Ale ch..nia. Jak ktoś jeszcze raz napisze, że spółka jest tania to walnę ze śmiechu. Dno to nie jest, bo jakiś zysk jest, ale cena za akcję powinna wynosić około 3zł.
Ta spółka może być ciekawą koncepcją inwestycyjną . Coraz bardziej mi się podoba . Wyniki w sumie za pierwsze półrocze tego roku o wiele lepsze niż w analogicznym okresie zeszłego roku . Spółka ostatnio tylko taniała na giełdzie więc przyszedł już czas na jakieś wzrosty . Tutaj pomierne rezultaty przyniesie rok przyszły gdyż w tym roku będzie zakup zorganizowanej części przedsiębiorstwa od cormaya i może jeszcze inne działania . Natomiast rok przyszły może już być ze wszystkimi aktywami i wtedy zobaczymy jaką to ma siłę . Ciekawe czy uda się jeszcze w tym roku wejść na rynek główny bo to też może pomóc . Koncernie diagnostyczny orphee przybywaj !
Pytanie do spółki: Skąd tak ogromny wzrost kosztów sprzedaży? Czy budujecie od zera sieć dystrybucji? Przychody co prawda wzrosły o ponad 60%, ale koszty wzrosły o 200%!!! Odpisy w Innovation to mydlenie oczu, one pożarły 400tys CHF, koszty wzrosły o 1mlnCHF. Koszty powinny wzrosnąć o wartość mniejszą niż wzrost przychodów, tylko wówczas spółka zarabiać będzie coraz więcej. Trzykrotnie wyższy wzrost kosztów prowadzić może w końcu do strat. No, ale o kosztach prezes się nie zająknął. Spójrzcie na zysk z działalności operacyjnej - ile to procent? 3,5% vs. 14% przed rokiem w najważniejszym miejscu tabeli. Dlaczego najważniejszym - bo zysk przekroczył 300tys. tylko dzięki tej ich tarczy podatkowej, a ona się kiedyś skończy i Orphee będzie spółką z rentownością EBIT 3,5%, a takie wyceniane są poniżej lub po wartości księgowej. Po wtóre przepływy z działalności operacyjnej - drugi super ważny punkt RZiS - ujemne jak ja p...lę!!! Spółka znów spala gotówkę i dlatego musi emitować akcje. I nie mówcie, że się rozwija, bo przepływy z inwestycyjnej są prawie na zero, czyli spółka spala gotówkę, nie inwestuje, koszty rosną szybciej niż przychody, a lekarstwem są emisje akcji. Dlaczego więc Orphee jest notowana z premią? Niestety to wie królik i jego znajomi i trzeba wierzyć, że 2q był chwilowym potknięciem. Tak, potknięciem, bo jeśli ktoś twierdzi, że te wyniki są dobre to powinien wrócić do szkoły średniej. Nie będę się już czepiał, że w tytule sprawozdania autor stwierdza, że kwartał trwał w Orphee od 1 stycznia do 30 czerwca. Może w Szwajcarii kwartały są dłuższe... Tam wszystko jest większe, dłuższe i lepsze... Rynek wycenił już przejęcie aktywów Cormay, bo Orphee jest notowana z premią.
Zgodzę się z Tobą zorro tylko w kwestii zwiększonego kosztu prowadzenia przedsiębiorstwa bo faktycznie koszty skoczyły . Natomiast co do przepływów pieniężnych to powiem tak : Przepływy pieniężne nawet wszystkie 3 ujemne mogą sugerować , że spółka spala gotówkę , ale jest to charakterystyczne dla spółek rozwijających się oczywiście na dłuższą metę może być to niebezpieczne ale teraz trzeba poczekać do końca transformacji by móc coś więcej powiedzieć o spółce . Jak rozmawiamy o przepływach pieniężnych to zwróć uwagę , że nawet kghm od czasu do czasu ma ujemne wszystkie 3 . Spółka orphee nawet jest notowana poniżej swojej wartości księgowej . Rynek jeszcze nie zdyskontował pojawienia się takich urządzeń jak hermes nie mówiąc już o blue boxie który się w końcu pojawi . To jest moje zdanie .
