Spolka zwrocila sie do sedziego o zwolanie zgromadzenia wierzycieli.Spieszy im sie bo inwestor wyklada kase po zatwierdzeniu ukladu dlatego mysle ze uklad bedzie szybko.
Faktycznie ostatnimi dniami zrobilo sie calkiem cichutko.Dziwie sie co niektorym co mysla ze zaraz spadnie na 3-4 grosze zwlaszcza ze jest zainteresowany inwestor.Skoro teraz gdy spolce grozi likwidacja kurs oscyluje w okolicach 10 groszy to ile bedzie gdy dojdzie do ukladu?
BUDOPOL: Zawarcie aneksu do istotnej umowy dla Emitenta (informacja poufna)
Spis treści:
1. RAPORT BIEŻĄCY
2. MESSAGE (ENGLISH VERSION)
3. INFORMACJE O PODMIOCIE
4. PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 22 / 2014
Data sporządzenia: 2014-05-16
Skrócona nazwa emitenta
BUDOPOL
Temat
Zawarcie aneksu do istotnej umowy dla Emitenta (informacja poufna)
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
Zarząd Budopol – Wrocław S.A. w upadłości układowej z siedzibą we Wrocławiu ("Emitent") przekazuje do publicznej wiadomości informację o podpisaniu w dniu 15 maja br. aneksu ("Aneks") do warunkowej umowy inwestycyjnej z dnia 8 maja br. ("Umowa"), dotyczącej spółki Emitenta ("Umowa") pomiędzy: ESKORD S.A. z siedzibą w Warszawie ("Inwestor"), Gant Development S.A. w upadłości układowej z siedzibą we Wrocławiu ("Gant") i Emitentem (Emitent przekazał informację o zawarciu umowy raportem bieżącym nr 17/2014 z dnia 09 maja br. - informacja poufna).
Przedmiotowy Aneks uwzględnienia uwagi do Umowy zgłoszone przez nadzorcę sądowego oraz ma na celu umożliwienie stronom Umowy wykonanie zobowiązań terminowych z niej wynikających. Zgodnie z postanowieniami aneksu zabezpieczenia do Umowy winny zostać wniesione w terminie do dnia 22 maja br. a zgoda nadzorcy sądowego na zawarcie Umowy winna zostać wyrażona w terminie do dnia 3 czerwca br.
Podanie niniejszej informacji do wiadomości publicznej uzasadnione jest faktem, iż może mieć istotny wpływ na ocenę sytuacji finansowej Emitenta.
Skoro aneks do umowy zawiera uwagi nadzorcy sadowego a inwestor zablokowal pieniadze na poczet umowy to wadaje sie ze niebawem nadzorca powinien oswiadzczyc ze zgadza sie na wykonanie umowy i tym samym cofnac wniosek o likwidacje w ktorym zaznaczyl ze wycofa go gdy spolka pozyska inwestora.
Na gancie z kolei nieciekawie sie robi.Mam wrazenie ze gant pojdzie do piachu zwlaszcza ze ludzie z ganta lacznie z prezesem sa juz w radzie nadzorczej budopolu.
Jesli nadzorca cofnie wniosek to nastepstwem bedzie zatwierdzenie listy wierzytelnosci i zwolanie zgromadzenia wierzycieli przez sad.
Dokładnie tak. Nie wiadomo co zawierał aneks???Jednak został spełniony warunek nadzorcy i musi cofnąć wniosek..cisza na budpolu świadczy o tym, że tradycyjnie ruchy cenowe mogą być gwałtowne.
Nie mam akcji drewexu w tej chwili jednak czasem obserwuje go i od dłuższego czasu jest w konsolidacji, trochę powoli przebiegają tam zmiany... W kwietniu było znaczące przyśpieszenie przychodów wiec idzie w dobrym kierunku. Myślę że na nim można będzie jeszcze sporo zarobić.
Mysle ze tam niebawem bedzie ustalony termin glosowania ukladu wiec moze sie zaczac tak jak kiedys na monnari z kolei na budku decydujace bedzie oddalenie widma likwidacji i tym samym otwarcie drogi do zawarcia ukladu.Zastanawiam sie dlaczego nadzorca nie wycofal jeszcze wniosku skoro sam negocjowal warunki umowy z inwestorem,zapewne czeka do ostatniej chwili podnoszac napiecie.
sprawa wydaję się być oczywista. Jeśli dobrze zrozumiałem to komunikaty oznaczają już znaczną redukcje długu. jaka będzie reakcja rynku? prawdę mówiąc w poniedziałek jest idealnym moment na wejście a najlepiej po cichu...ale przy ostatnich obrotach to by było trudne.
Najbardziej podoba mi sie tutaj szybkosc dzialania.W innych spolkach proces upadlosci ciagnie sie 1,5 roku do 2lat i w dodatku zobowiazania sa placone w ratach rozlozonych na kilka lat a tutaj po podpisaniu umowy pieniadze trafia do depozytu i w ciagu 5dni od zatwierdzenia ukladu znajda sie u wierzycieli.Bedac kilka lat na gieldzie po raz pierwszy spotykam sie z takim dzialaniem.Mysle ze jest to tez zacheta dla wierzycieli zeby glosowali za ukladem i argumentem dla sedziego ktory musi dbac o interesy wierzycieli przy podejmowaniu decyzji.Co ciekawe "inw"mam wrazenie ze zostalismy sami.