... jak sądzę istotne zmiany kursu nastąpią po przejściu na główny parkiet.... znaczna cześć graczy nie ma dostępu do notowań NC i wszystko wygląda niemrawo .... nie mniej jednak nic nie stoi na przeszkodzie aby rozpocząć już wspinaczkę.... a co do samej spółki to wzmocnienie kapitałowo w przyszłości zwiększy przychody i zyski...
KOMUNIKATY SPÓŁEK 02.09.2014 22:47 - 17342791 a aa aaa ORPHÉE SA Zawarcie umowy nabycia udziałów Raport Bieżący nr 55/2014
Rada Dyrektorów Orphée SA („Orphée”) informuje, iż w dniu 01 września 2014 r. - w celu umożliwienia racjonalnego wykonania Planu Reorganizacji Grupy Cormay (por. raport bieżący nr 37/2013 powołujący na raporty wcześniejsze), którego celem jest przeniesienie działalności produkcyjno-dystrybucyjnej Grupy Cormay do Orphée i pozostawienie w PZ Cormay SA z siedzibą w Łomiankach („Cormay”) działalności badawczo-rozwojowej o wysokim stopniu innowacyjności - Orphée zawarła ze spółką PLANEZZA LTD, zarejestrowaną zgodnie z prawem cypryjskim przez Registrar of Companies pod numerem HE304622, z siedzibą przy 75 Prodromou Avenue, I piętro, biuro 101, 2063 Nikozja, Cypr, umowę sprzedaży 1.499 udziałów spółki TT Management, sp. z o.o. z siedzibą w Łomiankach, przy ul. Akacjowej 1, KRS KRS 0000026846. Wartość umowy sprzedaży 1.499 udziałów [100% kapitału spółki TT Management, sp. z o.o.] strony wynegocjowały na kwotę 2.407.705,12 franków szwajcarskich [CHF]. Na cenę nabycia udziałów spółki TT Management, sp. z o.o. przez Orphee składa się:
1.] kwota 7.430.000 PLN - stanowiąca oszacowaną przez Eudeco, sp. z o.o. Sp.k. z siedzibą w Warszawie wartość odtworzeniową nieruchomości należących do TT Management, sp. z o.o. , położonych w Lublinie przy ul. Rapackiego 19B i 19C, według wyceny na dzień 17 czerwca 2014.
2. ] kwota 400.000 PLN – stanowiąca wynegocjowaną przez sprzedającego, Planezza Ltd, nadwyżkę ponad wartość odtworzeniową, uznaną przez Orphée w ramach racjonalizacji kosztów [uznano, że koszy finansowe budowy nowego zakładu byłyby istotnie wyższe].
3. ] kwota 557.000 PLN – stanowiąca wierzytelność spółki TT Management wobec Tomasza Tuory.
Kwota 8.387.000 złotych przeliczona została na walutę transakcji wg tabeli kursów średnich walut NBP z dnia 01.09.2014.
Wierzytelność spółki TT Management, sp. z o.o. wobec p. Tomasza Tuory została przez niego uznana pisemnie w dniu 01.09.2014 z obowiązkiem zwrotu całej kwoty do dnia 15 września 2014 roku. Czynność nabycia udziałów w spółce TT Management sp. z o.o. stanowi kontynuację przenoszenia działalności produkcyjno-dystrybucyjnej ze spółki dominującej Cormay do Orphée, którą zapoczątkowało szereg czynności opisanych w powołanym wyżej raporcie bieżącym oraz zawarcie umowy przedwstępnej sprzedaży zorganizowanej części przedsiębiorstwa („Umowa”) (por. raport bieżący nr 23/2014). W wyniku zakupu 1499 udziałów, stanowiących 100% kapitału zakładowego spółki TT Management, sp. z o.o. , Orphée uzyskała możliwość ulokowania działalności produkcyjno-usługowej [nabywanej odrębnie od Cormay na podstawie umowy przedwstępnej – Raport Bieżący 27/2014) do własnego obiektu, należącego po nabyciu udziałów do spółki zależnej, TT Management, sp. z.o. o., i bez konieczności budowy własnego zaplecza obiektowego.
