• dylemat Autor: ~płotka [212.191.132.*]
    Po ostatnim komunikacie Piczaka mam dylemat czy oddać moją skromną ilość akcji Lentexowi (kupowałem po 20 i zgarnąłem 3 dywidendy, więc swoje zarobiłem). Mam obawy, że
    a) po zakończeniu wezwania, we wolnym obrocie zostanie mało akcji - teraz jest 23%, obstawiam, że może zejść do 10% max 15%, więc ciężko będzie później wyjść
    b) Lentex nie będzie skory do płacenia dywidendy i takie dywidendy jak przez ostatnie 3 lata już się nie powtórzą.

Co myślicie? Co radzicie? Oddać czy trzymać?
  • Re: dylemat Autor: ~ed [37.30.85.*]
    jestem od ciebie ciut lepszy - kupowałem średnio podobnie jak ty ale zgarnąłem już 5 dywidend i za tydzień będzie szósta!!

Masz lepszą spółkę na gpw? Ja nie widzę - moich akcji nie dostaną

Nie będzie tak źle - wejdź na forum parkietu na Novitę - tam dyskusja się toczy

Będzie dobrze
  • Re: dylemat Autor: ~obserwator [83.6.74.*]
    Dywidenda z pewnością będzie ,ale na poziomie 5-6% .Cała energia i pieniądze pójdą na konsolidację grupy włókninowej i nowe konieczne inwestycje ,a więc dla spółki będzie się działo bardzo dobrze ,a dla nas tylko dobrze .
  • ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~ed [178.182.86.*]
    to chyba nie jest 5-6% :??
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/NOVITA-zadanie-umieszczenia-dodatkowych-spraw-w-porzadku-obrad-ZWZA-Novity-S-A-zwolanego-na-30-czerwca-2014-r-wraz-z-projektami-uchwal-i-uzasadnieniem-oraz-wniosek-o-wystapienie-przez-Zarzad-o-zwieszenie-notowan-3141867.html

to około 25% jak dobrze liczę !!!!!

Niech żyje NOVITA, niech ŻYJE JP !!!
  • Re: ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~obserwator [83.6.77.*]
    Finveco proponuje warunki których nie rozumie sam Piczak .Do dnia 30 czerwca Lentex będzie miał więcej niż 50% ,a więc kto przegłosuje te uchwały .Dywidenda ,którą proponuje Piczak już dawno była przez Zarząd i Radę Nadzorczą potraktowana jako działanie na szkodę spółki ,a więc o czym tu dyskutować .Przedstawiciel w przyszłej Radzie oczywiście powinien być ,ale oczywiście po roku bytności się przekona ,że wszystkie korzyści z przejęcia stały się faktem .Proponuje aby akcjonariuszy nie straszyć Lentexem bo jest to ewidentny dowód na istnienie fobii w głowach niektórych .....
  • Re: ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~radek79 [109.243.168.*]
    Lentex do 9 lipca nie będzie miał 50%, bo do 2 lipca są zapisy, a rozliczenie wezwania nastąpi w ciągu 7 dni.

