Zysk netto kiepski? Wy chyba czytać nie umiecie... piekne wyniki. Jeden cwaniak wywołał rano panikę 15 k sztuk wywalonych i wszyscy poszli jak w dym za nim - a wyniki eleganckie. Porazka...stado owiec...
No właśnie zastanawiam się gdzie Ty go nie widzisz. Praktycznie każda pozycja dowodzi zanczacej poprawy. Przychody pieknie wzrosły r/r. Zysk operacyjny bardzo imponujący wzrot. CF operacyjny wzrósł....
Ja rozumiem, że wieszkość nieuków porównuje wynik netto 2013 do wyniku 2012 , który był rekordowo wysoki. Tylko nikt nie bierze pod uwagę że tamten był związany z uwolnieniem rezerw, utworzonych na znaki towarowe...był to typowy one off... Natomiast wyniki operacyjne były absolutnie słabsze...Spółka (w sensie grupa) bardzo dynamicznie sie rozwija
według mnie dzisiejszy spadek to pokłosie emisji po 2,15, do tej pory inwestorzy nie sprzedawali bo liczyli na dużo większy zysk który zamortyzuje emisję , a że zysk bez szału to postanowili sprzedawać. Ja chętnie dokupię bo ten rok będzie przełomowy dla grupy.
Ja patrze na te wyniki pod kątem przyszłej emisji i zysku na akcje. Odchodząc od wyników za 2012, licząc zysk na akcje po emisji (nawet dodając koszty restrukturyzacji) szału nie ma. Prawda że przychody ze sprzedaży rosną ale moim zdaniem oczekiwania rynku były nieco większe....... Solidarność kosztowała ponad 200 mln czy była to dobra cena ? czas pokaże obecne wyniki tego jeszcze nie potwierdzają........
Wpływ jednorazowych kosztów przejęcia FC Solidarność oraz kosztów restrukturyzacji na wyniki grupy Colian to łącznie ok. 12 mln zł, z czego w okresie konsolidowanym 9,8 mln zł.
Udział sprzedaży eksportowej grupy Colian, dzięki przejęciu FC Solidarność, wzrósł w 2013 r. do ponad 13 proc. z 10,9 proc. w 2012 r.
Wszystko prawda z tym że dla każdego akcjonariusza to co najważniejsze to zysk netto na akcje .
A zysk ( to bardzo ogólnie ale najprościej licząc :-) ) obrót (który bez wątpienia rośnie) x marża netto (a tu już tak ciekawie nie jest). Wszyscy zachwycają się wzrostem obrotu który bez przyzwoitej marży nic nie znaczy. ( Sprzedać dużo a tanio łatwo sztuka to sprzedać dużo i zyskownie)
Mnie najbardziej jednak niepokoi emisja akcji ja rozumiem że szukamy finansowania zakup Solidarności i emisja wpłynie pozytywnie na spadek zadłużenia jednak żeby być fair dla dotychczasowych akcjonariuszy powinna to być emisja z prawem poboru jeśli by się nie powiodła można byłoby rozważać emisję zamkniętą.
Jeśli emisja dojdzie do skutku po wspominanej cenie nominalne 2.15 będzie to duże obciążenie dla kursu akcji. Pamiętać należy że pan prezes ma pozycję dominującą (która po emisji jeszcze się umocni). Obecnie w akcjonariacie nie widać innych mocnych graczy jakim niewątpliwie była Avia co stwarza dodatkowe ryzyko przeforsowania w przyszłości planów rozwojowych które nie koniecznie muszą być korzystne dla akcjonariuszy mniejszościowych.