• Artykuł w parkiecie Autor: ~zorro [88.199.104.*]
    "– W ostatnim czasie zdecydowałem się na sprzedaż małej części mojego pakietu akcji PZ Cormay w celu dofinansowania Orphee (spółka zależna Cormaya – red.) w ramach planowanej przez tę spółkę emisji akcji. Zaznaczam, że moją intencją jest udział w emisji Orphee, zaangażuję również dodatkowe środki własne. Dlatego też po udanej emisji w Orphee, aby sytuacja wydawała się jasna dla wszystkich inwestorów, zamierzam dokonać lock-upu na posiadanych akcjach PZ Cormay oraz Orphee do końca 2015 r. – mówi „Parkietowi" Tuora.

– Być może o lock-up zabiegali najwięksi z mniejszościowych akcjonariuszy Cormaya, którym nie spodobał się ostatni ruch prezesa i spadek kursu. W szczególności fundusz Total FIZ, który ma 19,9 proc. kapitału tej spółki i jest ona jego trzecią największą inwestycją – mówi analityk pragnący zachować anonimowość.

– Moim zdaniem lock-up na pakiecie prezesa Tuory to dobra wiadomość dla inwestorów planujących wziąć udział w ofercie Orphee. Poza tym dzięki takiemu zabiegowi spółce łatwiej będzie przekonać inwestorów do kupna nowych akcji – dodaje nasz rozmówca.

Z emisji prywatnej Orphee zamierza pozyskać około 35 mln zł. W środę zakończyły się spotkania z inwestorami. Rozpoczynająca się budowa księgi popytu może potrwać do połowy przyszłego tygodnia. Z naszych informacji wynika, że zainteresowanie ofertą akcji Orphee jest całkiem spore. – Wprawdzie rynek ofert pierwotnych i wtórnych jest obecnie trudny, ale Orphee to dobra spółka, działająca na atrakcyjnym rynku, a dodatkowo obecnie jest nisko wyceniana – uważa analityk. Od początku roku kurs notowanego na NewConnect Orphee spadł o 50 proc. Tylko ostatni miesiąc przyniósł 22-proc. przecenę i obecna wycena tej szwajcarskiej spółki jest najniższa w jej historii.

– Po przeprowadzeniu najbliższej emisji akcji, służącej zakończeniu procesu przejmowania włoskiej spółki Diesse, Orphee nie będzie w przewidywalnej przyszłości potrzebowała dodatkowego finansowania zewnętrznego – zapewnia Tuora."

Zauważcie, że mówi tylko o emisji w Orphee, o emisji w Cormay nawet się nie zająknął.
    Jest coś w twierdzeniu, że cena może być "zbijana" do ceny nowej emisji w ORP. Pewnie rzeczywiście bądą to okolice 4zł. Brać dzisiaj czy nie brać - oto jest pytanie.
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~Lechu [83.10.74.*]
    cena w emisji ok 3,5
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~zorro [88.199.104.*]
    Jeśli to prawda to chętnych na emisję zbyt wielu nie było i pewnie chcieli duże dyskonto. Mimo wszystko cena 4zł jest już atrakcyjna - ten lock-up to nie efekt nacisków funduszy tylko utraty resztek zaufania do Tuory.
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~becher [159.205.100.*]
    Takie zablokowanie własnych akcji - szczególnie gdy dotyczy to cinkciarską
    rodzinę - to na pewno dobra wiadomość...........Ale gdy sie jest tak długo
    maltretowanym niszczącymi ruchami Tuory, to rozum podpowiada, że i tą blokadę
    on jakoś odkręci....

Dziwię się, bardzo się dziwię, że funduszowi akcjonariusze nie zbiorą się do kupy
    i że nie pogonią tego prymitywnego cwaniaczka ze spółki budzącej nadzieje......
    I posiadającą wielkie szanse na błyskotliwy rozwój.
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~kris [62.233.242.*]
    co Waszym zdaniem lepiej przytrzymać CRM czy Orphee ?

tu wczesniejsza realna kasa, prawa do BB w CRM

wspólny mianownik - rudy oszust tu i tu
    Sam nie wiem. Miałem zamiar zapytać spółkę o plany, ale wolę napisać do Wprost i zapytać czy nie mają nagrań rudego z rozmów u Sowy.
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~foka [95.40.129.*]
    proponuję zapytać fundy w jaki sposób kontrolują zarząd CRM , mają naszą kasę więc odpowiadają za wartość jednostek , jeżeli prezes CRM zaniża kurs poprzez wyprzedaż to mają środki żeby to zmienić np; zmienić zarząd
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~kris [82.177.192.*]
    myślę że to ostatnia szansa od funduszy, kolejnej już nie dostanie !

przejmą biznes i tyle, może nawet właśnie się to dzieje skoro tak wali rynek
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~WATCHER [83.29.1.*]
    "Z naszych informacji wynika, że zainteresowanie ofertą akcji Orphee jest całkiem spore."

w kwietniu NWZA uchwaliło emisję 7 mln. papiera, w lipcu WZA dało zarządowi wolną rękę do emisji dodatkowych 7 mln. papiera. To daje łączną emisę 14 mln. papiera Orphee.
    A to każe Cormayowi wygospodarować kwotę 24 mln. zł na akcje Orphee , by utrzymał pakiet powyżej 50%.
    Załóżmy ,ze CRM rozliczy sprzedaż części produkcyjnej za 9 mln., to wciąż brakuje 15 mln. zł. Skąd te pieniądze weźmie CRM ?
    A może jednak ORP będzie chciało się uzależnić od wpływu CRM, w którym fundusze chcą coraz wiekszej władzy ?

Duzo niewiadomych. Jestem ciekaw jak przebiegną te emisje.

• Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~becher [159.205.100.*]
    Dlaczego uważasz, że muszą wygospodarować 24 mln? Czyli emisja po 3,50?
    A może dążą do tego, żeby wydać 18 mln, czyli emisja po 2,50?
    Takie zagadki to mozliwe tylko przy Tuorze.......
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~WATCHER [83.10.188.*]
    14 mln. nowych akcji zwiększa ilość akcji do 38,6 mln., 50% z tego to 19,3 mln. CRM ma teraz 13,4 mln, więc musi dokupić 5,9 mln. akcji. Jesli policzysz po 4 zł, to daje 23,6 mln. zł.
    myslałem że CRM ruszy, ale tam dalej obsuwanie

możliwe że cos sie na Orphee wydarzy w niedalekiej przyszłości
    No nie wiem. Czy akcji nowej emisji nie miało być łącznie 7mln? Przecież przy emisji 14 mln nowiutkich akcji wycena Orphee metodą dochodową spadnie z 3,85zł w okolice 3,2- 3,3zł. Czyli kurs i tak jest za wysoko...
    wyrzucają i CRM i Orphee :-(
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~xxx [87.205.216.*]
    do srody buduja ksiegę popytu na orphee

może toostatnie chwile by dobrać w tej cenie
    bo kurs ewidentnie blokowany
    widzę wymiany przy 4,05
  • Re: Artykuł w parkiecie Autor: ~WATCHER [79.186.17.*]
    wymiany ???? 5 tys. akcji w obrocie !

Ktoś trzyma zapór na 4,05, by na końcu ustalić cene na 4 lub nizej.
    Potrzebują cene rynkową na nowa emisję, której cena emisyjna musi być wieksza niż cena rynkowa.

ot co !
[x]
ORPHEE -3,55% 0,50 2020-06-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.