• Może czas się jakoś dogadać? Autor: ~Optimianin z netu [37.31.118.*]
    Zdaje się, że mamy obecnie sytuację patową – główny akcjonariusz chciałby przejąć pełną kontrolę nad spółką ale w wyniku wezwania nie osiągnął poziomu 95% udziału w spółce, które umożliwiłoby mu zastosowanie procedury „wyciskania” drobnych akcjonariuszy.
    Z kolei drobni akcjonariusze dysponujący łącznie 13,39% akcji spółki wyceniają swoje akcje powyżej 30 zł/szt i nie mają zamiaru sprzedać ich taniej.
    Nie mamy niestety żadnego wpływu na LU Chemie ale jako akcjonariusze Permedii mamy pewne prawa co do kreowania działań tejże spółki i choć nasze możliwości są mocno ograniczone a ostateczne decyzje i tak będzie podejmował główny akcjonariusz, to w świetle przysługujących nam praw możemy wystąpić z propozycjami uchwał na zbliżające się walne zgromadzenie akcjonariuszy.
    Jak zatem wybrnąć z zaistniałej sytuacji tak żeby drobni akcjonariusze otrzymali żądaną cenę a Bochemie a.s./Lu Chemie osiągnęła pozim 100% akcji Permedii?
    Moim zdaniem powinniśmy złożyć projekt uchwały w sprawie skupu akcji własnych przez Permedie (lub porozumieć się z zarządem,żeby taki punkt znalazł się w propozycjach uchwał na WZA).

Zgodnie z Art. 362 § 1 KSH – Spółka nie może nabywać wyemitowanych przez nią akcji (akcje własne).
    Zakaz ten nie dotyczy:
    (…)
    8) nabycia na podstawie i w granicach upoważnienia udzielonego przez walne zgromadzenie; upoważnienie powinno określać warunki nabycia, w tym maksymalna liczbę akcji do nabycia , okres upoważnienia, który nie może przekraczać pięciu lat, oraz maksymalną i minimalną wysokość zapłaty za nabywane akcje, jeżeli nabycie następuje odpłatnie,
    Art. 362 § 2 KSH – w przypadkach określonych w § 1 pkt. 1,2 i 8 Nabycie akcji własnych przez spółkę jest dozwolone tylko wtedy, gdy zostały spełnione łącznie następujące warunki:
    1) nabyte akcje zostały w pełni pokryte,
    2) łączna wartość nominalna nabytych akcji nie przekracza 20 % kapitału zakładowego spółki, uwzględniając w tym również wartość nominalną pozostałych akcji własnych, które nie zostały przez spółkę zbyte,
    3) łączna cena nabycia akcji własnych, powiększona o koszty ich nabycia, nie jest wyższa od kapitału rezerwowego, utworzonego w tym celu z kwoty, która zgodnie z art. 348 § 1 może być przeznaczona do podziału.

W naszym przypadku posiadamy 13,39% akcji więc pierwszy i drugi z punktów art. spełniamy. Liczba akcji do wykupienia - 261 670 * 30,-zł = 7 850 100,- zł, czyli spełniamy również trzeci z warunków.

Realizacja powyższego planu jest możliwa pod dwoma warunkami – po pierwsze musi go zaakceptować główny akcjonariusz co może być trudne gdyż, de facto, to my drobni akcjonariusze stalibyśmy się beneficjentami dematerializacji akcji Permedii. Po drugie – spółka musi posiadać odpowiednie środki pieniężne, żeby ten plan zrealizować.
    Przy założeniu jednak, że cały zabieg z wycofaniem akcji PMD z GPW i ich dematerializacja jest częścią jakiegoś poważnego przedsięwzięcia (np. połączenia PMD z jej głównym akcjonariuszem) a nie tylko chęcią zarobienia na niskiej wycenie, całe przedsięwzięcie może się powieść i dlatego myślę, że warto spróbować porozumieć się w tej sprawie z zarządem, zwłascza że WZA coraz bliżej.
  • Re: Może czas się jakoś dogadać? Autor: ~Stary ted [109.231.12.*]
    Jestem za tylko nie bardzo wiadomo jak to zrobić.Nagle wszyscy ucichli i nie wiadomo ilu drobnych zostało.Słyszałem że można założyć stowarzyszenie drobnych akcjonariuszy.Razem jesteśmy znaczną siłą ,osobno niewiele znaczymy.Kto ma doświadczenie w tym zakresie niech się odezwie.Czas nagli.
  • Re: Może czas się jakoś dogadać? Autor: ~mnm78 [46.151.190.*]
    Ja również jestem za, problem w tym że po pierwsze ciężko bedzie znaleźć osobę która w imieniu wszystkich akcjonariuszy się tym zajmie a po drugie zebranie wszystkich drobnych "ciułaczy" w tym samym czasie nawet w necie będzie trudne.
  • Co to za banialuki ? Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    W imieniu wszystkich akcjonariuszy działa prezes zarządu.

