Jakiś czas temu pisałem do tego kolesia od relacji inwestorskich i odpisał, że oni nie mają wpływu na kurs....no ja pie...le jak nie mają! Mają i to duży tylko mają mniejszościowych głęboko w czterech literach. Wystarczyło dać grosz,dwa dywidendy i już by się coś ruszyło.Mają prawie 10 baniek w kapitale zapasowym tylko po co?Niech mi ktoś mądry na to odpowie.Gdyby nie strata na akcjach już bym sprzedał swój pakiet i zapomniał o Epigonie bo to tylko ale to tylko spółka spekulacyjna i nic więcej.Bo jeżeli jakakolwiek spółka nie dzieli się zyskiem z akcjonariuszami to po co kupować jej akcje?Wiem jestem naiwny, jak tu większość i liczę w sumie nie wiem na co :)
A wiesz co to jest dywidenda? Dobrowolne wy.ebanie 1/5 zysku netto do urzędu skarbowego przez spółkę, która nie ma lepszego pomysłu na zagospodarowanie wolnej gotówki. Popatrz na S4E - tam też była dywidenda, 2 zł brutto. Kursik na parę dni podskoczył do 13 ... a dzisiaj po odcięciu prawa do dywidendy spadł do 10,80. To samo byłoby na Epigonie. Tyle w temacie.
Idąc Twoim tokiem myślenia to wszystkie spółki płacące dywidendę to głupi zarządzający którzy oddają 1/5 do skarbówki bo nie mają lepszego pomysłu na zainwestowanie wolnych środków. Po prostu ręce opadają...
Ja się zgadzam z opinią na temat wypłaty dywidendy. Jeśli masz pomysł na biznes to go przedstaw a jak nie to wypłać dywidendę aby inwestorzy lepiej samodzielnie ulokowali SWOJE środki. W przypadku Epigona wycena jest na tak niskim poziomie, że dużo lepszym pomysłem byłby skup akcji własnych a potem umorzenie ich. W takiej sytuacji nie ma potrzeby płacenia podatku co jest dodatkowym plusem. Tylko do tego też trzeba być decyzyjnym :) Mam takie wrażenie, że pora na przedstawienie już jakiś długoterminowych planów zarządu spółki. Na tą chwilę wygląda to nieco na dryfowanie z powodu braku jasnego stanowiska Morpolu ... cóż trzeba czekać.
Skup akcji też jest dobrą opcją to oczywiste.Uważacie że zarządzający KGHM działają na szkodę spółki płacąc tak dużą dywidendę? Nie mówię żeby płacili 100 % zysku tylko np. 5 % a kolejne 5 % na skup i to dla mnie byłoby idealne rozwiązanie.