Potencjał zwały został już chyba wyczerpany. A obniżenie kapitału zakładowego ma często charakter księgowy i jest przeprowadzane w celu obniżenia strat. Wiele spółek ma wartość nominalną akcji o wiele niższą niż cena na giełdzie - Lotos np. ma cenę nominalną 1 zł przy cenie na GPW powyżej 32 zł >>>>>>>>>>>>>>>
nie boję się reakcji na obniżenie nominału tylko reakcji rynku na trzykrotne zwiększenie
ilości akcji - oczywiście moze to być rozłożone na 5 lat ( ale nie musi i tak naprawdę nikt oprócz Zarządu nie będzie wiedział kiedy i na jakich warunkach).
do wlasnie, dobre pytanie kto bedzie chcial kupic akcje najgorzej zarzadzanej firmy deweloperskiej w europie, ktorej zarząd potrafi nic innego jak tylko "prywatyzowac" kapitał firmy na wlasne konta. Juz raz wydymali obligatariuszy, wiec ten most jest spalony. Jedyna nadzieja w frajerach, ktorzy po raz n-ty kupią akcje, ktore i tak wczesniej czy pozniej zlecą kolejne 99%. Przypomne ze klika lat temu bylo ok 10mln akcji, teraz jest 100mln. Pomyslecie logicznie jaka moze byc cena akcji przy dodatkowych 200mln? I bynajmniej nie jest to kghm ktory ma jakies fundamenty, ale grupka krawaciarzy z paroma biurami. Szczerze nie wierze ze znajdą sie idioci chętni kupic ten shit w takiej ilosci i na pewno nie po takiej cenie.
Dnia 2014-04-28 o godz. 09:43 ~fifi napisał(a):
> do wlasnie, dobre pytanie kto bedzie chcial kupic akcje
> najgorzej zarzadzanej firmy deweloperskiej w europie,
> ktorej zarząd potrafi nic innego jak tylko
> "prywatyzowac" kapitał firmy na wlasne
> konta. Juz raz wydymali obligatariuszy, wiec ten most jest
> spalony. Jedyna nadzieja w frajerach, ktorzy po raz n-ty
> kupią akcje, ktore i tak wczesniej czy pozniej zlecą
> kolejne 99%. Przypomne ze klika lat temu bylo ok 10mln
> akcji, teraz jest 100mln. Pomyslecie logicznie jaka moze
> byc cena akcji przy dodatkowych 200mln? I bynajmniej nie
> jest to kghm ktory ma jakies fundamenty, ale grupka
> krawaciarzy z paroma biurami. Szczerze nie wierze ze znajdą
> sie idioci chętni kupic ten shit w takiej ilosci i na pewno
> nie po takiej cenie.
ale mnie wystraszyłeś - chyba zaraz sprzedam po PKC to co mam
Ale właśnie po to zostało zrobione obniżenie nominału, żeby akcje można było wziąć prawie za darmo (nie mam pewności ale też pewnie jest wymóg, jak w Polsce, aby emisja akcji nie była poniżej nominału), a nie po to aby kasa z obniżenia nominału poszła na rozliczenie strat - tej kasy pewnie dawno nie ma.
W przypadku Orco to akurat dobra i dosyć przewidywalna wiadomość. Firma przepala pieniądze, a tego nie można robić w nieskończoność i straty trzeba jakoś pokryć jeśli chce się dalej działać. W przeciwnym razie trup... popatrz w bilans.
No to wymyślili - ciekawe kto obejmie te akcje i czy już mają chętnych. Prawdopodobnie pod to wysypywał się kingstown, o ile wiedzieli o emisji: reszta papier trzyma, emisja w cenie. To branie wczoraj to chyba też było pod to info, o którym chyba niektórzy tylko wiedzieli wcześniej. Restrukturyzacja z nowym prezesem - ciekawe jak będą naprawiać firme
wczorajsze branie było pod AT-domknięcie luki , która utworzyła się po info. o porozumieniu z PEKAO, info. o emisji niestety anuluje zapowiedź odreagowania
Życzeniowe myślenie.....
Emisja , jeżeli już to okres 5lat...I wtedy zastrzyk gotówki...
Kurs wysypał się , gdyż groziła niewypłacalnosć , a co za tym szłoby, czyli wnioski o upadłość...
Zmniejszenie nominału z 1 Euro, to zabieg, jak na większości spółek, gdzie chcą mieć kapitał zapasowy ze zmniejszenia wartości nominalnej akcji....
Teraz dług nie jest zagrożony, a kurs jak przed infem PKO.SA , o zapłacie kredytu....
Wielu by chciało jeszcze taniej kupić...
200 mln nowych akcji to byłoby blisko 2/3 całej ilości. Mam podejrzenia, że to może być przygotowane pod nowego udzialowca, który zechce kupić Orco. Niedługo. Vitek już szykuje pole działania. Kto chce kupić? Ciekawe prawda? Na francuskich forach coś już można wyczytać o "nowym".
plotki chodza ze cala emisje obejmie nowy inwestor tylko nie wiadomo kiedy to nastapi ,,,,w tym roku watpliwe, z drugiej strony uwazam ze kurs powinduje do gory bo sytuacja w firmie sie klaruje
ale ty jestes pokemon,ja pierdziele,za,ile ty grasz 20 kola,jak pokazuje twoje wpisy znajomym to mamy niezly polew,przyjdz na forum pzu lub kghm,to sie tam zesikaja ze smiechu,niezy pokemon
moze i jestem pokemon ,ale kto pisze jak jest w przelozeniu do kursu to niech rynek oceni ,a nie ja
gdyby bylo inaczej niz bym pisal to juz dawno przebiloby 3 zl i powyzej tego poziomu sie utrzymalo ,a ten trup nie ma sily nawet sie podniesc do 3 zlotych wiec o czym tu mowa...
ja sobie siedze i poczekam do 1,5 zl by kupic po normalnych cenach, jakos na gancie tez gadali ,ze nie spadnie do 1 zlotowki ,a gdzie jest teraz to kazdy kto gra chociaz 2 -3 lata na gpw to dobrze wie gdzie jest i jak jest...
wole to niz kupic po 2,5 i czekac na 2 zlote marząc o 3....a co dopiero o ubranych wyzej po 5 czy 10....
racja - to orco to gniot, ale lepiej sprzedać nowe akcje inwestorom drogo niż tanio, więc logicznie patrząc powinni naprawić firme i jak bedzie kurs wysoko to wtedy zrobic emisje
dokłdanie - orco bankrutem nie jest - ale że jest okazja do odebrania akcji albo zarobienia na wahaniach kursu wiec ładnie zdołowali i trzymają w ryzach
trzeba być czujnym a na pewno uda sie tutaj zarobić