje cały czas na niziutkim poziomie. Gdzie im do czasów gdy były po 130 zł. Przepychanka z Garwolinem trwać będą latami, zyski z ostatnich miesięcy znacznie mniejsze niż zakładane, nowe kredyty na zrolowanie które trzeba będzie spłacać, a są pod hipotekę nowych zakładów które nie wiadomo czy ruszą. Życzę im jak najlepiej, ale suchych faktów nie da się oszukać, dlatego ja out.
  • Re: mo bruk Autor: ~fighter [91.231.45.*]
    Niech walczą. Wyniki póki co są słabiutkie. Sprawa obligacji też nie wpłynęła chyba pozytywnie na ich wizerunek.
    Wyniki można interpretować dwojako.
    Skoro mieli spory przestój w inwestycji i stracili dotację a jednak inwestycja została dokończona to trzeba było za to zapłacić.
    kasa, która powinna zostać w spółce została przeznaczona na co innego, ale możliwy pozew i zwrot choć części tej kasy to juz jest dla spółki dużo, plus to że inwestycje powinny zacząć na siebie zarabiać a to zobaczymy dopiero za jakiś czas.

Dlatego uważam że teraz jest idealny moment do wejścia.
[x]
MOBRUK -2,85% 307,00 2025-12-08 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.