• dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~Pytek [89.78.219.*]
    a nie miało być jakoś we wrześniu?
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~Pytek [89.78.219.*]
    już sam sprawdziłem
    w projektach jest:dzień dywidendy 23 września a wypłata 9 października

zmienili, stąd te zakupy Prezesa :)

• Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~money [89.66.66.*]
    wyplata jest 14 lipca,bardzo szybko
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~janek [84.10.20.*]
    Bardzo mnie to cieszy :)))
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~patryk00 [185.24.27.*]
    prosze daj linka do tego infa bo nie moge nigdzie znalezc
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~Pytek [89.78.219.*]
    http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/dividends/info/610171,abc-data-sa-uchwala-wz-o-wyplacie-dywidendy;jsessionid=V39MmnD8duKuBD0OrspEXimp.undefined

a w projektach było inaczej:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ABC-DATA-S-A-Zwolanie-Walnego-Zgromadzenia-Akcjonariuszy-ABC-Data-S-A-korekta-3132664.html

CIEKAWA ZAGRYWKA Z ICH STRONY
  • 30 czerwca/14 lipca Autor: ~money [89.66.66.*]
    http://stooq.com/n/?f=897731&c=1&p=0
    cos mi sie wydaje ze robione jest to pod fundy i to nie dobrze ,bo gdyby to bylo we wrzesniu bylby spokoj a tak mi sie wydaje ze po dywidendzie bedzie sypanie bo wiadomo co bedzie z OFE
    No to niech sypią :)))
    Będę czekał z kaską z dywidendy :)))
    I bądź pewny ze nie tylko ja :))))))
  • niestety znowu uruchomili program skupu akcji Autor: ~money [89.66.66.*]
    ktory bedzie trwac do przyszlego roku a nikt zdrowy na umysle nie skupuje drogo
  • Re: niestety znowu uruchomili program skupu akcji Autor: ~janek [84.10.20.*]
    Dla ciebie zawsze jest drogo :)))
    A dla mnie do czasu gdy C/Z nie przekroczy 15, jest tanio :)))
  • to nie ma nic do rzeczy,tu nie decyduja wskazniki Autor: ~money [89.66.66.*]
    za chwile odciecie dywidendy i trwa skup (zakres 1 zl do 6 zl ) wiec nie widze pola do wzrostow.Tym bardziej ,ze skupione akcje beda chcieli odsprzedac ,wiec nie moga ich kupowac drogo.
  • Re: to nie ma nic do rzeczy,tu nie decyduja wskazniki Autor: ~invest [77.252.232.*]
    Skąd wniosek, że będę chcieli akcje odsprzedać ? Czyżby to było praktyką spółek przeprowadzających skup ? Nawet nie chce mi się zaglądać do raportu czy nie są wprost okreslone cele skupu - umorzenie lub program motywacyjny.
  • Re: to nie ma nic do rzeczy,tu nie decyduja wskazniki Autor: ~janek [84.10.20.*]
    Dnia 2014-06-24 o godz. 09:51 ~money napisał(a):
    > za chwile odciecie dywidendy i trwa skup (zakres 1 zl do 6 zl ) wiec nie
    > widze pola do wzrostow.Tym bardziej ,ze skupione akcje beda chcieli
    > odsprzedac ,wiec nie moga ich kupowac drogo.

Rzeczywiście :)))) Do 6 zeta to żaden wzrost :)))
    Zgadzam się że jazda na 20 złotych to byłby wzrost :))))
  • Re: to nie ma nic do rzeczy,tu nie decyduja wskazniki Autor: ~janek [84.10.20.*]
    A skup to dopiero się zacznie :)))
    Na razie trwa zbieranie :))))
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~mroczek [185.24.27.*]
    radze sie przyjzec Mercorowi tam dywidenda ponad 50 % !
    a w zeszłym roku ile wypłacili ? :))))
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~Gutek [109.200.80.*]
    Dokup frajerze. Spółka dno. Spadające przychody i coraz większe straty.

A skąd ten super zysk na megadywidendę?

"Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami będziemy chcieli wypłacić inwestorom co najmniej 50 proc. środków pozyskanych ze sprzedaży biznesu oddzieleń przeciwpożarowych w formie dywidendy. Obecnie czekamy na opinię audytora, potwierdzającą, że taka operacja jest możliwa" - powiedział PAP Krempeć.

