podobne rzeczy czytałem rok temu. Ile to osób przesądzało, że spółka wyląduje na 3 pln czy nawet 2 pln, teraz też to czytam. Synthos musiałby tak spaść jak Kernel by się zyściły czarne scenariusze. Z całym szacunkiem do Kernela, którego bardzo lubię z uwagi na przewidywalność, ale u Nas na południu (siedziba Synthos) nie grzmocą się separatyści i nie ma najazdu Wladimirowicza póki co. Jest takie powiedzenie, że gdy wszyscy sieją armagedon, należy wtedy kupować. Nie mniej Synthos jest spółką dla wytrwałych albo dla tych, którzy tej wytrwałości nauczyli się już na Synthosie...:)
Z racji swojego zawodu rozmawiałem wczoraj z jednym z największych producentów gumowych w Polsce, potwierdzają że kauczuk syntetyczny w chwili obecnej dużo firm zastępuje naturalnym gdyż jest duża nadprodukcja i jest to opłacelne.
Do 2 czy 3 zł nie spadnie ale: należy zachowywać się tak jak maklerki p. Michała z Cypru , kupować właśnie za chwile około 4 zł może będzie 3,90 w tym roku i sprzedawać na wiadomość o dywidendzie , olewając ją. Ja przynajmniej tak robię .
No i powoli, powoli, ale spada. Przez ostatnie dni spadał też kauczuk naturalny, z tego co wiem jest tak tani że zastępują nim syntetyczny, pozatym jest duża nadprodukcja na plantacjach.
i jak też tak zrobię. Maksymalnie w styczniu sprzedam aby zapłacić podatek w 2016 (pod warunkiem, że będzie powyżej 5,25). Do 5,5PLN uważam, że powinno dojść i wtedy olać dywidendę
No i co z tego wynika, że kauczuk staniał w ciągu 3 miesięcy 10%, z czego w ostatnim miesiącu ok. 4,5 %? To było wiadomo nie od dzisiaj, a dlaczego dzisiaj była lawina? To wiedzą grubasy. Taki posrany kraj i taka też ta giełda.
Tak jak napisali na Giełdowiec.pl to wszystko prawda, ja pracuje w firmie zajmującej się handlem m.in. kauczukami naturalnymi i syntetycznymi i wygląda to słabo, rynek wcale nie jest chłonny, zobaczcie to: http://rubberonline.pl/wiadomosci/pokaz/21,kauczuk-naturalny-konsolidacja-na-niskim-poziomie
Synthos to była dobra inwestycja przy 2 zł, teraz będzie wieloletnie upychanie akcji z drobnymi korektami wzrostowymi.
rynek nie jest chlonny dlatego szukaja zbytu na nowych rynkach, dlatego buduja fabryke w Brazylii, gdzie maja zbyt na 40 % produkcji i czekamy na info w sprawie przejecia firmy w Stanach i co sie z tym wiąże kolejny rynek zbytu, sa konkurencyjni i nie śpia, wiec moze cos z tego bedzie, czas pokaze
Giełdowiec.pl pisał o tym dużo wcześniej, dziś widzę na pb.pl też piszą o spadkach. Student- handluję kauczukami od kilku lat, wiem co piszę, rozmawiam z firmami oponiarskimi i innymi fabrykami. Nowa fabryka- budowana tam gdzie pobudował Lanxess- największy światowy (niemiecki) producent, lokalni producenci też rozbudowują moce- będzie konkurencja cenowa i lała się krew. pzdr
no tak Lanxess, ale spolka jest oceniana na stabilna, nie bez podstaw, tak czy inaczej krew sie poleje, oby nie nasza, a co z tym patentem od Good Year, moze to bedzie furtka na Stany? nie tracił bym tak nadziei
Czy myślisz że w Stanach nie ma firm produkujacych kauczuki? W Japonii, w Chinach (Sinopec), Korea (KUMHO Petrochemical), Rosja (SIBUR) i śpią? w chwili obecnej jest rynek kupującego, są w stanie dużo zejść z ceny aby sprzedać, kauczuki naturalne ogromna nadprodukcja- teraz kupować firmy które stosują w produkcji kauczuki bo są tanie: polecam, Dębica, Stomil Sanok inne gumowe. pzdr