• Dostęp do informacji o działalności spółki Autor: dobrylibero [83.71.6.*]
    W ostatnim poście poprzedniego wątku Optymianin poruszył super istotny temat dostępu do informacji o wynikach spółki. Ponieważ temat jest ważny - wyrzucam jako osobny.

Jakiś czas temu skierowałem do Permedii zapytanie właśnie o to i niezawodna księgowa po konsultacji z prawnikami spółki wysłała mi następującą odpowiedź:

Cyt:

"W odpowiedzi na Pana zapytanie z dnia 18 marca 2014 r. dotyczące możliwości uzyskania informacji o wynikach finansowych oraz decyzjach Zarządu Spółki z ostatnich miesięcy, pragnę wskazać na następujące okoliczności:

Dnia 26 listopada 2013 r. Komisja Nadzoru Finansowego wydała zgodę na przywrócenie akcjom Zakładów Chemicznych PERMEDIA formy dokumentu (zniesienie dematerializacji akcji) z dniem 17 grudnia 2013 r. Zgodnie z art. 91 Ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych z dnia 29 lipca 2005 r. (tj. Dz.U. z 2013 r. poz. 1382), udzielenie zezwolenia przez Komisję Nadzoru Finansowego wywołuje skutek prawny w postaci zaprzestania podlegania podmiotu obowiązkom wynikającym z w/w Ustawy, powstałym w związku z ofertą publiczną akcji lub dopuszczeniem ich do obrotu na rynku regulowanym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W związku z powyższym od dnia 18 grudnia 2013 r. Zakłady Chemiczne PERMEDIA S.A. podlegają ogólnym regułom odnoszącym się do spółek akcyjnych zawartym w Kodeksie Spółek Handlowych z dnia 15 września 2000 r. (tj. Dz.U. z 2013 r. poz. 1030) oraz postanowieniom Statutu.

Z uwagi na powyższe okoliczności pragniemy wskazać, iż zgodnie z art. 428 Kodeksu Spółek Handlowych, każdemu Akcjonariuszowi spółki akcyjnej przysługuje uprawnienie do żądania informacji podczas obrad Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy. Zarząd Spółki jest zobligowany w/w przepisem do udzielenia każdemu Akcjonariuszowi informacji, w zakresie sprawy będącej przedmiotem obrad konkretnego walnego zgromadzenia. " [koniec cytatu]

Jak pisałem wcześniej, nie przebywam aktualnie w kraju więc na razie nie ciągnąłem tematu bo potrzebowałbym do tego konsultacji oblatanego polskiego prawnika, ale oczywistym mi się wydaje, że prawo dostępu do informacji wynika z faktu, że spółka jest spółką akcyjną, a to, że już nie jest notowaną na giełdzie, to jest tutaj mało ważne.

Cytując paragrafy z KSH, właśnie do tego faktu Optymianin nawiązujesz (Spółka akcyjna), zresztą oni w odpowiedzi też cytują tą ustawę. W ramach wzajemnego edukowania się, coby w konfrontacji z Permedią nie być jak bezmyślne ciule, które można w każdy otwór i za darmo, może pociągnijmy rzeczową dyskusję w temacie dostępu do informacji, jaki nam przysługuje.

Pozdr

• Re: Dostęp do informacji o działalności spółki Autor: daniel.k [78.88.248.*]
    Witam,

Ja jakieś dwa tygodnie temu wysłałem do Komisji Nadzoru Finansowego e-maila, w którym zapytałem właśnie o obowiązki spółki, w obecnej sytuacji, jeśli chodzi o informowanie akcjonariuszy co do np. Sprawozdań finansowych.
    Póki co odpowiedzi nie otrzymałem, a w KNFie tak jakby nie spieszą się z odpowiedzią. Na szczęście po kilku telefonach otrzymałem odpowiedź że do spółki zostało wysłane zapytanie, bo wspomniałem także o tym ze spółka nie dopełniła obowiązku terminowego poinformowania akcjonariuszy, poprzez domy maklerskie, o posiadaniu akcji w depozycie.
    Jutro zadzwonię do KNF-u po raz kolejny i mam nadzieję że dostanę w końcu jakieś konkrety.

Pozdrawiam
    Daniel
  • Re: Dostęp do informacji o działalności spółki Autor: ~ff [46.215.99.*]
    Jak napisała księgowa, dostęp do informacji uzyskujecie na Walnych Zgromadzeniach Akcjonariuszy. Oprócz tego, jak każdej innej ciekawej osobie, przysługuje nieodpłatny wgląd w sprawozdania finansowe i sprawozdania zarządu w czytelni ksiąg, w sądzie właściwym KRS spółki. Oczywiście można te dane przeglądać także przez Internet za pośrednictwem wyspecjalizowanych firm, np. http://www.infoveriti.pl/

• Re: Dostęp do informacji o działalności spółki Autor: ~Dim [83.243.32.*]
    Czy jest w Polsce taki system jaki prowadzi Ministerstwo Sprawiedliwości R Czeskiej czyli bezpłatne przeglądanie przez internet informacji o spółce i sprawozdań spółek złożonych do sądu ?
    Jak u Czechów szukam to na wstępie pojawia się to:

Ale tu jest coś niejasnego ---> Aktuální hledání: Název subjektu: Lu Chemie

Počet nalezených subjektů: 0 - Vytisknout seznam

Nebyly nalezeny žádné záznamy

Adres by samemu sobie popatrzeć na czeski dorobek jest na dzisiaj taki :
    https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik
    Po prostu LU Chemie w porównaniu z MW Chemie albo Bochemią wygląda jak widmo którego rejestr nie wykazuje. To kto jest teraz akcjonariuszem Permedii ?
    Kluczowymi fragmentami tekstów jeszcze poniżej są :
    § 4. Odpisy sprawozdania zarządu z działalności spółki i sprawozdania finansowe-go wraz z odpisem sprawozdania rady nadzorczej oraz opinii biegłego rewiden-ta są wydawane akcjonariuszom na ich żądanie, najpóźniej na piętnaście dni przed walnym zgromadzeniem.

