Krótko mówiąc: podzwonne dla vedii. Przychody za 2Q 2014 wyniosły 10% przychodów za 2Q 2013. Komentarz zbędny. Z tych mikrusieńkich przychodów lwia część to fakturowanie wewnątrz grupy kapitałowej. Realna sprzedaż prawie żadna. Jak już wielokrotnie pisałem, rynki ukraiński i rosyjski przestają istnieć dla vedii. A tym samym vedia przestaje istnieć w obecnej formule.
Strata a 2Q wyniosła 300k. Skumulowana wartość strat od początku istnienia vedii wynosi już blisko 3.5 mln. To jak wyrok śmierci. Zainfekowana bajerem dwóch starych wyjadaczy inwestorska młodzież powinna sobie teraz wyobrazić, ile lat musi vedia przynosić zyski (czy to w ogóle możliwe?), żeby pokryć te straty...
Oczywiście, po co przynosić zyski i płacić podatki, lepiej robić kolejne emisje i nabijać w butelkę naiwnych leszczy. Stąd też wkrótce informacje o emisjach, obligacjach, etc. Przewiduję, że gdzieś w II połowie 2015 ta pokraka dokona żywota.
Jeśli chodzi o obecną sytuację, źródło spadków upatrywałbym raczej w pośpiesznej wywalance znajomych królika, którzy weszli w ostatnie emisje, po czym już odebrali swoją kasę ze spółki (mechanizm jak na veno itp śmieciach), a teraz realizują zysk, co prawda niewielki, ale jak vedia padnie, to i takiego nie będzie...
Zapraszam do dyskusji, ale ludzi na poziomie, a nie jakiś tępawych frustratów. Gdzie są heroldzi wspaniałej przyszłości vedii: jazzy, oldboy i tym podobni ściemniacze?..
może generować zysk osobom, które objęły akcje po 38 gr ZA GOTÓWKĘ? wiem, że moje pytanie może wydać ci się naiwne, ale po prostu tego nie rozumiem. Okłamali nas w komunikacie? Cięzko pracuję i nie chcę marnować pieniędzy. Szukam solidnych spółek dobrze zarządzanych. PB dał im tytuł biznesmena roku. Robią nowoczesne rzeczy. Dlaczego notowania tak lecą?
A na Petrolu jak było? Obierali emisje po 10 zł a potem wywalali po 2 zł. Dziś Petrol jest już po 0,18 zł. Do niedawna bylem na vedii, bo wierzylem w jej produkty i w ogóle w tą spółkę. Ale się poddałem i jak widzę po dzisiejszym kursie - byla to słuszna decyzja. Teraz zaglądam tu w sumie gościnnie, chyba nawet z sentymentu... Ale niestety - jeśli chodzi o kasę, to "cyk walenty, na bok sentymenty".
pytanie trochę w innym temacie,chodzi mi o to czy zarząd powinien poinformować o jakiejkolwiek zmianie w ilości akcji ( tych co maja ponad 5%) czy tylko jeśli przekroczą progi procentowe. Chodzi mi o sytuację po wyjściu mWealth Management S.A. i Rymaszewskiego
mWealth nie ma 5%. https://www.bankier.pl/wiadomosc/VEDIA-S-A-Wykaz-Akcjonariuszy-posiadajacych-co-najmniej-5-liczby-glosow-na-ZWZA-Spolki-w-dniu-08-08-2014-r-3184383.html
Gdyby miał i sprzedał/dokupił, należy o tym poinformać.
Dnia 2014-08-21 o godz. 16:42 ~ed napisał(a): > mWealth nie ma 5%. > https://www.bankier.pl/wiadomosc/VEDIA-S-A-Wykaz-Akcjonariuszy-posiadajacych > -co-najmniej-5-liczby-glosow-na-ZWZA-Spolki-w-dniu-08-08-2014-r-3184383.htm > l > > Gdyby miał i sprzedał/dokupił, należy o tym poinformać.
że nie ma to wiem, chodziło mi o to czy po wyjściu mWealth i Rymaszewskiego jeśli ktoś z akcjonariuszy mających powyżej 5% dokupił o nich chociażby 1 akcję to czy musiał o tym informować, czy tylko w momencie przekroczenie progu 10%, 15% itd ??
widzę, że naiwnych skłonnych do wrzucenia swojego kapitału w to bagno - sukcesywnie ubywa. Gdybym był zarządzającym taką spółką - po takim raporcie - zapadłbym się pod ziemię. W większości polskich spółek za sterami zasiadają ludzie bez krzty godności
Zajrzałem tu sentymentalnie po trzech latach i zainteresowało mnie zdanie: "odebrali swoją kasę ze spółki (mechanizm jak na veno itp śmieciach)" . Mógłbyś szerzej na ten temat? Pytam bez złośliwości, Vedii nie mam i nie będę miał.
a aj tradycyjnie wierzę,że zarząd coś wymysłi i zaraz sie karta odwróci, sytuacja na ukrainie wpłynęła fatalnie na spółkę, ale jestm przekonany,że wyjda z kryzysu i to mocniejsi niżby się kto spodziewał, a taka cena za akcję to sytuacja warta zaryzykowania i kupna moim zdaniem.