Oczywiście każdy ma swoje zdanie, a czas pokaże kto miał rację. Proszę zauważyć jedno: każdy kto czytał komentarz zarządu zauważył, że w kilku miejscach podaje się dane oczyszczone po odpisie w Innovation, ale nie oczyszcza się danych z wykorzystania przez spółkę z "tarczy podatkowej". A te wartości prawie się znoszą. Jeśli ktoś policzy rentowności bez uwzględnienia zarówno odpisu jak i tarczy to zauważy ogromny spadek rentowności EBIT i netto. Dla nas najważniejsze dane są bardzo kiepskie (wynik operacyjny i przepływy operacyjne - tych danych nie da się zafałszować i są one złe). Wynik netto jest zafałszowany, a komentarz do niego zmanipulowany. Być może gdyby ktoś zająknął się o wpływie wahań rubla, wpływie kryzysu w Rosji (o ile on jest), a może o budowie jakiejś sieci dystrybucji na nowych rynkach to bylibyśmy spokojniejsi. W świetle danych w RZiS 2q jest kiepski dla akcjonariuszy. Dobre jest to, że się zakończył. Pytanie o to czy koszty będą nadal tak ciążyły i czy nie są one wynikiem jakiś dziwnych przepływów między spółkami pewnie pozostanie bez odpowiedzi.
Poziom gotówki spada, bo spółka "spala" gotówkę. Jeszcze kilka takich kwartałów i potrzebne będą kolejne emisje. Zapala się na razie słaba żółta lampka ostrzegawcza. Najbardziej boję się niejasnych przepływów gotówki pomiędzy spółkami i drenowania jednej przez inną. Należy być czujnym.
Akcje zarejestrowane, ale ile z tego poszło do wystraszonej gawiedzi, a ile do instytucji oraz Cormay'a tego się nie dowiesz. Może ten Skrzyński poukłada im koszty i zakończy przejęcie Diesse. Do zarządzania spółkami giełdowymi trzeba mieć kwalifikacje i doświadczenie i chyba ktoś to w Orphee zrozumiał.
..zadałem pytanie przesyłając link nie do końca retoryczne, gdyż są terminy.... o ile ścisły był na okres nabywania uważam, ze termin 8 sierpnia na przypisania ich do właścicieli był obowiązkiem emitenta, a nie łaską o czym TT i Invista nie wiedzą, nie chca wiedzieć skoro do dnia dzisiejszego nie ma ich na kontach potencjalnych nabywców a wyraźnie zakreślono ten termin ....
tak, a makler z Invista nawet nie wie, że jest taki zapis w ofercie ORP i twierdzi, że do czasu rejestracji ich przez KDPW ich nie powinny być przydzielane a ponadto, że procedury w Szwajcarii i Polsce wydłużają etc. ...czy to jakiś szwindel? są to praktyki sprzeczne z prawem
obawiam się właśnie że z uwagi na to że jest to spółka szwjcarska , to dlatego to tak moze długo trwa. Faktem jest ,ze muszą akcje zostać zarejestrowane w KDPW. Ale na pewno zostały zarejestrowane w sądzie w Genewie, takze emisja została zalegalizowana.
Nie podoba mi sie jednak, jak któryś z kolegów tutaj napisał, spalanie gotówki przez Orphee. Od ubiegłego roku, jest to po około 5-6 mln. zł miesięcznie. Pewnie idzie to spłaty zobowiązań, ale wg mnie to spółka powinna pokrywać to z wplywów bieżących. W ten sposób to przejadają emisję z ubiegłego roku, która była na przejęcie Diesse.