Jednocześnie informuje się, że: 1. Obiekty wchodzące w skład majątku TT Management, sp. z o.o. są wynajęte na rzecz spółki PZ CORMAY SA z siedzibą w Polsce, w Łomiankach na podstawie umowy najmu z dnia 14.05.2013, czynsz najmu wynosi netto 50.000 złotych miesięcznie, umowa zawarta jest w formie pisemnej na czas nieoznaczony z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia. 2. Nieruchomości wchodzące w skład majątku TT Management, sp. z o.o. , których prawo regulowane jest w dwóch księgach wieczystych LU1/00246899/2 oraz LU1/00019024/8 są obciążone hipotecznie na rzecz spółki PZ CORMAY SA, z siedzibą w Polsce, w Łomiankach, co ujawniają odpowiednie wpisy w działach IV wskazanych ksiąg wieczystych, zaś ani spółka TT Management, sp. z o.o. ani spółka Planezza Ltd od daty ich ustanowienia nie uzyskiwały z tego tytułu żadnych korzyści finansowych. 3. Orphee zobowiązało się do zmiany nazwy i siedziby nabywanej spółki.
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu.
Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/espi
kom ebi zdz
Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 02.09.2014 22:47
Dnia 2014-09-03 o godz. 07:25 ~zz [212.244.241.*] napisał(a): > Tak się wyciąga gotówkę ze spółeczki. Powodzenia.
wiesz co piszesz....nie od miesiąca a od lat wiadomo , że aktywa będą przeniesione z CRM do ORP na ten cel jak i na dokończenie przejęcia Diesse były 2. emisje akcji ....trzeba być bezczaszkowcem / żmiją / aby tego nie dostrzec....
My tu gadu gadu a ktoś zasysa jednak te akcje . Nie ma zbyt dużej płynności więc czeka aż się uzbiera akcji na podaży i łaps . Sądzę , że prezes Tuora prawa nie złamał ale akcjonariusze są wściekli , że akcje zamiast rosnąć spadają stąd takie komentarze .
Wycena zaczyna nabierać realnych wartości. Rynek wyceniał Orphee z premią, ale właśnie tę premię obcina. Dlaczego? Ja uważam nadal, że przesunięcie terminu przejścia aktywów CRM do spółki to nie przypadek, a wycena biegłych, inwentaryzacje to zasłona. Uważam, że te aktywa nie przejdą do ORP, bo to się po prostu Cormayowi zarządzanemu przez fundusze nie opłaca. Cormay bez tych aktywów to wciąż tylko mrzonki o BB, a produkcja w Maryninie to realne pieniądze. Tuora na prędce sprzedał jeszcze do Orphee akcje jakiegoś TT-cośtam - czy drogo czy tanio nie mnie osądzać, ja widziałem jedynie pośpiech i reakcję rynku. Dlatego cena akcji to 3zł, a nie 4zł. Nadzieja w tym, że Cormay zrobi porządek z Tuorą i w Orphee, bo Cormay póki co stoi tą spółką. A dlaczego Orphee nie jest notowana na rynku głównym tylko na NC? Bo można zrobić jeszcze kilka ciekawych wałków, a nikt prawa szwajcarskiego nie zna. Dlatego póki ORP jest na NC kurs będzie opadał. Z drugiej jednak strony poziom 3zł to ciekawy już poziom zakupu i można pokusić się o stwierdzenie, że kto wie - może to już ten moment....
Cormay jest właścicielem nieruchomości (zakładu produkcyjnego) w Maryninie oraz nieruchomości w Lublinie przy ul. Rapackiego 19A, a Orphee przy ul. Rapackiego 19B i 19C. I co z tego wynika?
Dnia 2014-09-10 o godz. 12:16 ~zorro napisał(a): > Cormay jest właścicielem nieruchomości (zakładu produkcyjnego) w > Maryninie oraz nieruchomości w Lublinie przy ul. Rapackiego 19A, a Orphee > przy ul. Rapackiego 19B i 19C. I co z tego wynika?
czy zapłacona należność w dniu 1.09. za część produkcyjną o której jest mowa w wielu komunikatach CRM od co najmniej 2013 roku jest zasadna, czy wycena tych składników została zaakceptowana przez obecna władzę. Wiadome jest wszystkim, iż założycielem i właścicielem był TT i on układał pod siebie wszystkie składniki majątku, nie przypadkowa była rejestracja firmy TT Management z zbywana nieruchomością w Lublinie jak i również nad całością CRM zależność od Planezza Ltd....takie informacje wyczytałem na stronie Cormay-u. Wcześniej w wątku o CRM podał grupę kapitałową w której jest m.in wyżej opisany TT M....nt.....od niedawna związałem się z tymi podmiotami i wiedzy jest jeszcze nie do konca pełna, odszukuję w necie informacji i byc może jestem w błędzie...pisanie o tym ,ze to bankrut czy tez inne zwroty nie znajdują potwierdzenia w faktach
Nikt nie pisze, że Orphee to bankrut. Orphee to dobra spółka na dobrym rynku, niestety szkodzą jej działania Tuory. Dlaczego w raporcie nie ma not o ogromnym wzroście kosztów operacyjnych? Bo dowiedzielibyśmy się jak się wyciąga kasę ze spółki. I to dlatego Orphee wyceniana jest niżej niż porównywalne spółki z tej branży na świecie. Orphee może być świetną spółką pod warunkiem, że Cormay wywali lub założy kaganiec Tuorze.
