• PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: Comparic.pl [77.254.243.*]
    Na wykresie miesięcznym widać przede wszystkim ogromną lukę, które spowodowana była scaleniem akcji w stosunku 100:1. Od tego czasu kurs znalazł się w zupełnie innym położeniu i niejako zaczął pisać nową historię notowań. Generalnie jest to trend boczno-spadkowy aczkolwiek dla osób, które zamierzają kupić te akcje, najważniejszy jest ostatni ruch, a jest to ruch wzrostowy. Można zauważyć potencjalny kanał wzrostowy oraz wsparcie, oba te elementy zbiegają się w jednym miejscu, które może stać się miejscem zakończenia korekty.

Wykres tygodniowy pokazuje układ dołków i szczytów charakterystyczny dla początku nowego ruchu wzrostowego. Na tym interwale już teraz cena znajduje się na dosyć kluczowym wsparciu, które jak widać było testowane z obu stron przez dłuższy okres czasu. Dodatkowo aktualna korekta jest już prawie tego samego zasięgu co poprzednia, to także jest argument za zakończeniem ruchu korekcyjnego. Wydaje się, że może dojść do jakiegoś naruszenia wsparcia, ale jest do dobre miejsce do odbicia. Jeżeli kurs spadnie niżej, to ostatnim miejscem jest czerwona linia czyli poziom poprzedniego dołka. Jeżeli tam spadki się nie zatrzymają może dojść do zanegowania całego układu prowzrostowego.

Warto wspomnieć o dobrych wynikach finansowych tzn. spółka od 6 lat poprawia zysk netto, osiągając za ubiegły rok wynik znacznie przewyższający lata poprzednie (zysk netto – raporty roczne skonsolidowane).

Wykresy: http://comparic.pl/listings/analiza-na-zamowienie-pc-guard/
  • Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~konkwistador [83.238.200.*]

łukasz prosta przejrzysta analiza ..... tylko spozniona o co najmniej miesiąc

dodam od siebie ze 1.50 to bezwzględne minimum

podfala 5 w fali 3 tez cos sugeruje
  • Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~Jarex [83.31.203.*]
    Takie uwagi do oceny technicznej PC Guard.
    1. To może zabrzmieć śmiesznie, lecz w mojej ocenie PCG nie jest w trendzie. Jest w zakresie rangowym (trading range) i to od końca 2012 r. Oczywiście w trading range również są trendy, ale jako tako PC nie trenduje;
    2. Ważniejsze ( wykres tygodniowy)- wszystko co się dzieje teraz, to pochodna wyjazdu (prawdop. Reversalu) z sierpnia 2012 (a ściślej pażdz. 2012), który ruszył kurs z 0,92 gr na 1,95 (choć nominalne dno to 0,72). Ten ruch miał charakter Spike,a = Climax = zawsze bardzo długa korekta. Ten Spike wybił trendowe wcześniejsze LH (lower high) co mogo oznaczać próbę zmiany trendu (LH z lutego 2012).
    3. Po Spiku weszliśmy w mały rych boczny (trading range) = 19 tygodni, a w marcu 2013 doszło do wybicia CT (kontr-trendowego w ramach TR) = fałszywego. Wybicia fałszywe mają na celu wprowadzanie w pułapki. Fałszywe wybicie zakończyło się dokładnie na ruchu mierzonym ze swojego zakresu = poziom 1,17 lub 1,20 (linia). Wartość ta ma znaczenie dzisiaj, bo rynek może szukać właśnie tej wielkości po to aby zrobić Bull trendowe Double Bottom Bull Flag. ( I to wydaje się najbardziej prawdopodobne);
    4. od kwietnia 2013 rynek ponowił Spike,a (10-17.05.2013) po czym po zrobieniu dwunożnej korekty wszedł w kanał. Start channel rozpoczyna się z 1,47 i to jest wartość absolutna do przetestowania ( być może już zrobiliśmy to w piątek 1,50). Z 1,47 rynek idzie na 2,77, które jest Breakout testem dla drugiego wejścia 29,04,2011 r) To był potencjalnie zakres UP i był.
    5. Tworzony kanał do końca listopada 2013 miał charakter klimaktyczny, bowiem skończył się Micro Wedge = Cx; Do tego były dwie próby wybicia z kanału = przyśpieszenie, które skutkowały failed BO (breakout) = fałszywe wybicie trend channel line. To doprowadziło do odwrócenia rynku. Inside bar z 26.11.2013 wykreował bardzo silne Momentum i tu jest problem. W pierwszym ruchu do połowy grudnia rynek dochodzi do 1.84. Lecz to jest pierwsza noga. Co dalej:
    a) test startu kanału = 1,47 = rzeczywiście, jak opisuje Comparic.pl = one2one;
    b) Double Bottom Bull Flag = 1.20, co wydaje mi się bardziej sensowne , ponieważ DBBF mają zawsze bardzo silny wydźwięk. Do tego problem z wciąż silnym Momentum (patrz zakres i wygląd ostatniego bara tygodniowego).
    6. Co jest pozytywne = z ostatnim barem na tygodniówce = Wegde, który często jest Reversalem. Po drugie, komuś bardzo się śpieszy aby dograć dno korekty; powtarzam jesteśmy w korekcie od listopada 2012 r. Istnieje również poziom 1.35 (low 21.06.2013 na wykresie tygodniowym), który może otworzyć DBBFa więc formację prowzrostową.
    Jeśli rynek zejdzie do 1,20 i utworzy flagę byka = utworzy dwie próby odwrócenia rynku z bull na bear, które zanegowane mogą wynieść wykres wysoko.
    I ostatnia konkluzja = wg mojej oceny nie mają znaczenia bardzo dobre wyniki (nawet jeśli niektórzy uważają za złe); Rynek dogrywa poziomy, które MUSI dograć.
    Dla zasmuconych poziomem kursu = wejdźcie na wykres miesięczny i popatrzcie na spokojnie. Te dwa ruchy w dół muszą być dograne (pierwszy marzec, kwiecień 2013) - drugi bieżący = z zastrzeżeniem, iż na wykresie miesięcznym wciąż mamy Lower high (2,77)
    Pozdrawiam

