Jakby nie było rynek Rosyjski to znaczny odbiorca więc w obecnej sytuacji pewnie muszą ogarnąc te zagrywki wielkiego brata.
Po rozmowie z działem sprzedazy i produkcji wynika ze firma pracuje normalnie jesli chodzi o produkcje i sprzedaż na Europe jest na biezaco.
Obaczymy dalej zatem jak sie pozbieraja.
Istnieje na to niestety spora szansa. Pkt 8 porządku obrad:
"8. Deliberations on the continuity of the Company's activity according to article 100 of the Corporate Act of 10 August 1915 as amended."
W skrócie art. 100 mówi, że w przypadku utraty połowy kapitału korporacyjnego, dyrektorzy zwołują walne zgromadzenie tak, aby odbyło się to w okresie nieprzekraczającym dwóch miesięcy od momentu, w którym strata była, lub powinna była zostać przez nich ustalona i takie posiedzenia zwołać zgodnie z warunkami przewidzianymi w art 67-1 (nadzwyczajne walne zgromadzenie) w sprawie ewentualnego rozwiązania firmy. Jeżeli strata przekroczy 3/4 kapitału wystarczy że 1/4 zagłosuje za rozwiązaniem i jest "po wszystkiemu".
Tak więc raport za 2013 jest zapewne daleki od pozytywnego.
Tak dla przypomnienia. Art. 100 wymaga głosowania w przypadku straty połowy z kapitału i na walnym 2013 było już takie głosowanie. Strata jest liczona całościowo - bieżący rok plus lata ubiegłe a tylko w 2012 mieliśmy ponad 23 mil. Więc nawet jak 2013 był na 0 to i tak muszą głosować. Poczytać trochę starszych raportów nim się coś napisze.....
Putin odpuszcza i nie zdziwię się jak za kilka dni pokażą raport...
,.,wszystko wskazuje na to ,ze wyjdą na 0 lub lekki plus,,więc ja nie widzę tu zagrożenia ,,tak jak pisałem wcześniej jedynym zagrożeniem dla mnie jest sytuacja na ukrainie,,Maciek ma racje,,a głosowali jednomyślnie o weście,,walne jest co roku, jakby raport był zły to już by podali i wysypali akcje na podbitce przed raportem ,więć wielce prawdopodobne że ten raport jest wielkim pozytywem, a oni licząc słupki przekonali się o tym ale doszli do wniosku ,że podamy raport po wyborach i po ustabilizowaniu się chociaż trochę sytuacji na ukrainie,,może jest tak ,że mają dobry raport i widzą już że 1 Q 2014roku wykazują duży plus,,czekają na podanie raportu w lepszym czasie,,,mnie interesuje czy w raporcie podadzą kto nabył udziały,,moim zdaniem powinno to być zawarte.,.,
Dziękuję za informację. Wychodzę z założenia że od tego są wlaśnie fora. Większość nie zadaje sobie nawet trudu przeczytania programu walnego, nie mówiąc już o szukaniu przepisów. Fakt mój blad że nie sprawdziłem choćby ubiegłorocznego, ale dzięki wypisaniu (na szczęście tylko częściowo) głupoty uzyskałem cenną do mnie informację bez grzebania się w "papierach" ;)
Przypomnę że punkt ten został równo rok temu wykorzystany podwójnie dla zbicia kursu, co przy ubogiej polityce informacyjnej Westy było bardzo zastanawiające!
Życzyłbym sobie takiego scenariusza: Spółka wie, że raport będzie dobry, ale stwierdzili, że publikacja go w obecnych warunkach (sytuacja na Ukr napięta jak baranie jaja) i tak nie podniesie kursu. Czekają więc miesiąc, że może do tego czasu nastąpi jakiś korzystny zwrot i "car "się opamięta. Publikacja raportu w czasie kiedy pojawią się jakieś optymistyczne przesłanki (Rosja odpuści, będzie po wyborach) może sprawić, że kurs w końcu drgnie. Myślę, że na Putina mają wpływ oligarchowie, którzy mocno po kieszeniach ostatnio dostali. Jego działania będą mieć swój kres. Co Wy na to? Ekonomia jak zwykle wygra.
Hahahaha Zachodnia Ruś wróci do Rosji .... Spadanie RTS i osłabienie rubla jest im chwilowo na rękę . Westa ma bardzo dobry produkt , a Ruscy mają jedne z najlepszych na swiecie pojazdy napędzane baterią .Więc fabrykę wciągną nosem. Na tyle na ile Westa jest dzisiaj wyceniona to oni kasy w podręcznym sejfie trzymają . Niech lepiej usa się nie wp la i nie miesza ,to lepiej na tym wyjdziemy
No niestety, jak pokazuje przykład wielu spółek, zawieszenie notowań ze względu na brak raportu prowadzi zwykle do opublikowania z opóźnieniem słabego raportu.
jak się to potwierdzi , lepiej żeby na razie nie odwieszali , bo to doprowadzić do zwalenia kursu , nadal zile się dzieje na ukrainie , ofiary i nic nie wskazuje na to żeby szybko się uspokoiło .