....to już się stało faktem, zmiany w CRM są tego dowodem, nie wykluczone, że w najbliższym czasie i ORP przejdzie metamorfozę ...CRM mając większościowy pakiet jest w stanie w pełni nadzorować i podejmować decyzje o działalności spółki...natomiast jeżeli TT prowadził księgowość kreatywna winien sie liczyć z odpowiedzialnością karno-skarbową ...
Czy to już moment, czy jeszcze nie - nikt tego nie wie spośród takich akcjonariuszy jak Ty i jak ja..........To wszystko jest tutaj tak nieobliczalne, że każde przypuszczenie może się minąć z póżniejszą rzeczywistością. Ja marzę o tym żeby tego Tuorę wywalili i z ORP na zbity pysk - i to już zaraz, natychmiast. To może być impuls do zakończenia tej tyranii spadkowej. Zachowanie Orphee - o ironio! - nagrodzonej przez Zarząd GPW i Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych - jest najczarniejszą ilustracją najgorszych spółek na całej giełdzie.
fundy siedzą zarówno w CRM jak I ORP , niedawno brali akcje po 3,75 , przy dzisiejszym kursie są w plecy , według mnie usunięcie TT to tylko kwestia czasu
Po przewrocie w radzie nadzorczej i zarządzie Cormaya ma się zmienić także skład rady dyrektorów w Orphée, jego spółce zależnej.
Z naszych informacji wynika, że niedługo zostanie zwołane Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Orphée, które zadecyduje o zmianie w składzie rady dyrektorów tej spółki. Obecnie przewodniczącym jest Tomasz Tuora, a członkami są Tadeusz Tuora, Domingo Dominguez i Katarzyna Maria Jackowska. Prawdopodobnie w projektach uchwał znajdzie się punkt dotyczący odwołania Tomasza Tuory, chociaż nie wiadomo jeszcze kto miałby zająć jego miejsce. Z naszych informacji wynika, że fotel w radzie miałby zachować Tadeusz, jego ojciec. Tomasz kontroluje 9 proc. kapitału Orphée (i 12 proc. Cormaya), a Tadeusz ma ok. 2 proc. tej szwajcarskiej spółki. Do jej rady dyrektorów dołączyć ma Piotr Skrzyński, prezes Protektora, o czym zadecyduje zwołane już NWZA na 15 września.
Piguła informacyjna spółki Cormay
Wygląda więc na to, że nowy zarząd Cormaya zmienił zdanie. - Ośrodek decyzyjny w grupie musi być jeden. W takim scenariuszu Orphee mogłoby funkcjonować z dotychczasowym prezesem. Liczę na to, że twórcy grupy, kiedyś jej właściciele, a dzisiaj współwłaściciele, będą pomagać w dalszej budowie i wzroście jej wartości - mówił pod koniec sierpnia w wywiadzie dla „Parkietu" prezes Płocica.
Piguła informacyjna spółki Orphée
Głównym akcjonariuszem Orphée, mającym nieco ponad 50 proc. akcji, jest giełdowy Cormay. Pod koniec sierpnia doszło do sporych zmian we władzach spółki. Najpierw walne zgromadzenie powołało zupełnie nową radę nadzorczą, która od razu odwołała prezesa Tomasza Tuorę i członka zarządu Barbarę Tuorę-Wysocką. W ich miejsce powołano prezesa Janusza Płocicę (były szef Zelmera) oraz Wojciecha Suchowskiego na stanowisko wiceprezesa.
