Rekomendacja zarządu Eurotela jak najbardziej rozsądna - lepiej zatrzymać zysk w spółce, która ma sensowny pomysł na jego reinwestowanie w rozwój działalności. Przy okazji polecam kurs inwestowania dywidendowego na http://youtu.be/OpwGwtCg1Tg
Ja inwestuję w spółki dywidendowe i nie lubię takich numerów, gdy nagle nie ma dywidendy. Przecież można inwestować mniej a nie cały zysk. A poza tym niech uważają żeby się nie zagalopowali z tym inwestowaniem, bo można przeinwestować i pogrążyć dobrą firmę.
a ja będę ekumeniczny - moim zdaniem obaj macie trochę racji :-), ja też uważam, że jednorazowo może się taka decyzja spółce kalkulować, skoro mamy splot sytuacji takich, że spadły trochę wyniki a jednocześnie nowa sieć sprzedaży (iDream) wymagała sporych inwestycji, to może lepiej raz dywidendy nie wypłacić i wyprowadzić wszystko na prostą bez niepotrzebnego dobierania kredytów... ale z drugiej strony też lubię spółki dywidendowe i Eurotel jest jedną z moich ulubionych. więc trochę będę żałował jeśli mi w tym roku nie kapnie z tej strony, ale z kolei z trzeciej - zobacz Arti - dziś na jednej sesji mogłeś zarobić połowę tego co na rocznej dywidendzie - więc przy tym poziomie cenowym, to lepiej sobie dobrać akcji, taka skala przeceny jaka była na tej spółce to typowy przykład panikarstwa...
lepiej, czy nie lepiej - to dość skomplikowane :-) pewnie w sumie lepiej, ale rynek pokazał, że lubi reagować histerycznie i jak nie ma dywidendy, to jest przecena. Nie mogę się już doczekać szczerze mówiąc co tam uchwalą na tym WZA Eurotela w październiku