Akcjonariuszy drobnych jest mniej niż 15 % więc inicjatywa nie należy do drobnych tylko do większościowego, drobni mogą aż nie odpowiedzieć na wezwanie i tyle. Większościowy proponuje do końca czerwca 9,45 zł , jeśli dobrze pamiętam, za akcję.

Dla wszystkich którym sprawia jakąś niewygodę nieznane i być może żadnych dodatkowych korzyści a nie podoba im się obecna działalność spółki, scenariusz został rozpisany. Do biura, długopis i podpis pod sprzedażą.

Część ludzi wychodzi jednak z innego założenia. Jeśli większość spółek na giełdzie jest pod względem ekonomicznym do bani a ich kursy są głównie spekulacyjne i wcześniej czy później spekulujący na nich drobni stracą to opłaca się inwestować tylko w dobre spółki.

Jednak dobre spółki jak widać są wykupywane też za bezcen. Więc nie ma dla inwestora nigdzie miejsca. Jak terasz dasz łatwo dupy to i w przyszłości tak będzie. A w bankach zaniżone przez RPP oprocentowanie do 3 czy 4 %. System emerytalny chwieje się w posadach i za 10 lat będzie w stanie opłakanym. Szlachta przyszłości chce tanio pozyskać aktywa, nie wiadomo czy te aktywa będą coś warte, ale na pewno część z nich w przyszłości będzie coś warta.

Więc część ludzi dostaje amnezji i zapomina o akcjach, za jakiś czas sprawdzą co się z nimi dzieje.

Informacje o spółkach można chyba sprawdzać w Monitorze Sądowym i Gospodarczym, wydają to w dni robocze i publikują na swojej stronie. Ale nie wiem dokładnie jakie informacje spółki mają tam publikować.
  • Re: Co to za banialuki ? Autor: daniel.k [78.88.248.*]
    Ciekawa sprawa.
    Mój post w którym pisałem o utworzeniu stowarzyszenia akcjonariuszy został usunięty.
    Tak więc ponawiam prośbę aby zgłosiły się do mnie osoby posiadające akcje.
    Mój e-mail daniel.kowalczyk@live.com.
  • Już wkrótce WZA Autor: ~Optimianin z netu [87.205.38.*]
    Coś nas mało na tym forum. Mam nadzieję, że jeszcze nas kilku zostało z akcjami PMD. Już wkrótce coś się wyjaśni - do 30 czerwca powinno się odbyć WZA a najpóźniej na trzy tygodnie przed terminem WZA powinna ukazać się informacja o terminie, miejscu i projektach uchwał na WZA na stronie Permedii. Góra dwa tygodnie i będziemy mieli dane dotyczące wyników za 2013r. Pozdrawiam wytrwałych i do zobaczenia w Lublinie.
  • Na stronie Permedii ?? Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    Nie po to spółka wszystko usunęła ty ogłaszać coś na swojej stronie. Tego po prezesie bym się nie spodziewał, byłoby to miłe zaskoczenie.

Jak pamiętam z dawnych ogłoszeń systemu Emitent, to na WZA w poprzednim roku pojawiło się dwóch drobnych akcjonariuszy. Tak było napisane, że proponowali sprzeciw do jakiejś uchwały. Tak więc, nie spodziewam się wielkich tłumów w Lublinie.

Sądzę że spółka będzie się starała wypełnić wszystkie formalne obowiązki. Więc ważne jest gdzie spółka ogłasza (jest zobowiązana ogłaszać ) to co się w niej dzieje i gdzie, w związku z tym można się zapoznać z tymi materiałami.