dzięki za twój wpis wywód iscie akademicki choć nie wszystko jest dla mnie

zrozumiałe to finalne wnioski mamy podobne tez spodziewałem się

rozgrywek w przedz 1.2 1.5

ok ale co dalej ?????

Po drugie, komuś bardzo się śpieszy aby dograć dno korekty; powtarzam jesteśmy w korekcie od listopada 2012

korekta czego????? bo z tym się niezgadzam

jeśli w korekcje od listopad 2013 no to rozumiem

czy ruch od 2012 08 17

jest dla ciebie korektą w spadkach czy jest to nowy impuls wzrostowy ????

bo mysle ze to powinna być podstawa twojego wywodu

czy mógłbyś mnie oswiecic

zgóry dziekuje

• Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~Jarex [83.31.203.*]
    Witaj Konkwistador;
    Dziękuję za uwagi. Spróbuję wyjaśnić Twoje wątpliwości, o ile potrafię. Zgadzam się co do Twoich pytań, lecz nie miałem czasu aby tę kwestię próbować opisać. Teraz ten wątek spróbuję podjąć. Jako podstawę przyjmijmy wykres tygodniowy, będzie bardziej przejrzyście.
    Twoje pytanie brzmi: " czy ruch z 2012.08.17 jest korektą w spadkach czy impulsem wzrostowym?" Zgadzam się z tak postawionym pytaniem. Odpowiedź brzmi: nie wiem, bowiem rynek może zrobić wszystko, nawet i zagrać LL (lower low). Jak sam wiesz, jeśli popatrzymy na skalę miesięczną, może być wszystko. W mojej ocenie istnieją jednak przesłanki, aby stwierdzić, iż mamy impuls wzrostowy. Pomińmy całkowicie aspekty fundamentalne Spółki, która jest zdecydowanie więcej warta niż kilka lat temu. Przyjmijmy, że nic o niej nie wiemy i skupmy się na "suchym" wykresie, skoro zaproponowano temat analizy technicznej (za co jestem wdzięczny, bo z uwagą czytam wasze sugestie). Jakie to są przesłanki? Wróćmy do kilku lat wstecz. (wykres tygodniowy).
    1. Na poziomie marca 2009 po bardzo silnej wyprzedaży spółka osiągnęła minimum na poziomie 1,0zł, po czym następuje odbicie na 4 zł. Wyprzedaż do poziomu 1 zł była tak silna, iż musiała być zretestowana, stąd pewność, iż poziom ówczesnego 1 zł musiał byc wybity poniżej. To jest bezwzględne minimum, jak do dzisiaj i to jest sierpień 2012.Odbicie od 1zł (2009) do 4 zł (kwiecień, maj 2009) określiło zakres range, fakt duży w ujęciu %. Ale w mojej ocenie tak to wygląda. To między innymi dlatego powiedziałem, iz Spółka nie trenduje w ścisłym tego słowa znaczeniu, lecz wciąż jeste w Trading rangu.
    2. Drugie Low było 23.11.2011 na poziomie 1,03. tworząc Double Bottom, wciąż w zakresie rangu. Wybicie tego ruchu bocznego w dół nastąpiło 22.06.2012 doprowadzając do ceny 0,72zł ; było to fałszywe wybicie, po którym rynek szybko odwrócił, Jak wskazałem było to testowanie poprzedniego Low (1 zł) z 2009 w istocie tzw major reversal. Mniejsza o nazwę. Zauważ, iż ruch doprowadzający na 0,72zł również wynikał z Double Top (wrzesień 2010) i składał się z trzech podfal = Wedge.
    3. Przesłanki wskazujące, iż mamy doczynienia z impulsem: Można zadać pytanie inaczej: co wskazuje, iż 0,72 jest minimum i idziemy w górę (po reteście); mogę jedynie odpisać Tobie, to co wiem. Otóż opisuję to, co powyżej, aby wskazać, iż mamy wieloletni ruch boczny, chodzący w przedziale 1 - 4 zł. 95% odwróceń (głównych Reversali) z ruchu bocznego (to duży temat - bez względu na stosowaną skalę czasową) pochodzi z Double Bottom lub fałszywego wybicia jednej z krawędzi Rangu. Mieliśmy failed Breakout na 0,72 po czym rynek bardzo silnie poszedł w stornę górnej krawędzi = 4 zł? Czy mógł osiągnąć 4 zł jedną noga? Mógł, lecz to było bardzo mało prawdopodobne. Pierwszy ruch z 0,72 (choć dla mnie z 0,92 zł z 12.10.2012 jako Spike był dynamiczny z licznymi lukami,. Zakończył się na 1,95. Pięć silnym barów tygodniowych, wybijających linię bear trendu (kanału). Ruch na 1,95 kończy sie 09.11.2012. Po kolejnym ruchu bocznym (do 2.20) rozpoczynamy TESTOWANIE spadkowej linii kanału (bear ) rozpoczynającego się od września 2010 o którym powyżej. Czy ten test był potrzebny? Tak , z kilku powodów, ale to nie ma znaczenia dla oceny bieżącej sytuacji.
    W kwietniu 2013 dochodzimy do Low 1,20, które dla dzisiejszego dnia ma duże znaczenie. Potem kanał Up i konsekwencje fałszywego wybicia z kanału.
    Konkluzja: w mojej ocenie mamy impuls. Pomijam kwestie fundamentalne. Impuls wynika z wyjścia z fałszywego wybicia poniżej Double Bottom (1 zł), po którym rynek szuka mid rangu = środek 2 zł. Rynek testuje bear trendline (linię kanału) i uzyskuje HL. Jak sam wiesz, jeśli to jest impuls = rodzi się często w bólach; Podkreślę, mówimy o Impulsie cały czas w RUCHU BOCZNYM ( Trading rande = między 1 a 4 zł ), a to ma znaczenie. Trading range również ma charakterystyki trendowe; mamy duże szanse na UP lecz MUSZĄ BYĆ dwie próby DOWN , które - jeśli rynek rozpoczyna trending UP zostaną zanegowane. Drugą próbę kończymy.
    Jarex
    Pozdrawiam

• Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~cdn [83.22.47.*]
    od strony at obrona linia 1,60 nie powiodła się i nie miała większego sensu
    za pierwszym razem naruszona 3.03, mocniejszy impuls drugi 14.03 przyszedł z luką i przełamał zdecydowanie 1.60, oba ruchy na wiekszych obrotach niż młotek z 16.09.2013

rosnace obroty obrazuja determinacje sprzedającego, który przyjął tezę do udowodnienia
    co by to było gdyby założenia okazały się fałszywe, hehe

obroty nie są jednak tak duze jak na zdecydowany retest przedziału 1,20-1.35, widac w tym wątpliwości rynku czy ta ta przecena nie za szybko następuje i czy sie sprzedajacy zanadto nie wykrwawi

bo jakby nie patrzec, fundamentalnie to sie już niżej przestaje opłacać
    cdn

• Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~gregorio [46.205.49.*]
    Dopóki ten z prawej strony nie opchnie tego co chce opchnąć ciężko będzie o wyraźny ruch na północ.
  • Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~cdn [83.5.167.*]
    o ruchu w górę a tym bardziej wyraźnym na razie można zapomniec
    odbicie przyszło w samą porę, inaczej kurs mogłby się pod falą wyprzedazy zalamać

to jednak tylko odreagowanie jak na całym wigu i kurs jeszcze zawróci
    na razie widac chęć powstrzymania spadkow, obroty jak na odwrót słabe

cdn
  • Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: ~gregorio [46.205.49.*]
    cdn...chyba niestety masz rację. Po takim zjeździe trochę musiało odreagować, ale rzeczywiście bez rewelacji, szczególnie jeśli chodzi o obroty. No i jeszcze ktoś zasypuje z prawej. Pożyjemy zobaczymy. Trochę tego mam i mimo wszystko liczę na ruch do góry.

re jarex dzięki za cierpliwość i checi podzielenia się swoja wiedza

miło czyta się fachową wypowiedz ......ze zdrowym podejściem do rynku

merytorycznie co do twojej konkluzji mam nieodparte wrazenie

ze dołek przed nami ......jeszcze

no ale nie zapieram się najwyżej trzeba będzie zmienić zdanie

ps widze po kursie ze swoim pisaniem nie tylko możesz góry.....przenosić

ale i cene "zrobić"" chciało by się rzec pisz dalej

ps przepraszam ze dopiero teraz odpisuje

pozdrawiam
  • Re: PC Guard - analiza techniczna spółki Autor: pan-maciej_z_krakowa [89.161.21.*]
    analiza pcguard http://gpw-okazje.blogspot.com/
[x]
PCGUARD 0,00% 0,38 2009-03-20 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.