Przed chwilą zalogowałem się na 2-rach. makl. na żadnym nie ma śladu po PP. może jutro z rana się pojawią ??? Kiedy ,ile dni będą notowane itd. K..... nic nie wiadomo -ba nigdzie niczego nie mogę znależć ! ale burdel.
Ja z sentymentu zostawie sobie z 2-3 tys. akcji kupionych z emisji. Stare sprzedałem już w komplecie, z dużą stratą. Uważam, że obecny kurs i transakcje to dzieło J.W. Niewielkim kosztem utrzymuje jaki taki kurs, jak tylko zakończy się emisja to kurs poleci na ryj..
Choć JWC była jedną z moich ulubionych spółek to szczerze w nią zwątpiłem. Robią zyski, ok, ale czy ktoś pamięta by kiedyś wypłacili dywidende?
Przerzucają kase z wora do wora. Zysk idzie na kapitał zapasowy, w miedzy czasie spółka kupuje jakies pseudo akcje spolki zaleznej, jak dla mnie to nic innego jak wyciaganie bokiem wspomnianej kasy przez JW.
JW kupuje full pakiet akcji z PP. Oczywista oczywistosc, inaczej straciłby władze nad JWC, ale jednoczesnie sam siebie splaca wiec ta kase wyciaga.
Niedługo dopadnie nas tez zadyszka południowców...mieszkania zaczna stac puste. A JWC skonczy pewnie jak Gant. Juz nigdy nie zainwestuje w deweloper notowanego na GPW. Nie warto. Ten sam kapital ulokowany w spolce wydobywczej w USA, w ciągu roku wzrosł (kurs akcji) o 110%!! do tego dostaje co 3 miechy dywidende w amerykanskich dolarach. Warto tam sprobowac. Pozdr.
Poniżej 4,50 można bez problemu kupować... bo tyle będzie po emisji do końca roku. Conajmniej. Ja sprzedałem 3/4 akcji ostatnio jak podchodziło po 4 zł, ale zostawiłem sobie trochę i dokupię z emisji i tak będe to trzymał długoterminowo... lub średnioterminowo.. jak szybko podejdzie pod te 4,50 to pchnę i poczekam na korektę :P teraz sie odbiło jednak od pierwszego oporu więc za drugim razem odbije isę tez od 4,50 zł :P tego już się nauczyłem... to nić, że przy obecnej wycenie już emisji by wyszło według prognoz zarządu jakies 40% zysku na akcję :P I tak korekta będzie pewnie do 4 zł i dopiero dalsze wzrosty :P
interesują mnie konkretne kwestie
jakie biuro ? jakie koszty - prowadzenia rachunku , kupna/sprzedaży akcji , czy masz notowania ciągłe w czasie rzeczywistym/opóźnione o 15 minut /
jak kwestie podatkowe , dostajesz kwity ze szczegółowym rozliczeniem transakcji?
czy można zająć pozycję na kontrakcie terminowym na mini S&P 500?
Ja mam konto w FIO Bank. Kiedyś mieli oddział w Wawie, ale z Polski sie juz wyniesli. Prowadzenie konta za darmo. Notowania mam z opoznieniem, koszty operacji w zaleznosci od ilosci sprzedawanych akcji, do 100 akcji - koszt 7,95$, powyżej 100 sztuk 9,95%. Tak, dostajesz kwity z transakcji, w tym info o podatku zaplaconym w USA, wiec nie ma problemu by sie rozliczyć z US. O konkrety najlepiej pytac u zrodla, czyli bezposrednio w banku na ktory sie zdecydujesz, w Polsce tez mozna jak chociazby w BOS Banku. Pozdr.
dziwni z was ludzie, skoro nie chcieliście skorzystać z prawa poboru to dlaczego trzymaliście akcje do odcięcia?
Trzeba było sprzedać przed odcięciem i odkupić sobie dzień po , jeśli wierzycie w tą spółkę.
Tu nie chodzi mi o takie rzeczy. Mam akcji i PP w ch......... a mało kasy !!! Na wykup akcji potrzebuję kasy i jeżeli nic nie sprzedam będę ZMUSZONY SPRZEDAĆ PP. teraz rozumiesz ? Do objęcia akcji potrzebna jest GOTÓWKA !!! więc 3-dni robocze w biurze makl. po sprzedaży czegokolwiek. Pozdrawiam. Mam też sporo akcji z W-20 i innych dlatego muszę planować takie tematy !!!!!
dalej nie rozumiem - to wcześniej nie wiedziałeś że będziesz potrzebował gotówkę do objęcia akcji nowej emisji i że ze sprzedaży akcji trzeba 3 dni na nią czekać?
Jak PP będą notowane za 2-3 miesiące to po co mam czekać z kasą na koncie ??????????? a tak zawsze coś ugram- zarobię ! dzwoniłem dzisiaj do B.Makl. i oni też NICZEGO NIE WIEDZĄ !!! BURDELLO ! niestety.
wobec tego najrozsądniejszym wyjściem z sytuacji wydaje się być sprzedaż akcji JWC które posiadasz a później wykonanie prawa poboru i objęcie akcji nowej emisji.