Ktoś uprzednio w innej dyskusji sugerował ze w jakimś sądzie w Lublinie oddział w Świdniku, czy coś w tym rodzaju, jeśli nie przekręciłem. Ja rozważałem czy może Monitor Sądowy i Gospodarczy. Ale jak ostatnio sprawdzałem w internecie od początku roku nr. 1 do nr.96 nic nie wyszukało pod hasłem "Permedia".
  • Re: Na stronie Permedii ?? Autor: ~Optimianin z netu [159.205.143.*]
    Masz niestety rację. Ogłoszenie o ZWA znalazłem na www.imsig.pl
    MSiG z dnia 2014-05-26:

"Zarząd Z. Ch. "PERMEDIA" Spółki Akcyjnej (KRS 0000059588), działając na podstawie art. 395, art. 399 § 1, art. 402 Kodeksu spółek handlowych, zwołuje na dzień 25 czerwca 2014 r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie, które odbędzie się w Lublinie przy ul. Grenadierów 9, o godz. 900.
    Proponowany porządek obrad:
    1. Otwarcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki.
    2. Wybór Przewodniczącego Zgromadzenia Spółki.
    3. Stwierdzenie prawidłowości zwołania Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia i jego zdolności do podejmowania uchwał.
    4. Przyjęcie porządku obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki.
    5. Rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania Zarządu z działalności Spółki oraz sprawozdania finansowego, a także skonsolidowanego sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy. Rozpatrzenie sprawozdania Rady Nadzorczej z wyników oceny sprawozdania Zarządu z działalności Spółki w roku obrotowym 2013.
    6. Podjęcie uchwały w sprawie podziału zysku netto Spółki.
    7. Udzielenie absolutorium członkom Rady Nadzorczej i Zarządu z wykonania przez nich obowiązków.
    8.Wolne wnioski.
    9. Zamknięcie obrad Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia.
    Zarząd "PERMEDIA" S.A. w Lublinie informuje, że dokumenty związane ze sprawami objętymi porządkiem obrad oraz lista akcjonariuszy uprawnionych do uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu zostaną wyłożone w siedzibie Spółki, tj. w Lublinie przy ul. Grenadierów 9, 20-331 Lublin, w godz. 800-1600(sekretariat - I piętro), przez trzy dni powszednie przed odbyciem Zgromadzenia, tj. w dniach 20, 23, 24 czerwca 2014 r., w godzinach 800-1600.
    Jednocześnie Zarząd informuje, że prawo do uczestnictwa w Walnym Zgromadzeniu przysługuje uprawnionym zgodnie z art. 406 k.s.h., w szczególności właścicielom akcji imiennych wpisanym co najmniej na tydzień przed odbyciem Walnego Zgromadzenia do księgi akcyjnej Spółki. Akcje na okaziciela dają prawo uczestniczenia w Walnym Zgromadzeniu, jeżeli dokumenty akcji zostaną złożone w Spółce co najmniej na tydzień przed terminem Zgromadzenia i nie będą odebrane przed jego ukończeniem. Zamiast akcji może być złożone zaświadczenie wydane na dowód złożenia akcji u notariusza, mającego siedzibę lub oddział na terytorium Unii Europejskiej lub państwa będącego stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym (wykonującego zawód na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i będącego notariuszem w rozumieniu ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie (tekst pierwotny: Dz. U. 1991 r. Nr 22 poz. 91), w banku lub firmie inwestycyjnej: Dom Maklerski mBanku S.A.
    Akcjonariusze mogą uczestniczyć w Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu osobiście bądź przez pełnomocników. Pełnomocnictwo winno być udzielone na piśmie, pod rygorem nieważności i złożone przed dopuszczeniem pełnomocnika do udziału w Zgromadzeniu."
  • Re: Może czas się jakoś dogadać? Autor: daniel.k [78.11.8.*]
    Witam,

Zachęcam do kontaktu w sprawie zjednoczenia się jako stowarzyszenie. Wspólnie możemy więcej.
    Póki co napisały do mnie trzy osoby, tak więc razem ze mną jest nas czterech. Nie wahajcie się i piszcie.
    Kontakt do mnie na e-mail: daniel.kowalczyk@live.com.

Pozdrawiam
    Daniel
    Witam,

Mały update. Kilka e-maili zawieruszyło mi się.
    W tej chwili jest nas łącznie siedem osób.

Pozdrawiam
    Daniel
    Witam,

Od mojej ostatniej wiadomości dołączyło do nas kolejne kilka osób i jest w nas w tej chwili łącznie trzynaścioro.
    Posiadamy znaczny pakiet akcji, ale wciąż jeszcze nie osiągnęliśmy 5 %.
    Jeśli jest ktoś niezdecydowany to zapraszam do kontaktu.
    Mój e-mail, daniel.kowalczyk@live.com.

Pozdrawiam
    Daniel
[x]
PERMEDIA -1,79% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.