Deczko nie kapuje ludzi co brali nową emisję. Przecież można było spokojnie z 20 000 akcji kupić z rynku kilka groszy niżej i jeszcze mieć możliwość na opylenia jakby kilka groszy odbiło. No duzi to może i chcieli mieć z kilkset kilosów więc jak take tanie to brali
... nie mogłem odszukać uchwały na emisję równoległą 1,7 akcji, które są przedmiotem naszej rozmowy, zatem jeżeli były one uchwalane z siedmio-milionowym pakietem to te akcje były już rejestrowane...być może coś przeoczyłem
8) Data ważności M emorandum oraz data, do k tórej informacje aktualizujące M emorandum zostały uwzględnione w jego treści Niniejsze Memorandum zostało opublikowane w dniu 17 lipca 2014 roku . Termin ważności Memorandum rozpoczyna się z chwilą jego publikacji i kończy się z Dniem Przydziału Akcji , tj. najpóźniej z dniem 8 sierpnia 2014 roku , a w przypadku odwołania przez Emitenta Oferty Publicznej lub skrócenia terminu przyjmowania zapisów na Akcje Oferowane ważność Memorandum kończy się z dniem podania do publicznej wiadomości informacji o tym fakcie w sposób określony w art. 47 ust. 1 Ustawy o Ofercie . Informacje aktualizujące zostały uwzględnione w jego treści do dnia17 lipca 2014 r
Akcje nie zostały przydzielone do 8 sierpnia??? Nie wierzę. Tym bardziej że nie było redukcji, więc każdy dostał tyle na ile się zapisał. Nie masz informacji o tym , nie poszedł komunikat o przydziale??????naprawdę??
a kiedy będą zapisane na rachunkach.. to zupełnie inna sprawa. I nie wierzę żeby memorandum siliło się na określanie na piśmie do którego dnia to nastąpi
....nie zrozumiałeś zapisu memorandum i oferty publicznej?, ewidentne stwierdzenie, że do 8 sierpnia miał nastąpić przydział akcji...skoro piszę o tym tzn, ze nie mam ich na koncie, odrębną sprawą jest uchwała KDPW o dopuszczeniu ich do obrotu na NC
to ty mylisz uchwałę o przydziale z zapisem na koncie
uchwała o przydziale akcji może przejść jednego dnia , a zapis akcji na rachunku może nastapić w pewnych okolicznościach dużo później (np takich właśnie jak mieliśmy tutaj) , co nie zmienia faktu, że akcje są już przydzielone (tylko jeszcze nie zapisane)
Dnia 2014-08-20 o godz. 17:42 ~girero napisał(a): > to ty mylisz uchwałę o przydziale z zapisem na koncie > > uchwała o przydziale akcji może przejść jednego dnia , a zapis akcji na > rachunku może nastapić w pewnych okolicznościach dużo później (np > takich właśnie jak mieliśmy tutaj) , co nie zmienia faktu, że akcje są > już przydzielone (tylko jeszcze nie zapisane) > > więc się nie gorącuj kolego
...wkleiłem i napisałem fakty a właściwie dowody... i z nimi nie dyskutuj jest to bezsensowne w kontekście przyszłego czasu notowań akcji na NC...nie gorączkuje się.... sama oferta o emisji 1,690 tys bez oznaczenia w ramach zwiększenia kapitału o 700 tys. franków
''ewidentne stwierdzenie, że do 8 sierpnia miał nastąpić przydział akcji...skoro piszę o tym tzn, ze nie mam ich na koncie'''
123 - tak jak podejrzewałem, z mojego wieloletniego doświadczenia jako typowy grajek nie rozumiesz nawet, że akcje nie pojawiają się czarodziejsko zapisane na rachunku pod wpływem podpisania uchwały o przydziale
przydział to jedno. Zapisanie na rachunku to drugie. Zapisz, zapamiętaj, to na drugi raz nie będziesz zawracał dvpy pomocnym ludziom którzy chcą ci objaśniać takie zawiłości
Brakuje mi jeszcze infa o zwiększeniu posiadania akcji Orphee przez Cormaya. Ostatnie komunikaty po emisji prywatnej mówiły o 45% teraz po zarejestrowaniu emisji kapitału docelowego Cormay powinien mieć ponad 50% i to nawet sporo więcej niż 50%. Może ktoś to podliczyć? Pozdr.
Dnia 2014-08-20 o godz. 13:26 ~darekbabkier napisał(a): > Brakuje mi jeszcze infa o zwiększeniu posiadania akcji Orphee przez > Cormaya. > Ostatnie komunikaty po emisji prywatnej mówiły o 45% teraz po > zarejestrowaniu emisji kapitału docelowego Cormay powinien mieć ponad 50% > i to nawet sporo więcej niż 50%. Może ktoś to podliczyć? Pozdr.
znalazłem poniższy zapis...tak jak przypuszczałem...