Ludzie to zgrane totalnie spóły, podobnie jak openety, eonety, fluidy, novavisy,ksgagro,admiral,aedety,atony, ssi,visiony, vena, alumasty, certusy, momosy,unitedy, wymieniać dalej na wszystkich byłem miałem po 10 tys akcji w kazdej z nich, ale trzeba się pogodzic z faktem, że jak spółka nie zarabia i sie nie rozwija to jej czas dobiega definitywnego końca i nie powtarza sukcesów, ekoeksporta, mabiona, mwtrejd i innych. Z obecnego zestawu soryy, ze to powiem, ale na chwile obecną z racji wypłacanej dywidendy nie pierwszy rok i kapitalizacji w połączeniu z ff, oraz dziwnym zainteresowaniem inwestorów to zdecydowanie twierdze, że nastał czas EBC dziękuje ci muslin i zapraszam do krakowa na flaszke.
Nie wiem o czym był ten bełkot, ale... nieważne. Wracając do wątku porządków to one dopiero następują. Płocica mówi o pełnej kontroli nad ORP czyli o wypiep..niu Tuory. Poza tym rozumiem z jego słów, że w spółkach miała miejsce jakaś manipulacja danymi finansowymi, zapewne przed emisjami akcji i teraz należy bilans wyczyścić. Może jednak to jest przyczyną spadku kursu? Presja na marże ma miejsce w każdej dziedzinie rynku na którym panuje konkurencja. To zawsze prowadzi do konsolidacji i przejęć. Być może po zbudowaniu silnej grupy fundusze będą chciały sprzedać ją jakiemuś dużemu inwestorowi branżowemu - tylko chyba to ma sens, ale to pieśń przyszłości. Wczorajsze wywiady wlały w serce trochę nadziei. To jak wycięcie wrzoda z żołądka, albo usunięcie kamienia z pęcherza.
suki......n a zapewniał, że nie bedzie sprzedawał......
ORPHÉE SA Zawiadomienie w trybie art. 160 ust. 1 ustawy o obrocie i art. 69 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej Raport Bieżący nr 56/2014
Działając na podstawie art. 160 ust. 4 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi (Dz. U. Nr 183, poz.1538) oraz art. 70 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. 2009, Nr 185, poz. 1439) Rada Dyrektorów Orphee SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (Spółka), informuje, że w dniu 10 września 2014 r. otrzymała od Tomasza Tuora zawiadomienie złożone w trybie art. 160 ust. 1 ustawy o obrocie oraz art. 69 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej. Poniżej, treść przekazanego zawiadomienia:
„Działając na podstawie art. 160 ust. 1 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi oraz art. 69 ust. 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego obrotu oraz o spółkach publicznych, ja niżej podpisany Tomasz Tuora, z uwagi na fakt zajmowania przeze mnie stanowiska Prezesa (Dyrektora Generalnego) oraz Członka Rady Dyrektorów ORPHÉE SA, informuję, iż:
1/ w dniu 3 września 2014 r. zbyłem na rynku NewConnect (sesja zwykła) 30.000 akcji ORPHEE SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka) po średniej cenie 3,20 PLN za akcję,
2/ w dniu 5 września 2014 r. zbyłem na rynku NewConnect (sesja zwykła) 58.793 akcji ORPHEE SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka) po średniej cenie 3,20 PLN za akcję,
3/ w dniu 8 września 2014 r. zbyłem na rynku NewConnect (sesja zwykła) 7.737 akcji ORPHEE SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka) po średniej cenie 3,21 PLN za akcję,
4/ w dniu 9 września 2014 r. zbyłem na rynku NewConnect (sesja zwykła) 32.663 akcji ORPHEE SA z siedzibą w Genewie, Szwajcaria (dalej: Spółka) po średniej cenie 3,05 PLN za akcję,
Przed w/w transakcjami posiadałem (bezpośrednio) 3.346.600 akcji Spółki, które stanowiły 8,67 % w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługiwało mi 3.346.600 głosów, co stanowiło 8,67 % ogólnej liczby głosów.
Po w/w transakcjach posiadam (bezpośrednio) 3.217.407 akcji Spółki, które stanowią 8,33 % w kapitale zakładowym Spółki, z których przysługuje mi 3.217.407 głosów, co stanowi 8,33 % w ogólnej liczby głosów.
Podstawa prawna: art. 160 ust. 4 ustawy o obrocie oraz art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie publicznej.
Więcej na: http://biznes.pap.pl i http://biznes.pap.pl/es
"Tomasz Tuora zobowiązał się do niesprzedawania posiadanych akcji spółki Orphee oraz akcji PZ Cormay co najmniej do końca 2015 roku (lock-up)" - napisano.