§ 1. Walne zgromadzenie zwołuje się przez ogłoszenie, które powinno być doko-nane co najmniej na trzy tygodnie przed terminem walnego zgromadzenia.

I co to znaczy "zwołuje się przez ogłoszenie" ? Czy to chodzi o to że prokurent Spółki wychodzi na korytarz i przypina ogłoszenie na korytarzowej tablicy ogłoszeń ?
    Czy że zgłaszają to do jakiegoś sądu rejestrowego i ogłasza w jakichś nikomu niedostępnych annałach ? Tego to ja jeszcze nigdy nie rozpracowywałem.
    A gdzie można jako akcjonariusz zapoznać się z minionymi materiałami jeśli sie coś przeoczyło?

---------------------------------------------------------------------------------------------
    Art. 402.
    § 1. Walne zgromadzenie zwołuje się przez ogłoszenie, które powinno być doko-nane co najmniej na trzy tygodnie przed terminem walnego zgromadzenia.
    § 2. W ogłoszeniu należy oznaczyć datę, godzinę i miejsce walnego zgromadzenia oraz szczegółowy porządek obrad. W przypadku zamierzonej zmiany statutu powołać należy dotychczas obowiązujące postanowienia, jak również treść pro-jektowanych zmian. Jeżeli jest to uzasadnione znacznym zakresem zamierzo-nych zmian, ogłoszenie może zawierać projekt nowego tekstu jednolitego statu-tu wraz z wyliczeniem nowych lub zmienionych postanowień statutu.
    § 3. Jeżeli wszystkie akcje wyemitowane przez spółkę są imienne, walne zgroma-dzenie może być zwołane za pomocą listów poleconych lub przesyłek nada-nych pocztą kurierską, wysłanych co najmniej dwa tygodnie przed terminem walnego zgromadzenia. Dzień wysłania listów uważa się za dzień ogłoszenia. Zamiast listu poleconego lub przesyłki nadanej pocztą kurierską, zawiadomie-nie może być wysłane akcjonariuszowi pocztą elektroniczną, jeżeli uprzednio wyraził na to pisemną zgodę, podając adres, na który zawiadomienie powinno być wysłane.

Art. 399.
    § 1. Walne zgromadzenie zwołuje zarząd.
    § 2. Rada nadzorcza może zwołać zwyczajne walne zgromadzenie, jeżeli zarząd nie zwoła go w terminie określonym w niniejszym dziale lub w statucie, oraz nadzwyczajne walne zgromadzenie, jeżeli zwołanie go uzna za wskazane.
    § 3. Akcjonariusze reprezentujący co najmniej połowę kapitału zakładowego lub co najmniej połowę ogółu głosów w spółce mogą zwołać nadzwyczajne walne zgromadzenie. Akcjonariusze wyznaczają przewodniczącego tego zgromadze-nia.
    § 4. Statut może upoważnić do zwołania zwyczajnego walnego zgromadzenia, je-żeli zarząd nie zwoła go w terminie określonym w niniejszym dziale lub w sta-tucie, oraz do zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, także inne osoby.

Art. 395.
    § 1. Zwyczajne walne zgromadzenie powinno się odbyć w terminie sześciu miesię-cy po upływie każdego roku obrotowego.
    § 2. Przedmiotem obrad zwyczajnego walnego zgromadzenia powinno być:
    1) rozpatrzenie i zatwierdzenie sprawozdania zarządu z działalności spółki oraz sprawozdania finansowego za ubiegły rok obrotowy,
    2) powzięcie uchwały o podziale zysku albo o pokryciu straty,
    3) udzielenie członkom organów spółki absolutorium z wykonania przez nich obowiązków.
    § 3. Przepis § 2 pkt 3 dotyczy wszystkich osób, które pełniły funkcję członków or-ganów spółki w ostatnim roku obrotowym. Członkowie organów spółki, któ-rych mandaty wygasły przed dniem walnego zgromadzenia, mają prawo uczestniczyć w zgromadzeniu, przeglądać dokumenty, o których mowa w § 4, oraz przedkładać do nich uwagi na piśmie. Żądanie dotyczące skorzystania z tych uprawnień powinno być złożone zarządowi na piśmie najpóźniej na ty-dzień przed walnym zgromadzeniem.
    § 4. Odpisy sprawozdania zarządu z działalności spółki i sprawozdania finansowe-go wraz z odpisem sprawozdania rady nadzorczej oraz opinii biegłego rewiden-ta są wydawane akcjonariuszom na ich żądanie, najpóźniej na piętnaście dni przed walnym zgromadzeniem.
    § 5. Przedmiotem zwyczajnego walnego zgromadzenia może być również rozpa-trzenie i zatwierdzenie sprawozdania finansowego grupy kapitałowej w rozu-mieniu przepisów o rachunkowości oraz inne sprawy niż wymienione w § 2.
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 11:00:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.