3) Liczba, rodzaj, jednostkow a wartość nominaln a i oznaczenie emisji papierów wartościowych oferowanych w trybie Oferty Publicznej Na podstawie niniejszego Memorandum oferuje się Akcje Oferowane w liczbie 1. 696 .849 (słownie: jednego miliona sześciuset dziewięćdziesięciu sześciu tysięcy ośmiuset czterdziestu dziewięciu )sztuk,o jednostkowej wartości nominalnej 0,10 CHF (słownie dziesięć centymów, waluta frank szwajcarski), o łącznej wartości nominalnej 169.684,90 CHF (słownie: sto sześćdziesiąt dziewięć tysięcy sześćset osiemdziesiąt cztery i 90/100 franków szwajcarskich) , emitowanych na podstawie uchwały WZA Orphée z dnia 7 lipca 2014 r. i statutowego upoważnienia do podwyższania kapitału zakładowego Spółki .Zgodnie z przepisami prawa szwajcarskiego ww. emisja Akcji Oferowanych nie jest oznaczona jako odrębna seria akcji, wyróżniona, np. poprzez literę serii, od innych Akcji.
Ok wykrakałem komunikat. Cormay ma 50,01 akcji Orphee. Czyli Prezes w tym temacie słowa dotrzymał. W temacie kasy dla Orphee na dokończenie przejęcia Diesse też pozytywnie. Spółka kasę po emisji ma. Wydaje się, że Cormay też bez problemu uplasuje emisję po 3,40 zł i zdobędzie kasę na budowę i wyposażenie nowego zakładu.
Teraz po zakończeniu tego bałaganu emisyjnego czekamy na realne konkrety inwestycyjne. Miejmy nadzieję, że tam wydadzą kasę, a nie na przemiał. Pozdr.
Z przesłanych komunikatów wynika, że zdecydowaną większość z emisji po 3,75 zł zgarnął Cormay i Prezes Toura. Widać bardzo wierzą w sukces Orphee. Pozdr.
To ciekawe. Kto kupił te ponad 280tys. akcji? Tadeusz kupił 730tys., Tomasz wiadomo. Przejęcie aktywów Cormay'a praktycznie jest faktem. Krok po kroku do przodu.
Dnia 2014-08-20 o godz. 18:48 ~zorro napisał(a): > To ciekawe. Kto kupił te ponad 280tys. akcji? Tadeusz kupił 730tys., > Tomasz wiadomo. Przejęcie aktywów Cormay'a praktycznie jest > faktem. Krok po kroku do przodu.
Tadeusz T 730 000 Tomasz T 285 929 Cormay 5 038 051 pozostali 946 020
Jeśli Tomasz to chyba pośrednio, bo mowa jest o osobie blisko związanej, a ponadto zobowiązała się do nie zwiększania zaangażowania przez rok. Poza tym stan się nie zwiększył zgodnie z zawiadomieniem (bezpośrednio): http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/reports/espi/view/271290
Dnia 2014-08-20 o godz. 20:07 ~zorro napisał(a): > Jeśli Tomasz to chyba pośrednio, bo mowa jest o osobie blisko związanej, > a ponadto zobowiązała się do nie zwiększania zaangażowania przez rok. > Poza tym stan się nie zwiększył zgodnie z zawiadomieniem > (bezpośrednio): > http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/reports/espi/view/271290
tak słuszna racja .....
Działając na podstawie art. 160 ust. 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi, ja niżej podpisany Tomasz Tuora, z uwagi na fakt zajmowania przeze mnie stanowiska Prezesa (Dyrektora Generalnego) oraz Członka Rady Dyrektorów ORPHÉE SA, informuję, iż osoba blisko ze mną związana w rozumieniu art. 160 ust. 2 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi nabyła 285.929 (dwieście osiemdziesiąt pięć tysięcy dziewięćset dwadzieścia dziewięć) akcji ORPHEE SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka), po cenie 3,75 za akcję. Do nabycia doszło w ramach podwyższenia kapitału zakładowego Spółki zarejestrowanego przez Rejestr Handlowy w Genewie w dniu 13 sierpnia 2014 r., o którym powziąłem informację w dniu 18 sierpnia 2014 r.?.