Lentex zarejestruje tylko swoje akcje na WZA, bo nic więcej mieć nie będzie, chyba że pojawią się przydupasy Moski, w co wątpię.
  • Re: ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~obserwator [83.6.75.*]
    Przecież nie musi tego ogłaszać ,chodzi o fakt ,kto do 30 czerwca sprzeda nie będzie uczestniczył w głosowaniu Pana Piczaka .Z tego co rozmawiam i słyszę większość sprzedaje Novitę i kupuje Lentex ,bądż ma taki zamiar -jest to salomonowe wyjście z sytuacji z korzyścią dla tych ,którzy bez sentymentów chcą liczyć pieniądze.Branża ta sama ,ryzyko mniejsze ,płynność spółki dużo większa -tyle.
  • Re: ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~radek79 [193.34.0.*]
    Ja mam zupełnie odmienne informacje. Ci którzy mają te akcje nie zamierzają ich sprzedać i prawdopodobnie sporo małych pojawi się na walnym.
  • Re: ależ mega DYWIDENDA !!!!!!! Autor: ~obserwator [83.6.75.*]
    Sumę tych którzy się pojawią na walnym oceniam na ok.50 tys szt.akcji .
  • Re: dylemat Autor: ~atłan [89.229.212.*]
    piczak i pocztylion sprzedają, drobni też, redukcje bedą duże - teraz polecimy na 20 zł po spadku biore na całego, ciekawe o ile mi zredukują zapis na sprzedaż akcji lentexowi
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.11.166.*]
    koniec dylematów i wydumanych problemów. lentex kupił pewnie trochę akcji i już nigdy nie wrócą do poprzednich włascicieli.
    Tu i tak ff był strasznie niski.
  • Re: dylemat Autor: ~jw [89.229.212.*]
    co ty pleciesz kurs leci na łeb i spokojnie odkupimy po 20-25 zeta
  • Re: dylemat Autor: ~zdezorientowany [82.12.99.*]
    od kogo od kupisz??? ci co chcieli sprzedać właśnie mięli taką okazję i pewnie z niej skorzystali. Uważasz, że jak pozostali nie sprzedali po 35 to teraz wspaniałomyślnie sprzedadzą tobie za 20??? sorry, ale nie ogarniam takiej logiki
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.23.129.*]
    dobrze ,ze wiekszość z tych co oddała myślała ,ze odkupi po 20- 25 .
    Nie maja teraz dylematu.
  • Re: dylemat Autor: ~realista [62.148.84.*]
    Pozdrawiam stary wierny cierpliwy inwestorat nadeszły dobre czasy ale to jeszcze nie koniec
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [192.198.151.*]
    To dopiero początek ...
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.23.129.*]
    Teraz to dopiero maja dylemat ci co sprzedali .
    lepiej odżałować 1 zet czy 2 niz patrzeć na mega-hiper wzrosty czy tam spadki.
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [178.43.225.*]
    No mijają dwa lata i 100% zysku na akcji ma Lentex a ci co sprzedali mu maja dylemat czy odkupić 27 złotych drożej czy dalej sie przygladać i nie żałować.
    na razie tylko celowa podbitka nie dac sie ubrac bo niebawem cofka w kierunku 25 zl
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [83.9.49.*]
    No to przygotuj środki i czekaj na 25 ...
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.23.130.*]
    Lentex kupił akcje za bezcen .
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [83.9.49.*]
    Prawda ...
    ha,ha za bezcen to czemu wy nie kupowali jak było o 15% taniej jak płacił ltx
  • Re: dylemat Autor: ~obserwator [83.6.74.*]
    Lentex kupił pakiet dobrej firmy za dobrą cenę pasującej wyjątkowo dla swojej układanki i to jest fakt i ten zakup powinien być wynagrodzony znacznym wzrostem kursu .Czym innym jest cena dla właścicieli drobnych 300,500,1500 szt ,którzy mieli akcje w celach spekulacyjnych -tak jak ja bo cena w moim przekonaniu była przyzwoita ,chociaż chętnie wziął bym większą .Dla nas liczy się koszt zakupu i cena sprzedaży ,dla Lenteksu ile jeszcze trzeba zainwestować i co zrobić z połączonym interesem włókninowym aby jak najlepiej wstrzelić się w rynek .
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [83.9.43.*]
    Wycena Lentexu na tę chwilę jest kosmiczna i fundamenty muszą ją dogonić. Przejęcie Novity w jakimś stopniu przybliża fundamenty do wyceny rynkowej, ale jeszcze trochę im brakuje.
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [83.9.43.*]
    Widzę, że masz wgląd w nasze rachunki maklerskie :-)
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.23.130.*]
    w jaki sposób ma Lentex zainwestować ?
    Przecież to jest spólka akcyjna i inwestowac powinni wszyscy akcjonariusze po równo.
    No chyba ze przeforsują jakies obligacje lub akcje bez PP , ale na to zgoda powinna być akcjonariuszy posiadajacych na walnym 75%
    na to w tej chwili raczej się nie zanosi.
    2 100 000 X 25% = 525
    a Piczak ma 540k
    Gdyby było na walnym głosowanie nad obligacjami to moze się zarejestrować nawet
    2 300 000 X 25% = 575
    Tyle też się znajdzie.
    2400 000 x 25% = 600
    Kazda akcja na wage złota.
    Te ostatnie beda naprawde drogie.
  • Re: dylemat Autor: ~ed [178.181.110.*]
    mała poprawka po najnowszych info wiemy że JP ma chyba 573, nie?
  • Re: dylemat Autor: ~bogus [83.11.229.*]
    im wiecej akcji ma JP tym mniej dylematów.
  • Re: dylemat Autor: ~obserwator [83.6.82.*]
    Cała władza w rękach Lentexu.
  • Re: dylemat Autor: ~radek79 [134.191.220.*]
    Wiadomo było, że to nastąpi już po rozliczeniu wezwania
  • Re: dylemat Autor: ~doAutor [89.229.213.*]
    wyglada na to że niewiele akcji novity w obrocie, więc kurs może nadal rosnąć
  • Re: dylemat Autor: ~Zek [178.37.136.*]
    Jest okazja drogo sprzedać.
  • Re: dylemat Autor: ~obserwator [178.43.49.*]
    Nie ma pewności ,ale suma tego co ma Lentex z tym co mają słupy może przewyższać 66% ,a więc jak nie wyjdzie z Vaporjet może Lentex skupić te 3 % po 52,4 zł i oficjalnie kontynuować władze w Novicie .
[x]
NOVITA 1,41% 101,00 2025-10-24 16:04:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.