• po wyplacie tej megadywidendy kurs po odcieciu Autor: ~money [89.66.66.*]
    spadnie strasznie i byc moze juz nigdy sie nie podniesie.Poza tym plynnosc tam jest sladowa.
  • Re: po wyplacie tej megadywidendy kurs po odcieciu Autor: ~sky [84.106.153.*]
    Tak tak narzekajcie. Ja mam juz dywidende w kieszeni i kolejne 2,76% w kieszenie buhahah a prezes kupował aby stracić :)))))) po drugie jakie zadłuzenie jakie straty??

"Treść raportu:
    Zarząd ABC Data S.A. informuje, że według wstępnych szacunków Spółki, drugi kwartał 2014 roku będzie rekordowym drugim kwartałem w historii Spółki. Według szacunków Zarządu skonsolidowana sprzedaż w pierwszych dwu miesiącach kwartału – kwietniu i maju przekroczyła 859 milionów złotych, co oznacza ponad 22% wzrost w stosunku do tych samych miesięcy 2013 roku. W ocenie Zarządu sprzedaż w czerwcu będzie również wysoka w stosunku do analogicznego okresu 2013 roku. Zdaniem Zarządu Spółki szacunki wyników kwietnia i maja 2014 roku potwierdzają słuszność założeń ekonomicznych i rynkowych na podstawie których Zarząd sporządził prognozę wyników 2014 roku opublikowaną raportem bieżącym 20/2014 z dnia 12 maja 2014 roku obejmującą skonsolidowane przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej ABC Data prognozowane w wysokości 5 762 007 tys. zł oraz skonsolidowaną EBITDA w wysokości 92 074 tys. zł. Zarząd podtrzymuje w całości prognozę opublikowaną w maju 2014 roku.
  • Re: po wyplacie tej megadywidendy kurs po odcieciu Autor: ~wafel [46.77.124.*]
    Przeczytaj jeszcze raz jakiej spolki to dotyczylo....
  • Re: po wyplacie tej megadywidendy kurs po odcieciu Autor: ~feniks2000 [92.42.119.*]
    Może pod wpływem ciężaru dywidendy, kolega "sky", nie do końca zrozumiał że powyższe komentarze dotyczyły innej spółki. I może stąd ten cytat z infa ABCdaty. Ach te emocje... ;)
    No ale wróćmy do dywidendy.
    Kiedy kupowałem z początkiem maja akcje ABCdaty po 4,01 zł, liczyłem na szybszy wzrost. W końcu nie codziennie dostaje się tak wysoką "premię" za trzymanie papiera... Niestety wszyscy musieliśmy przetrzymać ten przykry okres marazmu na papierze. :( A dziś wreszcie nastąpiło długo oczekiwane odcięcie!!! :)

Teoretycznie kurs powinien osuwać się w dół, jak to w zwyczaju naszej "bananowej", "jest"!!! Jednak od maja wiele się wydarzyło w samej spółce. I biorąc pod uwagę wszystkie te czynniki, jestem przekonany, że w tym przypadku, standardowego spadku, to raczej nie będzie. No ale mogę się mylić.
    Osobiście, sumując ostatnie informacje ze spółki, zdecydowałem się nie brać dywidendy, więc sprzedałem wczoraj cały papier po 4,30. Dziś natomiast odkupiłem większą ilość po 4,09-4,10 zł.

Wielu z tutaj obecnych, z pewnoscią uznałaby to za głupią zagrywkę. Jednak pamiętajmy, że skup, już się zaczął i spółka konsekwentnie zbiera papier. W komunikatach czytamy, że przeznaczy na ten cel 20 mln. złotych. Obecnie średnia skupu wynosi gdzieś w granicach 4,20 zł za akcję. Licząc nawet średnią po 4,00 zł wychodzi, że te dwadzieścia milionów złotych starczy zaledwie na 5 mln akcji. A na chwilę obecną juz skupili 62 213 tys. akcji.
    I teraz najważniejsze!!!
    Skoro, mimo braku chętnych na wywalanie papieru w maju, poniżej 3,68 zł., nie udało się zepchnąć kursu niżej, to teraz, po obecnych infach, kurs tymbardziej nie powinien spaść poniżej... I Tak jak w maju, chętnych na sprzedaż też nie ma wielu. Tak więc moim zdaniem będzie sukcesywnie rosło. Dlatego wolałem sprzedać akcje dzień przed ex-datą. I odkupić większą ilość natychmiast po odcięciu. Bo jak tak dalej pójdzie, to 14 lipca, papier może już nie być w tak niskich pułapach cenowych co obecne.
    Byc może się mylę, i obecna, ogólna panika, udzieli się równiez i tutaj, i całkiem niepotrzebnie zaryzykowałem... Ale jeśli się udzieli, to nie na długo.

Pozdrawiam wszystkich optymistów i tych sceptycznych.
  • Re: po wyplacie tej megadywidendy kurs po odcieciu Autor: ~janek [84.10.20.*]
    zgadzam się ze stwierdzeniem "Bo jak tak dalej pójdzie, to 14 lipca, papier może już nie być w tak niskich pułapach cenowych co obecne." :)))

Przyznaję że wykonałeś bardzo dobry manewr :)))
    Mercor, producent biernych zabezpieczeń przeciwpożarowych, od 2015 r. spodziewa się wyraźnej poprawy wyników.

– Jesteśmy spółką późnocykliczną. Nie spodziewamy się natychmiastowych efektów poprawy koniunktury w wynikach. Nastawiamy się, że 2014 r. będzie podobny do zeszłego, jeśli chodzi o sprzedaż. Na wyraźną poprawę będzie można liczyć dopiero w kolejnych latach, gdy spodziewany jest wzrost nowych inwestycji – wyjaśnia prezes Mercora Krzysztof Krempeć.

Grupa ma w planach rozszerzenie oferty produktów i zwiększenie sprzedaży na tych rynkach zagranicznych, na których już jest obecna. – Nie przewidujemy przejmowania zagranicznych podmiotów, ale będziemy się tam rozwijać poprzez istniejące spółki dystrybucyjne, wprowadzając nowe produkty. Docelowo chcemy zwiększać udziały na macierzystych rynkach w Europie Środkowo-Wschodniej (Polska, Rosja) oraz w Hiszpanii – dodaje prezes. Zarząd ocenia, że należąca do grupy hiszpańska spółka Tecresa jest na dobrej drodze, by po dwóch latach strat w tym roku wypracować zyski, do czego ma się przyczynić rozwój sprzedaży eksportowej na rynki Afryki i Arabii Saudyjskiej.

Grupa jest na etapie wdrażania programu inwestycyjnego, mającego objąć wszystkie segmenty. Na inwestycje spółka planuje przeznaczyć do 20 mln zł. Środki te mają posłużyć przede wszystkim rozwojowi nowych produktów, certyfikacji na nowych rynkach i zwiększenia mocy produkcyjnych. Nowe inwestycje spółka częściowo sfinansuje ze środków zebranych w 2013 r. ze sprzedaży działalności dotyczącej oddzieleń przeciwpożarowych, która odpowiadała za blisko połowę przychodów grupy. Ostateczna cena sprzedaży tych aktywów na rzecz szwedzkiej grupy Assa Abloy wyniosła 199,5 mln zł.

Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami Mercor planuje przeznaczenie większości środków pozyskanych z transakcji na wypłatę dywidendy. Z projektów uchwał na WZA, które odbędzie się 7 lipca, wynika, że do akcjonariuszy może trafić w formie dywidendy 145 mln zł (przy obecnym kursie daje to prawie 50-proc. stopę dywidendy). Pozostałą część wpływów spółka przeznaczyła na spłatę ponad 53 mln zł zadłużenia bankowego. wiec nie pisac glupot ,a nikt nie karze komus kupowac
    > – Jesteśmy spółką późnocykliczną. Nie spodziewamy się
    > natychmiastowych efektów poprawy koniunktury w wynikach. Nastawiamy się,
    > że 2014 r. będzie podobny do zeszłego, jeśli chodzi o sprzedaż. Na
    > wyraźną poprawę będzie można liczyć dopiero w kolejnych latach, gdy
    > spodziewany jest wzrost nowych inwestycji – wyjaśnia prezes Mercora
    > Krzysztof Krempeć.

To za kilka lat zobaczymy czy warto kupić :))))
    A teraz to ty tu głupoty wypisujesz :))))
  • Re: dzień dywidendy na 30 czerwca 2014 Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    ale po co na forum abc jest gadanie o innych spółkach, idź kolego na forum tego mielcora czy jak to się zwie
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.